.st0{fill:#FFFFFF;}

Beste BCAA supplementen – Aminozuren TOP 5 Test Review

Auteur: Chesney
Publicatie: 25/07/2020
Laatste update: 17/07/2023

De zoektocht naar de beste BCAA supplement (aminozuren) dat bestaat uit de ideale verhoudingen én je geen half salaris kost per portie is niet eenvoudig. Daarom heb ik zelf de test gedaan en onderzocht wat nu je beste keuze is om spieren te kweken en opgebouwde spieren te behouden.

Overzichtstabel beste BCAA 2024

Geen tijd of zin om het hele artikel te lezen? Bekijk in de tabel hieronder eenvoudig de beste BCAA supplementen voor 2024

Afbeelding

Naam

Producent

Prijs

muscle protect

Muscle Protect

Body & Fit

amino perfection

Amino Perfection

Body & Fit

acetyl-l-carnitine

Acetyl-L-Carnitine

Now Foods

xtend bcaa

Xtend BCAA

Scivation

amino supertabs

Amino Supertabs

Body & Fit

Wat is BCAA?

BCAA staat voor Branched Chain Amino Acids. Het zijn dus eigenlijk vertakte keten aminozuren.

Aminozuren zijn kleine moleculen die samen eiwitten vormen. In totaal bestaan er 20 type aminozuren. Van die 20 types zijn er 8 essentieel. Essentiële aminozuren kunnen niet door je lichaam zelf aangemaakt worden. Ze moeten dus uit voeding of uit voedingsupplementen komen.


Wat doen BCAA's?

Aminozuren zijn belangrijk voor het vervoeren en opslaan van voedingsstoffen. Die voedingsstoffen bevatten onder andere vitamines en mineralen.

Voordelen van BCAA

Aminozuren hebben meerdere voordelen. Als je het op de juiste manier gebruikt – met voldoende training & in de juiste dosering – kun je met behulp van de supplementen rekenen op:

 • Sneller spierherstel na training
 • Positief effect op eiwitsynthese en opbouwen van spieren
 • Voorkomen dat je spieren afbreken
 • Verminderen van vermoeidheid
 • Verbeteren van uithoudingsvermogen
 • Spierpijn verlagen

Redenen genoeg dus om ervoor te zorgen dat je lichaam over voldoende aminozuren beschikt. Of je die nu binnenkrijgt via voeding of door de poedervorm, is daarbij van ondergeschikt belang.


Wat zijn de beste BCAA's?

De beste BCAA’s bestaan uit de juiste verhoudingen essentiële aminozuren. Maar ook de smaak is belangrijk en dat is een subjectief iets. Uiteindelijk bepaalt ook de prijs of een BCAA in dit lijstje met beste BCAA’s thuishoort.

Uiteindelijk zoek je voor de beste bcaa naar de beste prijs-kwaliteit verhouding in je supplementen.


1. Muscle Protect

Ongetwijfeld op nummer 1 staat de Muscle Protect van Body&Fit. Het is duidelijk dat ze bij dit product hun best hebben gedaan om de ideale verhouding essentiële aminozuren te combineren met een lekkere smaak. Daarbovenop is de Muscle Protect ook nog eens voordelig geprijsd.

muscle protect
 • Keuze uit 5 verschillende smaken
 • Ideale verhouding 2 : 1 : 1 ( 2 eenheden Leucine, 1 eenheid Isoleucine, 1 eenheid Valine)
 • Voordelig geprijsd
 • Regelmatig korting door verschillende acties
 • Instant opname

Gebruik & dosering

De Muscle Protect komt in poedervorm. Bij aankoop krijg je ook een maatschep. Per 200ml water of sportdrank dien je 1 maatschep Muscle Protect toe te voegen.

De drank met BCAA poeder dien je te drinken tijdens je training. Best doe je dit rustig, gespreid over de training in kleine hoeveelheden. Op rustdagen drink je best een portie direct na het opstaan.

> Bekijk de beste prijs voor Muscle Protect


2. Amino Perfection

Op een mooie 2e plaats staat de Amino Perfection. Deze poeder is ook van Body&Fit fabricage. Het verschil met Muscle Protect is dat Amino Perfection geen enkele suiker bevat. Daarnaast heb je ook nog eens 5 gram EEA’s en 3 gram glutamine. Deze samenstelling zorgt ervoor dat je een, zoals de naam doet vermoeden, ideale mix krijgt voor bodybuilders en intensieve sporters. De poedervorm lost overigens erg goed op in je drank.

amino perfection
 • Voordelig geprijsd
 • Instant opname in poedervorm
 • Keuze uit 5 lekkere smaken
 • Hoge dosering
 • 5 gram EAA en 3 gram glutamine in de formule
 • Professionele verhoudingen

Gebruik & dosering

Ideaal gebruik is 1 maatschep (meegeleverd) Amino Perfection per 200 ml water of andere (sport)drank. Door de drank, over verschillende momenten, tijdens de training te drinken, bereik je het beste resultaat. Op dagen zonder training, drink je het best vlak na het opstaan.

> Bekijk de beste prijs voor Amino Perfection


3. Actyl-L-Carnitine

De beste BCAA keuze als je een vegetarische of vegan BCAA supplement zoekt is de Acetyl-L-Carnitine. Deze bcaa komt in capsules en elke doos bevat 100 capsules. Acetyl-L-Carnitine is een gestabiliseerde vorm van carnitine. Ze bevatten enkel de natuurlijke (L) -vorm zoals bij planten en dieren. Aangezien de synthetische L-vorm niet in de natuur voorkomt, zit deze ook niet in dit supplement verwerkt.

acetyl-l-carnitine
 • 100 capsules per doos
 • Enkel natuurlijkevormen van aminozuren
 • Vegetarisch & Vegan
 • Geen (slechte) smaak

Gebruik & dosering

Voor het gebruik en de dosering van deze BCAA, volg je best de aanbevolen hoeveelheid op de verpakking. Een capsule net voor je gaat trainen en op rustdagen 1 capsule – bij voorkeur in de ochtend, zullen de beste resultaten opleveren.

> Bekijk de beste prijs voor Actyl-L-Carnitine4. Xtend BCAA

Nog een suikervrije bcaa poeder is die van x-tend. Per dosering krijg je maar liefst 7 gram BCAA binnen alsook 6 gram leucine, glutamine, citrulline, elektrolyten en B6. Door die hoge dosering, zijn deze amino acids best te gebruiken tijdens erg zware trainingen.

Hoewel je deze bcaa poeder elke dag kunt gebruiken, raden we aan ze enkel te gebruiken op dagen met zware trainingen.

De X-tend is goed oplosbaar en is op vlak van prijs per dosering best voordelig.

xtend bcaa
 • Geen suikers of koolhydraten
 • Zeer hoge dosering
 • Zowel L-leucine, L-glutamine, L-isoleucine als L-valine
 • 90 doseringen per doos
 • Ruime keuze uit 12 lekkere smaken

Gebruik & dosering

Neem 1 maatschep en roer het poeder door 240 ml – 470 ml water. Op trainingsdagen neem je gedurende de training. Op rustdagen gedurende de dag. Al kun je op rustdagen ook gerust geen bcaa supplement nemen.

> Bekijk de beste prijs voor Xtend BCAA


5. Amino SuperTabs

Deze amino tabletten van Body&Fit bevatten zeer weinig calorieën in een optimale dosering aminozuren. Doordat dit supplement in tabletten komt, is het overigens erg eenvoudig om in te nemen. Je hoeft het namelijk niet te mengen met een drank maar kunt het zo innemen.

Één doos bevat maar liefst 400 tabletten. Daarmee ben je dus echt wel een hele tijd goed.

amino supertabs
 • Eenvoudig in te nemen dankzij de tablet vorm
 • Ideale dosering
 • Zeer voordelig op vlak van prijs per dosering
 • Op elk moment van de dag in te nemen
 • Gemakkelijk mee te nemen

Gebruik & dosering

Deze aminozuur tabletten kun je op elk moment van de dag innemen. Best neem je ze tussen maaltijden maar ook bij maaltijden waarbij je te weinig eiwitten binnen krijgt, kun je een tablet nemen ter aanvulling. Ook voor het slapengaan is dit een populaire keuze zodat je lichaam tijdens je slaap ook nog steeds voldoende aminozuren bevat om je spiergroei te stimuleren.

> Bekijk de beste prijs voor Amino Supertabs


Wat bij een tekort aan aminozuren?

Wanneer je te weinig aminozuren binnen krijgt, kan dit tot negatieve gevolgen leiden voor je gezondheid. Zo kun je last krijgen van spierafbraak, diabetes, moeite met slapen en zelfs haaruitval.

Het is dus van groot belang om voldoende BCAA’s in je lichaam te hebben. Om die reden nemen dan ook veel mensen aminozuur supplementen. Vooral mensen die intensief sporten zoals bodybuilders doen beroep op BCAA supplementen om spierafbraak door een tekort aan aminozuren te vermijden.


Welke stoffen bevatten de beste BCAA supplementen?

De meeste BCAA supplementen bevatten 3 belangrijke essentiële aminozuren. Leucine, Isoleucine en Valine.

Bij die 3 aminozuren is het belangrijk om te kijken naar de verhouding ervan in je supplement. Een ideale samenstelling is  een 2 : 1 : 1 verhouding. Daarbij heb je voor elke eenheid valine en isoleucine, 2 eenheden leucine.


Waar op letten bij het kopen van BCAA's?

Zoals eerder gezegd bestaan er 20 soorten aminozuren. Slechts 8 daarvan zijn essentieel. Wanneer je een supplement neemt, is het dan ook belangrijk dat de essentiële aminozuren in het supplement zitten.

De 8 essentiële aminozuren zijn de volgende:

 1. 1
  Threonine
 2. 2
  Tryptofaan
 3. 3
  Fenylalanine
 4. 4
  Leucine
 5. 5
  Isoleucine
 6. 6
  Lysine
 7. 7
  Metionine
 8. 8
  Valine

Hoeveel BCAA moet je nemen?

Hoeveel BCAA supplementen je best neemt, is wat afhankelijk van hoeveel aminozuren je al binnen krijgt via je voeding, hoeveel je traint alsook de kwaliteit van het supplement.

Doorgaans zou 6 tot 16 gram BCAA per dag voldoende moeten zijn. Best volg je de voorschriften van het product zelf op natuurlijk! Vanaf 3 gram per dag zou je al een positief effect moeten merken.

In theorie geldt dat je per kilo vetvrije massa 0,2 gram BCAA dient te consumeren. Als je dat kunt uitrekenen, weet je gelijk hoeveel BCAA je moet nemen per dag.


Poeder, capsule of tablet, wat is best?

Het maakt niet erg veel uit of je BCAA’s in poedervorm, capsule of tablet koopt. Belangrijker is de kwaliteit van het supplement en eventueel je persoonlijk voorkeur.

Zowel de poeder als de capsule & tabletten kunnen door je lichaam even goed opgenomen worden. Een BCAA in poedervorm komt wel meer voor dan in capsule vorm.


Wat is de beste BCAA voor een keto-dieet?

Als je op een ketogeen dieet bent, wil je natuurlijk niet je dieet teniet doen door de verkeerde supplementen te nemen.

Daarom kies je best voor een aminozuur als de X-tend. Daarin zitten geen suikers en koolhydraten. Zo ga je niet uit ketose.

xtend bcaa
 • Geen suikers of koolhydraten
 • Zeer hoge dosering
 • Zowel L-leucine, L-glutamine, L-isoleucine als L-valine
 • 90 doseringen per doos
 • Ruime keuze uit 12 lekkere smaken

Let er altijd wel op om je dosering zeker niet te overschrijden. Wanneer je te regelmatig amino acids in je dranken drinkt, loop je het risico uit ketose te gaan. Daarom respecteer je best een maximaal gebruik van 1 tot 2 doseringen per dag en 4 – 5 gram per workout.


Wat is de beste BCAA voor vrouwen?

De aanbevelingen in de lijst hierboven zijn gelijk voor vrouwen als voor mannen. Net als mannen, hebben vrouwen voldoende eiwitten en aminozuren nodig om hun spierherstel te bevorderen. Net zoals voor mannen, is de Muscle Protect de beste keuze voor vrouwen.

muscle protect
 • Keuze uit 5 verschillende smaken
 • Ideale verhouding 2 : 1 : 1 ( 2 eenheden Leucine, 1 eenheid Isoleucine, 1 eenheid Valine)
 • Voordelig geprijsd
 • Regelmatig korting door verschillende acties
 • Instant opname


Wat is de lekkerste smaak BCAA?

Smaken zijn erg subjectief. Voor de ene persoon kan iets zeer lekker smaken terwijl het voor iemand anders echt niet goed is. Je zult dus zelf verschillende producten moeten proberen om zo de smaak te vinden die jijzelf het lekkerste vind.

Bovendien is de smaak van het supplement ook afhankelijk van de drank waarmee je het mengt. Als je de poeder gaat toevoegen in water kun je een heel andere smaak krijgen dan wanneer je het gaat mengen met een sportdrank.


Voordelen van Chain Amino Acids

Je kent de voordelen van amino acids waarschijnlijk wel al maar we zetten de 3 belangrijkste hier toch nog graag eens voor je op een rij’tje. Het is namelijk belangrijk dat je goed de bcaa werking kent en waarom aminozuren in branded chain zo belangrijk zijn bij als supplement.

 • Stimuleert de spieropbouw door stimulering van eiwitsynthese
 • Vermindert spierpijn na zware training
 • Voorkomt spierafbraak

Dat zijn enkele mooi bijwerkingen van leucine, isoleucine en valine. De verhouding leucine isoleucine moet daarbij wel juist zijn.


Waarvoor staat de afkorting BCAA?

BCAA staat voor branched chain amino acids. Brached chain amino acids zijn de essentiële aminozuren en bestaan uit leucine isoleucine en valine.


Wat is het verschil tussen natuurlijke en synthetische aminozuren?

De beste bcaa supplementen kunnen zowel natuurlijk als synthetisch samengesteld zijn. Bij synthetische varianten worden de stoffen aangeduid met een L voor. Zo heb je bijvoorbeeld  l isoleucine, l leucine en l valine.

De beste bcaa kan dus zowel natuurlijk als synthetisch zijn. Als je voor een bepaalde variant kiest, kun je verschil dus op de ingrediëntenlijst of samenstelling aflezen.


Wat is de verhouding voor de beste bcaa supplementen?

De verhouding die je moet nastreven bij een bcaa supplement is 1 verhouding isoleucine en valine + 2 delen leucine.

Bij branched chain amino acids zijn producenten steeds verplicht om dit mee te geven. Ga dus op zoek naar een samenstelling van 2 (leucine) : 1 (isoleucine) : 1 (valine) voor de perfecte samenstelling. Ook andere ingrediënten dan de leucine isoleucine valine is een producent verplicht mee te geven op de verpakking of bijsluiter.


Welke bijwerkingen mag ik verwachten bij de beste bcaa supplementen?

Het spreekt voor zich dat je geen negatieve effecten mag verwachten van een bcaa supplement. Alle producten hierboven zijn uitvoerig getest en goedgekeurd. Ervaringen van andere gebruikers leert ook dat deze bcaa goede resultaten leveren. Leucine isoleucine en valine kunnen, bij correcte dosering, dus helemaal geen kwaad voor je lichaam. Integendeel!


Mag ik de beste bcaa gebruiken als ik niet sport?

Belangrijk om te weten is dat de beste bcaa vooral voor bodybuilders en intensieve sporters nodig is. Vaak hebben zij namelijk een tekort aan deze stoffen door hun intensieve workouts. In die mate dat er te weinig uit hun voeding kan gehaald worden. Als je niet sport heb je dus waarschijnlijk geen nood aan de beste bcaa.