.st0{fill:#FFFFFF;}

Magnesium bijwerkingen – Wat? Door welke vormen?

Auteur: Chesney
Publicatie: 08/06/2023
Laatste update: 03/07/2023

Magnesium is een essentieel mineraal dat een cruciale rol speelt in tal van lichaamsfuncties, variërend van spiercontractie en zenuwtransmissie tot het handhaven van een gezond hartritme.

Magnesium is over het algemeen veilig maar toch zijn er mogelijke bijwerkingen die kunnen optreden bij overmatig gebruik of langdurige inname van magnesiumsupplementen.


Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van Magnesium?

mogelijke magnesium bijwerkingen

De meeste mensen verdragen magnesium goed en ervaren geen bijwerkingen. Er kunnen echter enkele mogelijke bijwerkingen optreden, vooral bij hogere doseringen of bij gevoelige individuen. Hier zijn enkele mogelijke bijwerkingen van magnesium:

  1. Maagdarmklachten: Een van de meest voorkomende bijwerkingen van magnesiumsupplementen is maagdarmklachten. Dit kan zich uiten in symptomen zoals diarree, misselijkheid, braken, buikkrampen en een opgeblazen gevoel. Deze bijwerkingen treden meestal op bij het innemen van hoge doses magnesium of magnesiumverbindingen die laxerend werken, zoals magnesiumcitraat.
  2. Veranderingen in de stoelgang: Magnesiumsupplementen kunnen de stoelgang beïnvloeden. Sommige mensen kunnen mildere vormen van diarree ervaren, terwijl anderen mogelijk een toename van de stoelgangfrequentie opmerken. Aan de andere kant kunnen magnesiumsupplementen ook constipatie veroorzaken bij sommige individuen.
  3. Vermoeidheid en zwakte: Hoewel magnesium doorgaans energie kan leveren aan het lichaam, kunnen sommige mensen paradoxale effecten ervaren, zoals vermoeidheid en spierzwakte. Dit kan te wijten zijn aan individuele gevoeligheid of het gebruik van hoge doses magnesium.
  4. Flushing (blozen): In zeldzame gevallen kan het innemen van magnesiumsupplementen leiden tot flushing, een plotselinge roodheid of warmtegevoel in het gezicht en de huid. Dit kan een reactie zijn op de werking van magnesium.
  5. Allergische reacties: Hoewel zeer zeldzaam, kan een allergische reactie op magnesium optreden. Dit kan zich manifesteren als huiduitslag, jeuk, zwelling van het gezicht, de lippen of de tong, ademhalingsmoeilijkheden en anafylaxie.


Wat zijn bijwerkingen van teveel Magnesium?

Mogelijke bijwerkingen van een teveel aan magnesium zijn diarree, misselijkheid, braken, een lage bloeddruk en een vertraagde hartslag.

Onthoud dat wanneer je je houdt aan de aanbevolen voorschriften van het supplement dat je gebruikt, je geen teveel magnesium zou mogen opnemen.Bijwerkingen van verschillende vormen van Magnesium

De bijwerkingen van verschillende vormen van Magnesium zijn allemaal gelijkaardig. Bij de ene vorm is een bepaalde bijwerking minder waarschijnlijk. 

Zo is Magnesium bisglycinaat de meest vriendelijke vorm met een goede opneembaarheid en weinig kans op bijwerkingen. 

Ongeacht welke vorm je neemt zoals malaat, citraat of tauraat, kun je nog steeds bijwerkingen ervaren. Elk lichaam is uniek en reageert dus ook anders op deze mineraal.Wat is de aanbevolen hoeveelheid Magnesium per dag?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium voor een volwassen persoon is ongeveer 300-400 milligram.

Houd er rekening mee dat de specifieke hoeveelheid afhankelijk is van verschillende factoren zoals geslacht, leeftijd en jouw persoonlijke situatie. Bekijk deze tabel met de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium per doelgroep.Wat zijn mogelijke bijwerkingen van een Magnesium voetenbad?

mogelijke bijwerkingen magnesium voetenbad

Een magnesium voetenbad is een populaire methode om het lichaam te voorzien van magnesium, omdat de huid het mineraal kan opnemen. Hoewel magnesiumsupplementen over het algemeen als veilig worden beschouwd, kunnen er enkele mogelijke bijwerkingen optreden bij het gebruik van een magnesium voetenbad. Het is belangrijk op te merken dat de individuele reacties kunnen variëren en dat het raadzaam is om bij het ervaren van ongewenste effecten contact op te nemen met een zorgverlener. Hier zijn enkele mogelijke bijwerkingen:

  1. Huidirritatie: Sommige mensen kunnen huidirritatie ervaren na het nemen van een magnesium voetenbad. Dit kan zich manifesteren als roodheid, jeuk of een branderig gevoel op de huid. Het is mogelijk dat de geconcentreerde oplossing van magnesiumzouten de huid kan uitdrogen of irriteren, vooral bij mensen met een gevoelige huid. Het is raadzaam om de concentratie van het voetenbad te verminderen of het gebruik ervan te staken als er aanhoudende huidirritatie optreedt.
  2. Maagklachten: Hoewel een magnesium voetenbad de maag niet direct beïnvloedt, kan het indirect bij sommige mensen maagklachten veroorzaken. Dit kan gebeuren als gevolg van het doorslikken van magnesiumhoudend water tijdens het baden. Als er sprake is van maagklachten, kan het helpen om de mond tijdens het baden gesloten te houden en ervoor te zorgen dat er geen water wordt doorgeslikt.
  3. Overmatige magnesiuminname: Hoewel de absorptie van magnesium door de huid beperkt is, kan het regelmatig nemen van magnesium voetenbaden in combinatie met andere magnesiumbronnen leiden tot een teveel aan magnesium in het lichaam. Dit kan leiden tot symptomen zoals diarree, misselijkheid, vermoeidheid, spierzwakte en in zeldzame gevallen hartritmestoornissen. Het is belangrijk om de totale magnesiuminname, inclusief die uit voeding en andere supplementen, in de gaten te houden om een teveel te voorkomen.