.st0{fill:#FFFFFF;}

Beste Vitamine C supplement- Onderzoek & Test

Auteur: Chesney
Publicatie: 19/06/2023
Laatste update: 19/06/2023

Op zoek naar de beste vitamine C supplementen van 2024? Omdat niet iedereen altijd voldoende vitamine C binnenkrijgt via de voeding, kan een vitamine C supplement een goede oplossing bieden.

Ik heb meer dan 50 vitamine C supplementen onderzocht. De beste 5 heb ik vervolgens zelf gekocht, getest en verder onderzocht. 

>> Lees hier meer over mijn manier van testen
vitals ester-c 1000 mg
Beste uit de test: Vitals Ester-C 1000 mg
 • Hoge dosering vitamine C
 • Niet-zure vorm
 • Optimale opneembaarheid door Ester-C

Wat is het beste vitamine C supplement?

Ik heb zelf verschillende vitamine C supplementen onderzocht en zelf getest. En uit mijn test bleek Vitals de beste keuze voor mij. Toen ik tijdens mijn onderzoek leerde dat vitamine C in je lichaam wordt omgezet naar bepaalde 'metabolieten' zoals threonzuur, en te weten kwam dat dit zuur als in deze vitamine C supplementen zit waardoor je lichaam het niet meer hoeft om te zetten, was ik geïntrigeerd.

Ik heb geen supergevoelige maag maar kies altijd liefst voor een niet-zure vorm van Vitamine C om mijn maag zo weinig mogelijke te irriteren. En ook dat kan Ester-C van Vitals aanvinken.

vitals ester-c 1000 mg
Vitals Ester-C 1000 mg
 • Hoge dosering vitamine C
 • Niet-zure vorm
 • Optimale opneembaarheid door Ester-CWat is de beste gebufferde vitamine C?

Als je een gevoelige maag hebt hebt, dan kunnen hoge doses vitamine C (ascorbinezuur) maagklachten veroorzaken. In die gevallen is een gebufferde vitamine C een betere keuze. Daarbij wordt het ascorbinezuur gecombineerd met een mineraal zoals calcium, magnesium of kalium. 

De gebufferde vitamine C is daardoor minder zuur en kan beter verdragen worden door je maag. Daarnaast kan het ook helpen om de opname van vitamine C in het lichaam te verbeteren. 

Let wel, gebufferde vitamine C is niet per se sterker of effectiever dan gewone vitamine C supplementen. Als je geen problemen hebt met de gewone versie, is er geen echte reden om voor een gebufferde versie te kiezen.

vitakruid gebufferde vitamine c supplement
VitaKruid Gebufferde Vitamine C
 • Gebufferde vorm van Vitamine C
 • Hoge dosering Vitamine C
 • Bevat ook koper, Magnesium, Mangaan en Zink


Wat is het beste Vitamine C serum?

De Garnier Skinactive Anti-Dark Spot gezichtsserum bevat naast vitamine C ook niacinamide en salicylzuur. Dergelijk serum is een goede oplossing om pigmentvlekken weg te krijgen. Wat ik vooral handig vond aan dit serum is de pipet.

Ik heb behoorlijk wat serums getest waarbij de pipet helemaal niet handig was. Bij deze had ik daar geen probleem.

Op vlak van resultaten kan ik geen uitspraken doen over pigmentvlekken maar kan wel zeggen dat na ongeveer een week dit serum te gebruiken, mijn huid er gladder en stralender uit zag.

Garnier Skinactive vitamine c serum
Garnier SkinActive Vitamin C Serum
 • Anti-pigmentvlekken serum
 • Bevat vitamine C, niacineamide en salicylzuur
 • Zeer handige pipet


Wat is de beste vitamine C bruistablet?

Ben je op zoek naar een vitamine C supplement in de vorm van een bruistablet? Dan is de Davitamon bruistablet een aanrader. 

Deze bruistablet heeft een lekker frisse citroensmaak en is bovendien suikervrij en conserveermiddelvrij. Wat er wel is toegevoegd is vitamine D3.

Let er wel op dat dit geen ontzuurde vorm van vitamine C en dus niet aangeraden is voor mensen met een gevoelige maag. Ook wanneer je merkt dat het tandglazuur van je tanden wordt aangepast, kies je beter voor een andere vorm.

Davitamon vitamine c forte
Davitamon Vitamine C forte + vitamine D3
 • Handige bruistablet vorm
 • Lekkere citroensmaak
 • Bevat extra vitamine D3


Wat is het beste vitamine C poeder?

Wanneer je op zoek bent naar een vitamine C poeder dan veronderstel ik dat je dat doet om je huid te verbeteren. En dan kom je eigenlijk uit bij een collageen supplement waar vitamine C is aan toegevoegd.

De beste keuze is dan ongetwijfeld Collagen Select waar je ook een hoge hoeveelheid vitamine C in kunt terugvinden. Maar daarnaast zijn er nog andere vitamines zoals vitamine A, vitamine B7 (Biotine), zink enz. aan toegevoegd.

Collagen Select
Collagen Select
 • Verbetert huid, haar en nagels
 • Houdt slijmvliezen in uitstekende conditie
 • Vertraagt verouderingsproces


Wat is het beste vitamine C supplement voor kinderen?

Kinderen hebben een lagere hoeveelheid vitamine C nodig. Voor zover ze al echt gebaat zijn bij een vitamine C supplement. Ben je er zeker van dat je kind voordeel kan halen uit een vitamine C supplement, dan kunnen de kauwtabletten van VitOrtho een goede keuze zijn. 

vitortho vitamine c voor kinderen
VitOrtho Kind Vitamine C
 • Lekkere kauwtaletten
 • 'Slechts' 250mg vitamine C per tablet
 • Gedeeltelijk ontzuurde vitamine C om de tanden te sparen


Is Vitamine C van Kruidvat slecht?

Kruidvat verkoopt heel wat verschillende merken supplementen. Over het algemeen ben ik echt geen voorstander van de Kruidvat producten. Maar met sommige is niets verkeerd.

Het blijft belangrijk dat je de ingrediëntenlijst goed bekijkt en je daar op baseert om een oordeel te vellen. Aangezien die ingrediëntenlijsten zo verschillend zijn bij de verschillende merken die Kruidvat verkoopt, kan ik geen eenduidig antwoord geven op de vraag of de Vitamine C supplementen van Kruidvat slecht zijn. 

Het enige wat ik kan zeggen dat je waarschijnlijk met een product met een betere samenstelling buiten zult lopen in een andere winkel.Veel gestelde vragen


Op welk tijdstip best vitamine C supplement nemen?

Er is geen strikt vastgesteld tijdstip waarop je vitamine C-supplementen moet innemen, aangezien dit afhangt van je persoonlijke voorkeur en dagelijkse routine. Het belangrijkste is dat je het regelmatig inneemt, bij voorkeur dagelijks, om een consistente inname van vitamine C te behouden.

Sommige mensen geven er de voorkeur aan om vitamine C 's ochtends in te nemen om zo een energieboost te krijgen en het immuunsysteem voor de dag te ondersteunen. Anderen nemen het liever 's avonds in, vooral als ze een verhoogde behoefte hebben aan antioxidanten of de voorkeur geven aan een avondroutine voor supplementen.

Het is ook mogelijk om de dagelijkse dosis vitamine C te verdelen en deze zowel 's ochtends als 's avonds in te nemen. Dit kan helpen om de opname van vitamine C in het lichaam te optimaliseren, aangezien het lichaam niet in staat is om grote hoeveelheden vitamine C in één keer volledig te absorberen.

Als je gevoelig bent voor maagklachten, kan het nuttig zijn om vitamine C tijdens de maaltijden in te nemen. Voedsel kan helpen de maag te beschermen tegen mogelijke irritatie door vitamine C.


Wat is de maximale dosering dat in een vitamine C supplement mag zitten?

In Nederland is de maximale dosering van vitamine C in supplementen vastgesteld door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De maximale dosering van vitamine C die in een supplement mag zitten, is 250 milligram per dagdosering. Dit geldt voor supplementen die bedoeld zijn voor algemeen gebruik en zonder medisch toezicht verkrijgbaar zijn.


Zijn vitamine C bruistabletten gezond?

Vitamine C bruistabletten kunnen een handige en effectieve manier zijn om vitamine C aan te vullen. Maar enkel als de toegevoegde ingrediënten dat ook zijn. Veel supplementen bevatten namelijk extra smaakstoffen, suiker, conserveermiddelen enz. die minder gezond voor je kunnen zijn.

De bruistabletten kunnen wel slecht zijn voor je tandglazuur. Daarom kun je er goed aan doen om het drankje te drinken met een rietje om zo direct contact met je tanden te verminderen. Nadat je de bruistablet hebt opgedronken spoel je best je mond met water. En wacht minimaal 30 minuten om je tanden te poetsen omdat je tandglazuur tijdelijk verzwakt kan zijn door het zure drankje.


Wat gebeurt er als je te veel vitamine C supplementen neemt?

Vitamine C is belangrijk voor je gezondheid maar als je er te veel van inneemt zijn enkele bijwerkingen mogelijk. Je kunt maagklachten krijgen zoals buikpijn, diarree, misselijkheid en brandend maagzuur. Langdurig en overmatig gebruik van Vitamine C supplementen, vooral in de vorm van ascorbinezuur, kan het risico op niersteen ontwikkeling verhogen bij mensen die al vatbaar zijn voor deze aandoening.


Hoe ik vitamine C supplementen heb getest

Om een zo objectief mogelijk beeld te vormen van de vitamine C supplementen, gaat elk product een proces door. Voorafgaand aan een echte test in de praktijk, gebeurt voldoende onderzoek. 

Voor, tijdens en na de test, krijgt elk product scores op verschillende criteria die de totaalscore van het product bepalen. 

De criteria die ik hanteer zijn:

 1. Vitamine C-gehalte: De hoeveelheid vitamine C per portie is een belangrijke factor. Een supplement met een hoge vitamine C-gehalte verdient een hogere score. Maar slechts tot een bepaald niveau. Want een te hoge dosering is uiteraard ook niet goed.
 2. Zuiverheid en kwaliteit: Hoe minder onzuiverheden, vulstoffen of schadelijke stoffen, hoe beter.
 3. Biologische beschikbaarheid. Supplementen die gebruikmaken van geavanceerde formuleringen of ingrediënten met een betere opneembaarheid verdienen een hogere score
 4. Synergetische ingrediënten: Sommige supplementen bevatten extra ingrediënten die de absorptie of werking van vitamine C kunnen verbeteren zoals bioflavonoïden. Supplementen met synergetische ingrediënten krijgen een hogere score.
 5. Certificerignen en kwaliteitscontroles: Supplementen die getest zijn door onafhankelijke laboratoria en gecertificeerd zijn door betrouwbare instanties hebben meer geloofwaardigheid.
 6. Klantenrecensies en feedback: Naast mijn eigen ervaringen bekijk ik ook de ervaringen die anderen hebben met het supplement. Zo heb ik zelf geen gevoelige maag maar kan het interessant zijn om te zien dat anderen die wel een gevoelige maag hebben, het supplement zonder problemen kunnen innemen.