.st0{fill:#FFFFFF;}

Beste creatine op de markt in 2024 – Top 3 Review Test & Ervaringen

Auteur: Chesney
Publicatie: 09/09/2020
Laatste update: 02/04/2024

Elke krachtsporter weet het, creatine helpt je prestaties naar een hoger niveau te tillen. Voor elke explosieve sport is creatine een mooie aanvulling op een gezond dieet. Maar niet alle creatine is gelijk in kwaliteit. Sommige creatine supplement producten zijn veel te duur, andere zijn gewoon niet optimaal samengesteld.

Daarom deden wij de test en hebben we verschillende creatines uitgeprobeerd. In onze zoektocht naar de beste creatine zijn we tot deze TOP 3 lijst gekomen.

Overzicht beste creatine

Om het je gemakkelijk te maken hebben we in onderstaande tabel een overzicht gemaakt van de beste creatine voor 2024:

Afbeelding

Product

Beste voor

Prijs

creatine creapure olimp

Creapure Creatine

Beste prijs/kwaliteit
Keuze van de redactie

beste creatine capsule

Optimum Nutrition

Beste keuze voor capsule-vorm

real mcm creatine monohydraat

Real MCM

Beste voordelige koop

Creapure Creatine

Ongetwijfeld de beste creatine is deze creapure creatine. Deze creatine is zowat de meest zuivere vorm van creatine op de markt. Deze creatine is echt zeer fijn en zuiver. De leverancier doet dan ook alles om topkwaliteit te leveren. Zo wordt elke batch nauwkeurig getest op zuiverheid en kwaliteit. Met deze beste creatine mag je gegerandeerd rekenen op een verbetering van je prestaties bij sporten die explosieve inspanningen van je lichaam vereisen.

Op vlak van prijs per gram, in combinatie met de superieure kwaliteit, is dit je beste keuze. Het is dan ook niet geheel onverwachts dat dit het meest verkochte product is ter wereld - op vlak van creatine dan 😉

creatine creapure olimp

Creatine van Optimum Nutrition

In ons lijstje met beste creatines kon Creatine van Optimum Nutrition niet ontbreken. Dit product komt niet in poedervorm maar wel in capsules. Per 2 capsules krijg je zo 2500 mg Creapure binnen. Bovendien is het product gemicroniseerd - zonder extra toevoegingen - waardoor je het product sneller gaat opnemen. Deze Fast Release capsules met creatine micronized zijn wat ons betreft de beste creatine keuze in capsule vorm.beste creatine capsule

Creatine monohydraat van Real MCM

Creatine monohydraat van Real MCM is zoals de naam doet vermoeden een monohydraat creatine. Als je kijkt op de ingrediëntenlijst zal je er snel wat opvallen. Dit is een zuivere creatine. Geen extra toevoegingen en enkel maar de beste kwaliteit. Je mag gerust wel stellen dat deze creatine monohydraat tot de top van de wereld behoort. Bovendien heb je bij aankoop van meerdere potten ook nog eens leuke voordelige aanbiedingen. Een zeer goede keuze dus!


real mcm creatine monohydraat

Wat is creatine?

Creatine is een stof die voorkomt in de spieren en aangemaakt wordt in de alvleesklier, lever en nieren. Het wordt gevormd door 3 aminozuren; arginine, glycine en methionine. Het speelt een belangrijke rol bij het opslaan en transporteren van energie.

Via het bloed wordt creatine getransporteerd naar de plaatsen in je lichaam waar je extra energie nodig hebt. Zo'n 5% van alle creatine gaat naar je hart en hersenen. De overige 95% eindigen in je spieren.

Gemiddeld gezien bevat je lichaam 80 - 130 gram creatine. Hiervan wordt dagelijks zo'n 1 tot 2 % afgebroken. Je kunt daarbij je creatine niveau terug omhoog krijgen door voeding. Maar het is niet eenvoudig om voldoende creatine uit je voeding te halen.

Daarom maken sporters dan ook vaak gebruik van creatine supplementen. Dit kan in de vorm van capsules of in een poeder vorm.


Hoeveel creatine per dag moet ik nemen?

Het is bewezen door onderzoeken die dateren van 1996 dat 20 gram creatine per dag, gedurende 5 dagen, het creatine gehalte in je spierweefsel met 30 tot 45% verhoogt.

Als je na die eerste 5 dagen, elke dag ongeveer 2 - 3 gram creatine neemt, blijft je creatine-gehalte behouden. Belangrijk daarbij is wel dat je de beste creatine neemt zoals creapure creatine. Dan profiteer je het meest van de resultaten.

Een man van 70 kg verbrandt dagelijks een hoeveelheid van zo'n 2 gram creatine. Als je na de laadfase dus een inname van 2 gram handhaaft, blijft je niveau stabiel.


Hoe werkt creatine?

De beste manier om uit te leggen hoe creatine precies werkt is om de voordelen van deze stof op je spiermassa mee te geven:

  • Verhoogt maximale spierbelasting: het komt er op neer dat je spieren in 1 training meer belast kunnen worden. Op die manier kun je dus intensere workouts voltooien (bron)
  • Verbetert celsignalen: je spiercellen kunnen gemakkelijker signalen met elkaar uitwisselen. Hierdoor bevorder je spierherstel en nieuwe spiergroei (bron)
  • Verhoogt anabole hormenen: studies geven aan dat je anabole hormonen verhogen na consumptie (bron)
  • Stimuleert celhydratatie: het watergehalte in je spiercellen verhoogt. Daardoor zetten cellen uit wat een effect kan hebben op je spiergroei (bron)
  • Verminderde eiwitafbraak: Doordat eiwitten minder snel afgebroken worden, worden ook je spieren minder snel afgebroken. Dat heeft als voordeel dat je in principe ook minder eiwitpoeder moet innemen om spierafbraak te voorkomen (bron)
  • Lager mystotatine gehalte: verhoogde niveaus van het eiwit mystotatine kan nieuwe spiergroei vertragen of zelfs volledig afremmen. Creatine verlaagt de niveaus van dit eiwit waardoor het groeipotentieel van je spieren toeneemt (bron)

Zijn er mogelijk bijwerkingen?

Er is al veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de mogelijke bijwerkingen van creatine. Echter, de resultaten bij de beste creatine soorten (zoals die in onze top 3 lijst hierboven) waarbij er enkel pure creatine te vinden is, zijn er geen aanwijzingen die aanleiding geven tot bijwerkingen.

Wel zijn er mensen die bijwerkingen melden bij gebruik van ondermaatse creatine. Enkele mogelijke bijwerkingen:

  • Acne: ze worden ook wel eens creatine puisten genoemd
  • Toename in gewicht: dit komt doordat creatine vocht in je lichaam kan ophouden. Voldoende water drinken (ook tijdens je training!) is hierbij de remedie
  • Maag- of darmklachten: om te weten of dit aan de creatine ligt, kun je proberen een tijdje te stoppen met het te gebruiken. Probeer overigens ook enkel de beste creatine te gebruiken zoals creapure creatine. 

Wanneer creatine gebruiken?

Creatine is enkel aangeraden voor intensieve sporters in de fitness wereld of andere explosieve sporten. Een gematigde sporter heeft geen behoefte aan dit supplement en hoogstwaarschijnlijk ook niet aan andere supplementen.


Hoe creatine best consumeren?

Creatine monohydraat en creatine supplementen in het algemeen neem je best in poedervorm. Dit los je vervolgens op in water of een andere geschikte drank.

Warm water of thee kan helpen om de poeder gemakkelijker op te lossen. In koud water kun je het ook oplossen en dat maakt het niet minder effectief.

Een goede tip uit onze ervaring is om de creatine op te nemen met een suikerhoudende drank zoals druivensap of een maaltijd. Je spieren zullen de creatine namelijk gemakkelijker opnemen als er insuline aanwezig is. Al is opnieuw, de opname niet minder effectief zonder suikerhoudende drank.

Onze mening: vermijd creatine in te nemen in combinatie met grote hoeveelheden enkelvoudige koolhydraten. Dat maakt het iets moeilijker voor je lichaam om alles goed op te nemen.


Werkt creatine ook voor duursport?

De beste creatine is geschikt voor alle sporters die explosieve inspanningen moeten doen maar ook voor sporten waarbij uithoudingsvermogen van belang is. Het helpt je bij je spiergroei doordat je meer kracht hebt maar dus ook om je spiercellen langer te kunnen doen inspannen en vervolgens toch nog een explosieve kracht uitbarsting teweeg brengen.

Je kunt dit supplement dus ook goed gebruiken voor duursport.


Wat is de laadfase?

Als je je wat inleest over creatine, dan zul je vaak de term "laadfase" tegenkomen. De laadfase is een periode waarbij je meer creatine opneemt dan dat je eigenlijk afbreekt. Dit doe je om het tekort aan creatine dat je hebt gemaakt op te vangen.

De laadfase is dus enkel iets wat je hoeft te doen wanneer je (lange tijd) geen creatine hebt genomen als supplement en je het niveau opnieuw op punt wilt brengen.

Meestal is een laadfase van 5 dagen aanbevolen. Gedurende deze 5 dagen, neem je dagelijks 5 gram creatine creapure. Na deze laadfase bouw je het gebruik af en neem je consistent 2 gram per dag.


Welke creatine is het beste?

Er bestaan verschillende soorten creatine. In de lijst hierboven zul je zien dat er enkel monohydraat creatine is opgelijst. Dat komt omdat jouw spiermassa deze het best opneemt. Creatine kopen doe je dus best met het nodige vooronderzoek.

In dit artikel kun je alvast heel wat informatie lezen over de werking en voordelen. Wij hebben reeds ervaring opgedaan met heel wat producten en vergelijken deze voor jou om jou de beste keuze te kunnen meegeven.


Wat is creatine ethyl ester?

Creatine ethyl ester of gewoonweg kort ethyl ester, is een soort creatine dat door behoorlijk wat atleten de voorkeur heeft. De reden hiervoor is dat je van createne ethyl ester kleinere hoeveelheden dient in te nemen.

Creatine ethyl kan iets efficiënter je spieren binnendringen dan normale creatine monohydraat zoals creapure creatine. Het gebruik is echter wat ingewikkelder. We raden daarom aan om het eerst gewoon bij creatine monohydraat te houden. Die werkt ook gewoon top en is gemakkelijk te verkrijgen.