Vitamine K, een essentiële voedingsstof die vaak over het hoofd wordt gezien, speelt een cruciale rol in onze gezondheid.
Van bloedstolling en wondgenezing tot het behoud van sterke botten en hartgezondheid, vitamine K ondersteunt een reeks vitale lichaamsfuncties.
Wat is Vitamine K?
Vitamine K is een groep van in vet oplosbare vitamines die een cruciale rol spelen in de bloedstolling, botmetabolisme, en regulatie van de bloedcalciumniveaus. Er zijn twee natuurlijk voorkomende vormen van vitamine K:
- Vitamine K1 (of fylloquinon) is de meest voorkomende vorm van vitamine K in onze voeding. Het komt voornamelijk voor in groene bladgroenten zoals spinazie, boerenkool en broccoli.
- Vitamine K2 (menaquinonen) wordt voornamelijk geproduceerd door bacteriën in onze darmen en is ook te vinden in gefermenteerde voedingsmiddelen en dierlijke producten zoals kaas en eigeel.
Vitamine K speelt een essentiële rol bij de synthese van verschillende eiwitten die nodig zijn voor de coagulatie van bloed en is dus cruciaal om te voorkomen dat we te veel bloeden bij een verwonding.
Daarnaast draagt vitamine K ook bij aan de gezondheid van de botten en kan het helpen om de gezondheid van het hart te ondersteunen.
Waar is Vitamine K goed voor?
Vitamine K speelt een vitale rol in een aantal lichaamsprocessen:
Bloedstolling: Vitamine K is essentieel voor de productie van bepaalde eiwitten die nodig zijn voor de bloedstolling. Dit helpt bij het voorkomen van overmatig bloeden bij verwondingen.
Botgezondheid: Vitamine K helpt bij de regulatie van calcium in het lichaam, wat belangrijk is voor de gezondheid van de botten. Verschillende studies hebben een verband aangetoond tussen een hogere inname van vitamine K en een lager risico op botbreuken.
Hartgezondheid: Vitamine K helpt ook bij het voorkomen van de ophoping van calcium in de bloedvaten, wat kan bijdragen aan het voorkomen van hart- en vaatziekten.
Wondgenezing: Door zijn rol in de bloedstolling kan vitamine K ook bijdragen aan het wondgenezingsproces.
Hoeveel Vitamine K heb je per dag nodig?
In de tabel hieronder kun je zien hoeveel vitamine K je per dag nodig hebt.
Leeftijd / geslacht | ADH |
---|---|
0 - 6 maanden | 2,0 microgram |
7 - 12 maanden | 2,5 microgram |
1 - 3 jaar | 30 microgram |
4 - 8 jaar | 55 microgram |
9 - 13 jaar | 60 microgram |
14 - 18 jaar | 75 microgram |
Volwassen mannen | 120 microgram |
Volwassen vrouwen | 90 microgram |
Waar zit veel Vitamine K in?
Vitamine K wordt voornamelijk aangetroffen in groene bladgroenten, bepaalde groenten en sommige plantaardige oliën.
Voorbeelden van voedingsmiddelen rijk aan vitamine K1 zijn boerenkool, spinazie, broccoli, spruitjes en groene bladsla.
Vitamine K2 komt vooral voor in gefermenteerde voedingsmiddelen zoals natto, een traditioneel Japans gerecht van gefermenteerde sojabonen, en in kleinere hoeveelheden in dierlijke producten zoals vlees, kaas en eieren.
In vitamine K supplementen wordt meestal gekozen voor vitamine K2.
Waarom is Vitamine K zo belangrijk voor baby's?
Vitamine K is van cruciaal belang voor baby's omdat het helpt bij het proces van bloedstolling, wat nodig is om ernstige bloedingen te voorkomen. Pasgeboren baby's hebben een laag vitamine K-gehalte omdat er tijdens de zwangerschap maar weinig vitamine K via de placenta wordt doorgegeven aan de baby. Daarnaast zijn de darmen van pasgeborenen nog niet in staat om voldoende vitamine K te produceren.
Zonder voldoende vitamine K lopen pasgeboren baby's het risico op het ontwikkelen van een zeldzame maar potentieel levensbedreigende aandoening genaamd Vitamine K Deficiëntie Bloeding (VKDB). Deze aandoening kan interne bloedingen veroorzaken, waaronder bloedingen in de hersenen, wat kan leiden tot ernstige hersenschade of zelfs de dood.
Om deze reden krijgen pasgeboren baby's vaak een injectie met vitamine K direct na de geboorte, om ervoor te zorgen dat hun vitamine K-gehalte voldoende is om hen te beschermen tegen het risico van bloedingen.
Hoe herken je een Vitamine K tekort?
Een vitamine K-tekort kan leiden tot problemen met de bloedstolling, wat kan resulteren in gemakkelijk blauwe plekken, overmatig bloeden bij wonden, bloed in de urine of ontlasting, en onverklaarbare neusbloedingen. In ernstige gevallen kan een tekort aan vitamine K leiden tot hemorragische ziekten, vooral bij pasgeboren baby's. Het is belangrijk om te benadrukken dat symptomen van vitamine K-tekort ernstig zijn en directe medische aandacht vereisen.
Kun je ook te veel vitamine K innemen?
Het consumeren van te veel vitamine K uit voedselbronnen is meestal niet schadelijk voor gezonde mensen. Echter, het nemen van hoge doses vitamine K-supplementen kan wel een risico vormen, vooral voor mensen die bepaalde medicijnen gebruiken. In het bijzonder kan vitamine K de effectiviteit van bloedverdunnende medicijnen verminderen.
Dus, terwijl het zeldzaam is, is het mogelijk om te veel vitamine K binnen te krijgen, vooral als je supplementen gebruikt.
Wat zijn mogelijke bijwerkingen van Vitamine K?
Bij normale inname via voeding zijn er doorgaans geen bijwerkingen van vitamine K. Echter, wanneer genomen in hoge doses als supplement, kan het interfereren met de werking van bepaalde bloedverdunnende medicijnen zoals warfarine, wat kan leiden tot een verhoogd risico op bloedstolsels.
Daarnaast kunnen sommige mensen allergische reacties ervaren op vitamine K-supplementen, hoewel dit zeldzaam is. Bijwerkingen kunnen huiduitslag, kortademigheid of zwelling van het gezicht of de keel omvatten.