Veel fanatieke fietsers trainen het liefst het gehele jaar door om hun conditie op peil te houden. Je ziet vaak dat wielrenners of mountainbikers in de winter iets minder fietsen vanwege vorst en lage temperaturen, terwijl ze in het voorjaar veel kilometers maken om hun niveau weer op te schroeven.
Om heel het jaar jouw conditie en niveau op hetzelfde peil te houden kan een fietstrainer uitkomst bieden. Een fietstrainer is een standaard waarin je je eigen racefiets kunt klikken. Het achterwiel is dan vrij van de grond waardoor je op je eigen fiets binnen kunt fietsen.
Met een goede fietstrainer heb je geen last van winterse weersomstandigheden en kun je heel het jaar door binnen én buiten trainen zodat je conditie niet verloren gaat. Fietstrainers zijn er inmiddels in vele soorten en maten met diverse technische snufjes.
De bekendste merken zijn de Tacx modellen, dat is ook niet zo raar want Tacx heeft meer dan 50%van de markt in de handen. Daarnaast heb je ook nog Elite, Wahoo en CycleOps die bekend zijn in het fietsland.
Waar moet je op letten bij het aanschaffen van de beste fietstrainer? We zullen een paar van de beste fietstrainers uitlichten en vertellen waar je rekening mee moet houden bij de aankoop van een fietstrainer.
Overzicht beste fietstrainers
Geen tijd om het volledige artikel te lezen? Geen nood, in deze tabel vind je de beste fietstrainers voor 2024.
Afbeelding | Product | Beste voor | Prijs |
---|---|---|---|
Elite Direto XR-T | Beste allround | ||
Wahoo Kickr Smart Trainer | Beste interactieve | ||
Elite Direto XR | Beste direct drive | ||
Wahoo Kickr Snap Trainer | Beste wheel on | ||
Tacx Flux 2 Smart Trainer | Beste Tacx | ||
Tacx Antares Rollenbank | Beste goedkope |
Beste fietstrainer 2024
De Elite Direto XR-T wordt door vele als de beste fietstrainer bestempeld. Het is namelijk een fietstrainer die jou helpt om nog betere prestaties te leveren. Deze fietstrainer heeft namelijk een geïntegreerde vermogensmeter waardoor je wordt uitgedaagd om het hoogste prestatieniveau te halen. Je kan hem aan alle gangbare trainingsapps koppelen zodat jij je trainingsresultaten kunt bijhouden.
De fietstrainer heeft een zwaar vliegwiel en een vermogen van 2300 Watt waardoor je een helling tot 24% kunt nabootsen. Koppel hem via Bluetooth met je telefoon, tablet of sporthorloge en je kun met applicaties zoals Zwift trainen.
Ook heeft hij Ant+ en Ant8 FE-C waardoor je hem ook kunt koppelen met een hartslagmeter. Dit model is hetzelfde als de Direto XR behalve dat deze geen Shimano 11-speed cassette krijgt meegeleverd. Wanneer je je eigen cassette aansluit zul je merken dat deze fietstrainer erg stil is. Hij maakt wel geluid, maar dit is niet storend.
Wat we goed vinden
Elite Direto XR-T
Beste interactieve fietstrainers
De Wahoo KICKR Smart Trainer is de beste fietstrainer van Wahoo en tevens de meest uitgebreide. Deze fietstrainer heeft veel verschillende software opties beschikbaar waardoor je thuis de meeste ultieme trainingservaring krijgt.
Het extra zware vliegwiel geeft jou het gevoel als je buiten aan het fietsen bent en geeft je een realistische fietservaring. Met een vermogen van 2200 Watt is het een vrij sterke fietstrainer en mag hij in onze lijst met beste fietstrainers dus niet ontbreken.
De vermogensmeter meet met een nauwkeurigheid van maar liefst 1%. Met de fietssteunen maak je gemakkelijk zijdelingse bewegingen en de pootjes zijn eenvoudig te bevestigen en af te stellen. De fietstrainer kan hierdoor meeveren in hoeken tot 5%.
Daarnaast kunnen veel fietsen op deze trainer worden bevestigd, hij is namelijk geschikt voor zowel wielrenfietsen als mountainbikes met een wielmaat van 24 t/m 29 inch. Ook heeft deze Wahoo KICKR Smart Trainer een automatische kalibratie.
Als je tijdens een race of training het vliegwiel laat uitlopen, herkent de KICKR dit en wordt het kalibratieproces gestart. Dit heeft als resultaat dat de krachtmeting zo nauwkeurig mogelijk blijft. Je kunt hem middels ANT+, FE-C en Bluetooth verbinden met diverse traininingssoftware.
De weerstand wordt automatisch aangepast als je virtueel een berg beklimt. Bovendien kun je 3 bluetoothapparaten tegelijkertijd te koppelen.
Wat we goed vinden
Wahoo Kickr Smart Trainer
Beste direct drive fietstrainer
De Elite Direto XR is een hele prettig en comfortabel fietstrainer waarmee jij het beste uit je training kunt halen en is wat ons betreft één van de beste direct drive fietstrainers met interactieve functies.
Hij heeft een geïntegreerde vermogensmeter waardoor je wordt uitgedaagd om het hoogste prestatieniveau te halen.
Middels bluetooth, Ant+ en Ant8 FE-C kun je hem aan bijna alle trainingsapps koppelen en kun jij gemakkelijk je trainingsresultaten bijhouden. Het is een krachtige fietstrainer met een vermogen van 2300 Watt.
Het heeft een zwaar vliegwiel en kan hellingen tot 24% nabootsen. Samen zorgt het voor een realistische fietservaring. De meegeleverde Shimano 11-speed cassette is niet geluidloos, maar wel erg stil.
Wat we goed vinden
Elite Direto XR
Beste wheel on trainer
De KICKR Snap Trainer is een realistische en nauwkeurige fietstrainer en is de ideale trainer voor fanatieke fietsers. Het is ook nog eens een stevige en stabiele fietstrainer doordat hij een gemaakt is van hoogwaardig carbonstaal en hij over een stabiele voet beschikr. De vermogensmeter is tot 3% nauwkeurig. De fietstrainer heeft een vermogen van 1500 Watt waardoor hij een stijgingspercentage tot 12% kan nabootsen .
De LED lampjes op de trainer laten zien welke externe powermeters actief zijn . Met behulp van LED lampjes lat de fietstrainer zien welke verbindingen actief zijn, waardoor het mogelijk is om gebruik te maken van externe powermeters.
Dankzij de koppeling met trainingsapp kan de fietstrainer automatisch de weerstand aanpassen als bergop fietst. Daarnaast is de KICKR Snap trainer ook nog eens licht in gewicht. Door het realistische fietsgevoel kun je gemakkelijk thuis veel kilometers maken.
Wat we goed vinden
Wahoo Kickr Snap Trainer
Beste Tacx fietstrainer
De Tacx Flux 2 Smart is een Direct Drive fietstrainer met veel software opties en een goede nauwkeurigheid is de beste keuze voor een tacx trainer. Ook is hij daarnaast nog eens mooi om te zien en krachtig in gebruik. Je kunt op deze fietstrainer een efficiënte indoortraining volgen.
De Tacx Flux 2 Smart heeft vermogen van 2000 Watt en kan daardoor hellingen tot 16% nabootsen. Ook heeft hij een nauwkeurigheid van minder dan 2,5%. De fietstrainer is geschikt voor mountainbikes en wielrenfietsen met een wielmaat van 26 t/m 29 inch en zowel een Shimano als SRAM cassette kunnen er op geklikt worden.
Het zware vliegwiel van 7,5 kg zorgt ervoor dat je een comfortabel training kunt volgen. Ook heb je nauwelijks lat van trillingen en geluid. Je kunt via ANT+, FE-C en Bluetooth de fietstrainer verbinden met verschillende trainingssoftware voor een uitdagende en afwisselende training.
Wat we goed vinden
Tacx Flux 2 Smart trainer
Beste goedkope fietstrainer
De Tacx Antares Rollenbank is een goedkope vorm van fietstrainer waarmee binnen met zowel de mountainbike of wielrenfiets kunt trainen. Dankzij de kegelvormige rollen blijf de Tacx Antares rollenbank altijd in het midden van de fietstrainer staan. De fietstrainer is geschikt voor alle fietsen die een wielmaat hebben van 26 t/m 29 inch. De rollen hebben een diameter 100-110 mm en zorgen voor stabiliteit en stevigheid. Je kunt de rollenbank na gebruik weer gemakkelijk opbergen doordat deze inschuifbaar is.
Wat we goed vinden
Tacx Antares Rollenbank
Voordelen van een fietstrainer
De beste fietstrainers hebben als grootste voordeel dat je gemakkelijk het gehele jaar door kunt trainen. Immers je kunt binnen trainen als het regent of als het vriest. Wat zijn de andere voordelen van een fietstrainer?
1. Altijd kunnen trainen
Met een fietstrainer kun je altijd trainen, net wanneer het voor jou uitkomt. Zo kun je aan het einde van een werkdag trainen of savonds. Het maakt niet uit of het al donker is of dat het regent, met een fietstrainer fiets jij wanneer het voor jou uitkomt.
2. Conditie opbouwen en afvallen
Het fietsen op een wielrenfiets of racefiets binnen kan goed idee zijn als je graag je conditie op peil wilt houden of als je wilt afvallen. Je kunt zelf bepalen welke weerstand en snelheid je aanhoudt. Hoe hoger de snelheid en weerstand, hoe meer calorieën je verbrandt.
3. Jezelf uitdagen
De meeste fietstrainers hebben de mogelijkheid om te combineren met trainingssoftware waardoor je kan kiezen voor uiteenlopende trainingen. Wanneer je kiest voor een fietstrainer met een zwaar vliegwiel en hoog percentage helling kun jij jezelf blijven uitdagen met moeilijke ritten.
4. Fietsen op je eigen fiets
Je klikt gemakkelijk je fiets in de fietstrainer en je fietst op jouw eigen fiets (met wheel on of direct drive). Dit voelt vertrouwd en je hoeft geen aanpassingen te doen aan je fiets.
5. Goed voor been- en bilspieren
Wanneer je actief fietst train jij je been- en bilspieren. Wanneer je regelmatig fiets zal je na verloop van tijd mooie gespierde billen en benen krijgen.
6. Cardio training
Het fietsen op een wielrenfiets of mountainbike binnen is een vorm van cardiotraining. Als je langdurig zowel binnen als buiten traint zal je conditie verbeteren waardoor je longcapaciteit wordt vergroot en je steeds fitter zult voelen.
Waar moet je op letten bij het kopen van een fietstrainer?
Er zijn veel verschilleden soorten fietstrainers beschikbaar. Wanneer je een fietstrainer gaat aanschaffen zijn er een aantal zaken waar je op moet letten, zoals bijvoorbeeld het soort rem en het vermogen. Deze zijn van invloed op de training. We zetten op een rij waar je op moet letten bij aanschaf van een fietstrainer.
1. Soort fietstrainer
Er zijn verschillende soorten fietstrainers en dat zul je ook gemerkt hebben in deze lijst met beste fietstrainers. Je kunt kiezen tussen een smart trainer (ook wel interactieve fietstrainer genoemd) en een basis fietstrainer.
Met een smart trainer kun de weerstand aanpassen via een app. Je verbindt de fietstrainer via een tablet, telefoon of pc en via de app kun je vervolgens de fietstrainer aansturen.
Wanneer je enkel een fietstrainer gebruikt voor een warming up is een basisfietstrainer meer dan voldoende. Maar wanneer je veel fietst en geavanceerde trainingsgegevens wilt bijhouden is een interactieve fietstrainer beter geschikt. Ook kun je door middel van virtueel reality een parcours zoals de Alpe D’Huez en de Cauberg fietsen terwijl de trainer thuis inde kamer staat.
Naast virtuele routes heb je met een smarttrainer ook vaak de mogelijkheid om work-outs en trainingsschema’ s te volgen.
2. Wheel on of direct drive
Naast een basis of smart fietstrainer heb je de keuze uit een wheel on of een direct drive trainer.
Bij een wheel on plaatst je de achterband van de fiets op een remrol. Deze rol zorgt voor de weerstand. En de weerstand van de rol kun je zelf aanpassen. Deze fietstrainers zijn vrij goedkoop en hebben als voordeel dat ze weinig geluid maken.
De direct drive trainers beschikken over een cassette waarin je je fiets moet bevestigen. Je moet dan eerst het achterwiel uit je fiets halen voordat je de fiets in de cassette kunt klikken. Het voordeel hiervan is dat je een meer realistisch fietsgevoel krijgt omdat ze ook een hoger hellingspercentage kunnen nabootsen. Ook hebben ze vaak een groter weerstand en meer vermogen dan een wheel on fietstrainer. Bovendien verslijt je met een direct drive je fietsband niet.
3. Soorten remmen
De remmen op een fietstrainer zijn van invloed op de weerstand en daarmee ook van invloed op de training. Zo kan een sterke rem voor meer weerstand zorgen en een realistischer stijgingspercentage nabootsen. Er zijn vier verschillende remmen.
4. Stijgingspercentage
De weerstand die de rem levert heeft invloed op het stijgingspercentage. Hierbij geldt hoe hoger de weerstand, hoe hoger het stijgingspercentage. Wanneer je zomaar een paar heuvels wilt beklimmen is een stijgingspercentage tussen de 5 en 10% meer dan voldoende. Wil je echter een zwaardere rit maken die vergelijkbaar is met fietsen tussen de bergen dan is een stijgingspercentage van tussen de 10 % en 20 % meer geschikt.
5. Geluid
Sommige fietstrainers met cassette kunnen flink geluid maken. Wanneer jij 's avonds wilt trainen terwijl de kinderen al in bed liggen kan het vervelend zijn. Maar ook voor jezelf kan weinig geluid tijdens het trainen zorgen voor een meer comfortabele training. Bij de meeste fietstrainers staat het geluidsniveau wel aangegeven. Over het algemeen geldt dat direct drive fietstrainers minder lawaai maken dan wheel on fietstrainers.
6. Stabiliteit
De stabiliteit van de beste fietstrainer wordt bepaald door het materiaal en het gewicht van de trainer. Wanneer je kiest voor een zware fietstrainer kun je ook rekenen op meer stabiliteit. Een nadeel is wel dat deze vaak moelijker te verplaatsen is.
7. Materiaal
Bij het kopen van de beste fietstrainer is het materiaal ook een belangrijke factor. Zo zijn de goedkoper fietstrainers vaak gemaakt van wat minder hoogwaardig materiaal waardoor ze lichter in gewicht zijn en daardoor minder stabiel. Dit is dus niet zoals bij een racefiets of mountainbike waarbij geldt dat hoe lichter, hoe beter 😉
De meeste fietstrainers zijn gemaakt van kunststof, ijzer, aluminium of staal en sommige trainers zijn gebouwd met een combinatie van deze materialen. Het materiaal heeft ook invloed op het gebruik van een fietstrainer. Wanneer je een fietstrainer vaak mee wilt nemen naar een race dan is materiaal zoals kunststof handiger dan ijzer omdat dit licht in gewicht is. Als je de fietstrainer veelal thuis gebruikt en intensieve en zware ritten wilt maken kan aluminium of staal een goed idee zijn.
8. Connectiviteit
Wil jij graag trainen met verschillende trainingssoftware en apps zoals bijvoorbeeld zwift dan is de connectiviteit van de trainer van belang. Ook als je tijdens een training de weerstand wilt verstellen of je trainingsresultaten wilt zien is de mogelijkheid om te koppelen aan apps gemakkelijk.
Fietstrainer accessoires en benodigdheden
Heb jij een fietstrainer gekocht dan kun je ook verschillende accessoires en benodigdheden kopen om nog meer uit je training te halen. Sommige accessoires zoals een trainingsband zijn essentieel, andere zoals een ventilator is meer een nice-to-have.
1. Trainingsband
Heb jij een wheel on, dan is een trainingsband noodzakelijk. De meeste wheel on modellen zijn namelijk niet gemaakt voor fietsen met gewone banden. Deze banden zulllen dan ook veel sneller slijten als je ze wel gebruikt op een wheel on trainer. Een speciale trainingsband is gemaakt van sterker rubber wat niet snel slijt en minder geluid produceert. Ook kun je kiezen voor een trainingswiel. Zo hoef je niet steeds het bandje te wisselen maar hoe je enkel het achterwiel te verwisselen.
2. Voorwielsteun
Een voorwielsteun zorgt voor extra stevigheid en houdt het voorwiel goed op zijn plek. Wanneer je intensief en hard traint kan het voorkomen dat het voorwiel los schiet, waardoor er lelijke ongelukken kunnen gebeuren. Door een voorwielsteun blijft het voorwiel stevig zitten. Daarnaast zorgt het voorwielsteun ervoor dat het hoogteverschil tussen het achter- en voorwiel wordt opgeheven.
3. Trainingsmat
Een trainingsmat is ideaal om je ondergrond te beschermen. Niet alleen voorkom je krassen op de vloer, ook dempt een trainingsmat het geluid en trillingen. Daarnaast zorgt het ervoor dat als je tijdens een flinke training zweet dat dit niet op de vloer terecht komt.
4. Trainingssoftware
Heb je een interactieve fietstrainer dan kun je verschillende trainingssoftware en apps gebruiken voor een interactieve training. Een voorbeeld hiervan is Zwift. Met Zwift kun je virtuele tochten maken door allerlei plekken over de gehele wereld, online race tegen andere fietsers en krijg je verschillende trainingsschema’s die je kunt volgen.
Hoe onderhoud je je fietstrainer?
Een fietstrainer kun je gemakkelijk onderhouden. Wanneer je goed voor je fietstrainer zorgt gaat hij langer mee. Zowel voor een interactieve fietstrainer als voor een basisfietstrainer geldt dat je wellicht tijdens een intensieve training flink zweet. Dit kan op de trainer terecht komen. Het is slim om na elke training de cassette en de onderdelen even schoon te maken. Het zout in het zweet kan er anders voor zorgen dat de onderdelen gaan roesten. Je kunt ook speciale matten kopen om je fietstrainer op neer te zetten. Deze vangen het zweet op zodat het niet op de ondergrond kom en zorgen voor extra stabiliteit.
Een fietstrainer is geen goedkope aanschaf, daarom wil je er zeker van zijn dat je een goede beslissing maakt. We zetten de meest veelgestelde vragen met antwoorden op een rij, zo kun jij een goed geïnformeerde beslissing maken.
Veel gestelde vragen
Een fietstrainer is een apparaat waarin je je eigen wielrenfiets of mountainbike klikt. Je hebt de keuze uit een basis fietstrainer of een interactieve fietstrainer.
Daarnaast heb je een wheel-on fietstrainer waarin je het achterwiel van je fiets klikt of een direct-drive fietstrainer. Bij dit model moet je de achterband uit je fiets halen en klik je de fiets in een cassette.
Met een fietstrainer kun je binnen trainen en het gevoel van buiten fietsen simuleren. Bij de interactieve fietstrainers kun je virtuele routes rijden en worden aan de hand van vlakke of heuvelachtige omgeving de weerstand geregeld.
Er zijn veel apps waardoor je een interactieve training een stuk leuker maakt. Zo zijn er apps waarmee je een virtuele route fietst of waardoor je met of tegen vrienden kunt fietsen of om je trainingsresultaten bij te houden.
Een van de meest populairste apps is de Zwift. Je kunt deze in combinatie met alle fietstrainers gebruiken. Je kan hiermee routes rijden over heel de wereld.
Koop je een Tacx fietstrainer dan krijg je een Tacx Cycling app om je trainingsgegevens te analyseren. Je kan niet alleen je prestaties bijhouden maar je kunt ook middels videosimulatie virtuele routes rijden.
Als je een Wahoo fietstrainer in huis hebt kun je gebruik maken van de Wahoo Fitness applicatie. Deze applicatie is niet alleen geschikt voor het trainen maar kun je ook gebruiken tijdens een fietstocht in de buitenlucht. Met de app kun je hellingshoek aanpassen, je afstand en tijd meten of je hartslag.
Wil je een virtuele route rijden dan moet je hem in combinatie met een andere app gebruiken. Als je niet persé een virtuele route wilt rijden kun je de app TrainerRoad gebruiken. Deze app is ideaal om prestaties en progressie bij te houden. Daarnaast heb je ook nog de keuze uit BKool, MY E-training, Kinomap of RGT Cycling en tal van andere apps.
Er zijn verschillende mogelijkheden als je binnen wilt trainen. Zo kun je kiezen voor een spinningfiets, hometrainer of fietstrainer.
Er zitten verschillen tussen deze drie modellen. Zo beschikt een spinningfiets over een vliegwiel wat verbonden is met de trappers. Wanneer je stopt met trappen stopt het vliegwiel nog niet direct. Hierdoor ben je vaak gemotiveerd om langer door te trappen en sneller te fietsen.
Spinningfietsen zijn fietsapparaten die orden aangedreven door een v-belt of door een ketting. Ze zijn gemakkelijk in gebruiken en zijn laagdrempelig. Hierdoor zijn ze geschikt voor iedere fietser die graag een intensieve work-out wilt uitvoeren.
Een fietstrainer is daarentegen speciaal bedoeld voor mountainbikers en wielrenners. Immers in een fietstrainer moet je je eigen fiets klikken. Doordat je je mountainbike of wielrenfiets in een fietstrainer klikt kan je binnen het buiten fietsgevoel simuleren.
Een fietstrainer en een hometrainer wordt nog weleens door elkaar gebruikt, maar het grootste verschil is dat je bij een fietstrainer je eigen fiets gebruikt.
Daarnaast beschikt een hometrainer over een free-wheel, dit houdt in de trappers niet zijn verbonden aan het vliegwiel. Wanneer je stopt met trappers staan de trappers in 1x stil.
Het fietsen op een hometrainer lijkt het meeste op fietsen op een normale fiets. Het is laagdrempelig en wordt vaak ingezet voor revalidatie doeleinden. Het fietsen op een fietstrainer is echt voor wielrenners of mountainbikers die hun conditie en niveau op peil willen houden en (intensief) willen gaan trainen op een echte racefiets.
Welke model het beste voor jou is hangt geheel af van waarom je een fietstrainer wilt gebruiken. Wanneer je een fietstrainer gebruikt voor een warming-up of cooling-down tijdens een training of race kan een basis fietstrainer voldoende zijn.
Ook wanneer je enkel in de winter een paar keer wilt fietsen om je conditie op peil te houden kan een basis model geschikt zijn. Je hebt dan niet zoveel functionaliteiten nodig.
Daarnaast beschikken interactieve fietstrainers vaak over een accu zodat de computer kan worden aangestuurd, welke je moet aansluiten op het stroomnet. Een interactieve fietstrainer kan handig zijn als je veel binnen fietst en traint voor een bepaald doe. Niet alleen kan je dan verschillende trainingsprogramma’s volgen, ook kun je virtuele routes fietsen.
De weerstand en stijgingspercentage wordt automatisch aangepast aan de route. Hierdoor wordt het fietsen binnen een stuk leuker en voelt het echter en realistischer aan.