.st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;}

Magnesium tegen spierpijn: Welke soort is het beste?

Auteur: Chesney
Publicatie: 21/06/2023
Laatste update: 26/06/2023

Spierpijn is een veelvoorkomend probleem dat ons dagelijks leven kan verstoren en onze bewegingsvrijheid kan beperken.

Of het nu komt door intensieve training, overbelasting of gewoon door een zware dagelijkse activiteit, spierpijn kan behoorlijk ongemakkelijk zijn. 

Gelukkig is er een natuurlijke en veelbelovende oplossing die steeds meer aandacht krijgt: magnesium. Dit essentiële mineraal speelt een cruciale rol bij de gezondheid en het functioneren van onze spieren.

magnesium citraat vitaminstore
Beste Magnesium supplement voor je spieren
 • Citraat = beste vorm voor je spieren
 • Gebonden aan citroenzuur voor goede opname
 • Gezonde dosering


Hoe helpt Magnesium tegen spierpijn en krampen?

hoe helpt magnesium tegen spierpijn en krampen

Magnesium kan op verschillende manieren helpen je spierpijn en krampen te verminderen. Dat komt doordat Magnesium helpt om je spieren te ontspannen, melkzuur in je spieren af te breken, zenuwcellen helpt te stabiliseren zodat je spieren minder prikkelbaar worden en door de ontstekingsremmende eigenschappen.


Wat is het verband tussen magnesiumtekort en spierkrampen/spierpijn?

Er bestaat een verband tussen magnesiumtekort en het optreden van spierkrampen en spierpijn. Magnesium speelt namelijk een belangrijke rol bij je spierfunctie. Hier zijn enkele manieren waarop magnesiumtekort kan leiden tot spierkrampen en spierpijn:

 1. Spiercontractie en -ontspanning: Magnesium is betrokken bij de regulatie van spiercontractie en -ontspanning. Het werkt samen met calcium om spieren samen te trekken en helpt vervolgens bij het ontspannen van de spieren. Een tekort aan magnesium kan leiden tot een verstoorde balans tussen magnesium en calcium, waardoor de spieren overmatig samentrekken en spierspasmen of krampen kunnen optreden.
 2. Melkzuurafbraak: Magnesium is ook betrokken bij de afbraak van melkzuur, een bijproduct van de energieproductie in de spieren. Een tekort aan magnesium kan de melkzuurafbraak vertragen, wat kan leiden tot ophoping van melkzuur in de spieren en spierpijn na inspanning.
 3. Ontstekingsreacties: Magnesium heeft ontstekingsremmende eigenschappen en helpt bij het verminderen van ontstekingsreacties in het lichaam. Een magnesiumtekort kan de ontstekingsreacties versterken, waardoor spieren gevoeliger worden voor pijn en ontstekingen.
 4. Zenuwgeleiding: Magnesium speelt een rol bij de geleiding van zenuwimpulsen naar de spieren. Een tekort aan magnesium kan de zenuwgeleiding verstoren, wat de prikkelbaarheid van de spieren kan verhogen en spierkrampen kan veroorzaken.

Een magnesiumtekort is niet altijd de enige oorzaak van spierkrampen en spierpijn. Andere factoren, zoals uitdroging, overbelasting, elektrolytenonevenwichtigheden of onderliggende gezondheidsproblemen, kunnen ook een rol spelen. 


Wat is de beste soort Magnesium voor je spieren?

magnesium citraat vitaminstore
Beste Magnesium voor je spieren
 • Beste vorm voor je spieren
 • Gebonden aan citroenzuur voor goede opname
 • Gezonde dosering

Er zijn verschillende vormen van magnesiumsupplementen beschikbaar, en hoewel elk type magnesium voordelen kan bieden voor de spieren, zijn er bepaalde vormen die vaak als gunstig worden beschouwd. Hier zijn enkele van de meest voorkomende vormen van magnesium en hun potentiële voordelen voor de spieren:

 1. Magnesiumcitraat: Magnesiumcitraat is een veelgebruikte vorm van magnesiumsupplement en staat bekend om zijn goede absorptie in het lichaam. Het kan helpen bij het bevorderen van spierontspanning, het verminderen van spierspanning en het verlichten van spierkrampen.
 2. Magnesiumbisglycinaat: Magnesiumbisglycinaat is een vorm van magnesium die gebonden is aan het aminozuur glycine. Het wordt vaak gebruikt vanwege de goede absorptie en het vermogen om de spieren te ontspannen. Het kan nuttig zijn bij het verminderen van spierspanning, het bevorderen van een goede nachtrust en het ondersteunen van algehele spiergezondheid.
 3. Magnesiummalaat: Magnesiummalaat is een vorm van magnesium gekoppeld aan appelzuur. Het wordt vaak gebruikt vanwege het potentieel om de energieproductie in de spieren te ondersteunen. Het kan nuttig zijn bij het verminderen van spierpijn en het verbeteren van de spierprestaties.
 4. Magnesiumtauraat: Magnesiumtauraat is een vorm van magnesium gekoppeld aan het aminozuur taurine. Het staat bekend om zijn kalmerende eigenschappen en kan helpen bij het verminderen van spierspanning en het bevorderen van ontspanning.Hoe kun je de werking van een Magnesium supplement voor je spieren maximaliseren?

werking magnesium supplement maximaliseren

Om de werking van een magnesiumsupplement voor je spieren te maximaliseren, kun je de volgende tips overwegen:

 1. Kies de juiste vorm van magnesium: Er zijn verschillende vormen van magnesiumsupplementen beschikbaar, zoals magnesiumcitraat, magnesiumglycinaat, magnesiummalaat, enz. Elk type heeft zijn eigen kenmerken en absorptiesnelheid. Raadpleeg een gezondheidsdeskundige om de meest geschikte vorm van magnesium voor jouw behoeften te bepalen.
 2. Combineer magnesium met vitamine D: Vitamine D speelt een belangrijke rol bij de opname en het metabolisme van magnesium. Het is dus nuttig om ervoor te zorgen dat je voldoende vitamine D krijgt, hetzij via zonlichtblootstelling, voedingsmiddelen of supplementen, om de effectiviteit van het magnesiumsupplement te vergroten.
 3. Houd rekening met synergetische voedingsstoffen: Magnesium werkt samen met andere voedingsstoffen, zoals calcium en kalium, voor een optimale spierfunctie. Zorg voor een evenwichtige voeding die rijk is aan deze voedingsstoffen, zodat ze samen kunnen werken om de spieren te ondersteunen.
 4. Neem het supplement consistent in: Om de voordelen van magnesium voor je spieren te maximaliseren, is het belangrijk om het supplement consistent in te nemen volgens de aanbevolen dosering. Het kan enige tijd duren voordat je de resultaten opmerkt, dus geduld en consistentie zijn essentieel.
 5. Combineer met gezonde levensstijlgewoonten: Naast het nemen van magnesiumsupplementen, is het bevorderen van algemene gezonde levensstijlgewoonten gunstig voor je spieren. Denk aan regelmatige lichaamsbeweging, voldoende rust en slaap, een gebalanceerd dieet en het vermijden van overmatige stress.


Wat kun je nog doen tegen spierpijn en spierkrampen?

wat kun je nog doen tegen spierpijn

Naast het nemen van een magnesiumsupplement zijn er ook andere maatregelen die je kunt nemen om spierpijn en spierkrampen te verminderen. Hier zijn enkele suggesties:

 1. Warmte- en koudetherapie: Gebruik warmte, zoals een warm kompres of een warm bad, om de bloedcirculatie te bevorderen en de spieren te ontspannen. Koude kompressen of ijsverpakkingen kunnen worden gebruikt om ontstekingen te verminderen en tijdelijke pijnverlichting te bieden.
 2. Stretching en lichte oefeningen: Zorg voor regelmatige stretching-oefeningen om de flexibiliteit te verbeteren en de spieren te ontspannen. Lichte oefeningen, zoals wandelen of zwemmen, kunnen de bloedcirculatie stimuleren en helpen bij het herstel van de spieren.
 3. Voldoende rust en slaap: Rust en slaap zijn essentieel voor het herstel van de spieren. Zorg voor voldoende slaap van goede kwaliteit en vermijd overmatige fysieke inspanning, vooral als je spierpijn of krampen ervaart.
 4. Hydratatie: Drink voldoende water om gehydrateerd te blijven. Uitdroging kan spierkrampen veroorzaken, dus zorg ervoor dat je voldoende vocht binnenkrijgt, vooral tijdens fysieke activiteit.
 5. Gezonde voeding: Eet een uitgebalanceerd dieet met een goede voedingswaarde, waaronder magnesiumrijke voedingsmiddelen zoals groene bladgroenten, noten, zaden en volle granen. Ook voedingsmiddelen die rijk zijn aan kalium, calcium en vitamine D kunnen bijdragen aan een gezonde spierfunctie.
 6. Massages en andere ontspanningstechnieken: Regelmatige massages kunnen helpen bij het verminderen van spierspanning en het bevorderen van ontspanning. Daarnaast kunnen ontspanningstechnieken zoals yoga, meditatie of ademhalingsoefeningen helpen bij het verminderen van stress en spierspanning.


Wat is het beste moment om een Magnesium supplement voor je spieren te nemen?

Het optimale moment om een magnesiumsupplement tegen spierpijn en krampen in te nemen kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals je persoonlijke behoeften, levensstijl en het type magnesiumsupplement dat je gebruikt. Hier zijn enkele richtlijnen die je kunt overwegen:

 1. Verdeel de dosis over de dag: In plaats van een grote dosis magnesium in één keer te nemen, kun je ervoor kiezen om de dosis te verdelen over de dag. Dit kan helpen om een constante aanvoer van magnesium in je systeem te behouden.
 2. Neem magnesium bij een maaltijd: Het is vaak aanbevolen om magnesiumsupplementen in te nemen bij een maaltijd. Dit kan helpen bij de absorptie van magnesium, aangezien het mineraal beter wordt opgenomen in aanwezigheid van voedsel.
 3. Gebruik magnesium voor het slapengaan: Veel mensen vinden het nuttig om magnesiumsupplementen in te nemen vlak voor het slapengaan. Magnesium staat bekend om zijn ontspannende eigenschappen en kan, net als GABA supplementen, helpen om een goede nachtrust te bevorderen. Bovendien kan het nemen van magnesium voor het slapengaan helpen bij het verminderen van nachtelijke spierkrampen.

Chesney


Ik ben Chesney. Ik loop al graag eens een halve marathon en doe graag aan krachttraining. Daarnaast lees ik mij ook heel graag in over alles wat met gezondheid te maken heeft zoals voeding & supplementen.

Bekijk alle artikels van Chesney of lees meer over deze auteur op onze teampagina.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}