.st0{fill:#FFFFFF;}

Magnesium citraat – Wat is het? Voordelen, Bijwerkingen en Ervaringen

Auteur: Chesney
Publicatie: 08/06/2023
Laatste update: 03/07/2023

Een populaire vorm van magnesiumsupplementen is magnesiumcitraat. Magnesiumcitraat is een verbinding van magnesium gebonden aan citroenzuur, en het staat bekend om zijn hoge absorptie en biologische beschikbaarheid. Dit maakt het een veelgebruikte keuze voor het aanvullen van magnesiumtekorten en het bevorderen van algeheel welzijn.


Wat is Magnesium citraat?

Magnesiumcitraat is een voedingssupplement dat bestaat uit magnesium gebonden aan citroenzuur. Magnesium is een essentieel mineraal dat een belangrijke rol speelt in tal van lichaamsfuncties, waaronder spier- en zenuwfunctie, energieproductie en het behoud van een gezond immuunsysteem. Het is ook betrokken bij de regulatie van de bloeddruk, bloedsuikerspiegel en botgezondheid.

Citraten, zoals citroenzuur, worden vaak gebruikt om de opname van mineralen in het lichaam te verbeteren. Wanneer magnesium wordt gecombineerd met citroenzuur, ontstaat magnesiumcitraat. Dit is doorgaans verkrijgbaar in de vorm van capsules, tabletten of poeders.

Magnesiumcitraat wordt veel gebruikt als aanvulling om magnesiumtekorten aan te pakken bij mensen die mogelijk niet voldoende van dit mineraal binnenkrijgen via hun dieet alleen. Het wordt ook soms gebruikt als laxeermiddel om occasionele constipatie te verlichten.


Wat doet magnesium citraat?

wat doet magnesium citraat

Magnesium citraat heeft verschillende functies en effecten in het lichaam vanwege de aanwezigheid van magnesium, een essentieel mineraal. Enkele van de belangrijkste functies en effecten van magnesium citraat zijn:

 1. Regulatie van spier- en zenuwfunctie: Magnesium is betrokken bij het reguleren van spiercontractie en ontspanning. Het helpt bij het stabiliseren van elektrische impulsen in zenuwcellen, wat essentieel is voor een gezonde spierfunctie en het overbrengen van zenuwsignalen.
 2. Energieproductie: Magnesium speelt een cruciale rol bij het omzetten van voedsel in energie. Het is betrokken bij verschillende enzymatische reacties die nodig zijn voor de productie en opslag van energie in het lichaam.
 3. Ondersteuning van de botgezondheid: Magnesium is belangrijk voor de opbouw en het behoud van gezonde botten. Het helpt bij de opname en het metabolisme van calcium, een ander mineraal dat essentieel is voor sterke botten.
 4. Regulatie van de bloeddruk: Magnesium is betrokken bij het reguleren van de bloeddruk. Het ontspant de bloedvaten, waardoor de bloedstroom verbetert en de bloeddruk wordt verlaagd.
 5. Ondersteuning van het immuunsysteem: Magnesium speelt een rol bij de normale functie van het immuunsysteem, waardoor het lichaam beter in staat is om infecties en ziekten te bestrijden.Magnesium citraat vs Magnesium oxide

Eigenschap

Magnesiumcitraat

Magnesiumoxide

Absorptie

Beter opneembaar

Minder goed opneembaar

Laxerend effect

Minder sterk

Sterker laxerend effect

Magnesiumgehalte

Lager

Hoger

Maagzuur

Minder kans op maagirritatie

Kan maagirritatie veroorzaken

Magnesium citraat en magnesiumoxide zijn beide vormen van magnesiumsupplementen, maar er zijn enkele verschillen tussen de twee.

 1. Absorptie: Magnesium citraat wordt over het algemeen beschouwd als een vorm van magnesium met een betere absorptie dan magnesiumoxide. Citraat heeft een hogere oplosbaarheid in water, waardoor het gemakkelijker door het spijsverteringsstelsel kan worden opgenomen. Daarom wordt magnesium citraat vaak gekozen voor mensen die moeite hebben met de opname van magnesium.
 2. Laxerend effect: Magnesiumoxide staat erom bekend een sterker laxerend effect te hebben dan magnesiumcitraat. Het kan worden gebruikt om tijdelijke constipatie te verlichten vanwege de osmotische werking, waarbij het water in de darmen trekt en de ontlasting zachter maakt. Als je gevoelig bent voor een laxerend effect, kan magnesiumoxide handig zijn. Magnesiumcitraat kan ook een laxerend effect hebben, maar in het algemeen is dit minder uitgesproken dan bij magnesiumoxide.
 3. Magnesiumgehalte: Magnesiumoxide bevat een hoger percentage elementair magnesium dan magnesiumcitraat. Dit betekent dat je minder magnesiumoxide nodig hebt om dezelfde hoeveelheid elementair magnesium binnen te krijgen in vergelijking met magnesiumcitraat. Bij het vergelijken van supplementen is het belangrijk om te kijken naar de hoeveelheid elementair magnesium die wordt geleverd.
 4. Maagzuur: Magnesiumoxide is alkalischer (minder zuur) dan magnesiumcitraat. Dit kan nuttig zijn voor mensen die gevoelig zijn voor maagzuur, omdat magnesiumoxide minder kans heeft om maagirritatie te veroorzaken.


Mogelijke bijwerkingen

Hoewel magnesiumcitraat over het algemeen als veilig wordt beschouwd, kan het bij sommige mensen bijwerkingen veroorzaken. Enkele mogelijke bijwerkingen van magnesiumcitraat zijn:

 1. Maagklachten: In sommige gevallen kan magnesiumcitraat maagklachten veroorzaken, zoals buikpijn, misselijkheid, braken of diarree. Dit komt vaak voor bij het innemen van te grote doses of als je gevoelig bent voor veranderingen in je spijsvertering.
 2. Laxeermiddel: Hoewel magnesiumcitraat kan helpen bij het verlichten van constipatie, kan het ook een laxerend effect hebben. Overmatig gebruik of hogere doseringen kunnen leiden tot frequente en losse ontlasting. Volg de aanbevolen dagelijkse dosering om dit te voorkomen.
 3. Allergische reacties: Hoewel zeldzaam, kunnen sommige mensen allergische reacties ervaren na het innemen van magnesiumcitraat. Symptomen van een allergische reactie kunnen zijn: huiduitslag, jeuk, zwelling van het gezicht, de lippen of de tong, ademhalingsproblemen of duizeligheid. Als je een allergische reactie ervaart, moet je onmiddellijk medische hulp zoeken.
 4. Interacties met medicijnen: Magnesiumcitraat kan interageren met bepaalde medicijnen, zoals antibiotica en medicijnen voor de behandeling van osteoporose. Het kan de opname of effectiviteit van deze medicijnen verminderen.


Waar zit Magnesium citraat in?

Magnesium bronnen

Magnesiumcitraat is voornamelijk verkrijgbaar als een supplement in de vorm van capsules, tabletten of poeders. Het wordt specifiek geproduceerd om een geconcentreerde bron van magnesium te leveren.

Wat betreft voedselbronnen, magnesium komt van nature voor in veel verschillende voedingsmiddelen zoals groene bladgroenten, noten en zaden, volle granen, bonen en peulvruchten, vis en bananen. 


Is Magnesium citraat van Kruidvat goed?

Nee, Magnesium citraat van Kruidvat is niet goed. Het is algemeen geweten dat de meeste supplementen van Kruidvat goedkoop zijn. Maar wat velen niet weten is dat die goedkope supplementen ook een keerzijde hebben. Ze zijn namelijk niet van goede kwaliteit.

Dat geldt voor hun appelazijn pillen, hun afslanksupplementen en ook voor hun Magnesium citraat.


Mijn ervaringen met Magnesium citraat

Ik heb zelf een tijdje een magnesium citraat supplement van hoge kwaliteit genomen. In tegenstelling tot wanneer ik magnesium oxide gebruikte, had ik geen last van maagirritatie en diarree.

Hoewel het magnesiumgehalte dus wat lager ligt dan bij oxide, is magnesium citraat in mijn ervaring de betere keuze. Het supplement vulde nog steeds mijn magnesium gehalte voldoende aan om van de voordelen te genieten.Op welke moment van de dag best magnesium citraat innemen?

Magnesium citraat neem je best in tijdens of direct na je laatste maaltijd omdat het soms maagklachten of laxerende effecten kan veroorzaken. Daarnaast zorgt magnesium er voor dat je meer gaat ontspannen en kan het je helpen beter te slapen.

Als je een hoge dosis magnesium inneemt, kan het interessant zijn om de dosering te verdelen over verschillende momenten van de dag. Bijvoorbeeld de helft van je dagelijkse dosering 's ochtends bij het ontbijt en de andere helft 's avonds bij je diner.


Is Magnesium citraat goed voor paarden?

Ja, magnesiumcitraat kan gunstig zijn voor paarden. Net als mensen hebben paarden magnesium nodig voor verschillende lichaamsfuncties, waaronder spierfunctie, zenuwgeleiding, energieproductie en botgezondheid. Magnesiumtekort bij paarden kan leiden tot spierproblemen, prikkelbaarheid, verminderde prestaties en andere gezondheidsproblemen.

Vooral voor paarden die intensief trainen of leven in een stressvolle omgeving kan magnesium citraat de gezondheid en prestaties verbeteren.