.st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;}

Belangrijkste voordelen van hometrainers

Publicatie: 21/06/2022
Laatste update: 21/04/2023

Thuis sporten is nog nooit zo populair geweest. Meer en meer mensen verkiezen hun woonkamer boven de drukke sportschool. 

Ben jij op zoek naar een hometrainer voor thuisgebruik? Dan ben je hier aan het juiste adres. In dit artikel leggen we je namelijk precies uit waar je op kunt letten mocht je een hometrainer willen aanschaffen.

Ook bespreken we de 5 belangrijkste voordelen van het gebruik van een hometrainer en wat dit fitnessapparaat ongeveer kost. 

Wat zijn de belangrijkste voordelen van het gebruik van een hometrainer?

De voordelen van het gebruik van een hometrainer - mits je de juiste hometrainer aanschaft - zijn eindeloos. Wij hebben de belangrijkste voordelen voor je op een rijtje gezet:

#1: Je traint met veel gebruiksgemak

Hometrainer zweten-min

Niets is makkelijker dan het trainen met een comfortabele hometrainer. Je hoeft alleen maar plaats te nemen en te beginnen met trappen. Vervolgens kun je je training zo zwaar of licht maken als je wil.

#2: Je valt effectief af

afvallen

Je verbrandt snel en veel calorieën waardoor je dus effectief afvalt. En omdat het trainen met behulp van een hometrainer niet belastend is voor je gewrichten kun je lang met hoge intensiteit blijven trainen. 

Dit bevordert je calorieverbruik enorm. Ook helpt een lage en constante hartslag je om makkelijker en sneller calorieën te verbranden. Deze trainingen noemen we cardio-oefeningen.

Tijdens het trainen bewegen alleen je benen heen en weer. Deze rustige en regelmatige beweging houdt je hartslag op een laag en frequent tempo. Een lage en constante hartslag helpt je om makkelijker en sneller calorieën te verbranden zonder je lichaam enorm te belasten.

#3: Je traint blessurevrij

knieblessure-min

Terwijl je traint met een hometrainer zit je meestal op een comfortabele stoel. Je gewrichten worden op deze manier niet belast doordat ze niet te maken krijgen met hevige schokken. 

Hometrainers zijn daarom ook zeer geschikt voor ouderen en revaliderende mensen. De meeste hometrainers hebben een lage instap. Dit is voor (de meeste) oudere mensen een vereiste. 

Daarnaast bieden hometrainers een zeer goede ondersteuning en een zeer hoog gehalte van comfort in vergelijking met andere fitnessapparaten. Hometrainers zijn daarom perfect voor mensen met overgewicht omdat je comfortabel zit waardoor je je gewrichten niet hoeft te belasten.

#4: Je traint effectief je beenspieren en bilspieren

Been en bilspieren-min

Wil jij graag strakke en sterke benen? Dat kan dankzij een degelijke hometrainer. Een hometrainer is het perfecte fitnessapparaat voor de (on)ervaren thuissporters die hun beenspieren en bilspieren willen trainen. Dit apparaat richt zich namelijk specifiek op heel wat spieren je onderlichaam

Vaak kun je zo intensief trainen als je maar wilt. Simpelweg door de weerstand aan te passen. Je kunt er dus voor zorgen dat je onderlichaam zich echt moet inspannen zodat je spiermassa creëert. 

Met behulp van een goede hometrainer kun je cellulitis en slappe beenspieren vaarwel zeggen. Waarom? Dankzij de fietsbewegingen zal cellulitis afnemen en worden je benen mooi en sterk.

#5: Een prima alternatief voor buiten sporten 

buiten fietsen-min

Hometrainers en crossfietsen zijn uitermate geschikt voor fanatieke wielrenners en thuissporters. Deze indoor fietsen zijn zeer geschikt voor mensen die - om wat voor reden dan ook - niet buiten kunnen fietsen. 

Het trainen met behulp van een hometrainer lijkt behoorlijk veel op fietsen in ‘de buitenwereld’. Dankzij speciale sport-apps als Zwift en Kinomap waarmee je virtueel kunt fietsen kan je deze ervaring zelfs nog levendiger maken.


#6: Handig voor multitasking

Fietsen op een hometrainer is een vorm van cardiovasculaire oefening die niet veel concentratie vereist. Dit maakt het gemakkelijk om het te combineren met andere activiteiten die minder inspanning vereisen, zoals het lezen van een boek, het kijken naar een tv-programma via het scherm of het beantwoorden van e-mails. Dit maakt het mogelijk om meerdere taken tegelijkertijd uit te voeren, waardoor de tijd die je anders zou besteden aan het sporten, nu kan worden gebruikt om bijvoorbeeld te werken, studeren of te ontspannen.

Veel mensen vinden het moeilijk om zichzelf te motiveren om te sporten, vooral als ze dit als een verplichting of een saaie taak beschouwen. Door het combineren van lichaamsbeweging met een activiteit die je leuk vindt, kan je motivatie toenemen en kan het zelfs leuk worden. Hierdoor kan je consistent blijven trainen en regelmatig bewegen, wat op lange termijn gunstig is voor je gezondheid.


#7: Betere mentale gezondheid

Regelmatige lichaamsbeweging, zoals fietsen op een hometrainer, kan aanzienlijke voordelen hebben voor je mentale gezondheid. Dit komt doordat lichaamsbeweging kan helpen bij het vrijgeven van endorfines, die natuurlijke feel-good chemicaliën zijn die een gevoel van geluk en welzijn bevorderen.

Bovendien kan lichaamsbeweging, zoals fietsen op een hometrainer, ook helpen bij het verminderen van stress en angst. Dit komt doordat het de spanning in de spieren kan verminderen en je kan helpen je gedachten te richten op de activiteit die je doet in plaats van op zorgen en problemen.

Lichaamsbeweging kan ook helpen bij het verbeteren van je zelfbeeld en zelfvertrouwen, vooral als je merkt dat je vooruitgang boekt in je fysieke prestaties en uithoudingsvermogen.

Bovendien kan het beoefenen van regelmatige lichaamsbeweging ook helpen bij het verminderen van symptomen van depressie. Dit komt doordat het kan helpen bij het verhogen van de niveaus van neurotransmitters, zoals serotonine en noradrenaline, die kunnen helpen bij het verbeteren van de stemming en het verminderen van gevoelens van depressie.

Kortom, regelmatige lichaamsbeweging, zoals fietsen op een hometrainer, kan helpen bij het verbeteren van je mentale gezondheid op verschillende manieren en kan bijdragen aan een betere levenskwaliteit en welzijn.


#8: Geschikt voor alle fitnessniveaus

Een van de voordelen van een hometrainer is dat het geschikt is voor mensen van alle fitnessniveaus, van beginners tot gevorderden. Het is een relatief lage impact oefening, wat betekent dat het minder belastend is voor je lichaam dan sommige andere vormen van cardiovasculaire oefeningen, zoals hardlopen.

Bovendien is de weerstand van een hometrainer eenvoudig aan te passen, wat betekent dat je de intensiteit van je training kunt verhogen of verlagen afhankelijk van je fitnessniveau en doelen. Dit maakt het gemakkelijk om je training geleidelijk aan te verhogen naarmate je sterker wordt en je conditie verbetert.

Als beginner kan je beginnen met lichtere weerstanden en korte trainingssessies om je lichaam te laten wennen aan de oefeningen en om blessures te voorkomen. Na verloop van tijd kan je de weerstand verhogen en de duur van je trainingen verlengen om je fitnessniveau en uithoudingsvermogen te verbeteren.

Zelfs als je een gevorderde atleet bent, kan een hometrainer nog steeds een nuttige aanvulling zijn op je training. Het kan bijvoorbeeld worden gebruikt als een vorm van hersteloefening na een zware training, als een manier om je uithoudingsvermogen te verbeteren, of als een alternatief voor buiten fietsen als het weer niet goed is.

Kortom, een hometrainer is geschikt voor mensen van alle fitnessniveaus omdat het aanpasbaar is aan individuele behoeften en doelen, wat het een nuttige en effectieve manier maakt om regelmatig te sporten en je fitness te verbeteren.


Wat kost een gemiddelde hometrainer?

de kosten

Het aanbod aan hometrainers is groot en de prijzen tussen de diverse hometrainers verschillen behoorlijk. Je kunt bij de Aldi of Lidl een fietstrainer aanschaffen van nog geen € 190,-!

Een zeer geavanceerde hometrainer kan ook makkelijk boven de €  2000,- kosten. Gemiddeld liggen de prijzen rond de € 400,- tot € 700,-. Het ligt geheel aan jouw budget en wensen. Het spreekt daarbij wel voor zich dat je meer functies en betere kwaliteit krijgt bij duurdere modellen dan bij de goedkope hometrainers.

Welke hometrainer past bij jou?

Flow-Fitness-Stelvio-iConsole-Ergometer-Hometrainer-2-200x300-min
fitbike ride 5 hometrainer

Het belangrijkste om op te letten voor je overgaat tot aanschaf is dat je weet dat het apparaat echt bij je past. Bij het kopen van een hometrainer kun je de volgende zaken in acht nemen:

  • Het is handig om te weten of je baat hebt bij een simpel model of dat je juist een geavanceerd apparaat wilt gaan gebruiken. Let daarbij goed op het aantal trainingsprogramma’s.

Sommige hometrainers beschikken over een hoop trainingsprogramma's, zoals manuele programma’s, hartslagtrainingen en ga zo maar door. Andere hometrainers beschikken over 0 programma’s.

Dit zijn minimalistische of instapmodellen waar je evengoed prima mee kunt trainen. Probeer te achterhalen wat jij prettig vindt, zo kun je je aankoop hierop aanpassen.

  • Ben je op zoek naar zware trainingssessies? Kies dan een hometrainer die je veel weerstand kan bieden. 

Een gemiddelde hometrainer beschikt over 8 weerstandniveaus. In principe is dit voldoende maar als jij je trainingen extra zwaar of licht wilt maken dan kun je beter kiezen voor een apparaat met 16 of meer weerstandniveaus.

  • Ook zijn de grootte en het gewicht van de hometrainer relevant. Ben je op zoek naar een groot en degelijk apparaat of juist naar een klein en mobiele hometrainer?

Als je weinig ruimte tot je beschikking hebt is het handig om te kiezen tussen een inklapbare, opvouwbare of compacte hometrainer. 

  • Let ook op de lengtepas en hoeveel gewicht het apparaat maximaal kan verdragen.

Extra lange of zwaardere mensen dienen de lengtepas en het maximaal belastbare gewicht te checken voordat ze overgaan tot een aankoop.

Anne-Marie Jonker


Anne-Marie is in het beroepsleven actief als personal trainer. Ze onderzoekt dan ook steeds de beste manieren om sportprestatie's te verbeteren zowel op vlak van (sport)voeding, uitrusting als trainingsschema's op maat.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}