De hometrainer is één van de populairste fitnessapparaten in Nederland. En dat is eigenlijk wel logisch, want een training op de hometrainer is geschikt voor jong en oud, voor zowel de gevorderde sporter als de beginner.
Maar wat is nu de beste hometrainer voor thuis? Ik heb de populairste hometrainers getest en de FitBike Ride 6 iPlus kwam als beste uit mijn test.
>> Lees hier hoe ik hometrainers test en beoordeelOverzicht beste hometrainers 2024
Snel een overzicht met de beste hometrainers voor thuis? Hieronder heb ik de modellen opgelijst die als beste uit mijn test kwamen.
Model | Beste voor | Prijs |
---|---|---|
Thuis | ||
Goedkoop | ||
Revalidatie | ||
Senioren | ||
Fanatieke sporters |
Beste hometrainer voor thuis
Uit ervaring weet ik dat wanneer je op zoek bent naar een goede hometrainer voor thuisgebruik, dan heb je geen nood aan een erg duur, professioneel toestel.
Een redelijke prijs, relatief compact model dat toch geschikt is voor regelmatig en intensief gebruik met enkele handige functies is dan een betere keuze. En dat is precies wat de Fitbike Ride 6 iPlus doet.
Het is geen opvouwbare hometrainer maar met zijn relatief kleine afmetingen had ik er geen problemen mee om een geschikte plaats in huis te vinden en blijft dit voor mij alsnog de beste hometrainer.
Beste hometrainer voor Senioren
Met de juiste hometrainer kunnen ook senioren of ouderen genieten van een veilige en effectieve trainingservaring in het comfort van hun eigen huis. Maar ouderen en senioren hebben vaak unieke behoeften en beperkingen in fysieke mogelijkheden waardoor bijvoorbeeld een lage instap noodzakelijk is.
De Kettler Tour 800 voldoet daar echter aan. Niet alleen is het een zeer robuust model waarmee je stabiel kunt trainen, ook de trainingscomputer is zeer eenvoudig en duidelijk.
Beste hometrainer voor fanatieke sporters
Voor fanatieke sporters die intensiever trainen en hun prestaties naar een niveau hoger willen tillen zijn enkele functies van groot belang bij een hometrainer.
De mogelijkheid om aangepaste trainingsschema's in te geven, hartslag nauwkeurig te meten en veel weerstandniveaus zijn enkele van die eigenschappen waar Spirit CU800 aan voldoet.
Beste hometrainer voor revalidatie
Voor mensen die herstellen van een blessure, operatie of medische aandoening, kan een geschikte hometrainer een waardevol hulpmiddel zijn tijdens het revalidatieproces.
Functies zoals een verstelbare weerstand, comfortabele zitposities, voorgeprogrammeerde trainingsprogramma's voor geleidelijke opbouw van conditie en kracht en de mogelijkheid om te trainen op wattage (ergometer) zijn daarbij belangrijk.
De Nautilus R628 is de allerbeste keuze op dat vlak.
Beste goedkope hometrainer
Wil je een effectieve en betaalbare manier om thuis fit te blijven. Dan ben je op zoek naar de beste goedkope hometrainer.
De Tunturi FitCycle 30 is een uitstekende hometrainer die je niet alleen helpt om in vorm te blijven maar ook vriendelijk is voor je portemonnee met een prijskaartje van minder dan €350.
Waarom een hometrainer kopen? (8 voordelen)
Een hometrainer fiets biedt veel voordelen, zowel op het gebied van gezondheid als op het gebied van gemak. De voornaamste voordelen waarom jij één zou moeten aanschaffen:
- Cardio: Fietsen op een hometrainer is een uitstekende vorm van cardio training, wat kan helpen om de gezondheid van je hart te verbeteren, de longfunctie te verhogen en het algehele uithoudingsvermogen te verbeteren.
- Gewichtsverlies: Regelmatige sessies op een hometrainer kunnen helpen met afvallen. Het is een effectieve manier om calorieën te verbranden, vooral als de trainingen worden gecombineerd met een gezond dieet.
- Spieren onderhouden: Fietsen op een hometrainer kan helpen om verschillende spiergroepen te versterken, waaronder de quads, hamstrings, kuiten en bilspieren. Het kan ook helpen om de kernspieren te versterken, vooral als je rechtop zit zonder de handgrepen te gebruiken.
- Lage Impact: In tegenstelling tot sommige andere vormen van oefening, zoals hardlopen, is fietsen op een hometrainer een low-impact activiteit. Dit betekent dat het minder belastend is voor de gewrichten, wat het een goede optie maakt voor mensen met gewrichtspijn of -problemen, of voor mensen die herstellen van een blessure.
- Gemak en Veiligheid: Met een hometrainer fiets kun je trainen in het comfort en de veiligheid van je eigen huis, ongeacht het weer buiten. Dit maakt het gemakkelijker om consistent te blijven met je trainingen. Bovendien is het risico op ongelukken minder dan bij fietsen op de weg.
- Aanpasbaarheid: Hometrainers hebben meestal verschillende weerstandsniveaus en programma's, waardoor je je training kunt aanpassen aan je eigen fitnessniveau en doelen. De meeste hebben zelfs de optie om je eigen hometrainer schema's in te geven.
- Multitasking: Terwijl je op een hometrainer fietst, kun je lezen, naar muziek luisteren, tv kijken of zelfs werken, wat het een tijdefficiënte oefening maakt.
- Revalidatie: Hometrainers worden vaak gebruikt in fysiotherapie en revalidatie omdat ze een veilige manier bieden om de spierkracht en mobiliteit te verbeteren zonder veel belasting op de gewrichten uit te oefenen.
Deze voordelen maken de hometrainer fiets een waardevolle toevoeging aan bijna elk fitnessplan, ongeacht leeftijd of fitnessniveau.
Type hometrainers
Er bestaan verschillende soorten hometrainers. Elke heeft zijn eigen unieke kenmerken en voordelen. De meest voorkomende soorten zijn:
1. Klassieke hometrainer
Deze zijn het meest vergelijkbaar met een standaardfiets en ook de beste hometrainers voor thuis. Ze hebben een verstelbaar zadel en handvatten aan de voorkant, en de pedalen bevinden zich direct onder het lichaam van de gebruiker. Traditionele hometrainers zijn ideaal voor algemene fitnessdoeleinden en zijn vaak voorzien van verschillende weerstandsniveaus.
2. Spinningfietsen
Spinningfietsen, ook wel indoor cycling bikes genoemd, zijn ontworpen om de ervaring van buitenfietsen na te bootsen. Ze hebben een zwaar vliegwiel aan de voorkant en het ontwerp van de fiets stelt gebruikers in staat om zowel zittend als staand te fietsen. Dit type hometrainer is populair voor high-intensity intervaltrainingen (HIIT).
3. Ligfietsen
Ligfietsen hebben een comfortabele stoel met rugleuning en de pedalen bevinden zich aan de voorkant van de machine. Dit ontwerp zorgt voor een meer ontspannen houding en legt minder druk op de rug. Ligfietsen zijn een goede keuze voor mensen met rugproblemen of voor degenen die comfort boven intensiteit verkiezen.
4. Airbikes
Airbikes, ook wel bekend als fan bikes, hebben bewegende handvatten en een ventilatorachtig vliegwiel. Ze bieden een totale lichaamstraining, omdat zowel het bovenlichaam als het onderlichaam actief zijn bij het fietsen. De weerstand wordt bepaald door de snelheid van de gebruiker - hoe sneller je trapt en duwt/trekt met de handvatten, hoe meer weerstand de ventilator genereert.
Beste Hometrainer merken
Er zijn echt gigantisch veel hometrainer merken op de markt. Één van de zaken waar je dan op wilt letten is het merk. Kies je voor een gekend, betrouwbaar merk, dan zul je beroep kunnen doen op een betrouwbare klantendienst én op je garantieperiode.
Bovendien hebben goede merken meestal ook opties als een onderdeel van je hometrainer vervangen moet worden. Al dan niet tegen een kleine betaling hoef je zo niet een nieuwe aan te schaffen.
Bekende en betrouwbare merken zijn:
Maar let ook op voor merken met een minder goede reputatie. Enkele voorbeelden daarvan zijn:
Functies en technologieën
Moderne hometrainers zijn uitgerust met een reeks functies en technologieën die de trainingservaring verbeteren. Dit zijn enkele van de belangrijkste functies en technologieën waar je op moet letten:
1. Weerstandsystemen
De meeste hometrainers hebben instelbare weerstandsniveaus die de intensiteit van je training kunnen verhogen of verlagen.
Er zijn verschillende soorten weerstandssystemen, waaronder magnetische weerstand, luchtweerstand en wrijvingsweerstand. Magnetische weerstand is over het algemeen het stilste en soepelste type, terwijl luchtweerstand zich automatisch aanpast op basis van de snelheid van de gebruiker.
2. Displays
Veel hometrainers hebben een ingebouwd display dat belangrijke informatie toont zoals de tijd, snelheid, afstand, verbrande calorieën, en hartslag. Sommige geavanceerdere modellen kunnen ook gegevens over je vermogen (gemeten in watt) en cadans (trapsnelheid) weergeven.
3. Connectiviteit
Sommige hometrainers kunnen verbinding maken met smartphones, tablets of fitnesshorloges via Bluetooth of Wi-Fi. Dit kan het mogelijk maken om je trainingsgegevens bij te houden, je voortgang te delen op sociale media of met je trainer, of toegang te krijgen tot online trainingsprogramma's en apps.
4. Fitness Apps
Veel moderne hometrainers zijn compatibel met populaire fitness- en trainingsapps. Dit kan je toegang geven tot een breed scala aan online lessen, virtuele rijroutes en gedetailleerde trainingsanalyses.
Denk bijvoorbeeld aan fitness apps die je toelaten om virtueel te fietsen.
5. Verstelbaarheid
Een goede hometrainer moet verschillende aanpassingsmogelijkheden hebben, waaronder de mogelijkheid om het zadel en het stuur te verstellen. Dit zorgt voor een comfortabelere rit en maakt het mogelijk om de houding aan te passen aan je persoonlijke voorkeur.
6. Comfort
Eigenschappen zoals een comfortabel zadel, een solide constructie en een soepele, stille werking kunnen je trainingservaring aanzienlijk verbeteren. Voor sommige mensen kunnen ook extra functies zoals een bidonhouder, een boekensteun of een tablethouder belangrijk zijn.
7. Programma's
Veel hometrainers komen met voorgeprogrammeerde workouts die je kunnen helpen je fitnessdoelen te bereiken. Deze kunnen variëren van intervaltrainingen tot heuvelsimulaties en hartslag gestuurde programma's.
Hoe hometrainer onderhouden?
Goed onderhoud van je hometrainer kan de levensduur aanzienlijk verlengen en zorgen voor een soepele en veilige trainingservaring.
Daarom doe je er goed aan om het regelmatig schoon te maken en zo zweet en stof te verwijderen. Dat kan namelijk leiden tot slijtage. Gebruik hiervoor een zachte, vochtige doek.
Controleer regelmatig of alle schroeven en bouten stevig vastzitten. Deze kunnen tijdens je training namelijk losraken. Daarnaast kun je bewegende delen zoals de ketting of het vliegwiel regelmatig smeren zodat het fitnessapparaat soepel kan blijven werken.
Controleer de riem of ketting regelmatig op tekenen van slijtage. Een versleten riem of ketting kan lawaai maken en ook de prestaties van de hometrainer beïnvloeden. Vervang deze onderdelen indien nodig.
Veel gestelde vragen
Wat is een hometrainer?
Een hometrainer is een fitnessapparaat dat is ontworpen om een fietservaring na te bootsen, maar dan binnenshuis. Het bestaat uit een zadel, pedalen en een weerstandssysteem, meestal verstelbaar, waarmee je kunt trappen en cardio training kunt doen.
Hometrainers zijn populair vanwege hun gemak, gebruiksgemak en veelzijdigheid, waardoor mensen in hun eigen huis kunnen trainen, ongeacht het weer of de tijd van het jaar.
Kun je met een hometrainer goed afvallen?
Ja, met een hometrainer kun je zeker afvallen. Door regelmatig te trainen op een hometrainer, verhoog je je hartslag, verbrand je calorieën en stimuleer je de vetverbranding.
Het combineren van een gezond dieet met regelmatige en consistente training op een hometrainer kan helpen bij het bereiken en behouden van een gezond gewicht.
Hoe vaak zou je de hometrainer moeten gebruiken?
Het ideale gebruik van een hometrainer hangt af van je individuele fitnessdoelen en trainingsniveau.
Over het algemeen wordt aanbevolen om ten minste 150 minuten matige cardio training per week te doen, zoals fietsen op een hometrainer. Dit kan worden verdeeld over verschillende sessies van 30 minuten of meer.
Elke dag 30 minuten op de hometrainer fietsen kan uiteraard ook maar dan is het belangrijk dat je er geen intensieve trainingssessies van maakt.
Welke spieren worden getraind op een hometrainer?
Tijdens een training op de hometrainer werk je niet alleen conditie maar ook verschillende spieren. Vooral je been-, bil- en kuitspieren krijgen een flinke workout. Hoe hoger je het weerstandsniveau zet hoe meer je spieren getraind worden!
Het is uiteraard geen kracht toestel en je zult er voornamelijk je onderlichaam mee trainen. Maar het is toch mooi meegenomen.
Wat is de betekenis van de verschillende statistieken op mijn hometrainer display?
Op een hometrainer kunnen verschillende statistieken op het display worden weergegeven, afhankelijk van het model en de functies. Hier zijn enkele veelvoorkomende statistieken en hun betekenis:
- Tijd: Dit geeft de duur van je huidige trainingssessie aan, meestal uitgedrukt in minuten en seconden. Het is handig om bij te houden hoe lang je al aan het trainen bent.
- Afstand: Dit toont de afstand die je hebt afgelegd tijdens je trainingssessie. Het wordt meestal weergegeven in kilometers of mijlen en helpt je je voortgang te meten.
- Snelheid: Dit is de snelheid waarmee je trapt, gemeten in kilometers per uur (km/u) of mijlen per uur (mph). Het laat zien hoe snel je fietst en kan helpen om de intensiteit van je training te reguleren.
- Weerstandsniveau: Dit geeft aan welk weerstandsniveau is ingesteld op de hometrainer. Het weerstandsniveau bepaalt de moeilijkheidsgraad van het trappen. Hogere niveaus vereisen meer kracht en inspanning.
- Hartslag: Sommige hometrainers hebben hartslagmonitoringsopties, waarmee je je hartslag tijdens het trainen kunt meten. Het is een waardevolle statistiek om je inspanningsniveau te volgen en te zorgen voor een veilige en effectieve training.
- Calorieën: Dit toont het geschatte aantal calorieën dat je hebt verbrand tijdens je training. Het is een handige statistiek om je energieverbruik te volgen en je fitnessdoelen te ondersteunen.
Kan ik een hometrainer gebruiken met rug- of knieproblemen?
Ja, een hometrainer kan over het algemeen geschikt zijn voor mensen met rug- of knieproblemen. Hometrainers bieden doorgaans een lage impact en zorgen voor een minder belastende beweging voor deze gewrichten.
Wat kost een hometrainer?
Een goede hometrainer voor thuis kost gemiddeld tussen €500 en €1000.
Er zijn wel goedkopere modellen te vinden maar dan boet je vaak in op kwaliteit en functies. Professionele hometrainers daarentegen kunnen oplopen tot meer dan €2000.
Hometrainer reviews en ervaringen
Op zoek naar specifieke testen en ervaringen in de vorm van reviews? Hieronder vind je de modellen die ik heb getest.
Hometrainer vs andere fitness apparaten
Hometrainers zijn op veel vlakken anders dan andere fitnessapparaten voor thuis. Ben je nog aan het twijfelen tussen een hometrainer of een ander fitnessapparaat? Dan heb je wellicht wat aan één van onderstaande artikels:
- Hometrainer of crosstrainer
- Hometrainer of loopband
- Hometrainer of spinningfiets
- Hometrainer of roeitrainer
Tweedehands vs nieuw
Om wat geld te besparen overweeg je misschien om een tweedehands hometrainer aan te schaffen op bijvoorbeeld Marktplaats.
Wees je er dan echter wel van bewust dat je in veel gevallen geen beroep meer kunt doen op de garantieperiode én dat er verborgen gebreken kunnen zijn.
Omdat een hometrainer toch een belangrijke investering is, raden we daarom aan om je toestel nieuw te kopen en zo een miskoop te voorkomen.
Wil je toch geld besparen? Overweeg dan om een hometrainer te huren.
Hoe ik hometrainers test en beoordeel
Om een zo objectief mogelijke score te geven aan hometrainers, hanteer ik voor elk model eenzelfde score systeem. De score die een model krijgt is opgebouwd uit 9 verschillende criteria die elk bijdragen aan de totaalscore.
Hoe belangrijker een criterium is, hoe zwaarder die score doorweegt in de totaalscore.
De criteria die worden gebruikt zijn:
- Constructiekwaliteit: 15% - algehele bouwkwaliteit, gebruikte materialen, stabiliteit van het frame, duurzaamheid van de onderdelen...
- Comfort: 20% - kwaliteit en verstelbaarheid van het zadel, ergonomie van het stuur, positie van de pedalen...
- Weerstandsniveau: 15% - aantal niveaus, voldoende weerstand voor zowel beginners als gevorderden, verschil tussen niveaus...
- Trainingsprogramma's: 10% - Vooraf in gestelde trainingsprogramma's, type trainingsprogramma's...
- Monitor en functies: 10% - Type scherm, verlicht scherm of niet, functies van de monitor, beschikbare trainingsstatistieken, ingebouwde hartslagmeters, USB-poorten, Bluetooth-connectiviteit, compatibiliteit met fitnessapps...
- Gebruiksgemak: 10% - hoe gemakkelijk is het de weerstand aan te passen, zadel of stuur te verstellen, hoe gemakkelijk kun je de monitor bedienen, intuïtieve en gebruiksvriendelijke bediening...
- Prijs-kwaliteitverhouding: 10% - Totaalprijs van de hometrainer, prijs-kwaliteitverhouding, aanbiedingen...
- Klantenservice en garantie: 5% - garantievoorwaarden, contactmogelijkheden klantendienst, responsiviteit klantendienst, retourbeleid...
- Algemene ervaring: 5% - persoonlijke algemene ervaring van begin tot einde.