.st0{fill:#FFFFFF;}

Vitamine B – Wat, Voordelen, Bronnen, Hoeveel?

Auteur: Chesney
Publicatie: 12/06/2023
Laatste update: 03/07/2023

Vitamine B, een essentieel onderdeel van een gebalanceerd dieet, speelt een cruciale rol in het bevorderen van onze algemene gezondheid.

Deze vitamine is in feite een complex van acht verschillende voedingsstoffen, elk met unieke eigenschappen die bijdragen aan functies variërend van energieproductie tot cellulaire gezondheid.


Wat is vitamine B?

De B-vitamines is een groep van acht verschillende wateroplosbare vitamines die een cruciale rol spelen in celmetabolisme. Deze groep vitamines, ook wel bekend als het vitamine B-complex, omvat:

 1. B1 (Thiamine): Thiamine speelt een belangrijke rol bij de omzetting van voedingsstoffen in energie. Het helpt ook bij het functioneren van het zenuwstelsel en de spieren.
 2. B2 (Riboflavine): Riboflavine is essentieel voor de groei en ontwikkeling van lichaamscellen, inclusief die van huid, voering van het spijsverteringsstelsel, bloedcellen en hersencellen.
 3. B3 (Niacine): Niacine speelt een rol bij het functioneren van het zenuwstelsel, de spijsvertering, en de huidgezondheid. Het is ook betrokken bij het omzetten van voedsel in energie.
 4. B5 (Pantotheenzuur): Deze vitamine is nodig voor het maken van bloedcellen en het omzetten van voedsel in energie.
 5. B6 (Pyridoxine): Pyridoxine is betrokken bij meer dan 100 enzymreacties in het lichaam, voornamelijk in de eiwitsynthese en het metabolisme van aminozuren.
 6. B7 (Biotine): Ook bekend als vitamine H, biotine is essentieel voor de gezondheid van haar, huid en nagels, en speelt ook een rol in het metabolisme.
 7. B9 (Foliumzuur): Foliumzuur is van vitaal belang voor de aanmaak van nieuwe cellen, vooral tijdens zwangerschap. Het is ook belangrijk voor de synthese van DNA en RNA.
 8. B12 (Cobalamine): Deze vitamine is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen, en voor de gezondheid van het zenuwstelsel.

Elke vitamine B heeft unieke functies, maar ze werken ook synergetisch samen om de algehele gezondheid te ondersteunen. Een tekort aan een van deze vitamines kan leiden tot specifieke gezondheidsproblemen, vandaar het belang van een evenwichtige voeding of, indien nodig, supplementen.


Waar is vitamine B goed voor?

voordelen van vitamine b

Het vitamine B complex heeft tal van gezondheidsvoordelen, dankzij de verschillende rollen die deze vitamines in het lichaam spelen. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen van vitamine B:

 1. Energieproductie: Vitamine B1, B2, B3, B5, en B7 spelen belangrijke rollen in de energieproductie. Ze helpen bij het omzetten van voedsel, met name koolhydraten, in glucose, wat het lichaam gebruikt om energie te produceren.
 2. Gezond zenuwstelsel: Verschillende B-vitamines, waaronder B1, B3, B6 en B12, zijn essentieel voor de gezondheid van het zenuwstelsel. Ze helpen bij de productie van neurotransmitters en ondersteunen de algemene zenuwfunctie.
 3. Gezonde huid, haar en nagels: Biotine (B7) is vooral bekend om zijn rol in de gezondheid van huid, haar en nagels. Het is nodig voor de productie van keratine, een eiwit dat essentieel is voor de gezondheid van huid, haar en nagels.
 4. Bloedproductie: Vitamine B2, B6 en B12 spelen een rol bij de productie van rode bloedcellen, wat essentieel is voor het transport van zuurstof door het lichaam.
 5. Hersenfunctie: Vitamine B6, B9 (foliumzuur) en B12 zijn belangrijk voor de hersenfunctie en het behoud van de mentale gezondheid. Ze zijn betrokken bij de productie van neurotransmitters, zoals serotonine en dopamine, die de stemming en cognitieve functie beïnvloeden.
 6. DNA synthese en celgroei: Vitamine B9 en B12 zijn belangrijk voor de synthese van DNA en RNA, wat essentieel is voor celgroei en -deling. Dit is bijzonder belangrijk tijdens periodes van snelle groei, zoals tijdens de zwangerschap en kindertijd.

Dit zijn slechts enkele van de vele voordelen van vitamine B. Het is belangrijk om op te merken dat deze vitamines meestal het beste samen worden ingenomen, aangezien ze vaak samenwerken in het lichaam. Je kunt ze dus perfect uit een multivitamine supplement halen. Een gebalanceerd dieet dat rijk is aan vitamine B-voedingsstoffen kan bijdragen aan een goede gezondheid.


Welke voeding is rijk aan vitamine B?

natuurlijke bronnen van vitamine b

Vitamine B kunnen we terugvinden in heel wat verschillende voedingsmiddelen. De grootste bronnen van vitamine B zijn:

 • Volkoren en verrijkte granen
 • Zuivel
 • Vis
 • Groenten
 • Vlees
 • Bananen

Hoe je die voeding klaarmaakt kan de vitamine B gehaltes beïnvloeden. Voornamelijk wanneer je lang op hoge temperatuur kookt kunnen sommige B-vitamines afbreken.

Een mix van rauwe en gekookte voeding kan daarom helpen om ervoor te zorgen dat je steeds voldoende vitamine B binnenkrijgt.


Hoeveel vitamine B heb je per dag nodig?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) voor B-vitamines varieert afhankelijk van het specifieke type vitamine B, evenals de leeftijd, het geslacht, en de specifieke gezondheidsstatus van een individu, zoals zwangerschap of borstvoeding. Hieronder vindt u de algemene ADH voor volwassen mannen en vrouwen voor elke vitamine B:

Vitamine

ADH voor volwassen man

ADH voor volwassen vrouw

B1 (Thiamine)

1,2 mg

1,1 mg

B2 (Riboflavine)

1,3 mg

1,1 mg

B3 (Niacine)

16 mg

14 mg

B5 (Pantotheenzuur)

5 mg

5 mg

B6 (Pyridoxine)

1,3 - 1,7 mg

1,3 - 1,5 mg

B7 (Biotine)

30 mcg

30 mcg

B9 (Foliumzuur)

400 mcg

400 mcg

B12 (Cobalamine)

2,4 mcg

2,4 mcg

Let hier wel bij op: zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven hebben mogelijk hogere hoeveelheden nodig. Let hier wel bij op: zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven hebben mogelijk hogere hoeveelheden nodig. 


Kun je te veel vitamine B binnenkrijgen?

Ja, het is mogelijk om te veel vitamine B binnen te krijgen. Vooral wanneer je verschillende supplementen inneemt. Overmatige inname van bepaalde B-vitaminen, zoals B6 en B12, kan leiden tot negatieve bijwerkingen zoals nervositeit, spijsverteringsproblemen en huiduitslag.

Echter, omdat B-vitaminen wateroplosbaar zijn, worden eventuele overtollige hoeveelheden meestal uit het lichaam uitgescheiden via de urine.


Hoe herken je een vitamine B tekort?

Een tekort aan B-vitamines kan leiden tot verschillende symptomen afhankelijk van welke specifieke vitamine in het B-vitaminecomplex ontbreekt. 

Veel voorkomende symptomen zijn vermoeidheid, huidproblemen en mentale moeilijkheden.


Welke vitamine B supplement is het beste?

Welke vitamine B supplement het beste is, hangt af van je tekorten, je levensstijl, je leeftijd en je geslacht. Over het algmeen is de Vitals vitamine B complex het beste.

vitals vitamine b complex
Vitals Vitamine B Complex actief
 • Biologisch actieve vormen van vitamines B
 • Veilige doseringen
 • Scherpe prijs