.st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;}

Hometrainer of roeitrainer: welk cardio apparaat is beter?

Auteur: Chesney
Publicatie: 10/12/2021
Laatste update: 26/03/2024

Cardio is een onmisbaar onderdeel van een gezonde levensstijl. Er zijn alleen veel verschillende soorten cardio. En dat kan het lastig maken om te bepalen welke het beste bij jou past. 

Twee van de meest gebruikte cardio-apparaten zijn zonder twijfel de hometrainer en roeitrainer. Daarom hebben we een overzicht gemaakt van de voordelen en nadelen van beide apparaten. Op basis van deze voordelen en nadelen kan jij opmaken welk soort cardio voor jou beter is.

De voordelen van de hometrainer


1. Gebruiksvriendelijk en niet zo intensief


Vaak kiezen mensen voor de hometrainer, omdat je de oefening zo zwaar kan maken als je zelf wilt. Als je moe wordt kan je namelijk simpelweg wat minder hard fietsen. Of de weerstand op de computer verlagen. Hierdoor hou je de oefening makkelijk voor lange periodes vol. 

Fietsen is natuurlijk ook een makkelijke oefening. Je maakt namelijk alleen een cirkelende beweging met je benen. Hierdoor is het eigenlijk onmogelijk om een slechte vorm te hanteren. Dat is ook precies waarom de hometrainer zo geschikt is voor:

> Leestip: Beste hometrainers voor ouderen


2. Je bent minder blessuregevoelig

Je kunt op de hometrainer met je vorm dus niet de fout ingaan.  Daarnaast is het ook zo dat er tijdens de beweging geen druk op je gewrichten ontstaat. Dit heeft natuurlijk een groot voordeel: Je voorkomt hierdoor blessures. En dit is bij andere cardio-oefeningen wel een ander verhaal. 

minder blessures op hometrainer

Neem hardlopen als voorbeeld. Bij elke stap die je zet moet er een schok door je knieën en enkels worden opgevangen. En je gewrichten zijn er helaas niet op gemaakt om dit langdurig vol te houden. Daarom leidt rennen zo vaak tot enkel of knieblessures. Bekijk hier veel voorkomende blessures van mensen die trainen op een loopband. De hometrainers is dus een minder belastende vorm van cardio. 


3. Je kunt multitasken

De hometrainer biedt nog een uniek voordeel: Je kunt tijdens de oefening ook prima een andere activiteit doen. Denk bijvoorbeeld aan tv-kijken, het sturen van een appje naar een vriend of vriendin, of het wisselen van een nummer op je muziekspeler. 

Dit komt omdat het apparaat zo makkelijk in gebruik is. En je zonder problemen je handen van het stuur kan afhalen. Dit kan je motiveren om de oefening langer vol te houden. Maar sommige mensen vinden dit juist niks. En focussen zich liever volledig op de oefening.


4. Je kan ook fietsen met slecht weer

fietsen op de hometrainer met slecht weer

Het Nederlandse weer is vaak slecht. En daarom is het voor fanatieke fietsers niet altijd mogelijkheid om buiten te fietsen. De hometrainer biedt hier natuurlijk de perfecte oplossing voor: Je kunt ongeacht het weer toch een workout doen.


5. Je traint met verkoeling

Tot slot heeft bijna elke hometrainer wel een ventilator. En dat is natuurlijk heerlijk. Niks voelt namelijk fijner aan dan verkoeling tijdens een intensieve trainingssessie. En dat is natuurlijk al helemaal het geval in de zomer.


De nadelen van een hometrainer


1. De oefening kan saai en eentonig aanvoelen

 Veel mensen zijn geen fan van de hometrainer. En dat heeft meestal een voornaamste rede: Ze vinden de oefening saai en eentonig. Je maakt natuurlijk alleen een fietsbeweging, zonder dat je echt beweegt. Het is dus echt een oefening waar je van moet houden.


2. Je geniet niet van de frisse buitenlucht en natuur

Je bent op de hometrainer aan een binnenplek gebonden. Hierdoor kan je dus niet van de frisse buitenlucht en natuur genieten. En dit is nou juist een grote rede waarom zoveel mensen van fietsen houden. Fietsen in de buitenlucht kan je ook motiveren om langer door te gaan. Op de hometrainer moet de motivatie meer uit jezelf komen. 

hometrainer spinningfiets buiten

Al kun je natuurlijk altijd ook de hometrainer in de tuin plaatsen 😉


3. Je traint alleen je onderlichaam

Tot slot heeft de hometrainer nog een ander groot nadeel. En zeker in vergelijking met de roeimachine: De oefening is er alleen op gericht om je onderlichaam te trainen. Je traint namelijk alleen de volgende spieren:

  • Je bovenbeenspieren
  • Je bilspieren
  • Je hamstring
  • En je kuitspieren

Nu hoeft dit niet een probleem te zijn als je alleen maar calorieën wilt verbranden. Maar als je ook een gedefinieerd bovenlichaam wilt, dan is de hometrainer dus niet de juiste keuze.


De voordelen van een roeitrainer


1. Je verbrand per minuut een hoger aantal calorieën


Afvallen met een roeitrainer

De roeitrainer is een intensievere oefening. Dit komt omdat het op basis van korte krachtinspanningen werkt. Hierdoor kan je per minuut meer calorieën verbranden. En is het dus een zeer efficiënte vorm van cardio.

> Leestip: Afvallen met een roeitrainer


2. Het is een full-body workout

Je gebruikt op de roeitrainer veel meer spieren dan op de hometrainer. Met de juiste techniek gebruik je namelijk maar liefst 86% van alle spieren in je lichaam. En daarom is de roeitrainer het enige cardio-apparaat, die als een full-body workout wordt gezien.

> Leestip: Buikspieren trainen door te roeien


3. Je bouwt ook spiermassa op

welke spieren train je op roeitrainer

Je kunt met een roeimachine uitstekend je conditie verbeteren. Maar je bouwt er ook spiermassa mee op. Je krijgt dus eigenlijk twee voor de prijs van een. Dit komt omdat je spieren in een korte tijd een grote inspanning moeten leveren. En des te intensiever je  traint, des te meer spiermassa bouw je op. 

Dat is precies waarom olympische roeiers zo’n afgetraind lichaam hebben.

> Leestip: Deze spieren train je op een roeitrainer


4. Je hebt geen schokbelasting

Net als bij de hometrainer is er geen schokbelasting op je gewrichten. Hierdoor voorkom je enkel en knieblessures. En is het ook een uitstekende oefening voor als je last hebt van een blessure. Of als je bijvoorbeeld al wat ouder bent.


De nadelen van een roeitrainer


1. De oefening is wat moeilijker en zwaarder

juiste roeitechniek

 Roeien lijkt niet zo moeilijk. Maar het is ook weer niet zo makkelijk als sommige mensen denken.  De oefening bestaat namelijk uit 4 verschillende fases, die elk goed doorlopen moet worden. Je moet oefening dus eerst leren. En vervolgens moet je goed op je vorm letten.

> Leestip: Zo leer je de juiste roeitechniek


2. Blessures zijn niet volledig uitgesloten

Roeitrainers veroorzaken niet vaak blessures. En zeker niet in vergelijking met bijvoorbeeld de loopband. Maar toch komen blessures soms wel voor. Dit komt voornamelijk omdat mensen niet altijd de juiste vorm hanteren.

Maar ook omdat sommige mensen de oefening te zwaar maken. Je gebruikt namelijk behoorlijk wat kracht wanneer je je benen afzet tegen de footrest. En wanneer je trekt aan het stuur. Daarom kan je (als je niet goed uitkijkt) jezelf overbelasten. Blessures die soms voorkomen zijn:

  • Lagere rugpijn
  • Last van onderarm
  • Overbelasting van de pees

3. Minder comfortabel

blaren door te roeien

Mensen die geen fan zijn van de roeimachine hebben daar vaak dezelfde reden voor: Ze vinden de oefening niet comfortabel. Bij langdurige cardio-sessies kan het zitvlak namelijk wat harder aanvoelen. En bij een hometrainer heb je daar in mindere mate last van. 

De oefening is daarnaast ook intensiever, omdat bijna alle spieren in het lichaam gebruikt worden. Je moet dus harder werken.

> Leestip: Blaren door te roeien; hoe te voorkomen?


Hometrainer of roeitrainer; wat is nu het beste?

Of de hometrainer of roeitrainer voor jou de beste keuze is volledig afhankelijk van je persoonlijke voorkeur: Wil je een makkelijke en comfortabele cardio-oefening, die je langer moet volhouden op een lagere intensiteit? Dan is de hometrainer voor jou de beste keuze. Bekijk hier de beste hometrainers.

Of wil je toch liever een intensievere cardio-oefening, waarmee je het hele lichaam traint, spiermassa opbouwt, en ook nog eens de meeste calorieën per minuut mee verbrand? Kies dan voor de roeimachine. Bekijk hier de beste roeimachines.

Chesney


Ik ben Chesney. Ik loop al graag eens een halve marathon en doe graag aan krachttraining. Daarnaast lees ik mij ook heel graag in over alles wat met gezondheid te maken heeft zoals voeding & supplementen.

Bekijk alle artikels van Chesney of lees meer over deze auteur op onze teampagina.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}