Bestaat er medicatie waar je mee kunt afvallen? Zo ja, hoe werkt dit dan? Zijn er bijvoorbeeld bijwerkingen of heb je een recept van je huisarts nodig?
Dit zijn vragen waar veel mensen een antwoord op willen. Wij zijn daarom op onderzoek uitgegaan om hier alles over te weten te komen.
Medicijnen om af te vallen
Er zijn verschillende medicijnen op de markt die je kunnen helpen bij het afvallen. Dit zijn geen wondermiddeltjes die ervoor zorgen dat je in een snel tempo veel kilo’s kwijt bent. Je zult namelijk naast de medicijnen ook je levensstijl moeten aanpassen. In combinatie met gezonde voeding en de nodige beweging, kunnen bepaalde medicijnen een oplossing voor jou bieden om (sneller) af te vallen.
Wat zijn afslankmedicijnen?
Er zijn allerlei soorten medicijnen om af te vallen. Bijvoorbeeld pillen, capsules en supplementen. Wij zetten de meest bekende voor je op een rijtje:
Sommige medicijnen om af te vallen kun je gewoon in de winkel of online kopen net als andere supplementen, bijvoorbeeld bij de Kruidvat of Action. We raden je aan om van tevoren even in te lezen welke ingrediënten deze producten bevatten en wat de eventuele bijwerkingen zijn. Want deze afslankpillen werken niet allemaal even goed.
Er is ook medicatie voor het afvallen die alleen door de huisarts voorgeschreven mag worden zoals bijvoorbeeld Ozempic / Semaglitude. Je moet dan wel aan bepaalde criteria voldoen. Denk hierbij aan je BMI, leeftijd en eventuele gezondheidsproblemen.
Is het mogelijk om gewicht te verliezen met afslank medicatie?
Wanneer je de medicatie combineert met een gezonde levensstijl, kunnen de medicijnen zeker helpen om te vermageren. Dit is uiteraard afhankelijk per persoon en je zult zelf moeten uitproberen of het voor jou een toegevoegde waarde is. Je kunt altijd contact opnemen met je huisarts om te bespreken of bepaalde medicatie voor jou een goed hulpmiddel kan zijn bij het afvallen.
Hoe lang mag je medicijnen om af te vallen gebruiken?
Dit is afhankelijk van verschillende factoren, maar uiteraard ook van het soort medicatie dat je gebruikt. Mocht je er bijvoorbeeld achter komen dat je na enkele maanden geen gewicht verliest, dan biedt dit soort medicatie voor jou geen oplossing en kun je er beter mee stoppen.
Sommige medicatie heeft een maximale gebruiksduur. Lees je dus goed in voordat je de medicijnen gaat gebruiken. Ontvang je de medicijnen via de huisarts? Dan zal deze je goed informeren over de gebruiksduur.
Kan ik bijwerkingen ervaren van afslankmedicijnen?
Alle medicijnen kunnen mogelijke bijwerkingen veroorzaken. Of dit bij jou zo gaat zijn, weet je uiteraard pas wanneer je er gebruik van gaat maken. Enige bijwerkingen die regelmatig voorkomen zijn misselijkheid, vermoeidheid en diarree.
Lees de bijsluiter goed door voordat je begint met het gebruik van medicijnen. Ook mag je medicijnen soms niet innemen in combinatie met andere medicijnen. Slik je dus nog andere medicijnen? Let dan even goed op! Neem hierbij contact op met je huisarts om te bekijken of je de medicijnen kunt combineren met andere.
Medicijnen om af te vallen via huisarts, wordt dit vergoed?
De meeste medicijnen voor gewichtsverlies zijn alleen te verkrijgen via een huisarts. Vaak worden deze medicijnen niet vergoed door de zorgverzekeraar. Sommige verzekeraars zijn bereid om een financiële vergoeding aan te bieden wanneer je een medische doorverwijzing hebt gekregen van je huisarts.
Dit komt echter niet vaak voor, dus kijk goed je zorgverzekering na voordat je met de medicijnen begint.
Welke medicijnen zijn er op de markt om mee af te vallen?
De meeste medicijnen op de markt bevatten ingrediënten die ervoor zorgen dat je vetverbranding verhoogt, je eetlust verminderd of de opname van vet verminderd. Wij hebben voor jou de meest populaire en recente medicijnen op het gebied van afvallen op een rijtje gezet.
PhenQ
Aanrader van de redactie. PhenQ is een alles-in-één afslankpil dat reeds jarenlang succesvol de markt domineert. Ervaringen van anderen zijn overweldigend positief en dit zonder bijwerkingen. PhenQ is ook goedgekeurd door alle mogelijke medische instanties en dus volledig veilig voor gebruik (volgens de aanbevelingen). Let wel op voor namaakproducten. Volg daarom onderstaande link naar de officiële website.
Saxenda
Saxenda lijkt op een hormoon dat van nature voorkomt in het lichaam. Dit hormoon helpt de bloedsuikerwaarden, insuline spiegel en spijsvertering in balans te houden. Ook onderdrukt het de eetlust door de hersenen een seintje te geven dat de maag vol is.
Saxenda is een injecteerbaar medicijn dat meestal één keer per dag wordt geïnjecteerd. Het is alleen verkrijgbaar op doktersrecept.
Mysimba
Mysimba zijn pillen die inspelen op je hersenen waardoor je sneller een verzadigd gevoel krijgt. De dosering is opgebouwd over een periode van 4 weken. In de eerste week neem je 1 tablet in de ochtend en dit bouw je verder op. In de laatste week neem je 2 tabletten bij het ontbijt en 2 tabletten bij het avondeten. Dit medicijn is alleen verkrijgbaar op voorschrift van een arts.
Orlistat
Dit is een van de meest populaire medicijnen voor gewichtsverlies. Orlistat is een vermageringsmiddel dat zijn werk doet in de darmen. Het vermindert namelijk de omzetting van vet in stoffen die in het lichaam kunnen worden opgenomen. Op deze manier blijft er meer vet achter in de darmen. Dit vet komt er via de ontlasting weer uit. Ook dit medicijn is alleen verkrijgbaar bij de huisarts.
Liraglutide
Liraglutide is een vermageringsmiddel dat zorgt voor een verhoogt gevoel van verzadiging. Dit zorgt weer voor een vermindering van jouw hongergevoel. Hierdoor ga je dus minder eten en zal je lichaamsgewicht afnemen. Liraglutide is alleen verkrijgbaar via de huisarts.
Semaglutide
Volgens Liesbeth van Rossum, endocrinoloog en hoogleraar op het gebied van obesitas, is semaglutide echt effectief om af te vallen. Een Engelse studie toonde met dit middel namelijk een gewichtsverlies van vijftien kilogram tijdens een proefperiode van vijftien maanden.
Semaglutide werkt op je darmbewegingen en zorgt ervoor dat je een verzadigd gevoel krijgt. Bij mensen met overgewicht werkt de communicatie tussen de darmen en hersenen vaak niet goed. Semaglutide kan deze disbalans dus doorbreken en ondersteunen waardoor mensen eerder een verzadigd gevoel krijgen. Dit zorgt er dan weer voor dat je gewicht verliest.
Het middel Semaglutide wordt momenteel alleen nog gebruikt voor mensen met diabetes. De verwachting is dat het middel binnenkort voor een groter publiek beschikbaar is.
Conclusie
Uiteindelijk kunnen we dus concluderen dat het zeker mogelijk is om af te vallen met medicatie. Uiteraard wel in combinatie met voldoende beweging en gezonde voeding. Weten welk medicijn het best geschikt is voor jou? Neem dan contact op met je huisarts! Of bekijk onze lijst met beste afslankpillen voor middelen die zonder voorschrift te verkrijgen zijn.
Leestips:
Het onder controle houden van een hoge bloedsuikerspiegel
helpt bij het voorkomen van nierschade.