.st0{fill:#FFFFFF;}

Beste Vitamine D supplementen – Test & Ervaringen

Auteur: Chesney
Publicatie: 06/07/2023
Laatste update: 07/07/2023

In een wereld waar drukke schema's, moderne levensstijlen en beperkte blootstelling aan zonlicht steeds vaker voorkomen, is het belangrijker dan ooit om ervoor te zorgen dat we voldoende vitamine D binnenkrijgen. Deze essentiële voedingsstof speelt een cruciale rol in het behoud van sterke botten, het versterken van ons immuunsysteem en het bevorderen van een gezond algemeen welzijn.

Net zoals bij heel wat andere voedingssupplementen heb ik meer dan 15 van de bekendste en populairste vitamine D capsules onderzocht en getest en geef hier mee wat de beste vitamine D keuzes zijn.

vitamine d3 natuurlijkpresteren
Beste Vitamine D supplement
 • 75 mcg natuurlijke vitamine D3
 • In extra vierge olijfolie voor betere opname
 • Sterke dosering

>> Lees hier meer over hoe ik vitamine D supplementen test en beoordeel


Beste Vitamine D supplementen van 2024 

In de tabel hieronder vind je de beste vitamine D supplementen van 2024 uit mijn test:

Merk

Productnaam

Beste voor

Score

Meer info

Natuurlijk Presteren

Vitamine D3

Algemeen

Healthy Vitamins

Vitamine D3 K2

Liposomaal, Vegan

Davitamon

Magnesium tabletten

Met calcium

Davitamon

Vitamine D olie

Kinderen


Beste algemene vitamine D supplement

Het beste vitamine D supplement is die van NatuurlijkPresteren. Deze bevat 75mcg vitamine D3. Dit is de best opneembare vorm van Vitamine D voor je lichaam.

De vitamine is opgenomen in extra vierge olijfolie van de hoogste kwaliteit voor een betere opname. 

Alle ingrediënten zijn natuurlijk, sterk gedoseerd en de capsules zijn - in vergelijking met andere vitamine D supplementen - gemakkelijk in te slikken.

vitamine d3 natuurlijkpresteren
Vitamine D3 van NatuurlijkPresteren
 • 75 mcg natuurlijke vitamine D3
 • In extra vierge olijfolie voor betere opname
 • Sterke dosering


Beste liposomale vitamine D supplement

Liposomale supplementen hebben over het algemeen een hogere biologische beschikbaarheid. Dat wil zeggen dat ze beter door je lichaam kunnen worden opgenomen.

Deze van Healthy Vitamins bevat per capsule 18 mcg vitamine D3 van plantaardige bronnen, 60 cmg vitamine K2 en 300 mg Magnesium citraat.

De capsules zijn bovendien geschikt voor vegetariërs en veganisten.

vitamine d3 en k2 en magnesium
Vitamine D3 & K2 + Magnesium
 • Met natuurlijke liposomen
 • Hoge biologische beschikbaarheid
 • Vegan


Beste supplement met vitamine D en calcium

Vitamine D bevordert de opname en het gebruik van Calcium in je lichaam. Zonder voldoende vitamine D kan je lichaam de calcium nu eenmaal niet efficiënt absorberen, zelfs wanneer er voldoende calcium in je voeding aanwezig is.

Davitamon heeft daarom een supplement ontwikkeld dat zowel de mineralen Magnesium en Calcium als vitamine B3 en D3 bevatten.

Hoewel dit supplement dus eerder gericht is naar mensen met een Magnesium tekort of een tekort aan Calcium waarbij vitamine D3 een ondersteunende rol speelt, heb je met een dosering van 10 mcg vitamine D3 per tablet ook geen vitamine D tekort meer.

davitamon vitamine en calcium
Davitamon Magnesium tabletten met Calcium en Vitamine D
 • 10 mcg vitamine D3 per tablet
 • Magnesium, Calcium én vitamine B3
 • Geleidelijke afgifte


Beste vitamine D supplement voor kinderen

Kinderen hebben het altijd moeilijker om capsules of tabletten in te nemen. Daarom kan een vloeibare vorm zoals deze olie van Davitamon een betere keuze zijn.

Deze Vitamine D olie is geschikt voor baby's en kinderen en is bovendien geurloos en smaakloos.

Afhankelijk van de leeftijd van het kind, zijn 10 druppels per dag voldoende. Krijgt je kind wat meer zonlicht, dan kun je deze dosering wat verlagen.

In 1 dagdosering van 10 druppels zitten 10 mcg vitamine D3. Dat is daarmee meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor kinderen. Zeker in de zomer maanden is een lagere dosering beter.

davitamon vitamine d voor kind
Vitamine D3 & K2 + Magnesium
 • Geschikt voor baby's en kinderen
 • Geurloos en smaakloos
 • Suikervrij


Waar op letten bij aankoop van vitamine D?

Bij het kopen van vitamine D zijn er verschillende belangrijke factoren waar je op kunt letten om ervoor te zorgen dat je een kwalitatief hoogwaardig en geschikt product kiest. Hier zijn enkele punten om rekening mee te houden:

 1. Vorm van het supplement: Vitamine D is verkrijgbaar in verschillende vormen, zoals capsules, tabletten, druppels of gummies. Kies een vorm die voor jou gemakkelijk in te nemen is en die past bij je persoonlijke voorkeur.
 2. Type vitamine D: Er zijn twee belangrijke vormen van vitamine D die in capsules worden gebruikt: vitamine D2 (ergocalciferol) en vitamine D3 (cholecalciferol). Vitamine D3 wordt over het algemeen beter opgenomen en is de vorm die van nature in het lichaam wordt aangemaakt na blootstelling aan zonlicht. Je kiest dus beter voor een vitamine D3-supplement.
 3. Dosering: Controleer de dosering en zorg ervoor dat het overeenkomt met je individuele behoeften en de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Hogere doseringen kunnen in sommige gevallen wel nodig zijn.
 4. Kwaliteitsnormen en certificeringen: Controleer of het voldoet aan kwaliteitsnormen en is geproduceerd volgens strikte richtlijnen. Kijk naar certificeringen van derden die de kwaliteit en zuiverheid verifiëren.
 5. Ingrediënten: Bekijk de lijst met ingrediënten en vermijd supplementen die onnodige vulstoffen, kunstmatige kleurstoffen of conserveermiddelen bevatten. Kies voor producten met minimale toevoegingen en bij voorkeur natuurlijke ingrediënten.
 6. Betrouwbaar merk: Koop producten van gerenommeerde merken die een goede reputatie hebben en bekend staan om hun kwaliteit en betrouwbaarheid. Lees beoordelingen en ervaringen van andere consumenten om meer inzicht te krijgen in de effectiviteit en kwaliteit van het product.
 7. Prijs en waarde: Vergelijk prijzen en overweeg de prijs in verhouding tot de kwaliteit en de hoeveelheid supplementen die je krijgt. Kies er één dat redelijk geprijsd is en een goede waarde biedt.


Voor- en nadelen van vitamine D supplementen

Extra vitamine D kan verschillende voordelen bieden maar er zijn ook enkele mogelijke nadelen waarmee rekening moet worden gehouden. Hier zijn de voor- en nadelen:

Voordelen

voordelen vitamine d supplementen
 1. Botgezondheid: Vitamine D speelt een essentiële rol bij het bevorderen van de opname van calcium en fosfor, waardoor het de gezondheid van botten en tanden ondersteunt. Het kan helpen bij het behoud van sterke botten en het verminderen van het risico op osteoporose en fracturen, vooral bij oudere volwassenen.
 2. Immuunsysteem: Vitamine D speelt ook een rol bij het reguleren van het immuunsysteem en het bevorderen van een gezonde immuunrespons. Het kan helpen bij het versterken van de afweer tegen infecties en het verminderen van het risico op bepaalde ziekten.
 3. Spierfunctie: Vitamine D is betrokken bij spiercontractie en kan bijdragen aan het behoud van een goede spierfunctie. Het kan helpen bij het verminderen van het risico op spierzwakte en vallen bij oudere volwassenen.
 4. Stemming en mentale gezondheid: Hoewel verder onderzoek nodig is, zijn er aanwijzingen dat vitamine D een rol kan spelen bij het reguleren van stemming en het verminderen van het risico op depressie. Een optimale vitamine D-status kan bijdragen aan een betere mentale gezondheid.

Nadelen

 1. Mogelijke bijwerkingen: Hoewel extra vitamine D over het algemeen veilig is, kan overmatig gebruik leiden tot een verhoogde calciumspiegel in het bloed. Dat kan leiden tot symptomen zoals buikpijn, misselijkheid en zwakte. 
 2. Mogelijke interacties: Zoals alle supplementen kunnen vitamine D capsules interageren met bepaalde medicijnen, zoals corticosteroïden en diuretica. 
 3. Kosten en beschikbaarheid: Hoewel vitamines en mineralen over het algemeen gemakkelijk beschikbaar zijn, kunnen de kosten variëren en kunnen sommige specifieke merken mogelijk niet eenvoudig zijn om te kunnen aankopen.


Hoe lang moet je vitamine D capsules innemen?

De duur van het innemen van vitamine D-supplementen kan variëren, afhankelijk van individuele behoeften en omstandigheden. Bij een constant tekort doe je er goed aan om ze regelmatig in te nemen. Wanneer je tijdelijk een verhoogde behoefte hebt, neem ze dan tot die tijdelijke verhoogde behoefte er niet meer is.

In deze situaties doe je er goed aan om extra vitamine D op te nemen:

 1. Vitamine D-tekort: Als je een gediagnosticeerd vitamine D-tekort hebt, kan je arts een specifieke behandeling en dosering voorschrijven. In de meeste gevallen wordt aanbevolen om het tekort aan te vullen voor een bepaalde periode totdat de bloedwaarden weer binnen het normale bereik vallen.
 2. Seizoensgebonden tekorten: In gebieden waar er beperkte zonblootstelling is tijdens bepaalde seizoenen, zoals in de wintermaanden in Nederland, kan het nuttig zijn om extra vitamine D gedurende die periode in te nemen om mogelijke tekorten te voorkomen.
 3. Risicogroepen: Sommige bevolkingsgroepen, zoals ouderen, mensen met een donkere huidskleur, mensen met beperkte blootstelling aan zonlicht en mensen met bepaalde medische aandoeningen, hebben mogelijk een verhoogde behoefte aan vitamine D. In deze gevallen kan het raadzaam zijn om regelmatig vitamine D-supplementen te blijven innemen om aan de dagelijkse behoeften te voldoen.


Wat is het beste moment om vitamine D supplementen in te nemen?

Er is geen specifiek "beste" moment van de dag om vitamine D-supplementen in te nemen. Het belangrijkste is om ze regelmatig in te nemen, bij voorkeur samen met voedsel dat vet bevat. Dit komt omdat vitamine D een in vet oplosbare vitamine is en beter wordt opgenomen wanneer het wordt ingenomen met voedsel dat wat vet bevat.

Sommige mensen geven er de voorkeur aan om vitamine D-supplementen 's ochtends in te nemen, terwijl anderen ze liever tijdens een andere maaltijd of 's avonds innemen. Het belangrijkste is om een consistent schema aan te houden en de aanbevolen dosering te volgen die is aangegeven op de verpakking.


Waarom zijn calcium en vitamine D bij ouderen belangrijk?

calcium en vitamine d ouderen

Calcium en vitamine D spelen beide een cruciale rol in het behoud van de gezondheid van botten en kunnen vooral belangrijk zijn voor ouderen. Hier zijn een aantal redenen waarom calcium en vitamine D bij ouderen van belang zijn:

 1. Botgezondheid: Calcium is een essentiële voedingsstof voor de opbouw en het behoud van sterke botten. Naarmate mensen ouder worden, neemt de botdichtheid vaak af, wat het risico op osteoporose en botbreuken vergroot. Vitamine D speelt een rol in de opname en het gebruik van calcium in het lichaam. Samen zorgen calcium en vitamine D ervoor dat de botten gezond blijven en helpen ze het risico op osteoporose en fracturen te verminderen.
 2. Spierfunctie: Naast het bevorderen van de botgezondheid, is calcium ook essentieel voor een goede spierfunctie net zoals Magnesium, inclusief spiercontractie en -ontspanning. Bij ouderen kan het behouden van sterke spieren helpen bij het behouden van mobiliteit, evenwicht en het verminderen van het risico op vallen.
 3. Calciumabsorptie: Vitamine D speelt een cruciale rol in de opname van calcium uit de voeding. Naarmate mensen ouder worden, kan de absorptie van calcium verminderen. Vitamine D helpt bij het vergroten van de efficiëntie van calciumabsorptie in de darmen, waardoor het lichaam meer calcium kan benutten.
 4. Verminderd zonlichtblootstelling: Naarmate mensen ouder worden, kunnen ze mogelijk minder tijd buitenshuis doorbrengen, waardoor de natuurlijke synthese van vitamine D in de huid door blootstelling aan zonlicht wordt verminderd. Het aanvullen van vitamine D door middel van voeding of supplementen is vooral belangrijk om ervoor te zorgen dat ouderen voldoende niveaus van deze vitamine behouden.


Hoeveel vitamine D heb je per dag nodig?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) voor vitamine D varieert, afhankelijk van factoren zoals leeftijd, geslacht en individuele behoeften.

De bedoeling van elk voedingssupplement is dat het eventuele tekorten aanvult. Probeer dus met behulp van het supplement zo dicht mogelijk bij de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid te komen maar overschrijdt deze niet.


Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

bijwerkingen teveel vitamine d supplementen

Over het algemeen is er geen probleem om extra vitamine D in te nemen wanneer ze worden ingenomen volgens de aanbevolen dosering. Het is een in vet oplosbare vitamine, wat betekent dat het zich kan ophopen in het lichaam.

Bij langdurige en excessieve inname kunnen er echter bijwerkingen optreden. Enkele mogelijke bijwerkingen van te veel vitamine D zijn:

 1. Verhoogde calciumspiegels: Vitamine D speelt een belangrijke rol bij de opname van calcium in het lichaam. Te veel vitamine D kan leiden tot een verhoogde calciumspiegel, wat kan leiden tot symptomen zoals buikpijn, misselijkheid, braken, zwakte en verwardheid. Dit kan vooral een risico vormen voor mensen met nieraandoeningen of andere aandoeningen die van invloed zijn op de calciumhuishouding.
 2. Hypercalciëmie: Een langdurig teveel aan calcium in het bloed, bekend als hypercalciëmie, kan optreden als gevolg van overmatige vitamine D-inname. Symptomen van hypercalciëmie zijn onder andere vermoeidheid, verlies van eetlust, dorst, frequent urineren, botpijn, nierstenen en hartritmestoornissen.
 3. Nierproblemen: Hoewel vitamine D belangrijk is voor de gezondheid van de nieren, kan overmatige inname van vitamine D schadelijk zijn voor mensen met een reeds bestaande nieraandoening. Het kan de nierfunctie verergeren en complicaties veroorzaken.
 4. Interacties met medicijnen: Vitamine D-supplementen kunnen interfereren met bepaalde medicijnen, waaronder diuretica, glucocorticoïden, antacida en bepaalde anti-epileptica. Raadpleeg altijd een zorgverlener als je vitamine D-supplementen wilt gaan gebruiken en je momenteel andere medicijnen gebruikt.


Zijn vitamine D supplementen vegan?

Traditioneel worden vitamine D-supplementen vaak afgeleid van dierlijke bronnen, zoals visleverolie of wolvet (lanoline). Echter, met de groeiende vraag naar veganistische en plantaardige supplementen, zijn er nu ook veganistische vitamine D-supplementen beschikbaar die worden geproduceerd uit plantaardige bronnen.

Veganistische vitamine D-supplementen worden meestal gemaakt van korstmossen of paddenstoelen, die van nature vitamine D2 (ergocalciferol) bevatten. Deze vorm van vitamine D kan een geschikt alternatief zijn voor mensen die geen dierlijke producten willen consumeren.


Worden Vitamine D supplementen vergoed?

Sinds 1 januari 2023 worden vitamine D supplementen niet meer vergoed door de zorgverzekering in Nederland. (bron)


Hoe ik Vitamine D test en beoordeel

Ik test en beoordeel elk vitamine D supplement op dezelfde wijze om een zo objectief mogelijk beeld te schetsen van de kwaliteit van de supplementen.

Hiervoor gebruik ik verschillende criteria waar een score aan toegekend wordt. Elk criterium heeft een gewicht op de totaalscore. Zo is de dosering vitamine D per supplement belangrijk van de vorm (capsule, druppel, poeder). 

In de tabel hieronder vind je de verschillende criteria en hun gewicht op de totaalscore van elk supplement.

Criteria

Gewicht op totaalscore

Hoeveelheid vitamine D

30%

Kwaliteit en zuiverheid

25%

Biologische beschikbaarheid

20%

Vorm van supplement (tablet, poeder, olie, druppels, ...)

15%

Prijs-kwaliteitverhouding

10%