.st0{fill:#FFFFFF;}

Beste spinningfietsen van 2024 | Top 6 test & Ervaringen

Auteur: Chesney
Publicatie: 16/05/2021
Laatste update: 02/04/2024

Wil je thuis gaan sporten dan heb je tal van mogelijkheden. Je kunt kiezen voor het aanschaffen van gewichten, dumbbells en een matje zodat je zelf oefeningen kunt gaan uitvoeren of je kunt kiezen om een fitnessapparaat voor thuis aan te schaffen.

Hou je van fietsen dan is een spinningfiets voor thuis een goed idee. Spinning is een goede en simpele manier om aan je conditie te werken en zowel lichamelijk als geestelijk zal je veel voordelen merken. Er zijn veel echter heel wat verschillende modellen spinningfietsen voor thuisgebruik te koop.

Waar moet je op letten en wat is nu de beste spinningfiets? We zullen een paar modellen uitlichten en vertellen waar je rekening mee moet houden bij de aankoop van een spinningfiets. 


Overzicht beste spinningfietsen van 2024

Afbeelding

Modelnaam

Beste voor

Prijs

nordictrack s10i spinningfiets

NordicTrack s10i

Beste all-round

fitbike race magnetic pro spinningbike

FitBike Race Magnetic Pro

Beste met magnetische weerstand

sole fitness sb900 spinfiets

Sole Fitness SB900

Beste met Zwift

sportstech sx500 speedbike

SportsTech SX500

Beste smart spinningfiets

sole fitness sb900 spinfiets

Sole Fitness SB900

Beste professionele

fitbike race magnetic home spinningfiets

FitBike Race Magnetic Home

Beste goedkope

De Beste indoor all-round spinningfiets 2024

nordictrack s10i in gebruik spinningbike

Beste indoor all-round spinningfiets: NordicTracks S10i

De NordicTrack S10i is een luxe spinningfiets met een innovatief design en daarom volgens ons ook terecht de beste spinningfiets van 2021. Deze spinninfiets is goed voor fanatieke sporters en de hoogwaardige kwaliteit zorgt ervoor dat de fiets nog jaren mee kan. Het scherm heeft een iFit applicatie. Hierdoor kun je met behulp van Google maps overal fietsen waar je wilt terwijl je gewoon thuis op de fiets zit. Ook wordt de weerstand aangepast aan de route die je fiets, wanneer je door de Alpen fiets, wordt de weerstand automatisch aangepast. Daarnaast heeft de spinningfiets de mogelijkheid om de hellingshoek tot 20% in te stellen. Hierdoor kun je gevarieerd en zwaar trainen. De spinningfiets heeft een maximale belasting van 150 kilo. Je kunt kiezen uit 22 weerstandsniveuas en er worden zelfs dumbbells meegeleverd zodat je ook je armspieren kunt trainen. 

nordictrack s10i spinningfiets

NordicTrack S10i

 • Beste spinningfiets voor thuis
 • Tot 22 weerstandniveaus
 • Groot display scherm met diverse trainingsprogramma’s beschikbaar
 • Een ventilator waardoor je een koel briesje krijgt tijdens het trainen

Beste spinningfiets met magnetische weerstand

fitbike race magnetic pro spinningfiets in gebruik

Beste spinningbike met magnetische weerstand: FitBike Race Magnetic Pro

De FitBike Race Magnetic Pro v heeft een V-belt en met een prijs onder de duizend euro een prettige spinfiets voor thuis met een magnetsiche weerstand. Dit populaire model zie je ook vaak op sportscholen, grote kans dat je er weleens op hebt gefietst. De spinbike heeft vliegwiel van 22 kilo waardoor je echt rustig en hard kunt rijden. De spinfiets heeft een prachtig design en een moderne techniek. De fiets heeft een zwart met geel vormgegeven kettingkast waardoor hij in het oog springt en het dikke vliegwiel zorgt voor een stevigheid en stabiliteit. De spinfiets kan door zijn eigen gewicht en het vliegwiel belast worden met mensen tot 150 kg. Daarnaast heeft deze een stevig crankset wat bestaat uit 3 losse delen (as, crank en trapper) wat te vergelijken is met een wielrenfiets.

fitbike race magnetic pro spinningbike

FitBike Race Magnetic Pro

 • Betaalbaar en mooi design
 • Erg goed en zwaar belastbaar (wordt ook in sportscholen gebruikt)
 • Fluisterstil door de V belt

Beste spinningfiets met Zwift

sole fitness sb900 spinfiets met zwift

Sole Fitness SB900 display

De Sole Fitness SB900 Spinningfiets is een professionele en kwalitatieve spinningfiets. Bij deze spinbike is niet allen rekening gehouden met de wensen van een indoor cycler, maar ook van de outdoor cycler. Hierdoor is het een spinningfiets die op alle vlakken hoge prestaties levert. De fiets wordt aangedreven door een V-belt. Dit zorgt niet alleen voor weinig geluid, maar je hebt ook geen onderhoud. Het frame van de spinbike is een combinatie van staal en aluminium wat niet alleen een luxe uitstraling geeft, maar ook veel stabiliteit. Het vliegwiel heeft een gewicht van 22 kg wat zorgt voor extra stevigheid. De spinbike heeft een fietscomputer met display waarop je de tijd, snelheid, hartslag en calorieën kunt aflezen. Door middel van een draaiknop kun je de weerstand aanpassen. Het zadel en stuur kun je zowel verticaal als horizontaal aan te passen.

sole fitness sb900 spinfiets

Sole Fitness SB900

 • Compact op te bergen met behulp van de ingebouwde wieltjes
 • Sterk stalen frame voor maximale stabiliteit en duurzaamheid
 • Fluisterstille weerstand
 • Soepele overgang tussen weerstandsniveaus
 • Overzichtelijk LCD-scherm met weergave van alle benodigde trainingsstatistieken

Beste smart spinningbike

sportstech sx 500 smart speedbike

Beste smart speedbike: SportsTech SX500

De Sportstech SX500 is een professionele speedbike in studiokwaliteit. De fitnessbike heeft een vliegwiel van 25 kilo waardoor je zonder problemen kunt staan en zitten op de fietsen. De riemaandrijving zorgt er voor dat de trappers de kracht optimaal overbrengen op het vliegwiel. Daarnaast is de spinningfiets ook fluisterstil. De fiets heeft een hoogwaardig digitaal display en bied verschillende trainingsprogramma’s. De bijgeleverde borstband kun je gebruiken om de hartslag te meten. De fiets heeft handige transportwielen waardoor je hem gemakkelijk kunt verplaatsen.

sportstech sx500 speedbike

Sportstech SX500

 • Gebalanceerd vliegwiel van 25 kg
 • Traploze weerstandsinstelling
 • Hoogwaardige multifunctionele console
 • Transportwielen om te verplaatsen
 • Fluisterstil

Beste professionele spinningfiets

De Sole Fitness SB900 Spinningfiets is een zeer kwalitatieve en professionele spinningfiets. Bij deze fiets is niet allen rekening gehouden met de wensen van een indoor cycler, maar ook van de outdoor cycler. Hierdoor is het een spinningfiets die op alle vlakken hoge prestaties levert en krijgt deze een plaatsje in onze lijst met beste spinningfietsen. Het heeft een duurzaam frame en het 22 kg vliegwiel zorgt voor een soepe trapbeweging. Het lijkt net alsof je fiets op een wielrenfiets op glad asfalt. De fiets heeft daarnaast SPD pedalen en een industriële V-belt aandrijving. Ook heeft de fiets een draadloze display console en een houder voor een telefoon of tablet. De zitting en stuur zijn volledig verstelbaar zodat je altijd de juist houding kunt aannemen. De ingebouwde transportwielen zorgen ervoor dat hem gemakkelijk kunt opberngen. Het helder LCD scherm geeft tijd, afstand en snelheid weer. Daarnaast kun je het instellen naar je eigen wensen.

sole fitness sb900 spinfiets

Sole Fitness SB900

 • Overzichtelijke en uitgebreide trainingscomputer, met trainingsgegevens in te stellen naar eigen wenst 
 • Stil in gebruik door de V-belt 
 • Staat stabiel door het vliegwiel van 22 kilo
 • Geschikt voor intensief gebruik en langdurig gebruik
 • Zadel en stuur nauwkeurig af te stellen
 • Geschikt voor SPD pedalen

Beste goedkope spinningfiets

fitbike race magnetic home spinningbike

De Fitbike Race Magnetic Home is een ideale spinning fiets waarmee je thuis goed kunt trainen en bovendien relatief budgetvriendelijk. Dit is dan ook de reden waarom dit model op de lijst met beste spinningfietsen niet mag ontbreken. Kenmerken van deze fijne goedkope spinningfiets is dat hij een sterk en stabiel frame heeft. Daardoor kun je het apparaat intensief gebruiken. Het vliegwiel heeft een gewicht van 20 kg waardoor hij extra stabiel is. Ook kun je daardoor goed trainen op meerdere weerstanden.

De Fitbike Race Magnetic Home heeft een magnetische weerstand waardoor je niet alleen geen last hebt van geluid, maar hij heeft ook weinig onderhoud nodig. De magneten slijten niet en je kunt de weerstand heel nauwkeurig instellen. Ook kun je het zadel en het stuur instellen in respectievelijk zes en ver verschillende posities. Hierdoor kun je de fiets helemaal afstemmen naar je eigen voorkeuren. De spinningfiets heeft een mooi design en is zorgvuldig afgewerkt.

Ps: heb je een iets breder budget, kijk dan ook eens naar de FitBike Race Magnetic Pro

fitbike race magnetic home spinningfiets

FitBike Race Magnetic Home

 • Overzichtelijke en uitgebreide trainingscomputer
 • Magnetische weerstand
 • Stil in gebruik door de V-belt 
 • Traint stabiel door het vliegwiel van 22 kilo
 • Geschikt voor intensief gebruik
 • Nauwkeurig in te stellen op afmetingen gebruiker
 • Geschikt voor SPD pedalen

Voordelen van een spinningfiets

Een eigen spinningfiets is even grote aanschaf. Wanneer je de beste spinningbike hebt gevonden wil je er uiteraard jarenlang plezier aan beleven. Dan zul je er uiteraard voor moeten zorgen dat het toestel goed onderhouden wordt. Wat zijn dan de andere voordelen van een eigen spinningfiets? En wat mag je verwachten tijdens het spinnen nadat ej de beste spinningbike hebt aangeschaft?

1. Trainen wanneer het voor jou uitkomt

Met een eigen spinningfiets kun jij gaan trainen wanneer het voor jou uitkomt. Je hoeft niet meer op vaste tijden naar een sportschool voor een les spinning. Je kunt 's ochtends op de fiets stappen of na het avondeten, net wat voor jou uitkomt. Daarnaast hoef je ook niet nog eens de deur uit. Zoek naar de beste spinningfiets? Zoek niet langer, de NordicTrack S10i is de beste keuze.

2. Conditie opbouwen en afvallen

Fietsen op een spinningfiets is een goed idee als je je conditie wilt opbouwen of als je wilt afvallen. Je kunt namelijk zelf kiezen op welke weerstand je traint. Hoe zwaarder de weerstand, hoe meer je moet werken en waardoor je meer conditie opbouwt. Daarnaast verbrand je met een uur fietsen meer dan 750 calorieën.

3. Jezelf uitdagen

De meest spinningfietsen beschikken over een doortrapsystem. Dit houdt in dat het vliegwiel is verbonden met de trappers waardoor het niet zomaar stil staat. Hierdoor ben je geneigd sneller door te trappen en ga je net wat langer door. Met andere woorden: een spinningfiets zorgt ervoor dat je het beste uit je zelf wilt halen tijdens het trainen.

4. Weinig overbelasting voor je gewrichten

Hoewel je bij spinning actief bezig bent op een fiets en flink traint worden je knieën, polsen en enkels niet overbelast. Je kan soepel bewegen en in tegenstelling tot bij hardlopen heb je hier geen last van dat je voeten met een harde klap op de ondergrond terecht komt. Hierdoor worden je gewrichten en spieren dus niet onnodig belast. 

5. Goed voor been- en bilspieren

Wanneer je actief op een spinningfiets fietst ben je continue hard aan werk en gebruik je alle been- en bilspieren. Ook train je je hamstrings en dijspieren. Na een periode regelmatig trainen zal je merken dat je mooie gespierde billen en benen krijgt. 

6. Cardio training

Spinning is een vorm van cardiotraining en bij langdurig training zal je conditie worden verbetert. Je uithoudingsvermogen en longinhoud wordt beter en je zult je steeds fitter voelen. Je hart gaat ook gewoon beter werken waardoor je minder kans loopt op hart- en vaatziekte.

7. Goed tegen stress

Na een stressvolle dag kan het lekker zijn om de spinningfiets te stappen. Als je een intensieve training volgt ben je volledig gefocust op het spinnen en kun je de stress van je af zetten. Daarnaast zorgt een intensieve training voor een beter doorbloeding van je spieren en kan de stress uit je spieren stromen en zitten ze weer minder vast

8. Afgesteld op jouw mogelijkheden

Als je een eigen spinningfiets heb kan je deze helemaal afstellen naar jouw persoonlijke wensen en mogelijkheden. Je hoeft dus niet elke keer weer de stand aan te passen en de trappers en stuur staan ingesteld op jouw ideale hoogte. Zo kun je direct aan de slag. 

Waar moet je op letten als je een spinningbike gaat kopen?

Wil je een spinningfiets kopen an moet je met verschillende dingen rekening houden. Allereerst moet je natuurlijk de ruimte hebben om hem ergens neer te zetten. Dat kan op een extra slaapkamer of bijvoorbeeld in de garage. Naast het uiterlijk en design van de spinningfiets zijn er ook nog een aantal technische eisen waar je rekening mee moet houden. Zo zijn het aantal mogelijkheden voor weerstand een belangrijke factor en is ook het trapsysteem van belang. We zetten hier de belangrijkste punten op een rij.

1. Belastbaar gewicht

Bij het belastbaar gewicht van een spinningfiets is het van belang dat de spinningfiets jouw gewicht kan dragen. Dit gewicht is afhankelijk van de bouw(kwaliteit) van het model waar je voor kiest. De beste spinningfiets, de NordicTrack s10i mag zo bijvoorbeerld belast worden tot 150kg.

2. Gewicht van het vliegwiel

vliegwiel

Het vliegwiel is een belangrijk onderdeel van een spinningfiets. Het zorgt er voor dat je fiets stabiel is en dat je stevig staat wanneer je gaat staan op de pedalen. Het vliegwiel wordt aangedreven door de trappers. Het gewicht van het vliegwiel heeft ook invloed op de weerstand. Hoe zwaarder het gewicht, hoe hoger de ingestelde weerstand kan zijn. Je zoekt dus best een model met een zwaar vliegwiel. De meeste spinningfietsen hebben een vliegwiel van 10 tot 15 kilo of meer. Een hoger gewicht van het vliegwiel zorgt er ook voor dat je fiets nog stabieler staat of dat deze niet gaat hobbelen tijdens het trainen.

3. Weerstandsysteem

weerstand speedbike

Naast het vliegwiel is het weerstanden systeem van groot belang. Het weerstandsysteem maakt het mogelijk dat je kunt variëren in licht of zwaar trappen en de snelheid die daarmee gepaard gaat. In de meeste trainingen verstel je de weerstanden vaak. Het is dan ook prettig als dit soepel verloopt en dat de fiets voldoende weerstanden heeft, zodat je progressie kunt blijven boeken en kunt variëren in de intensiteit van de training.

4. Aandrijving

Bij een spinningfiets heb je de keuze uit twee soorten aandrijvingen, namelijk een kettingaandrijving en een V belt (aandrijfriem). Bij een kettingaandrijving heb je je – zoals de naam doet vermoeden – een ketting. Een voordeel is dat een spinningfiets met een kettingaandrijving goedkoper is dan de industriële V belt spinningfiets, maar je moet hem wel regelmatig voorzien van olie voor een goede werking. De spinningfiets met een v belt is onderhoudsvrij. Daarnaast maakt hij ook geen lawaai. Zeker als je thuis een spinningfiets gaat gebruiken is het wel prettig als hij stil is. 

5. Trapsysteem

Bij een spinningfiets heb je de keuze uit twee soorten systemen, namelijk een doortrapsysteem en een freewheel systeem. Bij het doortrapsysteem kan je niet zomaar stoppen met trappen want het vliegwiel blijft nog even doordraaien. Bij het freewheel systeem kun je op ieder moment stoppen met fietsen. Het vliegwiel blijft wel doordraaien, maar de trappers niet.

6. Ergonomie

zadel spinningfiets

Als je een intensieve training volgt is het van belang dat je een goede sporthouding aanneemt. Als je in een verkeerde houding fiets kan je onderrug veel te verduren krijgen. Het is dan ook fijn dat je het stuur en zadel kunt verstellen. Je het vaak de keuze uit een schroef of een pop-in systeem. Het pop-in systeem heeft als voordeel dat bij zware belasting er geen mogelijkheid bestaat dat het zadel omlaag zakt. Een goed ingesteld zadel is van belang voor het lichaam. Wanneer het zadel te hoog staat kan je je hamstrings overtrekken. Wanneer het zadel te laag staat kan het overbelasting op de knieën en bovenspieren opleveren. Het is dus goed om te kijken je het zadel omhoog of omlaag kunt instellen. Soms kun je het zelfs aar voren trekken. Datzelfde geldt ook voor het zadel. Op deze manier kun jij in de juiste houding sporten. 

7. Wattage

De kracht die je kan leveren tijdens het spinnen wordt uitgedrukt in wattage. De meeste spinningfietsen hebben een maximum voor wattage. Als je intensief wilt trainen is het van belang dat het wattage niet te laag ligt. De meeste fietsen hebben vaak een wattage van maximaal 600 watt.

8. Pedalen

pedalen spinningfiets

Bij het uitzoeken van de beste spinningbike heb je ook de keuze uit verschillende pedalen. Voor een beginner zijn pedalen met toeclips handig. Deze pedalen zijn voorzien van riempjes waar je je schoenen gemakkelijk in kan schuiven. Zo voorkom je dat je schoenen van de pedalen glijden. Daarnaast heb je ook klikpedalen (de welgekende toe clips). Hiervoor heb je speciale fietsschoenen nodig met een klikplaatje dat gemaakt zijn voor toe clips. Het plaatje klik je vervolgens in de pedalen. Dit zorgt ervoor dat je stevig op het toestel staat. Sommige spinningfietsen bieden pedalen die je zowel kunt gebruiken met normale sportschoenen als met fietsschoenen. 

9. Computer en display

display spinningfiets

Bijna alle spinningfietsen hebben een display. Op het display kun je aflezen hoe snel je fietst, het aantal verbrande calorieën en de afstand. Sommige modellen beschikken ook over een trainingscomputer en heeft een vooraf ingestelde trainingsprogramma’s. Dit kan ideaal zijn als je bijvoorbeeld doelen hebt die je graag wilt behalen. Zo kan de training automatisch worden bijgesteld aan de hand van je snelheid of hartslag. 

10. Stabiliteit

Een spinningfiets moet stevig en stabiel zijn. Zeker wanneer je fanatiek op de trappers gaat staan wil je niet dat het apparaat gaat schokken. Dit voelt niet alleen oncomfortabel aan maar kan ook zorgen voor ongelukken. Daarnaast kan de spinningfiets ook de grond beschadigen. Het is dus fijn als een spinningfiets er robuust en stevig uitziet en aanvoelt. 

Hoe spinningfiets onderhouden?

spinningfiets onderhouden

Een goed onderhouden spinningfiets gaat langer mee, het is dan ook slim om het goed te onderhouden zodat het toestel lang mee gaat. Als je hebt geïnvesteerd in de beste spinningbike wil je namelijk niet dat het dadelijk defect gaat. Neem daarom na elke training de fiets af. Tijden een intense training ga je vaak flink zweten. Het is dan ook niet raar dat dit op je spinningbike terecht komt. Zorg wel ervoor dat je na elke training het fitnessapparaat schoonmaakt, het zout in het zweet kan zorgen dan de onderdelen van het toestel gaat roesten. Ook kun je speciale matten kopen om je spinningbike op te zetten. Deze zorgen ervoor dat de ondergrond niet onder het zweet komt en zorgen voor stevigheid en stabiliteit. Daarnaast moet je bij een spinningfiets met een ketting aandrijving de ketting regelmatig oliën. 

Oefeningen voor op een spinningfiets

Je kunt natuurlijk zomaar een rondje fietsen op de spinningbike, maar het volgen van een training is effectiever. Je hebt spinningfietsen waarop een trainingscomputer zit. Zo heb je vaak de beschikking om vooraf een trainingsprogramma in stellen. Zeker wanneer je een speciaal doel hebt om voor te trainen is dit erg affectief. Je kan dan niet alleen meten of je je doel haalt, je kunt ook variatie in de training aanbrengen. Over het algemeen zijn er drie soorten trainingen. Een intervaltraining, een krachttraining of een constante training.

 • Intervaltraining: Bij een interval training wissel je af tussen een snel en normaal tempo en tussen kracht. Het voordeel hiervan is dat je snel je conditie goed opbouwt. Voor intervaltraining kies je best voor een spinningbike met een magnetische weerstand zodat je de weerstand heel nauwkeurig kunt instellen.
 • Krachttraining: Bij een krachttraining wordt het uithoudingsvermogen getraind. Je fiets hierbij een lange periode op een hoge weerstand. Dan is het wel zo fijn om een v belt te hebben & dat het toestel niet te veel lawaai maakt. De mogelijkheid om zadel en stuur te herpositioneren is ook geen overbodige luxe.
 • Duurtraining: goed voor het verbranden van vet. Je zorgt ervoor dat je hartslag continue op hetzelfde niveau zit. Het beste kies je in dit geval voor een spinningbike dat voorzien is van een koppeling met een hartslagmeter via borstband.

Spinningfiets huren

Nu denk je misschien, een spinningfiets kopen kost veel geld, ik kan beter een spinningfiets of hometrainer huren. Maar dat is eigenlijk niet zo. Op korte termijn kan een spinningfiets huren wellicht voordeliger zijn, immers je betaalt een vast bedrag per maand, hoeft er geen onderhoud aan te doen, maar op lange termijn is hetniet voordelig. Vaak heb je maar een beperkte keuze uit modellen. Daarnaast zijn het ook vaak tweedehands modellen. Heb je een favoriet model gevonden dan kan het best zijn dat deze niet te huur is. Heb je na verloop van tijd de smaak te pakken en koop je toch nog een spinningbike, is het huurbedrag weg gegooid geld. Daarom is het beter om te investeren in een het kopen van een spinningfiets.

Veel gestelde vragen

Wat is een spinningfiets?

Een spinningfiets is een fiets die je kunt vergelijken met een racefiets. De spinningbike zet je aan tot doortrappen omdat de meeste fietsen voorzien zijn van een doortrapsysteem. Dit houdt in dat je moet blijven fietsen ook al wordt je moe, immers de pedalen blijven ronddraaien.

Wat is het verschil tussen een hometrainer en een spinningfiets?

Een hometrainer en spinningfietsen worden vaak door elkaar gebruikt, toch zit er verschil tussen deze twee fitnessapparaten. Het grootste verschil zit hem vooral in de zitpositie. Bij een spinningfiets zit je sportief en actief op de fiets. Ook moet je constant doortrappen doordat de trappers zijn bevestigd aan een spinwiel. Op een hometrainer kun je stoppen wanneer je wilt en fiets je een stuk rustiger of comfortabeler.

Waarom is spinnen zo goed voor wielrenners en mountainbikers?

Spinning is ook heel geliefd voor mountainbikers en wielrenners. Dit omdat ze op een spinningfiets veelal van hun normale training kunnen uitoefenen. In de winter of wanneer het weer niet toelaat voor een tocht buiten gaan veel mountainbikers en wielrenners spinnen. Ze houden hiermee hun conditie op peil en het komt het dichtste in de buurt van het normale fietsen. 

Wat is virtual spinning?

Je kunt bij thuis spinnen gebruik maken van virtuele trainingsplatformen. Met een scherm voor je neus kan je op dit platform een training volgen. Je kan trainen in combinatie met een trainer waardoor je precies te horen krijgt wat je moet doen. Daarnaast kan je in mooie omgevingen fietsen waardoor je het gevoel hebt dat je echt ergens anders aan het fietsen bent. Dit maakt het trainen niet alleen leuk, maar zo kun je het ook lang vol houden.