Groene thee is een populaire drank om mee af te vallen. Kun je echt afvallen met groene thee? Hoeveel groene thee mag ik dagelijks drinken?
Welke voordelen zijn er aan verbonden? In dit artikel leggen we je alles uit.
Wat is groene thee?
Groene thee is, net als alle andere thee overigens, afkomstig van de Camellia Sinensis bladeren.
Deze plant wordt ook wel de theeplant genoemd. Nadat de bladeren van de Camellia Sinensis geplukt zijn, worden deze gedroogd. Door de bladeren te laten drogen treedt er fermentatie op.
De duurtijd van fermentatie bepaalt vervolgens welke thee er mee gemaakt kan worden. Zo hebben groene thee, witte, zwarte en Oolong thee elk een eigen fermentatieperiode.
Alleen groene thee is niet gefermenteerd. Vandaar ook de lichte, groene kleur van de bladeren.
Wat doet groene thee?
Groene thee heeft heel wat effecten op je lichaam en gezondheid. Het leuke is dat het zowel gezond als lekker is.
- Groene thee bevat uitzonderlijk veel antioxidanten zoals polyfenolen. Het zijn deze antioxidanten dat infecties in het lichaam tegengaan.
- Groene thee helpt bij preventie van kanker. Onderzoek heeft reeds positieve resultaten kunnen bewijzen ter preventie van borst-, prostaat-, long- en dikkedarmkanker alsook voor leukemie
- Vertraagt de mentale achteruitgang en verkleint de kans op ziektes als Alzheimer en Parkinson
- Beschermt tegen artritis door de hoge hoeveelheid antioxidanten
- Verlaagt risico op diabetes type 2 door de verhoging van insulinegevoeligheid
- Reguleert de cholestorniveaus
- ...
Zoals je kunt zien doet groene thee heel wat positieve effecten ontstaan in je lichaam.
Van welke plant komt groene thee?
Groene thee, komt net als alle andere thee, van de plant Camellia Sinensis, ook wel de theeplant genoemd.
Alle soorten thee zijn afkomstig van deze theeplant, dus ook de zwarte, witte en Oolong varianten.
Wat zit er in groene thee?
Groene thee bevat uitzonderlijk veel antioxidanten.
Daarnaast is het belangrijk om te zeggen dat er ook een bepaalde hoeveelheid caffeïne in groene thee zit. Af en toe krijgen we de vraag: "Is groene thee gezond met de caffeïne die er in zit?" Het caffeïne niveau is beperkt tot 3% en maakt je alerter (en niet nerveuzer zoals bij koffie). Groene thee cafeïne blijft dus beperkt en is niet gevaarlijk.
Ook is groene thee een bron van natuurlijke aminozuren, met name Theanine. Theanine heeft een kalmerend effect op je lichaam.
Als je dus geen BCAA supplementen wilt nemen bij hevig sporten, kun je gewoon wat meer groene thee drinken gedurende de dag.
Afvallen met groene thee
Groene thee is uiterst gezond. Het is een natuurlijk product en zorgt voortalloze gezondheidsvoordelen die wetenschappelijk zijn aangetoond. En die groene thee mag je gerust regelmatig drinken zonder bang te zijn voor eventuele bijwerkingen.
Door die vele gezondheidsvoordelen is groene thee dan ook een populaire drank voor mensen die willen afvallen. En het is aangetoond dat groene thee helpt met afvallen maar het zou niet correct zijn om er dezelfde resultaten van te verwachten als van afslankpillen.
Groene thee is en blijft een natuurlijk product. Dat wilt dan ook zeggen dat het helpt om op een natuurlijke manier af te vallen. En dat gaat nu eenmaal iets trager dan wanneer je dit bijvoorbeeld combineert met een fatburner.
Om het effect van groene thee maximaal te benutten, kun je best dagelijks enkele koppen groene thee per dag drinken. Het is slechts wanneer je regelmatig drinkt, dat je resultaat zult merken.
Voor meer informatie kun je ons artikel lezen over afvallen met groene thee.
Waar is groene thee goed voor?
Groene thee heeft zoveel voordelen dat we hieronder enkel de belangrijkste meegeven. Voor meer info over de voordelen van groene thee kun je ons artikel over de voordelen van groene thee lezen.
Met groene thee:
- Versnel je je stofwisseling (metabolisme)
- Bescherm je jezelf tegen diverse aandoeningen en kwaaltjes
- Heb je een preventieve werking tegen ziektes als Alzheimer, Multiple Sclerose (MS) en Parkinson
- Versterk je je weerstand. Bij gorgelen van groene thee kun je zelfs een verkoudheid voorkomen. Je kunt een kop groene thee dus ook perfect gebruiken als mondwater.
- ...
Hoe groene thee maken?
Na het lezen van de voordelen van groene thee wil je misschien wel gelijk aan de slag. Maar hoe maak je dit nu het beste? Om optimaal van de voordelen te profiteren moet je uiteraard de juiste bereiding volgen:
- Breng water aan de kook
- Laat het water afkoelen tot ongeveer 80°C. Gemiddeld duurt dit zo'n 10 minuten. Als je de thee onmiddellijk in kokend water toevoegt, kun je de goede stoffen in de groene thee verliezen.
- Laat de groene thee (ongeveer 2 gram per kop) gedurende 3 tot 4 minuten trekken. Heb je liever een sterkere smaak, dan laat je de theebladeren wat langer trekken.
- Laat het brouwsel een 5-tal minuutjes afkoelen
- Geniet van je lekkere kop groene thee!
Koude groene thee
Wil je koude groene thee maken? Dan profiteer je nog meer van de heilzame werking. Doordat je de thee niet verhit, worden de goede stoffen in de theeblaadjes behouden. Dit is dus de gezondste manier van groene thee drinken.
Koude groene thee maken doe je als volgt:
- Neem een fles, karaf of andere container
- Voeg de groene thee in de fles
- Vul de fles met koud water. Best gebruik je gefilterd water of flessenwater al kun je ook perfect water uit de kraan gebruiken.
- Zet de fles een nachtje in de koelkast
- Geniet van je koude groene thee!
Hoeveel groene thee per dag?
Je kunt in principe dagelijks zoveel groene thee drinken als je wilt. Om optimaal van de goede effecten te profiteren, drink je best enkele koppen per dag.
Toch hou je je maximale inname best onder de 7 à 8 koppen per dag. Drink je meer, dan krijg je te veel theïne binnen.
Dergelijke hoeveelheid theïne elke dag heeft eerder een negatief effect op je gezondheid. Een optimale hoeveelheid per dag ligt dus op zo’n 5 à 6 koppen per dag.
Hoe wordt groene thee gemaakt?
Zoals eerder gezegd, komen de theebladeren van de Camellia Sinensis, de theeplant. Deze theebladeren worden na de pluk kort even gestoomd.
Daarna worden de bladeren op een lage temperatuur gedroogd.
Verschil met zwarte thee
Belangrijk om weten dat zwarte thee een ander proces heeft doorlopen dan groene thee. De theebladeren zijn wel afkomstig van dezelfde plant.
Net zoals bij groene thee worden de bladeren na de pluk kort even gestoomd om ze daarna verder te laten drogen.
Zwarte thee gaat men echter laten fermenteren. Vandaar ook de andere kleur van de theebladeren.
In landen als China, noemt men deze thee met gefermenteerde theebladeren echter rode thee. De reden hiervoor is dat wanneer je de thee maakt, het water een rode kleur krijgt.
Verschil met witte thee
Witte thee heeft op zijn beurt een ander productieproces. Er zijn slechts 2 dagen op een jaar waarop de knoppen voor witte thee kunnen geplukt worden. Daarna moeten de bladeren binnen de 48 uur bewerkt zijn en gedroogd worden.
Witte thee is bijzonder goed voor je huid, telt minder caffeïne dan andere theesoorten en zorgt voor minder aanslag op je tanden.
Wat is Oolong thee dan?
Oolong thee zit qua smaak ergens tussen de groene en zwarte thee. Het is dus half-gefermenteerd. De oxidatiegraad zit ergens tussen de 10% en 75% en speelt een grote rol bij de smaak. Je hebt daarbij dus een sterkere smaak dan bij de groene variant. Je kunt er gemakkelijk een frisse citrus smaak in proeven.
De theebladeren zijn voornamelijk in China en Taiwan terug te vinden. Niet alleen de oxiatiegraad (hoeveel de bladeren zijn gefermenteerd) spelen een rol bij de smaak, ook het moment van de oogst,...
In Aziatische landen zijn er zelfs heuse wedstrijden voor de beste Oolong thee, zoals wij hier een beetje kennen met wijn.
Oolong thee wordt dan ook vaak gezien als een premium kwaliteitsproduct.
Hoeveel caffeïne bevat groene thee?
In de meeste theesoorten zit ook een hoeveelheid caffeïne. De hoeveel caffeïne komt niet in de buurt van koffie maar is toch belangrijk om te vermelden. Hoeveel caffeïne in je koppen groene thee zit, is afhankelijk van hoe sterk je de thee zelf zet.
Gemiddeld bevat één kop thee van 125 milliliter ongeveer 30 milligram caffeïne. Ter vergelijking bevat één kop koffie van 125 milliliter gemiddeld ongeveer 50 milligram caffeïne.
Wat is de beste groene thee?
Smaken verschillen. Wat voor jou de lekkerste maar ook beste groene thee is, is dat daarom niet voor anderen. En hoewel de thee allemaal van dezelfde plant afkomstig zijn, kunnen er wel verschillen zitten in de kwaliteit van de thee en lichte verschillen in de smaak.
De beste groene thee dat erg lekker smaakt is deze bancha groene thee. Deze is hier verkrijgbaar.
Groene thee nadelen
We hebben het al gehad over de voordelen. Alleen zou het niet volledig objectief zijn als we het ook niet hadden over de nadelen. Hier hebben we er enkele opgesomd:
- Wil je met groene thee afvallen? Dat kan. Alleen zul je meer moeten doen dan enkel dagelijks enkele koppen te drinken. Denk maar aan je voeding, sport,...
- Groene thee bevat veel goede stoffen. Allen is het zoals bij alles dat te veel van het goede ook niet meer gezond is. Beperkt je dus tot dagelijks maximaal 8 koppen.
- Voorgemaakte green tea is niet altijd zo gezond als losse thee. De voorgemaakte bevat namelijk vaak extra suiker en andere zoetstoffen die niet zo gezond zijn. Green tea kun je dus best niet drinken ter vervanging van losse thee. Wil je toch green tea drinken uit een blikje? Dan is dit je beste keuze green tea: Arizona Green Tea