.st0{fill:#FFFFFF;}

Afvallen met groene thee 

Publicatie: 24/08/2020
Laatste update: 13/05/2021

 • Home
 • /
 • Afvallen met groene thee

Afvallen en een (groene) gezonde leefstijl. Iets waar veel mensen bezig mee zijn. Een onderwerp waar duizenden boeken over zijn geschreven, ieder boek met een beschrijving van een ander dieet en vol met andere beweringen.

Door al die keuzes en verschillende visies is het moeilijk om door de bomen het bos nog te zien omtrent afvallen. Sommige diëten zijn extreem en vertellen je dat je niks mag eten, andere diëten zullen het tegenovergestelde beweren.

Wij weten dat afvallen niet altijd hoeft te betekenen dat je niks meer mag eten, dat je alleen maar verantwoorde en groene keuzes moet maken en je hele leven overhoop moet gooien.

Een kleine aanpassing in je dieet en voornamelijk bewust bezig zijn met voeding kan al een groot verschil maken. Daarnaast is een kleine (wellicht groene) aanpassing in je dieet makkelijker vast te houden op de lange termijn en is dus een reëlere manier om je doel te bereiken.

Een van die kleine aanpassingen die je makkelijk kunt opnemen in je dagelijkse leefpatroon is het drinken van thee met voorkeur groene thee.

Groene thee kan een sterk effect hebben op afvallen. Er zijn vele soorten thee. Maar uit alle soorten thee die er zijn valt er één thee het meeste op en dat is de groene thee.

Deze thee heeft vele voordelen rondom afvallen, je huid en je energieniveau. Simpelweg door het toevoegen van de groene variant van thee in je dieet kun je al verschil gaan zien na een tijd. Maar dat betekent natuurlijk ook bewust omgaan met eten.

Afvallen met groene thee is het onderwerp waar we dieper op in gaan in dit artikel.

5 Tips om het effect van groene thee te maximaliseren

Om optimaal van de positieve effecten van groene thee te profiteren hebben we hieronder kort enkele tips opgesomd.

 • Drink minimaal 2 en maximaal 10 koppen groene thee per dag
 • Laat het kokend water bij de bereiding een 10 tal minuten afkoelen tot 85°C voordat je de theebladeren toevoegt
 • Voeg geen suiker toe aan je thee
 • Gebruik kwalitatieve groene theebladeren zoals deze Japanse
 • Drink een kop groene thee bij het ontbijt om te profiteren van de energieboost (door oa de cafeïne) gedurende de dag

Wat is groene thee?

Voordat we ingaan op hoe afvallen met groene thee werkt is het belangrijk om te weten hoe thee gemaakt wordt en wat groene thee is. We hebben het in dit artikel over groene thee al over gehad maar herhalen het hier nog eens.

Alle thee wordt gemaakt van dezelfde (thee)plant, dit is de Camellia Sinensis. De verschillende soorten thee ontstaan door het verschil in de mate van fermentatie. 

Fermentatie ontstaat bij het drogen van de geplukte (thee)bladeren. Dit maakt onderscheid in bijvoorbeeld witte thee, zwarte thee of groene thee.

Bij groene thee is het zo dat de (thee)bladeren niet gefermenteerd zijn. Hierdoor zijn het nog groene en lichte (thee)bladeren. Als je deze groene (thee)bladeren in het hete water laat trekken zorgt dit ervoor dat het water ook een groene kleur krijgt.

Groene thee bevat een milde smaak, dit komt doordat de groene (thee)bladeren voor groene thee zo zorgvuldig gedroogd worden. Het geeft hierdoor dan ook een frisse smaak waardoor groene thee ook lekker is als je echt dorst hebt.

Daarnaast bevat groene thee geen calorieën, dit maakt het al een gezonde keuze. Buiten groene thee om kunnen andere thee soorten wel calorieën bevatten.

Hoe helpt groene thee je om af te vallen?

Groene thee kan helpen met afvallen. Daar zijn al veel succesvolle wetenschappelijke onderzoeken naar gedaan.

Bijvoorbeeld door meerdere mensen op een dieet te zetten en de ene groep groene thee te laten drinken als aanvulling en de andere groep te onthouden van groene thee, zij dronken bijvoorbeeld hun thee zwart, een andere theesoort of helemaal geen thee.

Hierdoor waren aan het eind van het experiment ook verschillen te zien in de resultaten. Hieruit blijkt dat afvallen met groene thee resultaten boekt.

De reden dat afvallen met groene thee zo'n effect kan hebben is doordat het bepaalde stoffen bevat die hier aan bijdragen. Één daarvan is catechine, dit is een biologische actieve stof die te vinden is in de groene variant van thee.

De catechese in groene thee heet epigegallactechinegallaat. Deze stof zorgt ervoor dat je lichaam een lagere koolhydraat absorptie heeft.

Ook kunnen deze stoffen invloed hebben op je darmen. Hier vind de verandering plaats in de microbiomen, dit heeft effect op afvallen.

Daarnaast zit er in deze thee soort ook de stof ECGC, deze stof heeft een sterke geneeskrachtige werking. Later in dit artikel komen we terug op deze stof met nog een voordeel.

De reden dat groene thee drinken dus effect kan hebben op afvallen komt door de stoffen die er te vinden zijn in groene thee. (bronnen: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4025876/ & https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2855614/)

Hoeveel groene thee moet je per dag drinken om af te vallen?

Maar hoeveel groene thee is dan genoeg om te kunnen afvallen? Dat is natuurlijk wel een belangrijke vraag als je van deze tip ook echt gebruik wilt maken.

Aangeraden is om tussen de twee en vijf koppen groene thee te drinken per dag. In deze mate kan het al een effect hebben op het afvallen. Daarnaast is het wel belangrijk dat je geen suiker in je (groene)thee doet.

Suiker haalt de goede effecten van groene thee naar beneden en dat zou zonde zijn. Zonder suiker houd je (groene) thee gezond.

Wat is de beste groene thee om af te vallen?

Het komt erop neer dat groene thee drinken gezond is en meer effect heeft dan alleen afvallen. Het is veel meer dan gewoon een afslankpil.

Maar dat betekent helaas niet dat je de eerste beste groene thee in de supermarkt kunt kopen en het afvallen met groene thee hiermee te voltooien.

In sommige soorten groene thee zitten toevoegingen die de positieve effecten van afvallen met groene thee wellicht naar beneden haalt.

Vandaar delen wij onze groene favoriet. Dat is namelijk de Mr & Mrs Tea Gyokuro Asahi. Dit is een Japanse groene thee en wordt ook wel gezien als koning der groene soorten thee. 

beste groene thee

Dit is omdat het maar één keer per jaar gemaakt wordt. De Mr & Mrs Tea Gyokuro Asahi thee heeft een unieke, nootachtige, groene en hartige smaak.

Het leuke aan deze groene (thee)bladeren is dat je ze niet enkel kunt gebruiken voor het maken van een kopje thee. Nadat je thee hebt gezet kun je de groene (thee)bladeren zelfs opeten.

Dit kun je nog lekkerder maken door er wat soja saus of zeezout bij toe te voegen. Op deze manier haal je het beste uit de Japanse groene (thee)bladeren.

Voordelen van groene thee om af te vallen

Zoals al naar voren kwam in dit artikel heeft groene thee vele voordelen. Afvallen is hier één van. Om wat meer overzicht te brengen hebben we alle voordelen nog eens op een rijtje gezet. Hierin staan naast afvallen zelfs nog meer voordelen dan al benoemd in het artikel.

 • Stimuleert de stofwisseling: de stoffen die in groene thee voorkomen zorgen dat de stofwisseling meer actief wordt. Zowel de stoffen cafeïne en de catechese zorgen voor een boost in je stofwisseling. Je metabolisme wordt hierdoor versneld.
 • Meer calorieën verbranden in ruststand: doordat je stofwisseling versnelt werkt je lichaam harder, ook in ruststand. Dit zorgt ervoor dat je lichaam zelfs in ruststand meer calorieën verbrandt dan normaal. Dit komt ook weer neer op het onderdeel afvallen.
 • Stimuleert vetverbranding tijdens het sporten: tijdens het sporten verbrandt je meer vet en gebruik je je lichaam effectiever. De extracten in groene thee zorgen ervoor dat het verbranden van vet nog effectiever zal zijn.
 • Vergroot je uithoudingsvermogen: dit komt doordat je tijdens het sporten meer uithoudingsvermogen krijgt als het lichaam vrije verzuren gaat gebruiken als brandstof. De stof EGCG in groene thee heeft hier een positief effect op. Ook het feit dat er cafeïne te vinden is in groene thee zorgt ervoor dat je net dat extra beetje uithoudingsvermogen hebt in de sportschool. Langer kunnen sporten betekend meer calorieën verbranden en dat leidt tot meer afvallen/ gewichtsverlies.
 • Stimuleert verbranding van buikvet: overtollig buikvet rond je ingewanden is een van de gevaarlijkste vetten. Dit overtollig buikvet wordt ook wel visceraal vet genoemd. Het is soms niet zichtbaar en zit om je organen heen. Dit kan leiden tot verschillende ziektes. Uit onderzoek blijkt dat visceraal vet effectief afneemt bij het drinken van groene thee.
 • Meer groene thee drinken betekent ook meer water drinken: Als je meer groene thee drinkt betekent dit gelijk dat je ook meer water binnen krijgt. Veel water drinken is belangrijk als je wilt afvallen. Als je veel water drinkt zorgt dit ervoor dat er meer afvalstoffen worden verwijderd. Je stofwisseling zal ook sneller werken en het stimuleert de vetverbranding. Het heeft op alle ontwikkelingen in je lichaam die een positief effect hebben op afvallen. Daarnaast heeft water geen calorieën en is het dus een goede vervanging van frisdrank. Een gezonde, groene en verantwoorde keuze.

Genoeg redenen om over te stappen naar een groene leefstijl.

Groene thee zorgt dus voor vele positieve reacties in je lichaam. Naast dat het positief is voor afvallen heeft het drinken van groene thee ook een effect op je huid. Je huid gaat er ook van stralen.

Dus het gaat niet alleen om de innerlijke effect van groene thee. Uiteindelijk zullen de groene effecten ook naar de buitenwereld zichtbaar worden.

Een stralende huid is natuurlijk iets waar je geen nee tegen wilt zeggen. Groene thee heeft dus meerdere positieve bijdrages voor je gezondheid. En dat simpelweg door kleine maar groene keuzes te maken. Letterlijke groene.

Ervaringen groene thee afvallen

De wetenschappelijke feiten achter groene thee zijn natuurlijk interessant maar het is natuurlijk ook motiverend om te lezen hoe anderen groene thee hebben ervaren.

Hierbij dus enkele ervaringen van mensen die al eerder de stap hebben gemaakt om het drinken van groene thee toe te passen in hun dagelijkse leven.

Voor sommigen betekende dit overstappen van koffie naar (groene)thee, een nieuwe ontdekking. Andere hielden al van thee maar ontdekten later pas de voordelen van (groene)thee.

HERMA

45 JAAR

"Ik heb mijn hele leven al dat ik extra kilo's meedraag. Ik heb verschillende diëten geprobeerd maar ik heb altijd weer een terugval. Toen ik te horen kreeg dat groene thee een verschil kan maken heb ik mijzelf hierin verdiept. Het drinken van thee doe ik dagelijks, ik heb altijd van thee gehouden. Maar de groene variant dronk ik niet heel vaak. Nadat ik dit hoorde over de thee heb gelijk groene thee gekocht en heb mijn dagelijkse Engelse thee vervangen door groene thee, zonder suiker of iets erin. Ik drink mijn thee nu al een half jaar zo. Naast het feit dat ik bewuster eet kan ik zeker zeggen dat het overstappen van Engelse thee naar de groene een positief effect heeft. Ik ben meer kilo's kwijt geraakt dan dat ik had gehoopt en ook merk ik dat mijn lichaam meer energie heeft en mijn huid zich ook weer wat jonger voelt. Daarnaast vind ik groene thee ook lekker om te drinken. Het is een kleine aanpassing in mijn leefstijl maar het heeft heel wat effect op mijn lichaam, voornamelijk omtrent afvallen. Ik kan het groene in mijn thee niet meer wegdenken."

LOES

26 JAAR

"Ik heb altijd van thee gehouden. Alle smaken en kleuren van groene soorten tot de zoete smaken. Toen ik laatst hoorde over de positieve effecten van de groene soorten ben ik mijn zoete thee smaken gaan vervangen door groene. Ik heb een 'groene' leefstijl op het gebied van thee. Afvallen was een bijzaak, door deze thee voel ik mij veel gezonder. Ik drink de groene variant van thee nu dagelijks, ongeveer 4 koppen (groene)thee per dag. Deze thee is gewoon bij de supermarkt te krijgen. Dat maakt deze tip voor afvallen zo toegankelijk. Overal op social media zie je nu overdreven 'groene' leefstijlen. Voor mij is de groene variant van thee genoeg."

SIMON

33 JAAR

"Ik sta vaak in de sportschool. Dit is niet altijd zo geweest. Vroeger heb ik veel te maken gehad met overgewicht. Na allerlei (groene) diëten gevolgd te hebben heb ik mijn streef gewicht bijna gehaald. Zoals ik vroeger niet gezond leefde heb ik het nu omgegooid. Ik heb nu wel een groene leefstijl en drink ook veel thee, groene thee met name. Deze thee drink ik nu als sinds een paar jaar, soms drink ik zwarte maar meestal groene aangezien groene de meeste positieve effecten heeft op mijn lichaam. Dit merk ik aan hoe ik presteer in de sportschool. Zwarte thee vervangen door groene is dus ook makkelijke en verantwoorde keuze. Ik denk ook dat(groene)thee drinken echt effect heeft gehad op mijn afval journey."

Hoe groene thee maken?

Je kunt groene thee zowel warm als koud drinken. Voor een warme kop thee kook je eerst water, het hete water doe je daarna is je thee kop. De groene thee doe laat je even in de thee trekken en na een paar minuten heb je de perfecte thee smaak.

Voor koude thee doe je hetzelfde als bij het maken van een warme kop thee. Maar nadat de thee smaak is ingetrokken zet je de groene thee in de koelkast. Hierdoor koelt de thee sneller af. Zodra de thee koud is heb je een heerlijke kop koude thee.

Groene thee in capsules

Groene thee kun je drinken maar er zijn ook capsules waarin de groene thee extracten zijn te verkrijgen. Op deze manier neem je de voordelen van groene thee in via een capsule.

Ook al zitten hier ook de extracten van groene thee in zijn wij toch meer fan van groene (verse) thee. Groene thee drinken betekent namelijk ook een hogere water inname.

Groene (verse) thee heeft meer voordelen dan alleen afvallen met groene thee. Je haalt hierbij de voordelen van de thee rechtstreeks uit de groene bladeren van de thee.

Dit is een natuurlijkere manier dan de groene extracten van de thee via een supplement binnen te krijgen. Hierdoor blijft onze voorkeur toch echt bij een groene verse kop thee in plaats van een groene extracten supplement.

Alternatieven voor groene thee

Afvallen met groene thee is natuurlijk een heerlijke keuze voor de meeste mensen.

Met de frisse smaak van de thee is het een lekkere toevoeging. Maar als je niet van groene thee houd zijn er gelukkig ook nog andere groene opties.

Zoals Matcha thee, dit is een Japanse (groene)thee soort. Voor als de groene opties van thee niet bevallen is deze groene optie misschien wel een goede vervanging.

Of als je helemaal niet van de thee soorten bent is groene koffie bijvoorbeeld een goede groene thee vervanger.

Groene koffie horen we je denken. Het is zeker het proberen waard als je thee echt niet ziet zitten. Mocht je de groene koffie een kans willen geven staat hieronder de link voor deze groene optie. Deze is onze groene favoriet, lekker gezond:

groene koffie

Chesney


Ik ben Chesney. Ik loop al graag eens een halve marathon en doe graag aan krachttraining. Daarnaast lees ik mij ook heel graag in over alles wat met gezondheid te maken heeft zoals voeding & supplementen.


Bekijk alle artikels van Chesney

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}