.st0{fill:#FFFFFF;}

Beste vitamine E supplementen – Olie, creme, capsules, serum

Auteur: Chesney
Publicatie: 16/07/2023
Laatste update: 16/07/2023

Vitamine E is één van de belangrijke micronutriënten die ons lichaam nodig heeft.

Een essentiële voedingsstof die bekend staat om zijn krachtige antioxidant eigenschappen en ons lichaam helpt om schadelijke vrije radicalen te bestrijden.

Vitamine E is belangrijk voor je huidgezondheid, een goed immuunsysteem en de gezondheid van je hart en ogen. 

Maar hoe kies je het beste vitamine E supplement in het grote aanbod? Ik deed de test en onderzocht meer dan 20 supplementen om met jou de topkeuzes van 2024 te delen.

vitamine e 400 healthy vitamins
Keuze van de redactie
  • Natuurlijke vitamine E
  • Gemaakt uit (non-GMO) soja-olie
  • Bevat alfa tocoferolen

Merk

Product

Vorm

Score

Meer info

Healthy Vitamins

Vitamine E400

Capsule

Jacob Hooy

Vitamine E huidolie

Olie

NIVEA

Q10plusC Energy

Crème

Lucovitaal

Hydra Wonder Serum

Serum


Beste vitamine E capsules supplement

De meest voorkomende vorm van vitamine E supplementen zijn de capsules. Deze vorm is gemakkelijk in te nemen met water.

Het grote voordeel is dat je geen fouten kunt maken bij de dosering. Iets wat met olie, een crème of serum een stuk moeilijker is.

De beste capsule uit mijn test is die van Healthy Vitamins. Deze bevat een natuurlijke vorm van vitamine E (d-alpha-tocopherol).

vitamine e 400 healthy vitamins
Healthy Vitamins: Vitamine E400
  • Natuurlijke vitamine E
  • Gemaakt uit (non-GMO) soja-olie
  • Bevat alfa tocoferolen


Beste vitamine E olie

Heb je toch een voorkeur voor een vloeibare vorm? Dan is de Vitamine E huidolie van Jacob Hooy een goede keuze. Deze olie herstelt en verzorgt je huid en is daarmee geschikt om een droge huid, littekens en striemen te behandelen.

jacob hooy vitamine e olie
Jacob Hooy Vitamine E olie
  • Vitamine E in huidolie vorm
  • Geschikt voor droge huid, littekens en striemen
  • Herstelt en verzorgt


Beste vitamine E crème

Een goede nachtcrème waarmee je ook extra vitamine E opneemt is de Recharge Q10 Energy nachtcrème van NIVEA. 

Naast vitamine E bevat deze crème ook vitamine C. 

De nachtcrème is geschikt voor jou als je een jeugdigere en stevigere huid wilt. Het gaat je huid 's nachts als het ware voeden. 

niveau q10plusc nachtcreme
NIVEA Q10plusC Energy
  • Vitamine E + vitamine C
  • Voor een jeugdigere en stevigere huid
  • Nachtcrème


Beste vitamine E serum

In tegenstelling tot de afslankpillen van Lucovitaal, is hun Hydra Wonder Serum met pure vitamine E wel een goede keuze.

Dit serum bevat de natuurlijke pure vorm van vitamine E en bevat daarnaast ook vitamine C

Bovendien is dit een erg goedkope keuze. Een goede keuze als je op zoek bent naar een huidverzorging product met extra vitamine E om je huid beter te beschermen.

lucovitaal vitamine e serum
Lucovitaal Hydra Wonder Serum
  • Natuurlijke vitamine E
  • Vitamine C
  • Serum vorm


Welke bijwerkingen kun je krijgen van vitamine E supplementen?

Extra vitamine E innemen door middel van supplementen is over het algemeen veilig voor de meeste mensen wanneer het in aanbevolen hoeveelheden wordt geconsumeerd. Echter, net als bij alle voedingssupplement, kunnen er bij sommige mensen bijwerkingen optreden, vooral bij hoge doseringen.

Mogelijke bijwerkingen van te veel vitamine E kunnen zijn:

  1. Misselijkheid en braken: Sommige mensen kunnen misselijk worden of zelfs overgeven als ze te veel vitamine E binnenkrijgen.
  2. Diarree: Hoge doses vitamine E kunnen spijsverteringsproblemen veroorzaken, waaronder diarree.
  3. Buikkrampen: Overmatige inname van vitamine E kan leiden tot maagklachten of krampen.
  4. Vermoeidheid: Sommige mensen kunnen zich vermoeid of zwak voelen als ze te veel vitamine E consumeren.
  5. Hoofdpijn: Hoofdpijn kan ook optreden bij hoge inname van vitamine E.
  6. Bloeding: Vitamine E kan het bloed verdunnen, wat bij zeer hoge doses kan leiden tot een verhoogd risico op bloedingen, vooral bij mensen die al bloedverdunners gebruiken.

Het is belangrijk om te weten dat deze bijwerkingen meestal alleen optreden bij overdosering of langdurig gebruik van hoge doses vitamine E.


Waar op letten bij aankoop van vitamine E supplementen?

Wanneer je vitamine E-supplementen koopt, zijn er enkele belangrijke factoren waarmee je rekening moet houden:

  1. Type Vitamine E: Er zijn acht verschillende vormen van vitamine E, maar de meest actieve vorm in ons lichaam is alpha-tocopherol. Kies bij voorkeur voor een supplement dat 'natural source' vitamine E bevat, dat wil zeggen d-alpha-tocopherol, in plaats van de synthetische variant, dl-alpha-tocopherol.
  2. Dosering: Het is belangrijk om de juiste dosering te kiezen. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) voor vitamine E voor volwassenen is 15 mg. Hoewel het veilig is om in bepaalde gevallen hogere doseringen te nemen, is het raadzaam dit te doen onder toezicht van een zorgverlener.
  3. Hulpstoffen: Lees het etiket zorgvuldig om te controleren op onnodige hulpstoffen zoals kunstmatige kleurstoffen, conserveermiddelen, zoetstoffen, gluten, enz. Het is altijd het beste om te kiezen voor supplementen die vrij zijn van deze ongewenste ingrediënten.
  4. Certificeringen: Kijk naar certificeringen die de kwaliteit en zuiverheid van het product garanderen, zoals GMP (Good Manufacturing Practices), USP (U.S. Pharmacopeia), of NSF (National Sanitation Foundation).
  5. Prijs: Hoewel prijs niet altijd een indicator is van kwaliteit, kunnen goedkopere supplementen vaak van mindere kwaliteit zijn. Het is de moeite waard om een beetje meer te betalen voor een hoogwaardig product.
  6. Allergie-informatie: Als je allergieën hebt, is het belangrijk om de etiketten te controleren om er zeker van te zijn dat het product geen allergenen bevat zoals soja, zuivel, noten, etc.
  7. Vorm van het Supplement: Vitamine E-supplementen zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, zoals capsules, softgels, of vloeibare vorm. Kies de vorm die het beste bij je past.


Wat is de beste vorm om extra vitamine e op te nemen?

Elke vorm van vitamine E heeft zijn eigen specifieke toepassingen en kan het beste gebruikt worden afhankelijk van je behoeften. Enkele richtlijnen:

  • Olie: Dit is een zeer veelzijdige vorm van vitamine E. Het kan zowel oraal worden ingenomen als op de huid ingewreven worden. Oraal ingenomen kan het helpen bij het aanvullen van vitamine E-tekorten in het lichaam. Topisch kan het worden gebruikt om de huid te hydrateren, het uiterlijk van littekens te verminderen, of om droge, schilferige huid te behandelen. Het kan ook worden gebruikt op haar om glans toe te voegen en het haar te voeden.
  • Crème: Vitamine E-crème is bedoeld voor topisch gebruik. Het wordt vaak gebruikt als een huidverzorgingsproduct vanwege de krachtige antioxidanteigenschappen. Het kan helpen de huid te hydrateren, tekenen van veroudering te verminderen, zonnebrand te kalmeren, en de gezondheid van de huid te verbeteren.
  • Capsules: Deze vorm wordt meestal oraal ingenomen en is bedoeld om vitamine E-tekorten aan te vullen, het immuunsysteem te ondersteunen en het lichaam te helpen vrije radicalen te bestrijden. Ze zijn ook handig voor mensen die geen voedingsbronnen van vitamine E consumeren, zoals bepaalde plantaardige oliën, noten, zaden en groene bladgroenten.
  • Serum: Net als vitamine E-crème is vitamine E-serum bedoeld voor topisch gebruik op de huid. Het wordt vaak gebruikt in huidverzorgingsroutines voor zijn hydraterende en antioxidante eigenschappen. Het kan helpen bij het verbeteren van de huidtextuur, het verminderen van tekenen van veroudering, het beschermen tegen omgevingsschade en het bevorderen van een stralende huid.

Heb je dus een tekort aan vitamine E uit je voeding, dan is een capsule de beste vorm. Op deze manier vul je het tekort aan én weet je goed hoeveel extra vitamine E je precies binnenkrijgt.


Hoe ik vitamine E supplementen test en beoordeel

Om een zo objectief mogelijke score te geven aan supplementen gebeuren mijn beoordelingen steeds op dezelfde manier. Ik gebruik 5 verschillende criteria die afhankelijk van de belangrijkheid een gewicht op de totaalscore krijgen.

De criteria die ik gebruik zijn:

Criteria

Gewicht op totaalscore

Zuiverheid en kwaliteit

35%

Dosering en effectiviteit

25%

Opneembaarheid

20%

Veiligheid

15%

Prijs-kwaliteit

5%