.st0{fill:#FFFFFF;}

Beste collageen supplement | Poeder, Huid, Haar, Gewrichten, Vegan, Kruidvat

Auteur: Chesney
Publicatie: 18/06/2023
Laatste update: 07/07/2023

Collageen supplementen winnen snel aan populariteit vanwege hun potentieel om de huid te verbeteren, gewrichten te ondersteunen en de algehele gezondheid te bevorderen. Collageen is namelijk essentieel voor deze functies.

Met een breed scala aan opties op de markt is het echter belangrijk om te weten welke collageen supplementen echt effectief zijn.

Ik heb daarom meer dan 20 collageen supplementen grondig onderzocht naar hun ingrediënten en werking. Van die 20 supplementen heb ik er persoonlijk 6 getest om ze te beoordelen en mijn ervaringen te delen.

Collagen Select
Beste collageen poeder: Collagen Select
 • Verbetert huid, haar en nagels
 • Houdt slijmvliezen in uitstekende conditie
 • Vertraagt verouderingsproces

>> Lees hier hoe ik supplementen test en beoordeel


Beste collageen supplementen van 2024

In de tabel hieronder vind je de beste keuze uit mijn test afhankelijk van je persoonlijke situatie en doelstelling:

Product

Beste voor

Score

Meer info

Collagen Select

Huid, haar en nagels

Smoothly Vegan Collagen Boost

Vegan

Livinggreens

Gewrichten

Vitakruid

Viscollageen


Beste collageen poeder voor huid, haar en nagels

Wanneer je op zoek bent naar het beste collageen supplementen voor huid, haar en nagels, dan is Collagen Select je beste keuze.

Dit collageen poeder bevat naast collageen ook belangrijke vitamines en mineralen zoals vitamine A, vitamine C, niacine, biotine, zink, koper en riboflavine. Deze voedingsstoffen helpen allemaal om de positieve effecten van de collageen te verbeteren.

En niet onbelangrijk, ik vond de smaak van dit collageen poeder ook erg goed. Je hoort het te mengen in een glas water en het heeft een soort tropische smaak. Iets wat ik wel aangenaam vond na mijn (eerste) kop koffie in de ochtend.

Collagen Select
Collagen Select
 • Verbetert huid, haar en nagels
 • Houdt slijmvliezen in uitstekende conditie
 • Vertraagt verouderingsproces


Beste vegan collageen poeder

De meeste collageen boosters zijn niet vegan. Een goed poeder vinden dat vegan is én ook nog eens de nodige voedingstoffen bevatten om je collageen productie te verbeteren en effectiever te doen werken is daarom niet zo eenvoudig.

De beste keuze die ik vond is de Smoothly Vegan Collagen Boost. Deze collageen booster is helemaal vegan en bevat naast hyaluronzuur ook Vitamine C, B2 en B3. Op die manier help je de hydratatie en elasticiteit van je huid en verminder je zichtbare tekenen van ouder worden zoals rimpels en fijne lijntjes in je gezicht.

smoothly vegan collageen poeder
Smoothly Vegan Collagen Boost
 • Verbetert huid, haar en nagels
 • Bevat vitamine C, B2 en B3
 • 100% vegan en cruelty-free


Beste collageen supplement voor gewrichten

Ben je op zoek naar het beste collageen poeder voor gewrichten dan heb je een poeder nodig dat naast type I collageen ook glucosamine, chondroïtine en MSM (methylsulfonylmethaan) bevatten. De combinatie van deze ingrediënten helpen namelijk optimaal om je gewrichten te ondersteunen.

En als je wat online opzoekt, dan zul je al snel merken dat collageen poeders die hieraan voldoen, bijzonder hoog geprijsd zijn. 

Je beste optie zijn daarom de tabletten van LivingGreens. Deze gewrichten formule bevatten kurkuma, collageen, glucosamine, MSM, PEA, Chondroïtine, Boswellia, Gember en Mangaan. Op vlak van kwaliteit zul je geen betere keuze vinden.

Ik ben persoonlijk fan van poeders met lekkere smaken zoals die van Collagen Select maar deze komt in de vorm van tabletten. Sommige zullen dat gemakkelijker vinden om gewoon een tablet te nemen met een glas water.

beste collageen supplement voor gewrichten
LivingGreens Gewrichten Formule
 • Bevat alle ingrediënten om je gewrichten optimaal te ondersteunen
 • Komt in de vorm van een tablet dat je eenvoudig met een glas water kunt nemen
 • Dosering is niet te hoog waardoor je 2 tot maximaal 4 tabletten kunt nemen afhankelijk van je noden


Beste viscollageen poeder

Als je op zoek bent naar een viscollageen supplement door de hoge bio-beschikbaarheid van viscollageen, dan is Vitakruid Pure Collageen de beste keuze.

Wat ik zeker een mooi pluspunt vind aan dit poeder is dat de viscollageen op een duurzame manier is verzameld.

beste viscollageen poeder
Vitakruid: Pure viscollageen
 • Collageen uit duurzame vis
 • Met vitamine C en zink
 • Glutenvrij en lactosevrijWat doen collageen supplementen?

Collageen poeders zijn bedoeld om het niveau van collageen in het lichaam aan te vullen. Collageen is een eiwit dat van nature in ons lichaam voorkomt en een belangrijke rol speelt bij het behoud van de structuur en stevigheid van verschillende weefsels, zoals de huid, botten, gewrichten en pezen.

Het innemen van deze supplementen wordt verondersteld bij te dragen aan de gezondheid en het behoud van deze weefsels. Het doel is om eventuele tekorten aan collageen aan te vullen en de regeneratie van collageen in het lichaam te ondersteunen.


Welke vormen van collageen supplementen bestaan er?

vormen collageen supplementen

Collageen supplementen zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, waaronder:

 1. Capsules en tabletten: Dit zijn de meest voorkomende vormen van collageen supplementen. Ze worden ingenomen met water en bevatten meestal gedroogd collageenpoeder.
 2. Poedervorm: Collageen supplementen zijn ook verkrijgbaar in poedervorm. Het poeder kan worden gemengd met water, sap, smoothies of andere dranken. Poedervormige collageen supplementen kunnen ook gemakkelijk worden toegevoegd aan voedsel, zoals yoghurt of soep.
 3. Vloeibare vorm: Sommige collageen supplementen zijn beschikbaar in vloeibare vorm. Deze worden meestal als shot of drankje ingenomen.
 4. Gummies: Er zijn ook collageen supplementen beschikbaar in de vorm van gummies. Deze hebben vaak een aangename smaak en worden op dezelfde manier ingenomen als snoepjes.

Het kiezen van de juiste vorm van collageen supplementen hangt af van je persoonlijke voorkeur en gemak. Maar nog belangrijker dan de vorm zijn uiteraard de ingrediënten.


Zijn de collageen supplementen van Kruidvat goed?

Ik heb ook de collageen poeder van Kruidvat onderzocht en zelf getest.

Hoewel de smaak van hun collageen poeders goed zijn, missen ze belangrijke ingrediënten die naast je collageen productie stimuleren ook de effectiviteit van collageen optimaliseren.

Het zijn niet bepaald slechte keuzes maar als je op vlak van prijs-kwaliteit de beste poeders wilt waar je zeker geen mogelijke bijwerkingen van zult krijgen, dan ben je beter af met één van bovenstaande supplementen die specifiek voor bepaalde doelen zijn gemaakt.


Waarvoor zijn collageen supplementen goed?

voordelen collageen

Collageen poeder wordt vaak gebruikt vanwege de mogelijke voordelen die ze kunnen bieden. Hoewel de effectiviteit niet voor alle beweringen wetenschappelijk is aangetoond, worden collageen poeder vaak gebruikt voor de volgende doeleinden:

 1. Huidgezondheid: Collageen biedt veel voordelen voor je huid. Het geeft je huid stevigheid en elasticiteit. Collageen poeder wordt meestal genomen om de huidhydratatie te verbeteren, fijne lijntjes en rimpels te verminderen en de algehele huidgezondheid te ondersteunen.
 2. Gewrichtsgezondheid: Collageen is een belangrijk onderdeel van het kraakbeen, het weefsel dat onze gewrichten beschermt en dempt. Het nemen van een collageen poeder kan helpen bij het verminderen van gewrichtspijn, het verbeteren van de gewrichtsflexibiliteit en het bevorderen van het herstel van gewrichtsweefsel.
 3. Haar en nagels: Collageen is ook aanwezig in haar- en nagelweefsel. Sommige mensen nemen collageen supplementen om de gezondheid en groei van hun haar en nagels te bevorderen.
 4. Algemene gezondheid en welzijn: Collageen speelt een rol bij de gezondheid van verschillende weefsels en organen in het lichaam, waaronder botten, pezen, bloedvaten en spieren. Het nemen van collageen supplementen kan bijdragen aan de algehele gezondheid en welzijn, hoewel meer onderzoek nodig is om deze beweringen te ondersteunen.


Wat zit er in collageen poeders?

Collageen poeder kan verschillende ingrediënten bevatten, afhankelijk van het specifieke product en de formulering. De belangrijkste en meest voorkomende ingrediënten in collageen supplementen zijn:

 1. Collageen: Het belangrijkste actieve ingrediënt in collageen poeder is collageen zelf. Collageen kan afkomstig zijn van verschillende bronnen, zoals runderen, varkens, gevogelte of vis. Het kan ook verschillende soorten collageen bevatten, zoals type I, type II of type III collageen. En dan bestaat er ook nog gehydrolyseerd collageen (collageen hydrolysaat), collageen peptiden... veel verschillen dus waarop het beste collageen poeder kan gekozen worden.
 2. Vulstoffen en bindmiddelen: Om de collageen supplementen in capsule- of tabletvorm te vormen, worden vaak vulstoffen en bindmiddelen gebruikt. Dit kunnen stoffen zijn zoals microkristallijne cellulose, magnesiumstearaat of siliciumdioxide.
 3. Hulpstoffen: Hulpstoffen worden toegevoegd om de stabiliteit, houdbaarheid, smaak of textuur van het supplement te verbeteren. Dit kunnen ingrediënten zijn zoals aroma's, zoetstoffen, kleurstoffen of natuurlijke extracten.
 4. Andere actieve ingrediënten: Sommige collageen supplementen kunnen extra ingrediënten bevatten, zoals hyaluronzuur, vitamines, mineralen, antioxidanten of andere stoffen die worden verondersteld de gezondheid van de huid, gewrichten of andere weefsels te ondersteunen.


Zijn collageen supplementen gevaarlijk?

Over het algemeen worden collageensupplementen als veilig beschouwd bij de aanbevolen doseringen. Er zijn echter enkele zeldzame bijwerkingen gemeld, zoals een allergische reactie of maagklachten. Het is belangrijk om de instructies op het etiket te volgen.


Zijn collageen supplementen onzin?

Er is beperkt wetenschappelijk bewijs om de beweringen over collageensupplementen te ondersteunen. Hoewel sommige studies suggereren dat collageensupplementen enige voordelen kunnen hebben voor de huid, gewrichten en nagels, is meer onderzoek nodig om hun effectiviteit definitief vast te stellen.


Wanneer best collageen supplement nemen?

Er is geen specifiek moment van de dag waarop je het beste collageensupplementen kunt innemen. Het hangt meer af van je persoonlijke voorkeur en je dagelijkse routine. Sommige mensen nemen collageensupplementen 's ochtends in met hun ontbijt, terwijl anderen ze liever 's avonds voor het slapengaan innemen.

Er is echter wel een algemene aanbeveling om collageensupplementen op een lege maag in te nemen, omdat voedsel de opname ervan kan vertragen. Als je ervoor kiest om collageensupplementen 's ochtends in te nemen, zorg er dan voor dat je ongeveer 30 minuten wacht voordat je ontbijt eet. Als je ze 's avonds inneemt, zorg er dan voor dat je minstens 2 uur na je laatste maaltijd wacht voordat je ze inneemt.


Kunnen Collageen supplementen bijwerkingen veroorzaken?

Collageen poeder wordt meestal goed verdragen veroorzaken weinig bijwerkingen. In sommige gevallen kunnen er milde bijwerkingen optreden zoals:

 • Opgeblazen gevoel
 • Maagklachten
 • Diarree
 • Allergische reactie

Maar deze bijwerkingen zijn dus zeer zeldzaam. Onthoud wel dat collageen supplementen meestal afkomstig zijn van dierlijke bronnen zoals vis, rundvlees of gevogelte. Als je een allergie hebt voor één van deze voedingsbronnen, wees dan voorzichtig met welk poeder je koopt.


Hoe ik collageen supplementen test en onderzoek


Om een zo objectief mogelijk beeld te vormen van de collageen supplementen, gaat elk supplement een proces door.

Voorafgaand aan een praktijktest, doe ik steeds voldoende onderzoek. 

Voor, tijdens en na de test, krijgt elk supplement scores op verschillende criteria die de totaalscore van het product bepalen. Elke score van een criterium punt krijgt een gewicht op die totaalscore afhankelijk van het belang. 

De criteria die ik hanteer zijn:

Criteria

Gewicht op totaalscore

Effectiviteit korte termijn

25%

Veiligheid & Bijwerkingen

25%

Ingrediënten

15%

Gebruiksgemak

10%

Prijs

10%

Duurzaamheid & effectiviteit lange termijn

10%

Algemene ervaring

5%

Totaalscore

100%

Elk criterium krijgt een score op 5. Die scores worden vervolgens opgeteld en - via het gewicht op de totaalscore - gebruikt om de totaalscore te berekenen.


Effectiviteit korte termijn

Één van de belangrijkste criteria is de effectiviteit van het supplement. De focus ligt hierbij op de effecten op korte termijn. Afhankelijk van het soort supplement worden daarbij verschillende factoren bijgehouden

Mogelijke vragen die ik mezelf stel zijn:

 • Hoeveel ben ik afgevallen?
 • Is mijn huid er duidelijk op vooruit gegaan?
 • Voel ik mij beter?
 • Wat is het effect op mijn vetpercentage?
 • Heb ik meer energie?
 • Merk ik verschil in mijn gemoedstoestand?
 • ...


Veiligheid en bijwerkingen

De effectiviteit van een supplement is uiteraard zeer belangrijk. Maar je algemene gezondheid is minstens even belangrijk.

Om die reden hou ik tijdens mijn testen ook rekening met bijwerkingen die te wijten kunnen zijn aan de supplementen.

Vragen die gesteld worden bij dit criterium:

 • Heb ik last van bijwerkingen? 
  • Misselijkheid
  • Hoofdpijn / Migraine
  • Diarree
  • Constipatie
  • ...
 • Wat is het effect op mijn bloeddruk?
 • Hoe zijn mijn bloedsuikerwaarden?
 • Is er een duidelijk effect op mijn hartslag?
 • ...


Ingrediënten

Voordat ik een product test, doe ik uitgebreid onderzoek naar de ingrediënten, de kwaliteit ervan en hoeveel ervan in een supplement zit. 

Vragen die gesteld worden bij dit criterium:

 • Welke ingrediënten zitten er in het supplement?
 • Is er wetenschappelijk bewijs  voor de werking van de ingrediënten?
 • Hoeveel van elk ingrediënt is er in het product aanwezig? Is dit voldoende voor een duidelijk effect?
 • In de mate van het mogelijk - wat is de kwaliteit van de aanwezige ingrediënten?
 • Zijn de ingrediënten vegan?
 • ...

De score voor de ingrediënten wordt gegeven nog voor de echte testperiode start. Het onderzoek gebeurt namelijk veelal online en via de informatie op de verpakking van het product.


Gebruiksgemak

Hierbij kijk ik naar het gebruiksgemak van het product zelf maar ook naar het aankoopproces en mogelijke zaken na de aankoop van het product.

Vragen die gesteld worden bij dit criterium:

 • Is het supplement gemakkelijk in te nemen?
 • Hoe vaak moet het supplement genomen worden?
 • Is de klantendienst van het merk goed bereikbaar?
 • Is er een niet-goed-geld-terug garantie?
  • Wordt die garantie ook gerespecteerd?
  • Hoe lang duurt het om je geld terug te krijgen?
 • Kan ik eenvoudig online bestellen?
 • Zijn er meerdere betaalmogelijkheden?
 • Wat is de levertijd?
 • ...


Prijs

Uiteraard speelt de prijs ook een rol bij een review. Daarbij kijk ik niet alleen naar de volledige prijs van het product maar bereken ik ook de prijs per dag.

Als je een product hebt van €20 met 30 capsules dan lijkt dat misschien behoorlijk duur tegenover een product van €10 met 30 capsules. Maar als je slechts 1 capsule per dag moet nemen bij het eerste product en bij het tweede product 3 capsules per dag moet nemen, dan is de kost per dag van het eerste product uiteindelijk voordeliger.


Duurzaamheid en effectiviteit op lange termijn

Mooie resultaten halen is goed. Maar niet alleen de effectiviteit op korte termijn is belangrijk.

Ik ga ook na of de effecten van de supplementen nog steeds merkbaar zijn nadat ik het product meer dan 2 maanden gebruik.


Algemene ervaring

In dit punt is er ruimte voor persoonlijke ervaring. Dit is het enige punt dat volledig subjectief is.

Mijn persoonlijke ervaring telt echter maar beperkt voor de totaalscore maar kan zo toch wat bijdragen.