.st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;}

Bijwerkingen van collageen – Hier moet je rekening mee houden

Auteur: Chesney
Publicatie: 07/07/2023
Laatste update: 07/07/2023

Collageensupplementen winnen snel aan populariteit als een veelbelovende manier om de gezondheid van de huid, gewrichten en botten te verbeteren.

Met de groeiende interesse in collageen als voedingssupplement is het belangrijk om op de hoogte te zijn van mogelijke bijwerkingen die kunnen optreden bij het gebruik ervan. 

Hoewel collageensupplementen over het algemeen als veilig worden beschouwd, zijn ze ook niet helemaal zonder risico's.


Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van collageen?

mogelijke bijwerkingen collageen supplementen

Over het algemeen worden collageensupplementen als veilig beschouwd en veroorzaken ze zelden ernstige bijwerkingen. De meeste mensen verdragen collageensupplementen goed. Hier zijn echter enkele mogelijke bijwerkingen die in zeldzame gevallen kunnen optreden:

 1. Maagklachten: Sommige mensen kunnen milde maagklachten ervaren na het innemen van collageensupplementen, zoals een opgeblazen gevoel, winderigheid, buikkrampen of diarree. Dit kan te wijten zijn aan individuele gevoeligheid of intolerantie voor collageen of andere ingrediënten in het supplement. Het kan nuttig zijn om de dosering te verlagen of het supplement in te nemen met voedsel om maagklachten te verminderen.
 2. Allergische reacties: Hoewel zeldzaam, kunnen sommige mensen allergische reacties ervaren op collageensupplementen. Symptomen kunnen variëren van milde huiduitslag, jeuk en zwelling tot ernstige reacties zoals ademhalingsproblemen en anafylaxie. Als je allergische reacties ervaart na het innemen van collageensupplementen, moet je onmiddellijk stoppen met het gebruik ervan en medische hulp zoeken.
 3. Verhoogde calciumopname: Collageensupplementen bevatten soms aminozuren die kunnen bijdragen aan de opname van calcium in het lichaam. Hoewel dit over het algemeen gunstig is, kan overmatige calciumopname bij sommige mensen problemen veroorzaken, zoals de vorming van nierstenen of een verstoring van de elektrolytenbalans. Mensen met een nieraandoening of een verhoogd risico op nierstenen moeten voorzichtig zijn bij het innemen van collageensupplementen en advies vragen aan hun zorgverlener.
 4. Interacties met medicijnen: Collageensupplementen kunnen interageren met bepaalde medicijnen, zoals bloedverdunners, omdat collageen het risico op bloeding kan verhogen. Het is belangrijk om met een zorgverlener te praten als je medicijnen gebruikt, voordat je collageensupplementen gaat innemen.Overgevoeligheid voor collageen

Overgevoeligheid of allergische reacties op collageen, ook wel collageenallergie genoemd, zijn zeldzaam maar kunnen voorkomen.

Allergische reacties treden op wanneer het immuunsysteem abnormaal reageert op een bepaalde stof, zoals collageen. Deze reacties kunnen variëren van mild tot ernstig en kunnen zich manifesteren als huiduitslag, jeuk, zwelling, roodheid, ademhalingsproblemen en in zeldzame gevallen anafylaxie, een ernstige en potentieel levensbedreigende allergische reactie.

Het is belangrijk op te merken dat allergische reacties op collageensupplementen zeer zeldzaam zijn. Collageensupplementen worden meestal gemaakt van gehydrolyseerd collageen, wat betekent dat het collageenmolecuul is afgebroken tot kleinere fragmenten. Dit proces vermindert het potentieel voor allergische reacties, omdat het de collageeneiwitten verandert en de herkenning door het immuunsysteem vermindert.

Als je vermoedt dat je overgevoeligheid voor collageen hebt of als je eerder een allergische reactie op collageen hebt ervaren, is het belangrijk om voorzichtig te zijn bij het gebruik van collageensupplementen. 


Kun je van collageen bijkomen?

Nee, collageen zelf veroorzaakt geen gewichtstoename. Collageen is een eiwit dat van nature in ons lichaam voorkomt en speelt een belangrijke rol bij de gezondheid van onze huid, gewrichten, botten en bindweefsels. Het is niet gekoppeld aan het veroorzaken van gewichtstoename.

Collageensupplementen zijn vaak verkrijgbaar in de vorm van poeders, capsules of drankjes. Deze supplementen leveren extra collageen aan het lichaam, dat kan helpen bij het aanvullen van de afname van collageenproductie die optreedt naarmate we ouder worden.

Hoewel collageensupplementen extra eiwitten bevatten, zijn de hoeveelheden over het algemeen klein en hebben ze geen significante invloed op het lichaamsgewicht.

Het is echter belangrijk om op te merken dat sommige collageensupplementen mogelijk extra ingrediënten bevatten, zoals suikers, smaakstoffen of vulstoffen, die mogelijk calorieën bevatten. Als deze extra ingrediënten in aanzienlijke hoeveelheden worden geconsumeerd, kunnen ze bijdragen aan gewichtstoename.

Het is dus belangrijk om de etiketten en ingrediëntenlijsten van collageensupplementen zorgvuldig te controleren en te kiezen voor supplementen met minimale toevoegingen.


Overdosering collageensupplementen

overdosering collageen supplementen

Overdosering van collageensupplementen is over het algemeen zeldzaam, maar het is belangrijk om de aanbevolen doseringen te volgen. Extreem grote hoeveelheden collageen supplementen innemen kan mogelijk nadelige effecten hebben. Hier zijn enkele aspecten om in gedachten te houden:

 1. Maagklachten: Bij het nemen van zeer grote hoeveelheden collageen supplementen kan overmatige eiwitinname optreden, wat maagklachten kan veroorzaken zoals een opgeblazen gevoel, winderigheid, buikkrampen of diarree. Het is belangrijk om de aanbevolen doseringen te volgen die op het supplementenlabel worden vermeld.
 2. Verstoring van de voedingsbalans: Het innemen van buitensporige hoeveelheden collageen supplementen kan de voedingsbalans verstoren, vooral als het leidt tot een onevenwichtige verhouding van macronutriënten in het dieet. Een teveel aan eiwitinname kan bijvoorbeeld ten koste gaan van de inname van andere belangrijke voedingsstoffen, zoals koolhydraten, vetten, vitamines en mineralen.
 3. Verhoogd risico op nierstenen: Collageen supplementen bevatten soms aminozuren, waaronder hydroxyproline, die kunnen bijdragen aan de opname van calcium in het lichaam. Overmatige calciumopname kan bij sommige mensen het risico op de vorming van nierstenen verhogen. 

Het is essentieel om de aanbevolen doseringen te volgen die op het supplementenlabel worden vermeld.

Het is ook belangrijk om op te merken dat collageen van nature in voedingsmiddelen voorkomt, zoals vlees, vis, gevogelte en gelatine. Gezonde voeding met voedingsmiddelen met collageen kan bijdragen aan de collageeninname zonder dat daarvoor aanvullende supplementen nodig zijn.


Risico's bij collageeninjecties

Collageeninjecties worden soms gebruikt als cosmetische behandeling om rimpels op te vullen, littekens te verminderen en volumeverlies in het gezicht te corrigeren. Hoewel collageeninjecties over het algemeen als veilig worden beschouwd, zijn er enkele potentiële risico's en bijwerkingen waar rekening mee moet worden gehouden:

 1. Allergische reacties: Collageen wordt soms verkregen uit dierlijke bronnen, zoals runderen of varkens. In zeldzame gevallen kunnen mensen allergisch zijn voor collageen of andere ingrediënten die in het injecteerbare product worden gebruikt. Allergische reacties kunnen variëren van milde symptomen zoals roodheid en zwelling tot ernstige reacties, waaronder ademhalingsproblemen en anafylaxie. 
 2. Infectie: Zoals bij elke injecteerbare behandeling bestaat er een risico op infectie op de injectieplaats. Het is belangrijk dat de procedure wordt uitgevoerd door een gekwalificeerde professional in een schone en steriele omgeving om het risico op infectie te minimaliseren.
 3. Onregelmatige resultaten: Het effect van collageeninjecties kan variëren van persoon tot persoon, en er is een mogelijkheid dat de resultaten niet aan de verwachtingen voldoen. Soms kan het collageen ongelijkmatig worden verdeeld, waardoor de huid er onregelmatig of hobbelig uitziet.
 4. Overgebruik: Te veel collageeninjecties op dezelfde plaats of herhaalde injecties op dezelfde locatie kunnen leiden tot overmatige ophoping van collageen en een onnatuurlijk uiterlijk geven.
 5. Tijdelijke bijwerkingen: Na collageeninjecties kunnen tijdelijke bijwerkingen optreden, zoals zwelling, roodheid, blauwe plekken, jeuk of gevoeligheid op de injectieplaats. Deze bijwerkingen verdwijnen meestal binnen enkele dagen tot weken.


De invloed van collageen op je nierfunctie

Er is beperkt onderzoek gedaan naar de directe invloed van collageensupplementen op de nierfunctie. Over het algemeen worden collageensupplementen als veilig beschouwd voor mensen met een normale nierfunctie. Ze worden goed verdragen en hebben zelden nadelige effecten op de nieren.

Er zijn echter enkele voorzorgsmaatregelen die moeten worden genomen, vooral als je al een nieraandoening hebt of een verhoogd risico op nierproblemen hebt. In dergelijke gevallen is het belangrijk om voorzichtig te zijn bij het innemen van collageensupplementen.

Mensen met een verminderde nierfunctie hebben mogelijk moeite met het verwerken en uitscheiden van bepaalde stoffen, waaronder eiwitten. Het innemen van extra eiwitten in de vorm van collageensupplementen kan een extra belasting vormen voor de nieren. 

Daarnaast bevatten sommige collageensupplementen aminozuren, waaronder hydroxyproline, die kunnen helpen bij de opname van calcium in het lichaam. Overmatige calciumopname kan bij sommige mensen problemen veroorzaken, zoals de vorming van nierstenen.


Effecten van langdurig gebruik van collageensupplementen

Over het algemeen worden collageensupplementen als veilig beschouwd voor langdurig gebruik. Ze worden goed verdragen door de meeste mensen en veroorzaken zelden ernstige bijwerkingen. Er zijn echter enkele mogelijke negatieve effecten waar rekening mee moet worden gehouden:

 1. Maagklachten: Sommige mensen kunnen milde maagklachten ervaren, zoals een opgeblazen gevoel, winderigheid, buikkrampen of diarree bij het nemen van collageensupplementen. Dit kan te wijten zijn aan individuele gevoeligheid of intolerantie voor collageen of andere ingrediënten in het supplement.
 2. Allergische reacties: Hoewel zeldzaam, kunnen sommige mensen allergische reacties ervaren op collageensupplementen. Symptomen kunnen zijn huiduitslag, jeuk, zwelling van het gezicht of de tong, ademhalingsproblemen en anafylaxie (een ernstige allergische reactie). Als je allergische reacties ervaart na het innemen van collageensupplementen, moet je onmiddellijk stoppen met het gebruik ervan en medische hulp zoeken.
 3. Verhoogde calciumopname: Collageensupplementen bevatten vaak aminozuren, waaronder hydroxyproline, die kunnen helpen bij de opname van calcium in het lichaam. Hoewel dit over het algemeen gunstig is, kan overmatige calciumopname bij sommige mensen problemen veroorzaken, zoals nierstenen of een verstoring van de elektrolytenbalans. Mensen met een nieraandoening of een verhoogd risico op nierstenen moeten voorzichtig zijn bij het innemen van collageensupplementen en advies vragen aan hun zorgverlener.
 4. Interacties met medicijnen: Collageensupplementen kunnen interageren met bepaalde medicijnen, zoals bloedverdunners, omdat collageen het risico op bloeding kan verhogen. Het is belangrijk om met een zorgverlener te praten als je medicijnen gebruikt, voordat je collageensupplementen gaat innemen.

Hoewel negatieve effecten mogelijk zijn, zijn ze over het algemeen zeldzaam en mild.


Het belang van kwaliteitsvolle collageen supplementen

Collageen is een eiwit dat van nature in ons lichaam voorkomt en essentieel is voor de gezondheid van onze huid, gewrichten, botten en bindweefsels. Naarmate we ouder worden, neemt de productie van collageen echter af, wat kan leiden tot tekenen van veroudering, zoals rimpels, verslapping van de huid en gewrichtspijn.

Het nemen van kwaliteitsvolle collageen supplementen kan een effectieve manier zijn om het collageenniveau in ons lichaam aan te vullen en de gezondheid en jeugdigheid van onze huid en gewrichten te bevorderen. Er zijn echter enkele belangrijke overwegingen bij het kiezen van collageen supplementen van goede kwaliteit.

Ten eerste is het essentieel om te kiezen voor collageen supplementen die afkomstig zijn van hoogwaardige bronnen. Collageen kan worden gewonnen uit verschillende bronnen, waaronder runderen, varkens, vis en kip. Het is belangrijk om te weten waar het collageen vandaan komt en ervoor te zorgen dat het afkomstig is van gezonde dieren die vrij zijn van hormonen, antibiotica en andere schadelijke stoffen.

Daarnaast is de bio-beschikbaarheid van het collageen supplement een belangrijke factor. Dit verwijst naar de mate waarin het lichaam het collageen kan opnemen en gebruiken. Kwaliteitsvolle collageen supplementen worden vaak gehydrolyseerd, wat betekent dat het collageen molecuul in kleinere fragmenten wordt afgebroken. Dit verbetert de opname en vertering ervan, waardoor het lichaam het collageen effectief kan benutten.

Verder is het belangrijk om te letten op de samenstelling van het collageen supplement. Het zou idealiter een volledig spectrum van collageentypen moeten bevatten, zoals type I, II en III collageen, omdat elk type specifieke voordelen heeft voor verschillende delen van ons lichaam. Type I collageen komt bijvoorbeeld veel voor in de huid, terwijl type II collageen belangrijk is voor gezonde gewrichten.

Tot slot is het aan te raden om te kiezen voor collageen supplementen die ook andere voedingsstoffen bevatten die de productie en gezondheid van collageen ondersteunen. Dit kunnen bijvoorbeeld vitamine C, zink en antioxidanten zijn, die allemaal belangrijk zijn voor de vorming en het behoud van collageen in ons lichaam.

Kwaliteitsvolle collageen supplementen kunnen een waardevolle aanvulling zijn op een gezonde levensstijl en voeding, en kunnen helpen om de gezondheid en jeugdigheid van onze huid, gewrichten en botten te behouden. Het is echter belangrijk om zorgvuldig te selecteren en te kiezen voor supplementen van betrouwbare fabrikanten die transparant zijn over de bron en kwaliteit van hun producten.


Chesney


Ik ben Chesney. Ik loop al graag eens een halve marathon en doe graag aan krachttraining. Daarnaast lees ik mij ook heel graag in over alles wat met gezondheid te maken heeft zoals voeding & supplementen.

Bekijk alle artikels van Chesney of lees meer over deze auteur op onze teampagina.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}