.st0{fill:#FFFFFF;}

Beste Vitamine B Complex supplementen – Test & Onderzoek

Auteur: Chesney
Publicatie: 06/06/2023
Laatste update: 13/07/2023

Op zoek naar het beste vitamine B complex supplement van 2024?

Ik heb uitgebreid onderzoek gedaan en heel wat vitamine B complex supplementen zelf getest. Hieronder vind je de resultaten van de test.

De supplementen die je hieronder zult terugvinden zijn allemaal van goede kwaliteit en bevatten de biologisch actieve vorm zodat de vitamines gemakkelijker kunnen opgenomen worden door je lichaam.

>> Lees hier meer over hoe ik de beste vitamine B  complex supplementen heb getest

Natuurlijkpresteren vitamine b complex
Beste vitamine B complex uit de test
  • Biologisch actieve vormen van alle B-vitamines
  • Veilige doseringen
  • Actief foliumzuur

Ook goede keuzes

De NatuurlijkPresteren Vitamine B-Complex kwam als beste uit mijn test. Maar daarnaast zijn er nog enkele noemenswaardige alternatieven zoals:


Welke merken ik niet aanraad

Er zijn helaas ook merken die ik niet zou aanraden als vitamine B complex supplement. Dit om verschillende redenen. Sommige zijn te hoog gedoseerd, anderen hebben teveel onnodig toegevoegde ingrediënten. Hieronder vind je dan ook de supplementen die uit mijn test een onvoldoende kregen.

  • Vitals Vitamine B complex (te hoog gedoseerd & synthetische ingrediënten)


Waaruit bestaat een Vitamine B complex supplement?

Een vitamine B complex supplement bestaat minimaal uit de groep van 8 verschillende wateroplosbare vitamines. Volgende vitamines behoren daar toe:

  • B1: Thiamine
  • B2: Riboflavine
  • B3: Niacine
  • B5: Pantotheenzuur
  • B6: Pyridoxine
  • B7: Biotine
  • B9: Foliumzuur
  • B12: Cobalamine

Maar sommige goede vitamine B complex supplementen bevatten nog andere vitamines of mineralen om bijvoorbeeld de opneembaarheid te verbeteren.


Waar zijn vitamine B complex supplementen goed voor?

voordelen van vitamine b

Een supplement met vitamine B complex geeft je de voordelen die je van B-vitamines mag verwachten. Zo kunnen ze helpen met energieproductie, behouden van een gezond zenuwstelsel, gezonde huid, haar en nagels, spelen ze een rol bij de productie van rode bloedcellen, je hersenfunctie en de groei van cellen in je lichaam.

Vitamines kunnen elkaar versterken door bijvoorbeeld de opneembaarheid te verbeteren. Daarom is het vaak verstandig om de benodigde vitamines samen op te nemen zolang de je maximumgrens niet overschrijdt. Dat is dan ook een goede reden om een multivitamine supplement te nemen.



Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) voor B-vitamines varieert afhankelijk van het specifieke type vitamine B, evenals de leeftijd, het geslacht, en de specifieke gezondheidsstatus van een individu, zoals zwangerschap of borstvoeding. 

Bekijk hier hoeveel vitamine B je per dag nodig hebt.


Wanneer zijn vitamine B supplementen nodig?

Hoewel een uitgebalanceerd dieet dat rijk is aan B-vitamine voedselbronnen de meeste mensen voorziet van voldoende B-vitamines, zijn er bepaalde groepen mensen die mogelijk baat hebben bij het nemen van B-vitaminesupplementen. Deze omvatten:

  1. Ouderen: Naarmate mensen ouder worden, neemt hun vermogen om vitamine B12 uit voedsel op te nemen af. Daarom wordt het vaak aanbevolen dat mensen boven de 50 jaar B12-supplementen nemen of voedingsmiddelen eten die verrijkt zijn met B12.
  2. Mensen met bepaalde gezondheidstoestanden: Mensen met bepaalde medische aandoeningen, zoals coeliakie, inflammatoire darmaandoeningen, en bepaalde genetische aandoeningen, kunnen moeite hebben om voldoende B-vitamines uit hun dieet te halen. In deze gevallen kan een arts B-vitaminesupplementen aanbevelen.
  3. Zwangere en borstvoedende vrouwen: Zwangere vrouwen hebben een hogere behoefte aan B9 (foliumzuur) om aangeboren afwijkingen te voorkomen. Borstvoedende vrouwen kunnen ook baat hebben bij extra B-vitamines om de groei en ontwikkeling van hun baby te ondersteunen.
  4. Veganisten en vegetariërs: Omdat vitamine B12 voornamelijk in dierlijke producten voorkomt, hebben mensen die een veganistisch of vegetarisch dieet volgen een verhoogd risico op een B12-tekort. In deze gevallen kunnen B12-supplementen of verrijkte voedingsmiddelen noodzakelijk zijn.
  5. Mensen die bepaalde medicijnen gebruiken: Bepaalde medicijnen, waaronder sommige antacida en diabetes medicijnen, kunnen de absorptie van B-vitamines beïnvloeden. Mensen die deze medicijnen gebruiken, moeten met hun arts praten over of zij baat kunnen hebben bij B-vitaminesupplementen.

Het is belangrijk op te merken dat, hoewel B-vitaminesupplementen over het algemeen als veilig worden beschouwd, ze bij zeer hoge doses bijwerkingen kunnen hebben. Daarom moet je altijd met een gezondheidsdeskundige praten voordat je begint met het nemen van B-vitaminesupplementen.


Natuurlijkpresteren vitamine b complex
Beste uit de test 
  • Biologisch actieve vormen van vitamines B
  • Veilige doseringen
  • Scherpe prijs


Symptomen van vitamine B tekort

Een tekort aan B-vitamines kan leiden tot verschillende symptomen afhankelijk van welke specifieke vitamine in het B-vitaminecomplex ontbreekt. In onderstaande tabel vind je mogelijke symptomen terug per vitaminesoort:

Soort vitamine tekort

Symptomen

B1 (Thiamine)

Gewichtsverlies, emotionele verstoringen, verminderde werking van zintuigen, hartfalen, zwakte.

B2 (Riboflavine)

Scheuren in de lippen, gevoeligheid voor licht, ontsteking van tong en pijnlijke, rode, branderige ogen.

B3 (Niacine)

Dermatitis, diarree, mentale stoornissen

B5 (Pantotheenzuur)

Vermoeidheid, slapeloosheid, depressie, geïrriteerd, braken, maagkrampen, brandende voeten, infecties van bovenste luchtwegen.

B6 (Pyridoxine)

Huidaandoeningen, ontsteking van de tong, depressie, verwardheid, zenuwontsteking.

B7 (Biotine)

Huiduitslag, haaruitval, vermoeidheid, geïrriteerd, depressie, slapeloosheid

B9 (Foliumzuur)

Vermoeidheid, hartkloppingen, kortademigheid, bleke huid, prikkelbaarheid, gebrek aan eetlust, gevoelloosheid of tintelingen in handen en voeten

B12 (Cobalamine)

Anemie, vermoeidheid, kortademigheid, duizeligheid, bleke huid, constipatie, verlies van eetlust, gewichtsverlies, gevoelloosheid en tintelingen in handen en voeten, spierzwakte, verlies van reflexen.


Mogelijke bijwerkingen van vitamine B supplementen

bijwerkingen

Hoewel vitamine B-supplementen voor velen een belangrijk onderdeel zijn van een gebalanceerd dieet, kunnen ze bij sommige mensen ongewenste bijwerkingen veroorzaken. De bijwerkingen zijn over het algemeen mild en treden op wanneer de supplementen in grote hoeveelheden worden ingenomen. Het is belangrijk op te merken dat niet iedereen deze bijwerkingen ervaart en dat sommige mensen de supplementen zonder problemen kunnen innemen.

Mogelijke bijwerkingen zijn onder andere:

  1. Nervositeit: Vooral bij hoge doses kunnen sommige vitamine B-supplementen (zoals B12 en B6) gevoelens van nervositeit of rusteloosheid veroorzaken.
  2. Spijsverteringsproblemen: Bij sommige mensen kunnen vitamine B-supplementen lichte spijsverteringsklachten veroorzaken, zoals misselijkheid, braken, diarree of constipatie.
  3. Huiduitslag: In zeldzame gevallen kunnen mensen allergische reacties of huiduitslag ontwikkelen door vitamine B-supplementen - vooral vitamine B3 (niacine).
  4. Overmatig plassen: Vanwege hun wateroplosbare aard kunnen sommige B-vitaminen, zoals vitamine B2 (riboflavine) leiden tot een verhoogde urineproductie.
  5. Verstoring van de bloedsuikerspiegel: Hoewel het niet gebruikelijk is, kunnen hoge doses vitamine B3 de bloedsuikerspiegel beïnvloeden. Dit kan problematisch zijn voor mensen met diabetes.



Veel gestelde vragen


Kun je teveel vitamines B binnenkrijgen?

Ja, het is mogelijk om te veel vitamine B binnen te krijgen. Vooral wanneer je verschillende supplementen inneemt. Overmatige inname van bepaalde B-vitaminen, zoals B6 en B12, kan leiden tot negatieve bijwerkingen zoals nervositeit, spijsverteringsproblemen en huiduitslag.

Echter, omdat B-vitaminen wateroplosbaar zijn, worden eventuele overtollige hoeveelheden meestal uit het lichaam uitgescheiden via de urine.


Wat is het beste tijdstip om vitamine B-complex supplementen in te nemen?

Het beste tijdstip om vitamine B-complex supplementen in te nemen varieert afhankelijk van de persoon en hun dagelijkse schema. In het algemeen wordt aanbevolen om deze supplementen in te nemen bij een maaltijd om de absorptie te verbeteren en mogelijke spijsverteringsproblemen te minimaliseren.

Sommige mensen vinden dat het innemen van vitamine B in de ochtend, samen met het ontbijt, hen een energieboost geeft om de dag te beginnen. Anderen kunnen het nuttig vinden om het supplement bij de lunch of het avondeten in te nemen.


Helpen vitamine B-complex supplementen met afvallen?

Vitamine B-complex supplementen spelen een essentiële rol in het metabolisme van voedsel voedsel in ons lichaam, wat bijdraagt aan de productie van energie. Hoewel ze belangrijk zijn voor een goede stofwisseling, is er geen wetenschappelijk bewijs om direct te suggereren dat het innemen van vitamine B-complex supplementen op zichzelf zal leiden tot gewichtsverlies.

Gewichtsverlies wordt voornamelijk bereikt door een evenwichtige voeding en regelmatige lichaamsbeweging. Hoewel B-vitaminen kunnen bijdragen aan een algeheel gevoel van welzijn en energie, mogen ze niet als afslankpillen worden beschouwd.


Hoe ik de beste vitamine B supplementen heb getest

Wanneer ik vitamine B complex supplementen test en onderzoek houd ik rekening met volgende criteria bij mijn beoordeling:

  • Compleetheid van het B-Complex: Een compleet B-complex supplement moet alle acht B-vitamines bevatten: B1 (thiamine), B2 (riboflavine), B3 (niacine), B5 (pantotheenzuur), B6 (pyridoxine), B7 (biotine), B9 (foliumzuur of folaat), en B12 (cobalamine). Deze combinatie biedt het breedste scala aan voordelen.
  • Potentie: De hoeveelheden van elke B-vitamine in het supplement zijn van belang. Hoewel hoge doses meestal veilig zijn, omdat overtollige B-vitamines worden uitgescheiden door het lichaam, kunnen sommige mensen gevoelig zijn voor hoge niveaus van bepaalde B-vitamines, zoals B6 en niacine. Het supplement zou in de buurt van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van elke vitamine moeten komen, maar het hoeft niet noodzakelijk 100% van de ADH van elke vitamine te bieden.
  • Biologisch beschikbare vormen: Het is ideaal als de B-vitamines worden aangeboden in hun actieve vormen, omdat deze vormen beter door het lichaam kunnen worden opgenomen en gebruikt. Bijvoorbeeld, methylcobalamine is een actievere, meer beschikbare vorm van vitamine B12 dan cyanocobalamine.
  • Zuiverheid en kwaliteit: Supplementen moeten vrij zijn van onnodige toevoegingen, zoals kunstmatige kleurstoffen, smaakstoffen, zoetstoffen of conserveermiddelen. Het product moet ook vrij zijn van allergenen zoals gluten, zuivel, soja, noten, en schaaldieren, tenzij anders vermeld op het etiket.
  • Certificering: Als het supplement is gecertificeerd door een onafhankelijke derde partij zoals NSF International, USP, of de consumentenbond, geeft dat aan dat het product is getest en voldoet aan specifieke normen voor kwaliteit, zuiverheid, potentie, en veiligheid.
  • Prijs: De kosten per dosis kunnen ook een factor zijn bij het kiezen van een supplement. Het is belangrijk om een supplement te kiezen dat betaalbaar is zonder in te boeten aan kwaliteit.
  • Gebruiksgemak: De vorm van het supplement (bijv. tablet, capsule, vloeistof) en de aanbevolen dosering kunnen de gebruikservaring beïnvloeden. Sommige mensen hebben moeite met het slikken van grote pillen, of vinden het niet handig om een supplement meerdere keren per dag te moeten nemen.
  • Merkreputatie: De reputatie van het merk kan ook een factor zijn. Merken die bekend staan om hun kwaliteit en klanttevredenheid zijn vaak betrouwbaarder.