.st0{fill:#FFFFFF;}

Viscollageen – Wat is het? Voordelen? Beste viscollageen supplement?

Auteur: Chesney
Publicatie: 27/06/2023
Laatste update: 07/07/2023

Collageen is een essentieel eiwit dat verantwoordelijk is voor de structuur, elasticiteit en stevigheid van onze huid, gewrichten, botten en meer.

En als het gaat om collageensupplementen, is viscollageen een opmerkelijke keuze. Met zijn unieke eigenschappen en voordelen is viscollageen steeds populairder geworden in de gezondheids- en schoonheidsindustrie.

Maar wat is viscollageen precies en waarom is het de moeite waard om te gebruiken? Hieronder lees je er meer over.


Wat is viscollageen?

wat is viscollageen

Viscollageen is een type collageen dat wordt verkregen uit de huid, schubben en botten van vissen. Collageen is het meest voorkomende eiwit in het menselijk lichaam en speelt een essentiële rol bij het behoud van de structuur en stevigheid van de huid, gewrichten, botten en andere bindweefsels.

Viscollageen staat bekend om zijn hoge biologische beschikbaarheid, wat betekent dat het gemakkelijk door het lichaam kan worden opgenomen en gebruikt. Het bestaat voornamelijk uit collageen type I, dat verantwoordelijk is voor de sterkte en elasticiteit van de huid, en collageen type II, dat voorkomt in kraakbeen en gewrichten.

Viscollageen wordt vaak verwerkt tot poedervorm, waardoor het gemakkelijk kan worden toegevoegd aan drankjes, smoothies, soepen, sauzen en andere voedingsmiddelen. Het kan ook worden ingenomen in de vorm van supplementen.


Wat is het beste viscollageen poeder?

Ik heb heel wat tijd gestoken in het onderzoeken en testen van collageen supplementen. Gezien de stijgende populariteit van viscollageen poeders, heb ik daar ook grondig onderzoek naar gedaan.

Hoewel ik er van overtuigd ben dat het beste collageen supplement niet is gebaseerd op viscollageen, is Vitakruid Pure Viscollageen poeder je beste keuze als je er op staat dat er collageen van vissen in zit.

beste viscollageen poeder
Vitakruid: Pure Viscollageen
 • Collageen uit duurzame vis
 • Met vitamine C en zink
 • Glutenvrij en lactosevrij


Wat zijn de voordelen van viscollageen?

voordelen collageen

Viscollageen biedt verschillende voordelen voor de gezondheid. Hier zijn enkele belangrijke voordelen van het gebruik van viscollageen:

 1. Huidgezondheid: Viscollageen kan helpen bij het verbeteren van de gezondheid en het uiterlijk van de huid. Het stimuleert de productie van nieuw collageen in de huid, waardoor de stevigheid, elasticiteit en hydratatie worden bevorderd. Dit kan leiden tot een gladdere huid, vermindering van fijne lijntjes en rimpels, en een gezondere teint.
 2. Gewrichts- en botgezondheid: Viscollageen bevat collageen type II, dat voorkomt in kraakbeen en gewrichten. Het kan helpen bij het verminderen van gewrichtspijn, ontstekingen en stijfheid. Het kan ook de kraakbeenstructuur ondersteunen en de gezondheid van botten bevorderen.
 3. Haar en nagels: Door viscollageen aan je dieet toe te voegen, kun je de gezondheid en groei van haar en nagels bevorderen. Collageen is een belangrijk onderdeel van de structuur van haar en nagels, en het aanvullen ervan kan leiden tot sterker, gezonder haar en nagels die minder snel breken.
 4. Spijsverteringsgezondheid: Viscollageen kan gunstig zijn voor de spijsvertering. Het kan helpen bij het herstellen en beschermen van de slijmvliezen van de darmen, waardoor de spijsverteringsfunctie wordt ondersteund. Bovendien kan het bijdragen aan een gezonde darmflora en de opname van voedingsstoffen bevorderen.
 5. Metabolisme en gewichtsbeheersing: Het gebruik van viscollageen kan het metabolisme ondersteunen en de vetverbranding bevorderen. Dit kan bijdragen aan gewichtsverlies en het behoud van een gezond lichaamsgewicht.
 6. Algemene gezondheid en welzijn: Viscollageen kan onder andere algemene gezondheidsvoordelen bieden zoals een gezond immuunsysteem bevorderen, ondersteuning van je leverfunctie en je slaapkwaliteit verbeteren. Het kan ook helpen bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam en het beschermen tegen schade door vrije radicalen.


Wat zijn natuurlijke bronnen van viscollageen?

natuurlijke bronnen van viscollageen

Natuurlijke bronnen van viscollageen zijn afkomstig van verschillende soorten vis en zeevruchten. Hier zijn enkele voorbeelden van vis en zeevruchten die een bron van collageen kunnen zijn:

 1. Vissen met een hoog collageengehalte: Sommige vissoorten bevatten van nature meer collageen dan andere. Enkele voorbeelden zijn kabeljauw, koolvis, tonijn, zalm, forel en heilbot. De huid, schubben en botten van deze vissen zijn rijk aan collageen.
 2. Zeevruchten: Naast vis kunnen ook verschillende zeevruchten collageen bevatten. Schaaldieren zoals garnalen, krab, kreeft en langoustines hebben een bepaalde hoeveelheid collageen in hun exoskelet. Het koken van deze schaaldieren en het trekken van bouillon uit hun schelpen kan collageen bevatten.
 3. Visbouillon: Een andere manier om collageen uit vis te halen, is door visbouillon te maken. Het koken van visgraten, koppen en andere delen van de vis in water gedurende langere tijd kan collageen in de bouillon vrijgeven.
 4. Visafval en bijproducten: Om verspilling te verminderen, kunnen visafval en bijproducten zoals visschubben, huid en botten worden gebruikt om collageen te extraheren. Deze bijproducten worden vaak verwerkt tot viscollageenpoeder of -supplementen.

De hoeveelheid collageen in vis varieert afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de vissoort, het leefgebied en de leeftijd van de vis.

Bovendien kunnen sommige delen van de vis meer collageen bevatten dan andere. Bij het bereiden van visgerechten of het maken van bouillon kun je dus proberen om delen te gebruiken die rijk zijn aan collageen, zoals de huid, schubben of botten.


Bio-beschikbaarheid van viscollageen

De bio-beschikbaarheid van viscollageen verwijst naar het vermogen van het lichaam om het collageen uit vis effectief op te nemen en te benutten. Het is een belangrijke factor bij het beoordelen van de doeltreffendheid van viscollageensupplementen en hun impact op de gezondheid.

Een van de belangrijkste redenen waarom viscollageen zo populair is, is vanwege de hoge bio-beschikbaarheid ervan. Het is een van de meest effectieve vormen van collageen die beschikbaar zijn voor menselijke consumptie. Dit komt door de structurele overeenkomsten tussen viscollageen en het collageen in ons eigen lichaam.

Viscollageen bestaat voornamelijk uit collageen type I, dat vergelijkbaar is met het collageen dat van nature in onze huid, botten en bindweefsels voorkomt. Hierdoor kan ons lichaam het gemakkelijk herkennen en opnemen. Wanneer we viscollageen consumeren, wordt het snel afgebroken tot kleinere peptiden en aminozuren, die gemakkelijk door het spijsverteringsstelsel worden opgenomen en vervolgens naar de doelweefsels worden getransporteerd.


Het belang van aminozuren

Aminozuren vormen een essentieel onderdeel van viscollageen en spelen een cruciale rol bij de vele voordelen die het biedt voor onze gezondheid. Viscollageen is een eiwit dat bestaat uit lange ketens van aminozuren. Deze aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten en zijn verantwoordelijk voor verschillende biologische processen in ons lichaam.

Er zijn in totaal 20 aminozuren die van nature voorkomen in eiwitten. Elke aminozuurketen in viscollageen is samengesteld uit een unieke combinatie van deze bouwstenen. De specifieke samenstelling van aminozuren in viscollageen is wat het zijn unieke eigenschappen en voordelen geeft.

Een van de belangrijkste aminozuren in viscollageen is glycine. Glycine speelt een cruciale rol bij het ondersteunen van een gezonde spijsvertering, het bevorderen van een goede nachtrust en het onderhouden van gezonde gewrichten. Het is het aminozuur dat het meest voorkomt in viscollageen en is essentieel voor de synthese van collageen in ons lichaam.

Een ander belangrijk aminozuur in viscollageen is proline. Proline is van vitaal belang voor de productie van collageen en helpt bij het behoud van een gezonde huid, haar en nagels. Het speelt ook een rol bij het herstel van beschadigd weefsel en het behoud van sterke botten.

Daarnaast bevat viscollageen ook hydroxyproline. Hydroxyproline helpt bij het vormen van stabiele triple-helixstructuren in collageenmoleculen, waardoor het zijn structurele integriteit behoudt.

Het belang van aminozuren in viscollageen reikt verder dan alleen de samenstelling van het eiwit zelf. Ze spelen ook een rol bij het stimuleren van de productie van endogene collageen in ons lichaam. Door aminozuren uit viscollageen te consumeren, kunnen we het lichaam voorzien van de bouwstenen die het nodig heeft om nieuw collageen aan te maken en bestaand collageen te onderhouden.


Is viscollageen duurzaam?

Viscollageen kan een duurzame keuze zijn, afhankelijk van de bron en productiemethoden. Het is belangrijk om te overwegen hoe het viscollageen wordt verkregen en of het afkomstig is van duurzame en verantwoorde bronnen.

Er zijn viscollageenproducten op de markt die zijn gemaakt van bijvangst en restmaterialen van duurzame visserij. Deze vorm van viscollageen maakt gebruik van visdelen die anders verloren zouden gaan, waardoor er geen extra druk wordt uitgeoefend op de visbestanden. Het benutten van bijvangst en restmaterialen is een milieuvriendelijke benadering die verspilling minimaliseert.

Daarnaast zijn er ook viscollageenproducten verkrijgbaar die afkomstig zijn van gekweekte vissoorten. In de aquacultuur kan de duurzaamheid variëren, afhankelijk van de gebruikte praktijken. Duurzame viskwekerijen houden rekening met waterkwaliteit, voerbronnen en het behoud van de biodiversiteit. Ze werken aan het minimaliseren van de impact op het ecosysteem en zorgen voor verantwoord gebruik van hulpbronnen.


Hoe moet je viscollageen gebruiken?

type viscollageen supplementen

Viscollageen kan op verschillende manieren worden gebruikt, afhankelijk van het producttype dat je kiest. Hier zijn enkele algemene richtlijnen voor het gebruik van viscollageen:

 1. Poedervorm: Viscollageen is vaak verkrijgbaar in poedervorm. Je kunt het poeder eenvoudig toevoegen aan verschillende voedingsmiddelen en dranken. Meng bijvoorbeeld een lepel viscollageenpoeder door je smoothie, yoghurt, soep, koffie of thee. Roer goed totdat het poeder volledig is opgelost.
 2. Capsules: Viscollageen is ook verkrijgbaar in capsulevorm. Volg de aanbevolen dosering op de verpakking en neem de capsules in met voldoende water. Dit is een handige optie voor mensen die de smaak of textuur van het poeder willen vermijden.
 3. Vloeibare vorm: Sommige viscollageensupplementen zijn beschikbaar in vloeibare vorm. Deze kunnen direct worden ingenomen of worden gemengd met water of sap volgens de instructies op het product.

Het is ook de moeite waard om te weten dat viscollageen het best wordt opgenomen op een lege maag. Dit betekent dat het innemen van viscollageen vóór een maaltijd, minstens 30 minuten voor het eten, de absorptie kan verbeteren.

Het is raadzaam om regelmatig viscollageen in te nemen om de beste resultaten te behalen. Het kan enige tijd duren voordat je de voordelen opmerkt, omdat collageen geleidelijk in het lichaam wordt opgebouwd.


Is viscollageen van Kruidvat goed?

Nee, de viscollageen poeders van Kruidvat zijn niet goed. Ten eerste werken ze vaak met niet-duurzame collageen uit vissen maar ook de kwaliteit van hun supplementen zitten niet goed.

Zo zijn er vaak nog andere stoffen aan toegevoegd die geen toegevoegde waarde bieden en is de kwaliteit van de collageen zelf niet goed te noemen. Als je dus collageen bijwerkingen wilt vermijden, kies je beter niet voor supplementen van Kruidvat.