.st0{fill:#FFFFFF;}

Crosstrainers

Auteur: Chesney
Publicatie: 03/02/2020
Laatste update: 18/07/2023

De crosstrainer is een zwaar onderschat fitnessapparaat. Een workout op een crosstrainer maak je zo zwaar als je zelf wilt en is heus niet enkel geschikt voor senioren. Of je nu op zoek bent naar de beste crosstrainer voor thuis, de beste prijzen, advies bij waar je op moeten letten bij aankoop of uitdagende workout schema's, hier vind je het allemaal.

crosstrainers

Crosstrainer kopen: waar op letten

Als je een crosstrainer gaat kopen zijn er enkele zaken waar je goed op moet letten. Hieronder som ik de belangrijkste zaken op.

Gewicht

Een eigenschap waar vaak over gekeken wordt. Het gewicht van de crosstrainers geeft veel prijs over de bouwkwaliteit van het toestel. Over het algemeen geldt dat zwaardere materialen ook steviger zijn. Onderdelen uit kunststof wegen namelijk minder dan onderdelen uit metaal. 

Daarnaast zorgt een zwaarder gewicht er ook voor dat je stabieler zult kunnen trainen. Niets zo frustrerend als een crosstrainer dat wiebelt terwijl je aan het sporten bent.

Het spreekt voor zich dat zwaardere onderdelen ook langer mee zullen gaan dan onderdelen uit kunststof. De duurzaamheid van een zwaarder toestel zit dus beter dan bij lichtere apparaten.

gewicht van een crosstrainer

Aandrijving

Crosstrainers kun je kopen met achterwiel aandrijving (rear driven) of met voorwiel aandrijving (front driven). Het verschil daarbij is dat een een rear driven crosstrainer het vliegwiel aan de achterkant van het toestel zit. Bij een front driven crosstrainer zit deze aan de voorkant.

Front driven

Rear driven

front driven crosstrainer

Met een front driven crosstrainer maak je een vlakkere loopbeweging doordat het vliegwiel aan de voorkant van het toestel is gepositioneerd. Hierdoor zullen je gewrichten nog minder belast worden. Dat maakt het dan ook een ideaal toestel voor mensen die revalideren.

De elliptische beweging die je maakt gelijkt erg op langlaufen. 

Ook is het leuk om te weten dat front driven crosstrainers vaak wat goedkoper zijn dan de rear driven modellen.

rear driven crosstrainer

Bij een rear driven crosstrainers zit het vliegwiel aan de achterkant van het toestel. Je gewrichten worden iets meer belast dan bij een front driven model doordat je een langere pas maakt die minder vlak is. Je zult dus ook het gevoel krijgen meer inspanning te moeten doen. 

De beweging die je maakt valt best te vergelijken met wandelen of rennen.

De rear driven crosstrainers zijn wat duurder maar over het algemeen ook wat duurzamer en comfortabeler.

Gewicht vliegwiel

Of je nu voor een front driven of rear driven crosstrainer kiest, elk model is voorzien van een vliegwiel. Het vliegwiel zorgt ervoor dat je vloeiende bewegingen kunt maken. Het is zo'n beetje het hart van je fitness apparaat. 

Vliegwielen komen er in verschillende gewichten. Over het algemeen geldt, hoe zwaarder het gewicht van je vliegwiel, hoe beter. Een zwaardere versie zal namelijk vloeiendere bewegingen maken. Bij een licht vliegwiel daarentegen, krijg je vaak te maken met schokkende bewegingen.

Paslengte

De paslengte van een crosstrainer speelt een grote rol in je workout ervaring. Zowel een korte als een lange paslengte hebben voordelen. Maar hou wel in het achterhoofd dat hoe langer de gebruiker is, hoe langer de paslengte dient te zijn. Het is niet zo dat een langere paslengte per se beter is. De ideale lengte is afhankelijk van je eigen lengte.

Een langere paslengte geeft je meer het gevoel te hardlopen. Dit voelt ook wat intensiever aan. Een kortere paslengte geeft dan weer meer het gevoel dat je aan het langlaufen bent. 

De ideale paslengte voor mensen kleiner dan 1m60 is tussen de 40 en 45 cm. Bij mensen tussen 1m70 en 2m is dat dan weer tussen de 50 en 55 cm. Mensen langer dan 2 meter hebben zeker een paslengte van meer dan 55 cm nodig.

Weerstand type

Bij crosstrainers kunnen we 3 type weerstanden onderscheiden.

  1. Magneetrem
  2. Elektromagneetrem
  3. Luchtweerstand

Het meest voorkomende type weerstand bij crosstrainers voor thuisgebruik is de magneetrem. De elektromagneetrem vind je dan weer vaker terug bij professionele apparaten of bij modellen voor thuis die bedoeld zijn voor intensieve gebruikers. Modellen met luchtweerstand zijn vaak de goedkoopste optie.

1. Magneetrem

De magneetrem is het meest voorkomende type weerstand. Bij dergelijke modellen kun je de weerstand elektronisch of handmatig aanpassen. 

Bij dergelijke aanpassing, schuif je de magneten in het toestel dichter of verder van het vliegwiel. Hoe dichter de magneet bij het vliegwiel is, hoe meer kracht je moet gebruiken. Evenwel geldt, hoe verder je de magneet van het vliegwiel plaatst, hoe minder kracht je moet gebruiken om een pas te zetten.

Bij elektronische systemen heb je het grote voordeel dat je vooraf geprogrammeerde trainingsprogramma's kunt gebruiken. Daarbij zal de magneet tijdens je workout uit zichzelf dichterbij of verder van het vliegwiel bewegen. 

2. Elektromagneetrem

Dit type weerstand wordt ook wel eens inductie genoemd. Het grote voordeel van dit type weerstand is dat er geleidelijk meer of minder stroom wordt afgegeven. Daardoor verslijt het apparaat minder snel. 

Bovendien kan een elektromagneetrem erg snel reageren en is het een zeer nauwkeurig systeem. Het kan wattage meten (gelijkaardig als een ergometer bij een loopband) waardoor het perfect kan ingezet worden bij revalidatie. Daarbovenop staat dit systeem er om gekend om erg stil te zijn in vergelijking met een magnetische rem of een systeem met luchtweerstand.

Enig nadeel is dat de kostprijs van dergelijk systeem vaak wat hoger ligt. Daarom is dit ook het meest geschikt voor sporters die het apparaat intensief gebruiken en het uiterste uit hun training willen halen.

3. Luchtweerstand

Een crosstrainer op luchtweerstand raden we het minste aan. Het is het minst flexibele systeem van de 3. De weerstand wordt bepaald door jezelf. Hoe meer kracht je gebruikt, hoe zwaarder het wordt. Je kunt dus wel op verschilende intensiteitsniveaus trainen maar die intensiteitsniveaus bepaal je zelf door je eigen kracht in te zetten.

Het voordeel van een systeem met luchtweerstand is dat je je volledige lichaam gebruikt én train je steeds op een niveau dat bij je past. Als je minder kracht gebruikt, zullen de stappen ook lichter zijn. 

Variëren in snelheid is hierbij uiteraard wel een stuk moeilijker.

Trainingsfuncties

Een laatste belangrijk punt om op te letten bij het kiezen van je crosstrainer zijn de trainingsfuncties. De meeste modellen hebben ondertussen wel een hartslagmeter. Maar wil je bijvoorbeeld je hartslag nauwkeurig bijhouden? Dan kies je best voor een toestel waarbij je ook een borstband kunt aansluiten. Deze zijn namelijk veel nauwkeuriger dan de ingebouwde hartslagmeters middels vingersensoren.

Met een ergometer kun je dan weer zeer gericht trainen voor een bepaald doel. Bijvoorbeeld om meer kracht op te bouwen of te werken aan je conditie.

Voordelen van crosstrainers voor thuis

Behalve dat je niet elke keer als je wilt sporten naar een overvolle sportschool moet gaan en je er blauw betaalt aan je abonnement, zijn er nog heel wat andere voordelen aan een crosstrainer voor thuis verbonden. Enkele van deze voordelen zijn:

  1. Gewrichten worden minder belast. Deze is vooral belangrijk als je aan het revalideren bent maar is evengoed een groot voordeel voor senioren of mensen die gevoelig zijn voor blessures. Los daarvan is het uiteraard altijd goed om je gewrichten zo goed als mogelijk te behandelen. Je zult nu eenmaal minder snel gewrichtsproblemen ontwikkelen als je traint op een crosstrainer ivm hardlopen (zélfs op een loopband).
  2. Je traint heel wat verschillende spieren, ook je bovenlichaam én je buikspieren. Iets wat niet kan gezegd worden van sommige andere cardio apparaten. Doordat je je armen moet meebewegen train je ook je bovenlichaam. Uiteraard niet in de mate als bij een krachtstation maar het is sowieso al een stuk beter dan bij bvb een hometrainer.
  3. Omgekeerde tred. Doordat je op sommige crosstrainers ook een omgekeerde beweging kunt maken, ga je andere spieren trainen. Bovendien is het een leuke afwisseling in je workout waardoor je je minder snel zult vervelen.
  4. Lagere RPE. RPE staat voor Rating of Perceived Exertion. Of simpelweg hoe zwaar het aanvoelt om je workout te doen. De RPE ligt bij een crosstrainers heel wat lager dan bij andere fitness apparaten. Hierdoor zul je, zonder het zelf goed te beseffen, harder trainen dan je zelf misschien wel denkt.

Welke spieren train je met een crosstrainer?

Met een crosstrainer train je heel wat meer spieren dan je zelf misschien denkt. Dit zijn de spieren die je het meeste traint (maar het zijn er meer):

  1. Hamstrings: deze spieren vind je terug achteraan je benen. Ze zijn verantwoordelijk voor de buiging die je maakt in je knieën. Bij crosstrainers met helling kun je deze spieren extra trainen. Door de helling ga je namelijk meer kracht vragen van je hamstrings. 
  2. Quadriceps: dit is een groep van 4 spieren bovenaan en aan de voorkant van je billen. Wanneer je knieën gebogen zijn, zul je deze spieren gebruiken om je been opnieuw te strekken. In tegenstelling tot een hometrainer waarbij je voornamelijk de quadriceps traint, zul je de benodigde kracht bij een crosstrainer meer verdelen over je quadriceps, hamstrings en in sommige gevallen ook je bovenlichaam. Dit maakt het een evenwichtiger apparaat.
  3. Kuiten: de spieren in je kuiten worden ook getraind wanneer je been gestrekt is en je met je hiel kracht zet op het pedaal.
  4. Bovenlichaam: in je bovenlichaam train je zowel je armspieren, borstspieren als rugspieren. Deze worden meestal in mindere mate belast, afhankelijk van hoe je het apparaat gebruikt. Toch is het mooi meegenomen om deze spieren (al is het maar een beetje) te trainen tijdens je workout.

Afvallen

De crosstrainer is een goed apparaat om af te vallen. Toch moet je er rekening mee houden dat af en toe een workout doen niet het enige is waarmee je gewicht zult verliezen. Je zult meer moeten doen als je echt (snel) resultaat wilt boeken. Desalniettemin, kan dit toestel je op verschillende manieren helpen om die overtollige kilo's kwijt te raken.

Één van de veel gebruikte manieren om aan afvallen te doen op een cardio apparaat is middels een HIIT training. HIIT staat hierbij voor High Intensity Interval Training. Dat wil zeggen dat je met intervallen gaat werken waarbij je het onderste uit de kan haalt. Met dergelijke training kun je al in 20 min vet verbrand hebben. Maar hou er wel rekening mee dat dit een erg intensieve training is en je nóg meer vet gaat verbranden als je de training langer vol kunt houden.

Calorieverbruik

Het calorieverbruik op een crosstrainer is voor elke persoon verschillend. Daarom is het ook moeilijk om te zeggen hoeveel caloriëen je tijdens één workout precies zult verbranden. Factoren als je geslacht, je gewicht, je lengte, de intensiteit van de workout, de lengte van de workout... spelen allemaal een grote rol. Over het algemeen kunnen we stellen dat bij een normaal BMI en een normale workout je mag rekenen op een calorieverbruik van ongeveer  300 - 400 caloriëen per 30 minuten trainen.

Trainingsschema's

Momenteel hebben we nog geen trainingsschema's voor crosstrainers. Kom spoedig terug om hier links naar verschillende trainingsschema's op maat te vinden.

Ervaringen en Reviews

Bij Love4Fitness delen we ook graag ervaringen en reviews van bepaalde fitness apparaten en toebehoren. Hieronder kun je enkele reviews en ervaringen lezen van apparaten die we ten zeerste durven aan te bevelen.