.st0{fill:#FFFFFF;}

Vitamines

Auteur: Chesney
Publicatie: 11/06/2023
Laatste update: 24/07/2023

In een wereld waar gezondheid en welzijn prioriteit hebben, spelen vitamines een cruciale rol in het bevorderen van een optimaal functioneren van ons lichaam.

Vitamines zijn essentiële voedingsstoffen die nodig zijn voor verschillende lichaamsprocessen, variërend van het versterken van ons immuunsysteem tot het ondersteunen van de groei en ontwikkeling.

Deze micronutriënten kunnen echter niet door ons lichaam zelf worden aangemaakt en moeten worden verkregen via voeding of supplementen.


Wat zijn vitamines?

wat zijn vitamines

Vitamines zijn organische verbindingen die essentieel zijn voor het normaal functioneren van het menselijk lichaam. Het zijn micronutriënten, wat betekent dat ze in kleine hoeveelheden nodig zijn voor verschillende lichaamsprocessen, zoals groei, metabolisme, immuunfunctie en celreproductie.


Welke soorten Vitamines bestaan er?

Er zijn 13 essentiële vitamines die worden onderverdeeld in twee categorieën: in water oplosbare vitamines en in vet oplosbare vitamines.


In water oplosbare vitamines

In water oplosbare vitamines omvatten vitamine C en acht B-vitamines: thiamine (B1), riboflavine (B2), niacine (B3), pantotheenzuur (B5), pyridoxine (B6), biotine (B7), foliumzuur (B9) en cobalamine (B12). Deze vitamines worden niet langdurig in het lichaam opgeslagen en moeten regelmatig via de voeding worden ingenomen.


In vet oplosbare vitamines

In vet oplosbare vitamines omvatten vitamine A, D, E en K. Ze worden opgeslagen in vetweefsel en lever en kunnen gedurende langere tijd in het lichaam worden opgeslagen.


Volledige lijst met vitamines

Dit zijn de 13 essentiële vitamines die ons lichaam nodig heeft om goed te functioneren:

 1. Vitamine A (Retinol, Beta-caroteen)
 2. Vitamine B1 (Thiamine)
 3. Vitamine B2 (Riboflavine)
 4. Vitamine B3 (Niacine)
 5. Vitamine B5 (Pantotheenzuur)
 6. Vitamine B6 (Pyridoxine)
 7. Vitamine B7 (Biotine)
 8. Vitamine B9 (Foliumzuur)
 9. Vitamine B12 (Cobalamine)
 10. Vitamine C (Ascorbinezuur)
 11. Vitamine D (Calciferol)
 12. Vitamine E (Tocoferol)
 13. vitamine K (Fyllochinon, Menachinon)

Sommige van deze vitamines kunnen meerdere vormen hebben. Vitamine A bestaat bijvoorbeeld uit retinol en beta-caroteen

Daarnaast bestaan er ook de niet-essentiële vitamines. Die kan ons lichaam zelf produceren in voldoende hoeveelheden waardoor we ze niet noodzakelijk via voeding of supplementen hoeven te krijgen. Deze vitamines zijn

 1. Vitamine D (Cholecalciferol): Hoewel vitamine D ook als essentieel wordt beschouwd, kan het lichaam vitamine D zelf aanmaken wanneer de huid wordt blootgesteld aan zonlicht
 2. Vitamine K (Menaquinonen): Naast de essentiële vormen van vitamine K, kan het lichaam kleine hoeveelheden vitamine K produceren in de darmen door bacteriële activiteit

Weet wel dat je lichaam naast vitamines ook andere voedingsstoffen zoals mineralen, aminozuren en vetzuren nodig heeft.Voordelen en bronnen van vitamines

Vitamine

Functies

Bronnen

A

Gezichtsvermogen, celgroei, immuunsysteem

Wortelen, zoete aardappelen, spinazie, lever

B1

Energieproductie, zenuwstelsel

Volkoren granen, peulvruchten, varkensvlees

B2

Energieproductie, groei en ontwikkeling

Zuivelproducten, vlees, bladgroenten

B3

Energieproductie, huidgezondheid

Vlees, vis, volkorenproducten

B5

Energieproductie, hormoonproductie

Avocado, eieren, volkoren granen

B6

Eiwitmetabolisme, hersenfunctie

Kip, vis, bonen, noten

B7

Haar- en nagelgezondheid, stofwisseling

Eieren, noten, soja

B9

Celgroei, DNA-synthese

Bladgroenten, peulvruchten, citrusvruchten

B12

Bloedvorming, zenuwstelsel

Vlees, vis, zuivelproducten

C

Immuniteit, wondgenezing, collageenproductie

Citrusvruchten, bessen, paprika

D

Calciumabsorptie, botgezondheid

Zonlicht, vette vis, verrijkte zuivelproducten

E

Antioxidant, celbescherming

Noten, zaden, plantaardige oliën

K

Bloedstolling, botgezondheid

Groene bladgroenten, broccoli, lever


Waarom zijn vitamines belangrijk?

waar zijn vitamines belangrijk

Vitamines zijn essentiële voedingsstoffen die cruciaal zijn voor het behoud van een goede gezondheid en het optimaal functioneren van het lichaam. Hier zijn enkele redenen waarom vitamines belangrijk zijn:

 1. Behoud van een goede gezondheid: Vitamines spelen een sleutelrol bij het handhaven van een gezond immuunsysteem, het ondersteunen van de groei en ontwikkeling, het bevorderen van een gezonde stofwisseling en het optimaliseren van de functie van organen en weefsels.

 2. Voorkomen van tekorten en deficiënties: Een tekort aan bepaalde vitamines kan leiden tot specifieke tekortziekten. Bijvoorbeeld, een tekort aan vitamine C kan leiden tot scheurbuik, terwijl een tekort aan vitamine D kan leiden tot rachitis. Het adequaat binnenkrijgen van de juiste hoeveelheid vitamines helpt deze deficiënties te voorkomen.

 3. Ondersteuning van de stofwisseling: Vitamines zijn essentieel voor de productie en het vrijkomen van energie uit voedsel. Ze spelen een belangrijke rol bij de stofwisseling van koolhydraten, vetten en eiwitten, waardoor het lichaam de energie kan verkrijgen die het nodig heeft om goed te functioneren.

 4. Antioxidantbescherming: Sommige vitamines, zoals vitamine C en vitamine E, fungeren als antioxidanten. Ze helpen het lichaam te beschermen tegen schadelijke vrije radicalen, die kunnen leiden tot celbeschadiging en veroudering.

 5. Bevordering van een gezonde huid, haar en nagels: Verschillende vitamines, zoals vitamine A, vitamine C en vitamine E, spelen een rol bij het behoud van een gezonde huid, haar en nagels. Ze ondersteunen de collageenproductie en beschermen tegen schade door externe factoren.


Wanneer heb je een vitamine tekort?


Een vitamine tekort treedt op wanneer je lichaam niet voldoende van een bepaalde vitamine binnenkrijgt om normaal te functioneren. Dit kan gebeuren als gevolg van een inadequate inname van voedingsmiddelen die de vitamine bevatten, een slechte voedingskwaliteit, een beperkt dieet, malabsorptieproblemen, bepaalde medische aandoeningen of een verhoogde behoefte aan vitamines, zoals tijdens zwangerschap of ziekte.


Kun je teveel vitamines innemen?

Ja, het is mogelijk om te veel vitamines in te nemen, wat kan leiden tot toxische niveaus in het lichaam. Hoewel vitamines essentieel zijn voor de gezondheid, geldt ook hier het principe van "meer is niet altijd beter". De aanbevolen dagelijkse hoeveelheden (ADH) voor vitamines zijn vastgesteld om een evenwichtige inname te garanderen en te voorkomen dat er schadelijke niveaus worden overschreden.

Overmatige inname van bepaalde vitamines kan negatieve gezondheidseffecten hebben. Hier zijn enkele voorbeelden:

 1. Vetoplosbare vitamines (A, D, E, K): Omdat deze vitamines worden opgeslagen in het lichaam, kunnen ze zich ophopen bij overmatige inname. Langdurige inname van hoge doses kan leiden tot toxiciteit en symptomen zoals misselijkheid, braken, vermoeidheid, botpijn en schade aan organen.

 2. Wateroplosbare vitamines (C, B-complex): Deze vitamines worden niet in grote hoeveelheden opgeslagen in het lichaam, dus eventuele overschotten worden meestal via urine uitgescheiden. Echter, extreme inname van wateroplosbare vitamines kan ook toxische effecten hebben. Bijvoorbeeld, overmatige inname van vitamine C kan leiden tot maagklachten, diarree en nierstenen.


Wat is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamines?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamines varieert van verschillende factoren zoals geslacht, leeftijd, zwangerschap en specifieke gezondheidstoestanden. Hieronder kun je richtlijnen vinden voor volwassen mannen en volwassen vrouwen.

Vitamine

Volwassen man (ADH)

Volwassen vrouw (ADH)

A

900 mcg

700 mcg

B1

1,2 mg

1,1 mg

B2

1,3 mg

1,1 mg

B3

16 mg

14 mg

B5

5 mg

5 mg

B6

1,3 mg

1,3 mg

B7

30 mcg

30 mcg

B9

400 mcg

400 mcg

B12

2,4 mcg

2,4 mcg

C

90 mg

75 mg

D

15 mcg

15 mcg

E

15 mcg

15 mcg

K

120 mcg

90 mcg


Voor welke doelgroepen zijn extra vitamines belangrijk?

vitamines extra belangrijk voor

Extra vitamines zijn nodig in situaties waarin er een verhoogde behoefte is aan bepaalde voedingsstoffen of wanneer de inname via het dieet mogelijk niet voldoende is. Hier zijn enkele doelgroepen die mogelijk baat kunnen hebben bij extra vitamines:

 1. Zwangere vrouwen: Zwangere vrouwen hebben een verhoogde behoefte aan bepaalde vitamines, zoals foliumzuur (vitamine B9), om de ontwikkeling van de foetus te ondersteunen. Ze kunnen ook extra vitamine D nodig hebben. Het is belangrijk dat zwangere vrouwen overleggen met hun zorgverlener over welke supplementen ze moeten nemen.
 2. Oudere volwassenen: Naarmate mensen ouder worden, kunnen sommige vitamines minder goed worden opgenomen of kan de behoefte aan bepaalde voedingsstoffen toenemen. Vitamine D-supplementen worden vaak aanbevolen voor oudere volwassenen vanwege een verminderde aanmaak in de huid. B12-supplementen kunnen ook worden aanbevolen, omdat ouderen een hoger risico hebben op een tekort als gevolg van verminderde absorptie.
 3. Veganisten en vegetariërs: Personen die een strikt veganistisch of vegetarisch dieet volgen, kunnen mogelijk extra vitamines nodig hebben, zoals vitamine B12, omdat deze vitamine voornamelijk voorkomt in dierlijke producten. Ze kunnen ook aandacht moeten besteden aan andere voedingsstoffen zoals ijzer, zink en omega-3 vetzuren. Een goed vegan omega 3 supplement kan dan bijvoorbeeld een oplossing bieden.
 4. Personen met bepaalde medische aandoeningen of dieetbeperkingen: Mensen met bepaalde medische aandoeningen, zoals malabsorptieproblemen, coeliakie of bepaalde chronische ziekten, kunnen mogelijk extra vitamines nodig hebben. Ook mensen met strikte dieetbeperkingen, zoals mensen met lactose-intolerantie of glutenintolerantie, kunnen extra vitaminesupplementen overwegen.


Wat zijn de beste vitamine supplementen?

In principe kun je alle benodigde vitamines uit je voeding halen. Supplementen zijn dus niet noodzakelijk.

Het is pas wanneer je een verhoogde behoefte aan bepaalde voedingsstoffen hebt dat supplementen een goede oplossing kunnen bieden zoals bij zwangerschap, borstvoeding of wanneer je ouder wordt en vitamines minder goed worden opgenomen door je lichaam.

Ben je er van overtuigd dat je onvoldoende vitamines uit je voeding haalt? Dan is een multivitamine in de meeste gevallen de beste keuze.

davitamon multivitamine
Beste multivitamine voor volwassenen: Davitamon
 • Complete multivtiamine met 22 essentiële vitamines en mineralen
 • Lekkere kauwtabletten en eenvoudig in te nemen
 • Geschikt voor zowel man als vrouw