.st0{fill:#FFFFFF;}

Fitness supplementen – Wat, Soorten, Voordelen, Beste

Auteur: Chesney
Publicatie: 14/06/2023
Laatste update: 24/08/2023

Of je nu een beginnende sporter bent of een doorgewinterde fitnessfanaat, de wereld van fitness supplementen kan overweldigend zijn. Met een breed scala aan producten en beweringen is het belangrijk om goed geïnformeerd te zijn voordat je besluit welke supplementen het beste bij jou en jouw doelen passen.

In dit artikel bieden we een inzichtelijke gids over fitness supplementen, inclusief hun functies, voordelen en hoe ze effectief in jouw trainingsroutine kunnen worden geïntegreerd.


Beste fitness supplementen

Het bepalen van de "beste" fitness supplementen is afhankelijk van individuele behoeften, doelen en gezondheidstoestand. Er zijn echter enkele supplementen die over het algemeen als nuttig worden beschouwd voor veel mensen die actief bezig zijn met fitness. Hier zijn enkele van de beste fitness supplementen:


Eiwitsupplementen

Eiwitsupplementen, zoals shakes met wei-eiwit of plantaardige eiwitpoeders, zijn populair vanwege hun vermogen om spieropbouw, herstel en het behoud van magere spiermassa te ondersteunen. In de sportschool zijn ze dan ook vaak te vinden bij sporters die aan krachttraining doen.

Triprotein beste eiwitsupplement
Beste eiwitsupplement: Tri-Protein
 • Eiwitverspreiding in 3 fasen
 • Hoogwaardige kwaliteit
 • Lekkere smaken


Creatine

Creatine is een veel bestudeerd supplement dat de prestaties bij korte, intensieve inspanningen kan verbeteren. Het kan helpen bij het vergroten van kracht, spieruithoudingsvermogen en herstel.

creatine creapure olimp
Beste creatine: Creapure
 • Zuivere vorm van creatine monohydraat
 • Scherpe prijs-kwaliteit
 • Duitse kwaliteitOmega-3 vetzuren

Omega-3 vetzuren, zoals die in visolie of algenolie, hebben ontstekingsremmende eigenschappen en kunnen de algehele gezondheid bevorderen, de hartfunctie ondersteunen en gewrichtsgezondheid verbeteren.Vitamine D

Vitamine D is essentieel voor de gezondheid van botten, het immuunsysteem en de spierfunctie. Het speelt ook een rol bij het reguleren van hormonen en het bevorderen van algemeen welzijn.


BCAA's

Branched-Chain Amino Acids (BCAA's), waaronder leucine, isoleucine en valine, kunnen helpen bij het bevorderen van spierherstel, het verminderen van spierafbraak en het verbeteren van het uithoudingsvermogen tijdens de training.

muscle protect
Beste BCAA: Muscle Protect
 • Instant opname
 • 5 verschillende smaken
 • Idealeverhouding 2 : 1 : 1


Pre-workout

Pre-workout supplementen kunnen helpen bij het verhogen van energie, focus en trainingsintensiteit. Ze bevatten vaak ingrediënten zoals cafeïne, beta-alanine en creatine.

intensive pretrain
Intensive Pre-Train
 • Meer energie zonder crash tijdens je trainingen
 • Betere focus en concentratie
 • 19 krachtige ingrediënten
Beste fitness supplementen voor beginners

Beginners hebben baat bij alle supplementen die hierboven zijn opgenoemd. Maar als je net bent begonnen met fitnessen, dan kun je wellicht baat hebben bij een goede multivitamine.

In het begin kan het namelijk allemaal wat overweldigend zijn om zowel je voedingspatroon als je trainingsritme helemaal onder de knie te krijgen.

Met een multivitamine supplement, help je eventuele tekorten aan voedingsstoffen in je dieet weg te werken.

davitamon multivitamine
Beste multivitamine: Davitamon
 • 22 essentiële vitamines en mineralen
 • Lekkere kauwtabletten
 • Betere weerstand, energieniveau, spierwerking etc.Beste fitness supplementen voor vrouwen

Ook vrouwen kunnen baat hebben bij wat meer vitamines en mineralen. Voornamelijk Calcium, Vitamine D, Magnesium en B-vitamines kunnen een mooie aanvulling zijn op je voeding.

Een combinatie supplement van calcium en vitamine D zorgt ervoor dat je gezondheid van botten en tanden ondersteund wordt. Bovendien is er een dubbele functie. Vitamine D helpt namelijk om calcium beter op te nemen.


Een magnesium supplement kan ook interessant zijn. Magnesium is essentieel voor energieproductie, spierfunctie en nog andere voordelen. Om spierkrampen te voorkomen en momenten van ontspanning te verbeteren kan een magnesium supplement overwogen worden.

orthica magnesium bisglycinaat beste magnesium tablet
Beste magnesium: Ortica
 • Magnesium bisglycinaat, de best opneembare vorm
 • Weinig kans op maag- en darmirritatie
 • Gezonde dosering


De B-vitamines, en dan voor B6, B9 (Foliumzuur) en B12 zijn belangrijk voor je metabolisme en energie. Ze kunnen helpen om vermoeidheid te verminderen. Daarom kan een B-complex supplement ook nuttig zijn.

vitals vitamine b complex
Beste Vitamine B: Vitals
 • Biologisch actieve vormen van vitamines B
 • Veilige doseringen
 • Scherpe prijs


Soorten fitness supplementen en hun doelen


De wereld van fitness supplementen is uitgebreid en divers, met verschillende soorten supplementen die elk hun eigen specifieke doelen en toepassingen hebben. Hieronder vind je een overzicht van enkele veelvoorkomende soorten fitness supplementen en hun doelen:

 1. Eiwitsupplementen: Eiwitsupplementen, zoals wei-eiwit, caseïne-eiwit en plantaardige eiwitpoeders of in de vorm van eiwitrepen, zijn populair voor spieropbouw en herstel. Ze voorzien het lichaam van hoogwaardige eiwitten die essentieel zijn voor het opbouwen en repareren van spierweefsel na intense trainingen.
 2. Creatine: Creatine is een veelgebruikt supplement dat de prestaties bij korte, intense inspanningen kan verbeteren, zoals gewichtheffen en sprinten. Het helpt de ATP-productie in de spieren te verhogen, waardoor het uithoudingsvermogen en de kracht toenemen.
 3. BCAA's: Branched-Chain Amino Acids (BCAA's), waaronder leucine, isoleucine en valine, spelen een belangrijke rol bij het bevorderen van spierherstel en het verminderen van spierafbraak. Ze worden vaak ingenomen voor, tijdens of na de training om de eiwitsynthese te stimuleren en spierschade te verminderen.
 4. Pre-workout supplementen: Pre-workout supplementen zijn ontworpen om energie, focus en uithoudingsvermogen te verhogen tijdens de training. Ze bevatten vaak ingrediënten zoals cafeïne, beta-alanine en creatine om de alertheid te verbeteren en de trainingsintensiteit te verhogen.
 5. Vetverbranders: Vetverbranders, ook wel thermogene supplementen of fatburners genoemd, worden gebruikt om het metabolisme te stimuleren en sneller vet te verbranden. Ze bevatten meestal ingrediënten zoals cafeïne, groene thee-extract en L-carnitine om de stofwisseling te verhogen en de eetlust te onderdrukken.
 6. Multivitaminen en mineralen: Multivitaminen en mineralen supplementen helpen bij het aanvullen van essentiële voedingsstoffen die mogelijk ontbreken in je dieet. Ze ondersteunen de algehele gezondheid, bevorderen het immuunsysteem en dragen bij aan een optimale lichaamsfunctie.Wat zijn fitness supplementen?

Fitness supplementen zijn producten die bedoeld zijn om de voedingsinname aan te vullen en de prestaties, spieropbouw, herstel en algehele gezondheid te ondersteunen bij mensen die actief bezig zijn met fitness en lichaamsbeweging. Deze supplementen kunnen bestaan uit verschillende ingrediënten, zoals vitaminen, mineralen, eiwitten, aminozuren, creatine, vetzuren en kruidenextracten.


Voordelen van fitness supplementen

Fitness supplementen kunnen verschillende voordelen bieden voor mensen die actief bezig zijn met fitness en lichaamsbeweging. Hier zijn enkele potentiële voordelen van fitness supplementen:

 1. Aanvulling van voedingsstoffen: Fitness supplementen kunnen helpen bij het aanvullen van voedingsstoffen die mogelijk ontbreken in je dieet. Ze kunnen bijvoorbeeld rijk zijn aan essentiële vitaminen, mineralen en antioxidanten die belangrijk zijn voor de algehele gezondheid en het welzijn.
 2. Verbeterde spiergroei en herstel: Specifieke supplementen, zoals eiwitsupplementen of aminozuren, kunnen bijdragen aan de bevordering van spiergroei, het herstel na trainingen versnellen en spierafbraak verminderen. Ze leveren de bouwstenen die nodig zijn voor het opbouwen en repareren van spierweefsel.
 3. Verhoogd energieniveau: Sommige fitness supplementen, zoals pre-workout supplementen, kunnen ingrediënten bevatten die helpen om het energieniveau te verhogen en de alertheid te verbeteren. Dit kan leiden tot een verbeterde trainingsintensiteit en prestaties.
 4. Beter uithoudingsvermogen: Bepaalde supplementen, zoals creatine, kunnen helpen bij het verhogen van het intramusculaire creatinegehalte, waardoor het uithoudingsvermogen tijdens intensieve trainingen kan toenemen. Dit kan vooral gunstig zijn voor activiteiten met hoge intensiteit, zoals gewichtheffen of sprinten.
 5. Afvallen: Sommige supplementen, zoals thermogene vetverbranders of eetlustremmers, worden vaak gebruikt als hulpmiddelen bij het afvallen of behouden van een gezond gewicht. Ze kunnen je stofwisseling versnellen, de vetverbranding bevorderen en de eetlust onderdrukken.

Het is belangrijk op te merken dat de voordelen van fitness supplementen afhankelijk zijn van verschillende factoren, waaronder het type supplement, de kwaliteit, de juiste dosering en de individuele reactie van het lichaam.Welke supplementen heb ik nodig voor fitness?

Het bepalen van de supplementen die je nodig hebt voor fitness hangt af van verschillende factoren, waaronder je individuele doelen, voedingspatroon en lichamelijke behoeften. Hoewel er geen one-size-fits-all benadering is, zijn er enkele supplementen die vaak gunstig kunnen zijn voor mensen die actief bezig zijn met fitness. Hier zijn enkele supplementen die je zou kunnen overwegen:

 1. Eiwitsupplementen: Eiwitsupplementen, zoals wei-eiwit of plantaardige eiwitpoeders, zijn populair voor spieropbouw en herstel. Ze zijn vooral handig als je moeite hebt om voldoende eiwitten uit je normale voeding te halen of als je een gemakkelijke en snelle bron van eiwitten nodig hebt na een training.
 2. Creatine: Creatine is een veel bestudeerd supplement dat de prestaties bij korte, intensieve inspanningen kan verbeteren. Het kan vooral nuttig zijn voor krachtsporters en sprinters die hun uithoudingsvermogen en kracht willen vergroten.
 3. Omega-3 vetzuren: Omega-3 vetzuren, zoals die in visolie of algenolie, hebben ontstekingsremmende eigenschappen en kunnen de gezondheid van het hart en de gewrichten ondersteunen. Ze kunnen ook bijdragen aan het verbeteren van de algehele gezondheid en het bevorderen van een gezonde vetbalans.
 4. Vitamine D: Vitamine D is essentieel voor de gezondheid van de botten, het immuunsysteem en de spierfunctie. Het kan vooral nuttig zijn voor mensen die beperkte blootstelling aan de zon hebben, aangezien zonlicht de belangrijkste bron van vitamine D is. Overleg met een zorgverlener om je vitamine D-spiegels te laten controleren voordat je supplementen inneemt.
 5. BCAA's: Branched-Chain Amino Acids (BCAA's) kunnen helpen bij het bevorderen van spierherstel en het verminderen van spierafbraak. Ze worden vaak ingenomen rondom de training om de eiwitsynthese te stimuleren en het herstelproces te ondersteunen.


De rol van voeding in combinatie met fitness supplementen

Een effectief fitnessregime omvat niet alleen het gebruik van supplementen, maar ook een uitgebalanceerd dieet dat voldoende voedingsstoffen levert om je lichaam te ondersteunen. Voeding speelt een cruciale rol in combinatie met fitness supplementen, omdat het de basis vormt voor een gezond en optimaal functionerend lichaam.

Hoewel supplementen nuttig kunnen zijn om bepaalde voedingsstoffen aan te vullen, mogen ze niet dienen als vervanging voor een gezonde en gevarieerde voeding. Het is belangrijk om te begrijpen dat voeding de primaire bron van voedingsstoffen is en dat supplementen alleen bedoeld zijn om eventuele tekorten aan te vullen.

Een gebalanceerd dieet dat rijk is aan verse groenten, fruit, magere eiwitten, volle granen en gezonde vetten levert essentiële voedingsstoffen, waaronder vitaminen, mineralen, antioxidanten en vezels. Deze voedingsstoffen zijn van vitaal belang voor de algehele gezondheid, energieproductie, spierherstel en prestaties.

Supplementen kunnen echter een waardevolle aanvulling zijn om bepaalde voedingsstoffen aan te vullen die mogelijk moeilijk via voeding alleen binnen te krijgen zijn. Bijvoorbeeld, als je moeite hebt om voldoende eiwitten binnen te krijgen via je normale voeding, kan een eiwitsupplement helpen om spiergroei en herstel te ondersteunen.

Het is belangrijk om te onthouden dat supplementen niet magisch zijn en dat ze geen compensatie vormen voor een slecht dieet. Het is essentieel om een gezond voedingspatroon te handhaven en je voeding af te stemmen op je individuele behoeften, doelen en activiteitsniveau.