.st0{fill:#FFFFFF;}

Beste Pre-workout | Wat? Met of zonder cafeïne? Voordelen preworkout

Auteur: Chesney
Publicatie: 01/07/2023
Laatste update: 24/08/2023

Als je je fysieke prestaties naar een hoger niveau wilt tillen en het meeste uit elke trainingssessie wilt halen, kan een goede pre-workout een waardevol hulpmiddel zijn.

Met talloze merken en verschillende formules op de markt kan het echter overweldigend zijn om de beste pre-workout voor jouw behoeften te kiezen.


>> Bekijk hier hoe ik Preworkouts test en beoordeel

intensive pretrain
Beste Pre-workout
 • Meer energie zonder crash tijdens je trainingen
 • Betere focus en concentratie
 • Geen bijwerkingen
 • 19 krachtige ingrediënten

Overzicht beste preworkouts van 2024 

Naam

Merk

Beste voor

Prijs

Intensive Pre-Train

CrazyNutrition

Mannen

Deep Diver

CabauLifestyle

Vrouwen

Full as F#ck

Rich Piana

Zonder cafeïne


Wat is een pre workout?

Een pre-workout is een voedingssupplement dat meestal in poedervorm wordt ingenomen voorafgaand aan lichamelijke activiteit, zoals een krachttrainingssessie in de sportschool of een sportwedstrijd. Het doel van een pre-workout is om de fysieke prestaties te verbeteren, het uithoudingsvermogen te vergroten, de focus en alertheid te verhogen, en de spierpomp te bevorderen.


Beste Pre-workout voor mannen

Intensive PreTrain preworkout product shot L4F
De intensive Pre-Train van CrazyNutrition is de beste pre-workout van 2024

 voor mannen. Dat neemt niet weg dat deze ook geschikt is voor vrouwen uiteraard. Met ingrediënten als cafeïne, Ashwagandha KSM-66, zwarte peper extract, L-arginine enz. is dit op vlak van prijs-kwaliteit de beste keuze als degelijk pre-workout.

Dit product is ook geschikt voor vegans en vegetariërs.

intensive pretrain
Beste Pre-workout
 • Meer energie zonder crash tijdens je trainingen
 • Betere focus en concentratie
 • Geen bijwerkingen
 • 19 krachtige ingrediënten


Beste pre workout voor vrouwen (& vegans)

Hoewel de Intensive Pre-Train van CrazyNutrition zeker ook voor vrouwen geschikt is, is de Pre-workout van Cabau Lifestyle zeker ook een goede keuze.

Dit preworkout supplement is speciaal op maat van vrouwen gemaakt. Bovendien is deze Deep Diver volledig vegan.

Met zijn 300 mg caffeine per 10 gram preworkout, is dit echter enkel geschikt voor mensen die niet gevoelig zijn voor cafeïne.

cabau lifestyle preworkout voor vrouwen
Cabau Lifestyle Deep Diver
 • Op maat van vrouwen gemaakt
 • Vegan
 • 300 mg caffeine per 10 gram


Beste pre workout zonder cafeïne

Als je gevoelig bent aan cafeïne en daardoor een preworkout zonder cafeïne zoekt, dan is het aanbod vele malen kleiner. Je beste keuze is in dat geval Full As F#ck van Rich Piana. 

Rich Piana is één van de meest gekende bodybuilders en heeft zijn eigen preworkout supplement op de markt gebracht.

full as fck rich piana preworkout
Full as F#ck
 • Unieke combinatie van Rich Piana
 • Geen cafeïne
 • Eenvoudig mengen met water, vruchtensap of sportdrank
 • Citrulline, Taurine en Glycerol Monostearate


Wat doet een pre-workout?

wat doet een preworkout

Een pre-workout heeft verschillende functies en doelen die het kan dienen om de fysieke prestaties tijdens het sporten te verbeteren. Hoewel de specifieke effecten kunnen variëren afhankelijk van de ingrediënten en formulering van het supplement, zijn hier enkele veelvoorkomende effecten van pre-workout supplementen:

 1. Energieniveau en alertheid verhogen: Pre-workout supplementen bevatten vaak stimulerende middelen zoals cafeïne. Deze ingrediënten kunnen de alertheid verhogen, vermoeidheid verminderen en energieniveaus stimuleren, waardoor je meer energie hebt om intensiever te trainen.
 2. Uithoudingsvermogen vergroten: Bepaalde ingrediënten in pre-workout supplementen, zoals beta-alanine en citrulline-malaat, kunnen het uithoudingsvermogen verbeteren. Beta-alanine helpt bijvoorbeeld de opbouw van melkzuur in de spieren te verminderen, waardoor je langer op een hoog intensiteitsniveau kunt trainen. Ideaal voor langere cardio trainingen dus.
 3. Verbeterde focus en mentale helderheid: Sommige pre-workout supplementen bevatten noötropische ingrediënten, zoals tyrosine of taurine, die de focus en mentale alertheid kunnen verbeteren. Dit kan je helpen om je beter te concentreren op je training en de juiste mindset te behouden.
 4. Verhoogde spierpomp en vasodilatatie: Sommige pre-workout supplementen bevatten ingrediënten zoals L-arginine en citrulline-malaat, die de bloedvaten kunnen verwijden (vasodilatatie) en de bloedstroom naar de spieren kunnen verhogen. Dit kan leiden tot een verbeterde spierpomp, waarbij de spieren voller en groter aanvoelen tijdens de training.
 5. Spierkracht en -vermogen vergroten: Pre-workout supplementen kunnen ingrediënten bevatten zoals creatine, die de spierkracht en -vermogen kunnen verhogen. Creatine is betrokken bij de energieproductie in de spieren en kan helpen om explosieve krachtactiviteiten te ondersteunen.


Preworkout timing

De meeste pre-workout supplementen worden ongeveer 30 minuten voorafgaand aan je training ingenomen. Dit geeft voldoende tijd voor de ingrediënten om in je systeem opgenomen te worden en hun effecten te laten zien.

Het is belangrijk om de specifieke aanbevelingen op het etiket van je pre-workout supplement te volgen, omdat de timing kan variëren afhankelijk van de formulering. Vermijd het nemen van een pre-workout te laat op de dag, omdat de stimulerende effecten je slaap kunnen verstoren. Het is ook raadzaam om te experimenteren met de timing om te zien wat het beste werkt voor jouw lichaam en trainingsroutine.


Wat zit in een pre-workout?

wat zit in een preworkout

Een pre-workout supplement kan verschillende ingrediënten bevatten, afhankelijk van het merk en de specifieke formulering. Hier zijn enkele veelvoorkomende ingrediënten die je kunt vinden in pre-workout supplementen:

 1. Cafeïne: Een populaire stimulerende stof die je energieniveau verhoogt, de alertheid verbetert en vermoeidheid vermindert.
 2. Beta-alanine: Een aminozuur dat kan helpen bij het verminderen van de opbouw van melkzuur in de spieren, waardoor je langer op hoge intensiteit kunt trainen.
 3. Creatine: Een stof die de spierkracht en -vermogen kan verhogen, evenals het herstel na de training kan bevorderen.
 4. L-arginine en citrulline-malaat: Ingrediënten die kunnen helpen bij het bevorderen van vasodilatatie, het verwijden van bloedvaten en het verbeteren van de bloedstroom naar de spieren.
 5. B-vitamines: De B-vitamines zijn betrokken bij de energieproductie en kunnen helpen bij het verbeteren van de stofwisseling en het omzetten van voedsel in energie.
 6. Aminozuren: Sommige pre-workout supplementen bevatten specifieke aminozuren, zoals BCAA's (branched-chain amino acids), die kunnen helpen bij spierherstel en het verminderen van spierafbraak tijdens de training.
 7. Noötropica: Deze stoffen, zoals tyrosine of taurine, kunnen de focus, mentale alertheid en cognitieve prestaties verbeteren.


Is een preworkout slecht voor je?

Een pre-workout supplement kan potentieel bijwerkingen hebben en is mogelijk niet geschikt voor iedereen. Hoewel pre-workouts over het algemeen veilig zijn wanneer ze verstandig en volgens de instructies worden gebruikt, is het belangrijk om enkele mogelijke risico's in overweging te nemen:

 1. Overstimulatie en bijwerkingen van cafeïne: Pre-workouts bevatten vaak cafeïne, wat stimulerend kan werken. Te veel cafeïne kan leiden tot bijwerkingen zoals nervositeit, angstgevoelens, hartkloppingen, slaapproblemen en maagklachten. Het is belangrijk om de aanbevolen doseringen te volgen en je totale cafeïne-inname vanuit andere bronnen (koffie, energiedrankjes, etc.) daarbij op te tellen.
 2. Allergische reacties of gevoeligheid: Sommige mensen kunnen allergisch zijn voor bepaalde ingrediënten in pre-workouts, zoals kleurstoffen, vulstoffen of stimulerende middelen. Controleer dus de ingrediëntenlijst en wees je bewust van mogelijke allergieën of gevoeligheden.
 3. Interacties met medicijnen of gezondheidsaandoeningen: Sommige ingrediënten in pre-workouts kunnen interageren met bepaalde medicijnen of gezondheidsaandoeningen. Bijvoorbeeld, mensen met hoge bloeddruk, hartproblemen, diabetes of andere medische aandoeningen moeten voorzichtig zijn en een zorgverlener raadplegen voordat ze een pre-workout gebruiken.
 4. Afhankelijkheid en tolerantie: Langdurig en overmatig gebruik van pre-workouts met stimulerende middelen zoals cafeïne kan leiden tot tolerantie, waarbij je steeds hogere doses nodig hebt om hetzelfde effect te bereiken. Dit kan resulteren in afhankelijkheid en moeilijkheden om zonder pre-workout te trainen.


Hoe ik Preworkouts test

Wanneer ik preworkouts test en beoordeel, gebruik ik steeds dezelfde criteria om zo objectief mogelijk te blijven. Elk criterium krijgt daarbij een gewicht op de totaalscore. Zo is bijvoorbeeld de effectiviteit van een preworkout belangrijker dan de ingrediënten.

Volgende criteria worden gebruikt voor pre-workouts:

Criteria

Gewicht op totaalscore

Effectiviteit

40%

Veiligheid & bijwerkingen

20%

Ingrediënten

15%

Smaak en mixbaarheid

15%

Prijs-kwaliteit

10%

 • Effectiviteit: hoe goed een pre-workout supplement daadwerkelijk werkt. Dit omvat factoren zoals verhoogde energie, verbeterde focus, betere spierpomp en uithoudingsvermogen.
 • Veiligheid & bijwerkingen: Is het productzuiver, vrij van schadelijke stoffen en voldoet het aan voorschriften en richtlijnen? 
 • Ingrediënten: Wat zijn de doseringen? Kwaliteit van de gebruikte ingrediënten? Eventuele toevoegingen?
 • Smaak & mixbaarheid: lost de preworkout goed op? Smaakt het drankje goed? Hoeveel smaken zijn er beschikbaar?
 • Prijs-kwaliteit: hoe verhoudt de prijs per portie zich tegenover de kwaliteit van het product?