.st0{fill:#FFFFFF;}

Gaba supplementen – Wat is het? Wat doet het? Welke is de beste? Mijn ervaringen

Auteur: Chesney
Publicatie: 20/06/2023
Laatste update: 01/07/2023

GABA-supplementen hebben de aandacht getrokken als natuurlijke middelen om stress te verminderen, angst te verlichten en de slaap te verbeteren.

Gamma-aminoboterzuur (GABA), een belangrijke neurotransmitter in de hersenen, staat bekend om zijn kalmerende en ontspannende effecten. Hieronder geef ik je een overzicht van de potentiële voordelen van GABA-supplementen, zoals hun rol bij angstmanagement en slaapverbetering maar ook wat nu het beste GABA supplement is.

nowfoods GABA supplement
Beste GABA supplement: Now Foods
 • 750 mg GABA
 • 100 Vegan capsules
 • Helpt je kalmeren en ontspannen


Wat zijn GABA supplementen?

wat zijn gaba supplementen

GABA-supplementen zijn voedingssupplementen die gamma-aminoboterzuur (GABA) bevatten. GABA is een neurotransmitter die van nature in de hersenen voorkomt en een remmende rol speelt bij het reguleren van de activiteit van zenuwcellen.Wat doet GABA?

wat doet gaba

De belangrijkste functie van GABA is het reguleren van de excitatie in de hersenen. Wanneer GABA zich bindt aan GABA-receptoren op zenuwcellen, veroorzaakt het een remmend effect, waardoor de activiteit van de cel wordt verminderd. Dit kan helpen om overmatige opwinding en overactiviteit in de hersenen te verminderen.

GABA heeft invloed op verschillende processen in het zenuwstelsel, waaronder:

 1. Vermindert angst: GABA kan angst verminderen door de neurale activiteit te verlagen en een kalmerend effect te bevorderen.
 2. Reguleert stress: GABA kan helpen bij het reguleren van de stressrespons in het lichaam door het verminderen van de activiteit in stressgerelateerde hersengebieden.
 3. Verbetert slaapkwaliteit: GABA speelt een rol bij het bevorderen van ontspanning en het verbeteren van de slaapkwaliteit. Veel kalmerende medicijnen en slaapmiddelen werken door het verhogen van de GABA-activiteit.
 4. Vermindert symptomen van depressie: GABA kan invloed hebben op de stemming en kan helpen bij het verminderen van symptomen van depressie.Wat is het beste GABA supplement?

Het GABA supplement van Now Foods bevat 750 mg GABA en is verpakt in een plantaardige capsule. Op vlak van prijs-kwaliteit is dit een zeer voordelige keuze.

Er zijn heel wat andere GABA supplementen op de markt waarbij er "slechts" 250 mg GABA in één capsule zit. Deze van Now Foods met 750 mg per capsule is dus zeker een goede keuze.

nowfoods GABA supplement
Now Foods GABA
 • 750 mg GABA
 • 100 Vegan capsules
 • Helpt je kalmeren en ontspannen

Mijn ervaringen met GABA

Ik ben van mening dat voordat ik een aanbeveling kan geven, ik de supplementen zelf moet testen. Uiteraard doe ik vooraf voldoende onderzoek. Het laatste wat ik wil is risico's oplopen met mijn eigen gezondheid.

Maar aangezien je met GABA supplementen eigenlijk niet veel verkeerd kunt doen, heb ik dit supplement gedurende 1 week gebruikt. 

Ik heb geen last van angstgevoelens of depressie maar kan wel wat stress beheersing en vooral een betere slaapkwaliteit gebruiken.

In tegenstelling tot ervaringen van sommige anderen merkte ik niet onmiddellijk na het innemen van het supplement. Ik heb wat geëxperimenteerd met het tijdstip waarop ik het supplement innam en kwam tot de conclusie dat 's avonds, ongeveer 1,5u voordat ik ga slapen, het beste tijdstip is voor mij persoonlijk. 

Wanneer ik het GABA supplement op dat moment innam, merkte ik dat ik gemakkelijker in slaap kon vallen en dat ik 's anderendaags me beter uitgerust voelde.

Echter, wanneer ik het GABA supplement 's ochtends nam, merkte ik helemaal geen effecten. Wellicht is 's ochtends een beter moment voor mensen die te kampen hebben met veel stress, angst en depressie. Neem je het supplement om beter te slapen, dan ben ik er na mijn test van overtuigd dat 's avonds een beter moment is.


In welke voeding zit veel GABA?

in welke voeding zit gaba

GABA (gamma-aminoboterzuur) komt van nature voor in verschillende voedingsmiddelen, zij het in relatief lage concentraties. Enkele voedingsmiddelen die van nature GABA bevatten, zijn onder andere:

 1. Gefermenteerde voedingsmiddelen: Gefermenteerde voedingsmiddelen zoals kimchi, miso, tempeh en gefermenteerde sojasaus bevatten doorgaans GABA. Tijdens het fermentatieproces wordt GABA geproduceerd door bacteriële fermentatie.
 2. Gerst: Gerst bevat een redelijke hoeveelheid GABA, vooral in de kiem en het vlies. Het kan worden gebruikt in de vorm van gerstemeel, gerstegroenten of gerstemout.
 3. Bruine rijst: Bruine rijst, vooral de zemelen en de kiem, is een bron van GABA. Het is belangrijk op te merken dat het GABA-gehalte in bruine rijst hoger is dan in witte rijst vanwege de verwijdering van de zemelen- en kiemlagen bij de productie van witte rijst.
 4. Spinazie: Spinazie en andere bladgroenten zoals broccoli en boerenkool bevatten ook enige hoeveelheden GABA.

Hoewel deze voedingsmiddelen GABA bevatten, is het belangrijk op te merken dat het GABA-gehalte over het algemeen laag is en kan variëren afhankelijk van factoren zoals de teeltomstandigheden en de rijpheid van het voedsel. Het consumeren van deze voedingsmiddelen levert meestal geen aanzienlijke hoeveelheden GABA op in vergelijking met de hoeveelheid die kan worden verkregen via supplementen.Zijn er mogelijke bijwerkingen van een GABA supplement?

Over het algemeen worden GABA-supplementen over het algemeen als veilig beschouwd bij de aanbevolen doseringen. Omdat GABA van nature in het lichaam voorkomt, worden de supplementen meestal goed verdragen. Er zijn echter enkele mogelijke bijwerkingen en voorzorgsmaatregelen waarmee rekening moet worden gehouden:

 1. Milde bijwerkingen: Sommige mensen kunnen milde bijwerkingen ervaren, zoals een lichte tinteling of een gevoel van warmte en ontspanning na het innemen van een GABA-supplement. Deze bijwerkingen zijn meestal kortstondig en verdwijnen vanzelf.
 2. Geen merkbare effecten: Sommige mensen melden dat ze geen merkbare effecten ervaren bij het gebruik van GABA-supplementen. De individuele reactie op GABA kan variëren en het kan zijn dat het supplement niet voor iedereen dezelfde effecten heeft.
 3. Mogelijke interacties: GABA-supplementen kunnen mogelijk wisselwerkingen hebben met bepaalde medicijnen. Als je al medicatie gebruikt, is het belangrijk om met een zorgverlener te overleggen voordat je GABA-supplementen gaat gebruiken om mogelijke interacties te voorkomen.
 4. Niet geschikt voor iedereen: GABA-supplementen zijn mogelijk niet geschikt voor mensen met bepaalde gezondheidsproblemen, zoals leverproblemen.


Veel gestelde vragen


Is GABA geschikt voor kinderen?

Het gebruik van GABA-supplementen bij kinderen vereist voorzichtigheid en overleg met een kinderarts of zorgverlener. Hoewel GABA van nature in het lichaam voorkomt, is de veiligheid en effectiviteit van GABA-supplementen specifiek bij kinderen niet uitgebreid onderzocht.

Het zenuwstelsel van kinderen is nog in ontwikkeling, en daarom kan de reactie op supplementen anders zijn dan bij volwassenen. Bovendien kunnen kinderen gevoeliger zijn voor bepaalde stoffen, en het is mogelijk dat ze anders reageren op GABA-supplementen dan volwassenen.


Is GABA gevaarlijk?

Over het algemeen wordt GABA als veilig beschouwd bij normale niveaus en natuurlijke productie in het lichaam. Het gebruik van GABA-supplementen kan echter risicovol zijn bij interacties met bepaalde medicijnen en bij bepaalde onderliggende medische aandoeningen.


Ga je van een GABA supplement beter slapen?

Het is mogelijk dat sommige mensen verbeteringen in slaap ervaren bij het gebruik van GABA-supplementen vanwege het mogelijke kalmerende effect. Echter, de effecten van GABA-supplementen op slaap zijn individueel en kunnen variëren.


Op welk tijdstip kun je best het GABA supplement innemen?

Er is geen specifiek tijdstip dat universeel het beste is voor het innemen van GABA-supplementen, omdat dit afhankelijk kan zijn van individuele behoeften en reacties. Sommige mensen geven er de voorkeur aan om GABA-supplementen in te nemen vlak voor het slapengaan om mogelijke ontspannende effecten te bevorderen. Anderen kunnen ervoor kiezen om het gedurende de dag in te nemen om angst of stress te helpen verminderen.


Is een GABA supplement geschikt voor ADHD?

Hoewel GABA-supplementen soms worden gebruikt als aanvulling op de behandeling van ADHD, is er momenteel beperkt wetenschappelijk bewijs om hun effectiviteit te ondersteunen. De complexe neurobiologie van ADHD vereist meestal een gerichte benadering met medicatie en/of gedragstherapie.


Hoe snel werkt een GABA supplement?

De snelheid waarmee een GABA-supplement werkt, kan variëren tussen individuen. Sommige mensen melden dat ze binnen enkele minuten tot een uur na inname een kalmerend of ontspannend effect ervaren. Anderen kunnen mogelijk geen onmiddellijke effecten opmerken. De reactie op GABA-supplementen is afhankelijk van verschillende factoren, zoals dosering, individuele gevoeligheid en metabolisme.