.st0{fill:#FFFFFF;}

Magnesium Bisglycinaat – Wat, Bijwerkingen, Ervaringen

Auteur: Chesney
Publicatie: 08/06/2023
Laatste update: 08/06/2023

Magnesium is een essentieel mineraal dat een cruciale rol speelt in tal van lichaamsfuncties, waaronder spiercontractie, zenuwtransmissie en metabolische processen. Een voldoende inname van magnesium is van vitaal belang voor een optimale gezondheid en welzijn. Hoewel magnesium in verschillende vormen beschikbaar is als voedingssupplement, heeft een specifieke vorm, namelijk magnesium bisglycinaat, de laatste jaren veel aandacht gekregen.


Wat is Magnesium bisglycinaat?

Magnesium bisglycinaat is een chelaat van magnesium en het aminozuur glycine. In vergelijking met andere magnesiumverbindingen biedt magnesium bisglycinaat unieke voordelen en wordt het beschouwd als een superieure vorm van magnesiumsupplementatie. 


Voordelen

Magnesium in het algemeen heeft verschillende voordelen voor de gezondheid. Hier zijn enkele daarvan:

 1. Ondersteuning van de spierfunctie: Magnesium speelt een cruciale rol in de spiercontractie en -ontspanning, en kan helpen bij het voorkomen van spierkrampen.
 2. Ondersteuning van het zenuwstelsel: Magnesium is betrokken bij de overdracht van zenuwimpulsen en kan bijdragen aan een goede werking van het zenuwstelsel.
 3. Verbetering van de hartgezondheid: Magnesium speelt een rol in de cardiovasculaire gezondheid, waaronder bloeddrukregulatie en hartslag.
 4. Botgezondheid: Magnesium draagt bij aan de gezondheid van de botten, omdat het nodig is voor de juiste calciumopname.
 5. Energieproductie: Magnesium is nodig voor de productie van ATP, de belangrijkste energiebron van het lichaam.
 6. Stemmingsregulatie: Er zijn aanwijzingen dat magnesium kan helpen bij het reguleren van de stemming en mogelijk symptomen van depressie kan verminderen.

Magnesiumbisglycinaat, als specifieke vorm van magnesium, heeft ook unieke voordelen:

unieke voordelen van magnesium bisglycinaat
 1. Hoge biologische beschikbaarheid: Magnesiumbisglycinaat heeft een hoge biologische beschikbaarheid. Dat betekent dat het lichaam het gemakkelijk kan absorberen en gebruiken.
 2. Zacht voor de maag: In vergelijking met andere magnesiumverbindingen wordt magnesiumbisglycinaat over het algemeen goed verdragen en veroorzaakt het minder spijsverteringsproblemen, zoals diarree.
 3. Helpt bij slaap en ontspanning: Magnesiumbisglycinaat kan de kwaliteit van slaap verbeteren en helpen bij het bereiken van een diepere slaap.
 4. Ondersteunt cognitieve functie: Door zijn rol in neurotransmitterfunctie en neuronale gezondheid, kan magnesiumbisglycinaat ondersteuning bieden voor cognitieve functies zoals geheugen en leren.


Wat zijn mogelijke bijwerkingen van Magnesium bisglycinaat?

bijwerkingen magnesium bisglycinaat

Magnesium bisglycinaat is een vorm van magnesiumsupplement dat vaak wordt gebruikt vanwege zijn goede absorptie en verdraagbaarheid. Over het algemeen wordt magnesium als veilig beschouwd en zijn bijwerkingen zeldzaam. Het gebruik van magnesiumsupplementen, inclusief magnesium bisglycinaat, kan echter in sommige gevallen bijwerkingen veroorzaken. Enkele mogelijke bijwerkingen zijn:

 1. Maagklachten: In sommige gevallen kan magnesiumsuppletie maagklachten, zoals buikpijn, misselijkheid, braken of diarree, veroorzaken. Deze bijwerkingen komen echter meestal voor bij het innemen van grote hoeveelheden magnesium of bij mensen met een gevoelige maag.
 2. Laxerend effect: Magnesium staat erom bekend dat het een laxerend effect kan hebben, vooral in de vorm van magnesiumoxide. Magnesium bisglycinaat heeft over het algemeen een milder effect op de stoelgang, maar bij overmatig gebruik kan het nog steeds laxerend werken.
 3. Allergische reacties: Hoewel zeldzaam, kunnen sommige mensen allergische reacties ervaren na het innemen van magnesiumsupplementen, inclusief magnesium bisglycinaat. Dit kan huiduitslag, jeuk, zwelling of ademhalingsproblemen omvatten.Is Magnesium bisglycinaat van Kruidvat goed?

Nee, zoals veel supplementen bij Kruidvat is hun Magnesium bisglycinaat niet van goede kwaliteit. Beter kies je voor een ander Magnesium supplement van hoge kwaliteit.

Het beste magnesium bisglycinaat supplement is die van Vitakruid. In 1 potje krijg je 120 tabletten. Daar kun je, afhankelijk van je behoefte, iets meer dan een maand tot 3 maand mee verder. Op vlak van prijs-kwaliteit is dit daarom ook de beste keuze.

vitakruid magnesium bisglycinaat supplement
Beste Magnesium Bisglycinaat supplement
 • Kwalitatieve Magnesium Bisglycinaat gebonden aan glycine
 • Hoge opneembaarheid
 • 120 tabletten in 1 pot


Mijn Magnesium bisglycinaat ervaringen

Ik vind het belangrijk om ook mijn eigen ervaringen te delen. Ik heb daarom zelf 2 weken lang een Magnesium bisglycinaat supplement genomen om de effecten zelf te ervaren.

Gedurende 2 weken heb ik het supplement van Vitakruid gebruikt. Telkens wanneer ik extra Magnesium inneem, hou ik mijn hart vast voor maagirritatie en diarree. 

Ik ben dan ook blij te kunnen zeggen dat ik hier geen last van heb gehad tijdens mijn testperiode.

Weet wel dat die mogelijke bijwerkingen voor iedereen anders kunnen zijn.Vergelijking met andere soorten Magnesium

Magnesium vorm

Opneembaarheid

Maagirritatie

Voordelen voor hersenen en mentale gezondheid

Komt toe tot in de hersenen

Bisglycinaat

Zeer goed

Meestal goed

Ja

Ja

Goed

Kan irriteren

Ja

Ja

Oxide

Minder goed

Kan irriteren

Minder onderzocht

Nee

Glycerofosfaat

Goed

Meestal goed

Ja

Ja

Chloride

Goed

Kan irriteren

Ja

Ja

Lactaat

Goed

Meestal goed

Ja

Ja

Tauraat

Goed

Meestal goed

Ja

Ja

Sulfaat

Goed

Kan irriteren

Minder onderzocht

Nee

Gluconaat

Matig

Meestal goed

Minder onderzocht

Nee

Orotaat

Goed

Meestal goed

Ja

Ja

Magnesium bisglycinaat biedt verschillende voordelen ten opzichte van andere vormen van magnesiumsupplementatie. Hier zijn enkele belangrijke voordelen:

 1. Verbeterde absorptie en biologische beschikbaarheid: Magnesium bisglycinaat is een chelaatvorm van magnesium, waarbij het magnesiummolecuul gebonden is aan het aminozuur glycine. Deze binding vergemakkelijkt de absorptie van magnesium in de darmen en verhoogt de biologische beschikbaarheid ervan. Hierdoor kan het lichaam magnesium efficiënter opnemen en gebruiken.
 2. Minder kans op spijsverteringsklachten: Magnesiumsupplementen in de vorm van magnesiumoxide staan erom bekend dat ze spijsverteringsproblemen, zoals diarree, kunnen veroorzaken vanwege hun laxerende eigenschappen. Magnesium bisglycinaat daarentegen heeft een milder effect op de darmen en veroorzaakt over het algemeen minder spijsverteringsklachten, waardoor het beter verdraagbaar is.
 3. Verhoogde celpenetratie: Het aminozuur glycine waaraan magnesium is gebonden in de vorm van magnesium bisglycinaat kan helpen bij de opname van magnesium in de cellen. Dit is belangrijk omdat magnesium een rol speelt in tal van cellulaire processen en functies, zoals energieproductie, DNA-synthese en eiwitvorming.Helpt Magnesium bisglycinaat om beter te slapen?

Magnesiumsupplementen, waaronder magnesium bisglycinaat, worden vaak genoemd als een potentieel hulpmiddel om de slaap te verbeteren. Magnesium is betrokken bij vele processen in het lichaam, waaronder de regulatie van het zenuwstelsel en de productie van melatonine, het hormoon dat helpt bij het reguleren van het slaap-waakritme. Daarom kan een magnesiumtekort theoretisch gezien slaapproblemen veroorzaken.

Hoewel er beperkt wetenschappelijk bewijs is over de specifieke voordelen van magnesiumsupplementen bij slaapproblemen, suggereren sommige onderzoeken dat magnesiuminname de slaapkwaliteit kan verbeteren. Het is echter belangrijk op te merken dat slaapproblemen complex zijn en kunnen worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals stress, levensstijlkeuzes, onderliggende gezondheidsproblemen en andere slaapstoornissen. Magnesiumsupplementen kunnen nuttig zijn als onderdeel van een algehele aanpak voor het verbeteren van de slaap, maar ze zijn mogelijk niet de enige oplossing.