.st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;}

Stofwisseling versnellen met pillen: Kan dit? En welke pillen zijn er?

Auteur: Chesney
Publicatie: 17/06/2022
Laatste update: 24/08/2023

Vraag jij je af of je je stofwisseling kan versnellen met pillen? En, als dit mogelijk is, met welke pillen je dit precies kan doen? Dan ben je niet de enige. Veel mensen vragen zich dit namelijk af.

Er zijn in ieder geval genoeg pillen op de markt, die claimen dat ze je stofwisseling kunnen versnellen. En op een makkelijke manier kunnen helpen met afvallen. Maar de effecten worden vaak overdreven. Daarom gaan we in dit artikel in op welke pillen het overwegen waard zijn, en welke je beter kunt vermijden. Maar eerst…

Beste stofwisseling booster
  • Onderdrukt eetlust
  • Verbrandt opgeslagen vet
  • Blokkeert vetproductie
  • Versnelt stofwisseling

Wat is het voordeel van een hoge stofwisseling?

Stofwisseling versnellen met pillen-min

Kort gezegd is de stofwisseling hoe snel je lichaam voedsel afbreekt en omzet in energie. Een hoge stofwisseling zorgt voor een schoon lichaam, meer energie, een goede bloedcirculatie en het zorgt ervoor dat je makkelijker afvalt. Genoeg reden dus om je stofwisseling hoog te houden. 

Welke pillen kunnen je stofwisseling versnellen?

Er zijn verschillende soorten afslankpillen die stofwisseling versnellen, die je online of in de winkel kunt kopen. Hieronder bespreken we de verschillende opties.

Pre-workout supplementen

Intensive PreTrain preworkout L4F

Dit zijn pillen die je, zoals de naam al aangeeft, voor je training inneemt voor meer energie. Maar vaak bevatten pre-workouts ook stoffen, die helpen bij het herstellen van je spieren. De samenstelling van deze pillen is wisselend, gebaseerd op de gewenste werking. We bespreken enkele veelgebruikte ingrediënten.

Cafeïne-pillen

caffeine pillen-min

Dit zijn pillen die het makkelijker maken om je training langer vol te houden. Maar ook helpen ze om je metabolisme tijdelijk te versnellen. Deze pillen zijn echter niet geschikt voor mensen die zeer gevoelig zijn voor cafeïne. En mensen die moeite hebben met slapen. Daarnaast is het nog maar de vraag of deze pillen beter werken dan een kopje koffie.

Vitamines en aminozuren

vitaminen-min

Er zijn ook genoeg pillen zonder cafeïne. Deze bevatten meestal vitamines en aminozuren. Dit zijn de bouwstenen waar je lichaam onder andere eiwitten van maakt. Deze eiwitten kunnen vervolgens gebruikt worden voor de aanmaak van spiermassa. En meer spiermassa leidt tot een hoger metabolisme. 

Door een (mogelijk) tekort van bepaalde vitamines/mineralen aan te vullen kan de werking van je metabolisme ook verbeterd worden. En veel mensen hebben ook een tekort. Daarom zijn multivitaminepillen zeker het overwegen waard. 

Creatine

CRN-5 creatine L4F

Creatine is een stof dat ook in biefstuk en zoute haring te vinden is. Het speelt voornamelijk een rol bij de energievoorziening van spier- en zenuwcellen. Dit verbetert de prestaties van de spieren bij zowel krachttrainingen als duurtraining. 

Het is in onderzoek aangetoond dat inname van creatine tot een hogere toename van spiermassa leidt in vergelijking met een placebogroep. En een grotere spiermassa leidt zoals eerder gezegd dus tot een hoger metabolisme. Creatine kan dus indirect helpen bij het verhogen van je stofwisseling.


Vetverbranders

phenq l4f ervaringen beoordeling

Deze pillen zijn erop gericht om het vermogen van het lichaam om vet te verbranden te verhogen. Door het vetpercentage te verlagen kun je met deze pillen je sportinspanningen ondersteunen om een goed gewicht te bereiken. 

Wel is het aan te raden om goed onderzoek te doen naar het specifieke merk/product. Veel van deze vetverbrander pillen werken namelijk niet/nauwelijks. En de pillen die wel werken moeten slechts gezien worden als een steuntje in de rug naast een goed dieet.


Andere soorten pillen

Daarnaast zijn er nog een aantal andere pillen verkrijgbaar in diverse samenstellingen. Zo biedt het Kruidvat bijvoorbeeld pillen aan die werken op basis van appelazijn en casaïcine. Dit verhoogt de stofwisseling van koolhydraten, vetten en eiwitten. Veel mensen hebben een goede ervaring met deze appelazijn pillen. Daarom zijn ze het overwegen waard. Al blijft mijn beste ervaring met PhenQ.


Waar koop je pillen die je stofwisseling versnellen?

Er zijn grofweg 2 groepen te onderscheiden. De ene groep zijn Nederlandse winkels, zoals drogisterijen en natuurvoedingswinkels. De andere groep bestaat uit (internationale) webwinkels.

beste fitness supplementen L4F

Het grote verschil tussen deze 2 groepen is de veiligheid en werkzaamheid. Je kunt namelijk niet automatisch alles wat op een etiket staat voor waar aannemen.

De Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit controleert producten die in de Nederlandse winkels worden verkocht. Zij toetsen of een product alleen bestanddelen bevat die volgens de Nederlandse wet zijn toegestaan, en in welke hoeveelheden. 

Ook zijn er bepaalde regels waaraan een supplement moet voldoen. Zo zijn medische claims niet toegestaan. Maar dit geldt overigens ook voor andere levensmiddelen of medicijnen. Daarnaast zijn er duidelijke eisen aan de informatie die op het etiket vermeld moet en mag worden.

De wet-min

Voor producten die niet in Nederlandse winkels worden verkocht gelden deze regels dan weer niet. Dat wil zeker niet zeggen dat ze altijd slecht en/of schadelijk zijn. Ze voldoen echter niet per definitie aan de Nederlandse warenwet en sommige pillen kunnen de claims die op het etiket worden gemaakt dan ook niet waarmaken. 

Ook kunnen ze producten bevatten die volgens de Nederlandse wet als niet-werkzaam, ongezond of zelfs schadelijk zijn aangemerkt


Welke factoren spelen een rol bij je stofwisseling?

Er zijn veel factoren die een rol spelen bij je stofwisseling. Enkele factoren die niet te beïnvloeden zijn, zijn je geslacht, leeftijd en lengte. Daarnaast spelen je hormoonhuishouding en je erfelijke aanleg een rol.

Factoren die wel te beïnvloeden zijn, zijn hoeveel slaap je krijgt, hoeveel je beweegt en sport, en wat je eet. Op de laatstgenoemde punten gaan we wat dieper in. 


Cardiotraining

tunturi cardio fit t30 loopband in gebruik

Cardiotraining is een uitstekende manier om je stofwisseling te versnellen. Bij cardio beweeg je langere tijd op een niveau dat je vol kunt houden. Denk bijvoorbeeld aan een half uur zwemmen, hardlopen of een uur (race)fietsen op een degelijke hometrainer of spinningfiets.

Het voordeel is dat je lichaam gedurende een langere tijd inspanning moet leveren, wat tot de afbraak van vet leidt. Daarnaast bouw je ook spiermassa op en gaat je conditie vooruit.

Krachttraining

Krachttraining-min

Je kunt ook je stofwisseling versnellen door middel van krachttraining. Je kunt dit op verschillende manieren aanpakken. De standaard methode is verschillende op kracht gerichte oefeningen afwerken in 3 a 4 series van 10 a 12 herhalingen. Andere manieren zijn:

  • HIIT: Bij HIIT (High Intensity Interval Training) doe je gedurende een half uur bijvoorbeeld 20 seconden een krachtoefening en daarna 20 tot 30 seconden rust. Op die manier zakt je hartslag dus steeds weer iets af.
  • Tabata: Een andere methode is Tabata (vernoemd naar een Japanse onderzoeker), een intervaltraining waarbij je gedurende 4 minuten steeds 20 seconden inspanning afwisselt met 10 seconden rust. Daarbij zal je hartslag dus hoger blijven omdat je minder tijd rust.

Daarnaast is krachttraining ook gewoon leuk omdat je naast je stofwisseling te versnellen ook werkt aan beter gedefinieerde spieren zoals borstspieren of buikspieren.


Voeding in relatie tot de stofwisseling

De adviezen om je stofwisseling te versnellen door middel van voeding zijn eigenlijk vrij logisch. We zullen de belangrijkste punten hieronder uitlichten.

Vocht en alcohol

alcohol-min

Er wordt aangeraden dat je meer water drinkt en minder alcohol. Je lichaam heeft namelijk voldoende vocht nodig om alle processen goed uit te kunnen voeren. Zorg er dus voor dat je altijd genoeg water drinkt. 

Alcohol wordt daarentegen door je lichaam als een gif gezien. Daarom wordt het voor alle andere voedingsstoffen gemetaboliseerd. En dit leidt ertoe dat je metabolisme wordt vertraagd. Koffie kan een licht stimulerend effect hebben op je stofwisseling. Je moet het dan wel zonder melk en suiker drinken. 


Eet voldoende eiwitten

eiwitten-min

Dit is het Nederlandse eetpatroon meestal geen enkel probleem. We eten eigenlijk bijna allemaal voldoende eiwitten. De uitzondering hierop zijn mensen die vegetarisch en veganistisch eten. Voor hen kan een adequate inname van eiwitten een probleem zijn. 

Eiwitten zitten in veel producten, maar vooral in vlees en vis, eieren, noten, bonen en zuivelproducten.

Waarom geadviseerd wordt om voldoende eiwitten te eten is tweeledig. Aan de ene kant hebben eiwitten een verzadigend effect. Dat betekent dat ze er voor zorgen dat je sneller en langer een vol gevoel hebt. Aan de andere kant heeft het lichaam twee keer zoveel energie nodig om eiwitten af te breken tot brandstof in vergelijking met koolhydraten en vetten.


Eet chilipepers

chili pepers-min

Uit onderzoek is gebleken dat chilipepers kunnen helpen om je metabolisme iets te versnellen. Dat komt omdat deze pepers een stofje bevatten dat capsaïcine wordt genoemd. Het is dan ook een veel gebruikt ingrediënt bij afslankpillen. De inname van deze stof kan je stofwisseling gedurende een half uur wat sneller maken. Je zult begrijpen dat dit geen wondermiddel is, maar als je van pittig eten houdt kan het een goede aanvulling zijn.


Beweging in relatie tot de stofwisseling

Sport en beweging heeft een veel grotere invloed op je stofwisseling dan wat voor pil dan ook. Sporten zal ervoor zorgen dat je meer calorieën verbrandt. Bovendien bouw je zo  ook spiermassa op. En spieren verbruiken (ook in rust) meer energie dan vetweefsel. 

roeien krachttraining cardio

Heb je op dit moment weinig spiermassa en/of een hoger vetpercentage? Je kunt het beste beginnen met het maken van kleine aanpassingen in je leven om aan een actievere levensstijl te wennen. Een rondje wandelen is al een goed begin. Ook kun je de trap nemen in plaats van de lift en je kunt op de fiets ergens heen gaan in plaats met de auto. 

Maar het beste kan je natuurlijk ook sporten. De meningen over welke vorm van beweging het beste is om je stofwisseling te versnellen lopen uiteen. Maar het beste kan je een combinatie van krachttraining en cardio doen. 


Conclusie

Er zijn vele soorten pillen die kunnen helpen om je stofwisseling te versnellen. Voorbeelden hiervan zijn de pillen van de Kruidvat, pre-workouts en caffeine pillen. Deze pillen moeten echter altijd gezien worden als een steuntje in de rug. Wat namelijk verreweg het meeste effect heeft op je metabolisme is je dieet. En hoe vaak je in de week beweegt en sport. 

Daarnaast is ons advies om dergelijke pillen altijd in een Nederlandse winkel te kopen, zodat je er zeker van kunt zijn dat de claims op de verpakking kloppen. En dat de pillen bijvoorbeeld geen ongewenste bestanddelen bevatten.

Chesney


Ik ben Chesney. Ik loop al graag eens een halve marathon en doe graag aan krachttraining. Daarnaast lees ik mij ook heel graag in over alles wat met gezondheid te maken heeft zoals voeding & supplementen.

Bekijk alle artikels van Chesney of lees meer over deze auteur op onze teampagina.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}