.st0{fill:#FFFFFF;}

Beste omega 3 visolie supplementen

Auteur: Chesney
Publicatie: 05/07/2023
Laatste update: 24/08/2023

In onze zoektocht naar een gezonde levensstijl is het essentieel om de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen.

Omega 3-vetzuren spelen een cruciale rol in het bevorderen van een optimaal functionerend lichaam en een gezonde geest.

Hoewel ze van nature voorkomen in vette vis zoals zalm en tonijn, kan het soms lastig zijn om voldoende omega 3 vetzuren uit onze dagelijkse voeding te halen.

Goede Omega 3 visolie supplementen bieden daarom een handige en effectieve manier om ervoor te zorgen dat je voldoende omega 3 binnen krijgt.

Ik heb verschillende supplementen onderzocht, getest en beoordeeld. 

>> Bekijk hier hoe ik visolie supplementen test en beoordeel


Wat zijn de beste omega 3 visolie supplementen?

Afhankelijk van je persoonlijk voorkeuren heb ik hieronder de beste omega 3 visolie supplementen voor je opgesomd:

Merk

Product

Beste voor

Info

NatuurlijkPresteren

Ultra Omega 3

Algemeen

Nutribites

Algenolie

Vegan

Lucovitaal

Super Visolie Omega 3

Omega 3 én Omega 6

Arctic Blue

Visolie kids

Kinderen

HEMA

gezuiverde visolie Omega 3

Volgens consumentenbond


Beste Omega 3 visolie supplement

NatuurlijkPresteren heeft met Ultra Omega-3 een mooie formule op de markt gebracht met de ideale verhouding EPA (330mg) en DHA (220 mg) per capsule. Daarnaast i er ook Vitamine E toegevoegd dat de omega-3 vetten beschermd. 

Wat ik het beste vind aan dit supplement is de zuiverheid van de visolie. Elk product is uitgebreid getest op onzuiverheden zodat je zeker bent van een goede kwaliteit.

Als je het wat moeilijker hebt om de capsules door te slikken, kun je kiezen voor de vloeibare versie met een frambozen smaak.

Ikzelf had echter geen problemen om de capsules doorgeslikt te krijgen.

Ultra Omega 3
NatuurlijkPresteren Ultra Omega 3
 • 550 mg omega-3 vetten per capsule
 • Vitamine E voor bescherming van Omega-3 vetten
 • Hoogste kwaliteitBeste vegan omega 3 supplement

Nutribites hebben met hun algenolie een mooie vegan formule voor een plantaardige en zuivere bron van omega 3-vetten.

De algen halen ze uit duurzame kweek van Nederlandse bodem.

Hun formule hebben ze verrijkt met vitamine C en vitamine E. Deze vitamines helpen om de algenolie goed op te nemen en de vetzuren te beschermen om de kwaliteit te garanderen.

In hun supplement vind je zowel DHA (432 mg) en EPA (216 mg) wat beide aan de hoge kant is maar in een goede verhouding.

nutribites algenolie
Nutribites Algenolie
 • 1440 mg algenolie
 • Verrijkt met Vitamine E en Vitamine C
 • Duurzaam én vegan


Beste omega 3 én omega 6 vetzuren supplement

Lucovitaal heeft een uitgebreid aanbod supplementen. En daar kan een Omega 3 supplement uiteraard niet in ontbreken.

Hoewel er bij dit supplement minder sprake is van een duurzame productie, zit de formule met kwalitatieve ingrediënten best goed.

Dagelijks moet je 2 capsules innemen zodat je elke dag 1204 mg Omega 3 vetzuren binnenkrijgt. De verhouding is daarbij 30% EPA (600 mg) en 20% DHA (400 mg). Opnieuw behoorlijk hoog en ik ben er van overtuigd dat 1 capsule per dag voldoende is om eventuele tekorten aan te vullen. Daarnaast zit in elke capsule ook 160 mg Omega 6.

Net als bij bovenstaande producten is ook de Super Visolie Omega 3 - 6, vitamine E toegevoegd voor een betere bescherming van de vetzuren.

lucovitaal super visolie omega
Lucovitaal Super Visole Omega 3
 • Hoog geconcentreerd
 • Verrijkt met Vitamine E en Omega 6
 • Voordelig


Beste omega 3 voor kinderen

Voor kinderen kan het moeilijker zijn om capsules in te nemen.

Daarom heeft Arctiv Blue speciaal voor kinderen (vanaf 1 jaar) gemaakt met een hoge dosering EPA, DHA en vitamine D.

Op vlak van smaak heeft Arctic Blue er voor gezorgd dat er geen visachtige nasmaak is. Al moet ik bekennen dat ik bij de eerste keer toch wel nog steeds een vissmaak kon proeven.

Om die vissmaak wat te verdoezelen, kun je de visolie toevoegen aan yoghurt of smoothies. Wanneer ik dat probeerde merkte ik niets meer van de vissmaak.

De zuiverheid, kwaliteit en verhoudingen van de visolie zitten goed en Arctic Blue heeft het MSC keurmerk waardoor je zeker bent van een duurzame bron van de vissen waar de visolie uit gewonnen wordt.

arctic blue visolie kids
Arctic Blue Omega 3 Pure Visolie Kids
 • Geschikt voor kinderen vanaf 1 jaar (en volwassenen)
 • Eenvoudig in yoghurt of smoothies te verwerken
 • Duurzame bron van visolie (MSC keurmerk)


Beste visolie volgens consumentenbond

De consumentenbond heeft de gezuiverde visolie omega-3 van HEMA uitgeroepen als beste visolie supplement. 

Daar ga ik echter niet mee akkoord. De consumentenbond bekijkt namelijk de hoeveelheden van Omega 3-vetzuren maar houdt geen rekening met de zuiverheid ervan. Het is niet omdat er gezuiverde visolie op de verpakking staat dat het ook echt een zuiver supplement is.

Wanneer een supplement te veel of te weinig vetzuren bevat, schrijven ze het product af. Daarbij kijken ze ook naar de aanbevolen hoeveelheid op de verpakking. Sommige producenten geven mee dat 2 capsules per dag aanbevolen zijn terwijl dat  de aanbevolen dagelijkse hoeveel (licht) kan overschrijden.

Wat HEMA doet op hun supplementen is 1 - 2 capsules per dag aanbevelen. Zo ontspringen ze de verantwoordelijkheid en voldoen ze alsnog aan de vereisten van de consumentenbond op vlak van dagelijkse aanbevolen hoeveelheid.

hema gezuiverde visolie omega 3
HEMA Gezuiverde visolie Omega-3
 • Beste keuze volgens consumentenbond
 • Voordelig
 • Niet duurzaam en niet zuiverWaarom omega 3 supplementen nemen?

voordelen omega 3 supplementen

Omega-3-supplementen kunnen verschillende voordelen bieden voor de gezondheid. Hier zijn enkele van de potentiële voordelen van het nemen van omega-3-supplementen:

 1. Hartgezondheid: Omega-3-vetzuren, met name EPA en DHA, kunnen helpen bij het bevorderen van een gezond hart. Ze kunnen de triglyceridenspiegels verlagen, het risico op hartaandoeningen verminderen, de bloeddruk reguleren en de gezondheid van de bloedvaten verbeteren.
 2. Hersenfunctie en ontwikkeling: DHA, een van de belangrijkste omega-3-vetzuren, speelt een essentiële rol in de ontwikkeling en het functioneren van de hersenen. Het kan helpen bij het bevorderen van een gezonde hersenontwikkeling bij baby's en kinderen, en het kan de cognitieve functie ondersteunen bij volwassenen, zoals geheugen, concentratie en stemming.
 3. Ontstekingsremmende eigenschappen: Omega-3-vetzuren hebben ontstekingsremmende eigenschappen, wat betekent dat ze ontstekingen in het lichaam kunnen verminderen. Dit kan voordelen bieden bij aandoeningen zoals reumatoïde artritis, inflammatoire darmziekte, astma en andere ontstekingsgerelateerde aandoeningen.
 4. Ooggezondheid: DHA is ook belangrijk voor de gezondheid van de ogen. Het speelt een rol in het behoud van het netvlies en kan helpen bij het voorkomen van leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) en droge ogen.
 5. Stemming en mentaal welzijn: Er is enig bewijs dat omega-3-supplementen kunnen helpen bij het verbeteren van de stemming en het verminderen van symptomen van depressie en angst. Hoewel de resultaten gemengd zijn, suggereren sommige onderzoeken dat het nemen van omega-3-supplementen een positief effect kan hebben op de geestelijke gezondheid.Heb jij omega 3 supplementen nodig?

wanneer extra omega 3 nodig

Omega-3-supplementen kunnen nuttig zijn in bepaalde situaties wanneer je niet voldoende omega-3-vetzuren via je dieet binnenkrijgt. Hier zijn enkele situaties waarin omega-3-supplementen mogelijk nodig zijn:

 1. Beperkte inname van omega-3-rijke voedingsmiddelen: Als je geen vis eet of een vegetarisch/veganistisch dieet volgt, loop je mogelijk het risico op een tekort aan EPA en DHA. In dat geval kunnen omega-3-supplementen, zoals visoliecapsules of algenolie (voor vegetariërs/veganisten), helpen om je inname van deze belangrijke vetzuren aan te vullen.
 2. Hartgezondheid: Omega-3-vetzuren, met name EPA en DHA, staan bekend om hun gunstige effecten op het hart. Als je een hoog risico hebt op hartaandoeningen of als je al hartproblemen hebt, kan het nemen van omega-3-supplementen helpen om de gezondheid van je hart te ondersteunen. Het is echter belangrijk om hierover met je arts te praten, omdat omega-3-supplementen mogelijk interacties kunnen hebben met bepaalde medicijnen.
 3. Ontstekingsziekten: Omega-3-vetzuren hebben ontstekingsremmende eigenschappen en kunnen nuttig zijn bij aandoeningen zoals reumatoïde artritis, inflammatoire darmziekte (zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa) en psoriasis. Hoewel omega-3-supplementen deze aandoeningen niet genezen, kunnen ze helpen de ontsteking te verminderen en symptomen te verlichten. Het is altijd raadzaam om dit met je arts te bespreken en hun begeleiding te volgen.
 4. Zwangerschap en kinderen: Omega-3-vetzuren, met name DHA, spelen een cruciale rol bij de ontwikkeling van de hersenen en het zenuwstelsel van een foetus en jonge kinderen. Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, kunnen baat hebben bij het nemen van omega-3-supplementen om ervoor te zorgen dat ze voldoende DHA binnenkrijgen. Raadpleeg echter altijd een zorgverlener voordat je supplementen gebruikt tijdens de zwangerschap.Wat is de beste vorm van omega 3?

vormen van omega 3

Er zijn verschillende vormen van omega-3-vetzuren, maar de drie belangrijkste zijn alfa-linoleenzuur (ALA), eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Elk van deze vetzuren heeft unieke voordelen en functies in het lichaam.

ALA is een essentieel omega-3-vetzuur dat voornamelijk voorkomt in plantaardige bronnen, zoals lijnzaad, chiazaad, walnoten en soja. Het lichaam kan een klein deel van ALA omzetten in EPA en DHA, maar deze conversie is meestal inefficiënt.

EPA en DHA komen voornamelijk voor in visolie en zijn direct beschikbaar voor het lichaam. Deze vetzuren zijn cruciaal voor de gezondheid van het hart, de hersenen, de ogen en het zenuwstelsel. EPA en DHA worden geassocieerd met ontstekingsremmende eigenschappen en kunnen helpen bij het verminderen van het risico op hartaandoeningen, het verbeteren van de stemming en het bevorderen van de hersenfunctie.

Over het algemeen worden EPA en DHA beschouwd als de meest effectieve vormen van omega-3-vetzuren, vooral vanwege hun directe biologische beschikbaarheid. Daarom wordt aanbevolen om voldoende vis of visolie-supplementen te consumeren om de inname van EPA en DHA te verzekeren.


Zijn omega 3 vetzuren supplementen van Kruidvat goed?

Nee, de omega 3 vetzuren supplementen van Kruidvat zijn niet van goede kwaliteit.

Niet alleen valt de zuiverheid van de ingrediënten te betwijfelen, de hoeveelheid en verhoudingen zijn zeker niet optimaal. Beter kies je voor een supplement met hogere zuiverheid en een betere formule dat optimale verhoudingen aanhoudt.


Zijn omega 3 supplementen onzin?

Omega 3 supplementen zijn zeker geen onzin. Wel dien je te beseffen dat de beste manier om voldoende Omega 3 binnen te krijgen is door gezonde voeding te eten waar deze voedingsstoffen van nature in voorkomen.

Heb je een tekort aan Omega 3, dan kunnen goede supplementen van hoge kwaliteit een oplossing bieden.


Kun je teveel Omega 3 supplementen innemen?

bijwerkingen teveel omega 3

Ja, het is mogelijk om te veel omega-3-supplementen in te nemen. Hoewel omega-3-vetzuren belangrijk zijn voor de gezondheid, is het belangrijk om de aanbevolen doseringen te respecteren. Een teveel aan omega-3 kan bijwerkingen en gezondheidsproblemen veroorzaken.

Hier zijn enkele mogelijke bijwerkingen van overmatige inname van omega-3-supplementen:

 1. Verhoogd bloedingsrisico: Hoge doses omega-3-vetzuren kunnen het bloedverdunnende effect hebben en het bloedingsrisico verhogen. Dit kan vooral problematisch zijn voor mensen die al bloedverdunnende medicijnen gebruiken of die een bloedstollingsstoornis hebben.
 2. Verstoorde bloedsuikerspiegel: Sommige onderzoeken suggereren dat zeer hoge doses omega-3-vetzuren de bloedsuikerspiegel kunnen beïnvloeden, vooral bij mensen met diabetes. Dit kan leiden tot problemen met de bloedsuikercontrole.
 3. Maagklachten: Het consumeren van te veel omega-3-supplementen kan maagklachten veroorzaken, zoals diarree, misselijkheid, oprispingen en een opgeblazen gevoel.
 4. Slechte bloedstolling: Hoewel omega-3-vetzuren gunstig kunnen zijn voor de gezondheid van het hart, kan overmatige inname ervan leiden tot een verhoogde bloedingstijd, wat kan resulteren in een slechte bloedstolling in geval van verwondingen.


Hoe ik visolie supplementen test en beoordeel

Elk visolie supplement krijgt een score op verschillende criteria. De som van die scores worden - via een gewicht op de totaalscore - gebruikt om de totaalscore te berekenen. Op die manier probeer ik een zo objectief mogelijk beoordeling te geven.

Volgende criteria worden gebruikt voor deze beoordeling:

Criteria

Gewicht op totaalscore

Omega 3 gehalte

30%

Kwaliteit en zuiverheid

25%

Duurzaamheid

20%

Bio-beschikbaarheid

15%

Prijs-kwaliteitverhouding

10%