.st0{fill:#FFFFFF;}

Beste magnesium tabletten supplement – Welke soort? Welke vorm?

Auteur: Chesney
Publicatie: 08/06/2023
Laatste update: 24/08/2023

Ben je op zoek naar de beste Magnesium tabletten om te kopen? Er is een gigantisch aanbod Magnesium supplementen waardoor je wellicht door de bomen het bos niet meer ziet.

Ik heb het afgelopen jaar meer dan 30 magnesium supplementen onderzocht en daarvan heb ik er meer dan 10 persoonlijk getest.

Op basis van mijn ervaring en onderzoek deel ik met jou wat de beste magnesium supplementen zijn voor 2024.

>> Lees hier hoe ik Magnesium supplementen test


Wat zijn de beste Magnesium tabletten?

De beste Magnesium tabletten zijn Orthica Magnesium Bisglycinaat-120. Deze tabletten zijn zeker niet de goedkoopste op de markt maar voldoen wel aan enkele belangrijke voorwaarden:

 • Gezonde dosering (in tegenstelling tot veel andere magnesium supplementen met een te hoge dosering)
 • Bisglycinaat is de best opneembare vorm voor je lichaam
 • Kans op maag- en darmirritatie is het kleinst bij deze vorm
orthica magnesium bisglycinaat beste magnesium tablet
Orthica Magnesium Bisglycinaat-120
 • Magnesium bisglycinaat, de best opneembare vorm
 • Weinig kans op maag- en darmirritatie
 • Gezonde dosering
 • Vegan

Wat ik vooral goed vind aan deze tabletten is dat 1 tablet 120 mg Magnesium bevat. Dat betekent dat je bij een klein tekort, er voor kunt kiezen om slechts 1 tablet per dag te nemen.

Heb je te maken met een groot magnesium tekort - wat overigens niet heel erg vaak voorkomt - dan kun je de dosering verspreiden over de dag.


Wat is de beste Magnesium volgens de consumentenbond?

De consumenten heeft geen supplement uitgekozen als beste supplement. Wel hebben ze onderzoek gedaan naar de doseringen van Magnesium supplementen. Daaruit blijkt dat 68% te hoog gedoseerd is. 

Wanneer ik vervolgens de lijst bekijk met veilig gedoseerd Magnesium tabletten, verder filter op de beste vorm voor de meeste mensen (Magnesium Bisglycinaat), dan blijkt ook uit die lijst Orthica Magnesium Bisglycinaat-120 tot de beste Magnesium tabletten te horen.


Welke soort Magnesium is het beste?

Er zijn verschillende soorten magnesiumsupplementen beschikbaar, en het beste type magnesium hangt af van je specifieke behoeften en omstandigheden. Hier zijn enkele veelvoorkomende vormen van magnesium en hun kenmerken:

 1. Magnesiumcitraat: Dit is een van de meest voorkomende en goed opneembare vormen van magnesium. Het kan helpen bij spijsverteringsproblemen en het bevorderen van een gezonde darmfunctie. Het heeft ook een ontspannend effect op de spieren en kan helpen bij het verminderen van stress en angst.
 2. Magnesiumglycinaat: Deze vorm van magnesium wordt goed opgenomen en kan nuttig zijn bij het ondersteunen van een goede nachtrust en het verminderen van spierkrampen. Het heeft ook een kalmerend effect en kan helpen bij het ontspannen van het zenuwstelsel.
 3. Magnesiummalaat: Dit type magnesium kan nuttig zijn bij het verminderen van spierpijn en vermoeidheid. Het kan helpen bij het ondersteunen van de energieproductie in het lichaam en de gezondheid van de spieren.
 4. Magnesiumoxide: Deze vorm van magnesium heeft een hoger magnesiumgehalte, maar wordt over het algemeen minder goed opgenomen door het lichaam. Het wordt vaak gebruikt als een laxeermiddel en kan nuttig zijn bij het verlichten van constipatie.

Onthoud dat de effectiviteit van een magnesiumsupplement niet alleen afhangt van het type magnesium, maar ook van de dosering, de kwaliteit van het product en de individuele behoeften en reacties van je lichaam.


Wat is de beste Magnesium olie?

De pure magnesium olie van Zechsal is de beste magnesium olie.

magnesium olie zechsal met spray
Zechsal pure Magnesium olie
 • Via de huid op te nemen
 • Geen maag- en darmirritatie
 • Snelle opname

Wel ik vermelden dat het veel moeilijker is om een olie in de vorm van een spray zoals hierboven correct te doseren. 

De voordelen is dat je hierdoor minder kans hebt op bijwerkingen voor je maag en darmen en dat het snel wordt opgenomen via je huid. Maar een te hoge dosering kan nog steeds tot een teveel aan magnesium leiden. Wanneer je te veel Magnesium in je lichaam hebt kunnen onaangename bijwerkingen optreden.


Wat is de beste Magnesium malaat?

vitakruid magnesium malaat tabletten
Vitakruid Magnesium 150 Malaat
 • Hoogste opneembaarheid in spieren
 • Samengevoegd met appelzuur
 • Vitamine B6 toegevoegd voor betere opname

Om aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid te voldoen neem je best slechts 1 tablet van VitaKruid Magnesium 150. De bijsluiter mag dan wel vermelden dat je 1 - 2 tabletten per dag dient te nemen maar als je 2 tabletten er dag neemt heb je op 1 dag 300mg Magnesium binnen via supplementen.

In combinatie met je voeding en drinken, kan dit leiden tot een teveel aan Magnesium met mogelijks bijwerkingen tot gevolg.


Wat zijn de beste Magnesium vlokken?

magnesium vlokken
Lifeforce Magnesium vlokken
 • Opname via je huid
 • Zeer snelle opname
 • Voornamelijk geschikt voor actieve mensen die veel sporten
 • Geen maag- en darmirritatie

Net zoals bij de olie / spray vorm, ben ik persoonlijk geen fan van magnesium vlokken omdat het erg moeilijk is om de juiste dosering te vinden.

Hoewel de fabrikant beweert dat je geen overdosis kunt krijgen omdat je huid geen Magnesium meer opneemt wanneer je cellen verzadigd zijn, is er geen betrouwbaar wetenschappelijk bewijs dat deze claims ondersteunt. Wees dus steeds voorzichtig met de dosering wanneer je Magnesium vlokken gebruikt.


Wat is het beste Magnesium citraat supplement?

magnesium citraat vitaminstore
Vitaminstore - Magnesium citraat
 • Beste vorm voor je spieren
 • Gebonden aan ctiroenzuur voor goede opname
 • Gezonde dosering

Magnesium citraat is de beste vorm van Magnesium voor je spieren. Deze vorm is gebonden aan citroenzuur wat zorgt voor een goede opname door je lichaam.

De versie van Vitaminestore is scherp geprijsd en ook correct gedoseerd. Met 1 tablet per dag haal je zo 200mg Magnesium per dag binnen. Dat geeft je voldoende ruimte voor de Magnesium die je uit je voeding kunt halen.


Welke soort Magnesium is het beste voor je spieren?

Magnesiumcitraat wordt vaak beschouwd als een van de beste vormen van magnesium voor spieren. Het heeft een goede opneembaarheid en kan helpen bij het ontspannen van spieren en het verminderen van spierspanning.

Magnesiumbisglycinaat is ook gunstig voor spieren vanwege de combinatie met het aminozuur glycine, dat een ontspannend effect kan hebben. Deze vormen van magnesium worden vaak aanbevolen voor mensen die last hebben van spierkrampen, spierpijn of een verhoogde spierspanning.

Daarnaast kan magnesiummalaat nuttig zijn voor spieren, omdat het gekoppeld is aan de productie van energie in de cellen en helpt bij het ontgiften van melkzuur, dat zich kan ophopen in spieren na fysieke inspanning.


Wanneer kun je het beste Magnesium innemen?

Het beste tijdstip om magnesium in te nemen, kan variëren afhankelijk van persoonlijke voorkeuren en individuele reacties. Er zijn echter enkele richtlijnen die je kunt overwegen:

 1. Voor het slapengaan: Veel mensen nemen magnesiumsupplementen in de avond, voor het slapengaan. Magnesium kan ontspannende eigenschappen hebben en kan helpen bij het bevorderen van een goede nachtrust. Bovendien kan magnesium de spieren ontspannen, wat gunstig kan zijn voor mensen die vatbaar zijn voor spierkrampen of rusteloze benen.
 2. Verdeel de dosis over de dag: Als je ervoor kiest om de dagelijkse dosis magnesium te verdelen, kun je overwegen om het supplement in te nemen bij de maaltijden. Dit kan helpen om eventuele maagklachten te verminderen en de opname te verbeteren.
 3. Volg de aanbevelingen van het supplement: Lees de aanbevelingen op het etiket van het magnesiumsupplement dat je gebruikt. Sommige supplementen kunnen specifieke instructies geven over het tijdstip van inname.

Het is belangrijk op te merken dat magnesiumsupplementen over het algemeen het best worden opgenomen wanneer ze worden ingenomen met voedsel. Dit helpt de maagirritatie te verminderen en bevordert de absorptie. Het is ook raadzaam om de instructies van je zorgverlener of het productlabel op te volgen, omdat specifieke magnesiumsupplementen verschillende formuleringen en aanbevelingen kunnen hebben.

Het is altijd raadzaam om te experimenteren met de timing van magnesiuminname en te observeren hoe je lichaam erop reageert, zodat je de beste timing kunt bepalen die bij jouw behoeften past.


Welke Magnesium zorgt voor de beste opname?

Magnesiumbisglycinaat wordt vaak beschouwd als een van de vormen van magnesium met een goede opneembaarheid. Deze verbinding combineert magnesium met het aminozuur glycine, wat de opname in het lichaam kan verbeteren.

Magnesiumcitraat staat ook bekend om zijn goede opneembaarheid. Het wordt snel afgebroken in de maag en de magnesiumionen worden gemakkelijk opgenomen in de darmen.

Andere vormen van magnesium, zoals magnesiummalaat en magnesiumlactaat, hebben ook een redelijke opneembaarheid. Het is echter belangrijk op te merken dat de individuele reactie op verschillende vormen van magnesium kan variëren. Wat voor de ene persoon goed werkt, kan voor een andere persoon minder effectief zijn. Het is daarom aan te raden om te experimenteren en te observeren welke vorm van magnesium het beste werkt voor jouw lichaam en specifieke behoeften.


Welke Magnesium is het beste voor je slaap?

Magnesium glycinaat is de meest biologisch beschikbare en maagvriendelijke vorm van magnesium en wordt vaak aanbevolen voor mensen die Magnesium nemen om hun slaapkwaliteit te verbeteren.

Ook Magnesium tauraat is een goede optie dankzij de kalmerende effecten. Bij deze vorm is er taurine, een aminozuur aan de magnesium gebonden wat voor de kalmerende effecten zorgt.

Magnesium L-threonaat, een vrij nieuwe vorm, maakt het mogelijk om de bloed-hersenbarrière te passeren. Daardoor kan het potentieel nuttig zijn om je slaapkwaliteit en cognitieve functies te verbeteren.

Welke vorm van Magnesium jou het beste helpt om je slaapkwaliteit te verbeteren is een unieke keuze. Elk lichaam is uniek en reageert anders op verschillende vormen. Daarom kun je best experimenteren om zo zelf uit te vinden welke vorm voor jou het beste werkt.


Hoe ik Magnesium supplementen test

Om mijn scores voor Magnesium supplementen zo objectief mogelijk te houden, gaan alle supplementen hetzelfde onderzoek- en testproces door. Elk product wordt beoordeeld op verschillende criteria:

 • Kwaliteit van ingrediënten: De kwaliteit en zuiverheid van de gebruikte magnesiumverbindingen in het supplement zijn een belangrijke factor. De best opneembare vormen zijn magnesiumcitraat, magnesiumbisglycinaat en magnesiummalaat.
 • Dosering en aanbevolen dagelijkse hoeveelheid: Ik bekijk de dosering van het magnesiumsupplement en vergelijk dat met de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium voor volwassenen (300 - 400 mg per dag). Een supplement met een dosering dat hieraan voldoet kan een goede keuze zijn.
 • Biobeschikbaarheid: De biobeschikbaarheid verwijst naar de mate waarin het lichaam magnesium uit het supplement kan opnemen en gebruiken. Supplementen die gebruikmaken van magnesiumverbindingen met een hoge biobeschikbaarheid hebben doorgaans een betere opname en effectiviteit.
 • Eventuele toegevoegde ingrediënten: Sommige supplementen bevatten extra ingrediënten zoals vitamines of mineralen die de opname of synergetische effecten kunnen verbeteren. De vitamine B6 kan bijvoorbeeld je lichaam helpen Magnesium beter op te nemen en te gebruiken.
 • Veiligheid en bijwerkingen: Hoewel magnesium over het algemeen als veilig wordt beschouwd, is het belangrijk om mogelijke bijwerkingen in overweging te nemen. Hiervoor kijk ik naar de bijsluiter en verpakking maar doe ik ook beroep op mijn eigen ervaringen met het supplement.
 • Consumentenervaringen en beoordelingen: Ik lees beoordelingen en ervaringen van anderen om inzicht te krijgen in de effectiviteit en tevredenheid van het magnesiumsupplement.
 • Prijs-kwaliteitverhouding: Ik beoordeel de prijs-kwaliteit op basis van wat het supplement dagelijks kost in vergelijking met de kwaliteit van het supplement.