.st0{fill:#FFFFFF;}

Fitnessapparaten

Gepubliceerd: 8 september 2019

Laatste update: 30 januari, 2023
Door Anne-Marie Jonker

 • Home
 • /
 • Fitnessapparaten

Er bestaan heel wat soorten fitnessapparaten. Loop maar eens een rondje in de sportschool.

Als beginner kan dit allemaal best verwarrend zijn. Daarom geven we je op deze pagina een overzicht van alle fitnessapparaten. 

Zo leer jij hoe bepaalde apparaten heten, hoe je ze moet gebruiken en waar ze goed voor zijn.

Soorten fitnessapparaten

Er bestaan heel wat soorten fitnessapparaten. We kunnen deze verschillende types opsplitsen in 2 categorieën:

 1. Cardio fitnessapparaten: deze toestellen zijn voornamelijk geschikt voor mensen die aan hun conditie willen werken en vet willen verbranden.
 2. Kracht toestellen: beter geschikt als het je bedoeling is om spieren te kweken maar kan ook gebruikt worden om vet te verbranden.


Cardio toestellen

Onder de cardio fitnessapparaten vinden we een behoorlijk lange lijst toestellen:

Uiteraard bestaan er nog andere cardio toestellen maar aan de hand van hun werking kunnen we deze opdelen in één van de categorieën hierboven.


Kracht toestellen

De kracht toestellen is waar je veelal de bodybuilders kunt terugvinden. Uitermate geschikt voor het behoud en kweken van spiermassa.

 • Krachtstations: Van een simpele bench tot uitgebreide machines waarmee je tal van spieren kunt trainen. Krachtstations hebben erg uiteenlopende functionaliteiten. 
 • Halters: Simpele gewichten voor simpele of complexe oefeningen. Verschillen in halters zitten 'm voornamelijk in de kwaliteit van de gewichten zelf en de kwaliteit van de handvaten.
 • Dumbells: Wellicht één van de meest gebruikte gewichten voor beginners.
 • Kettlebells: Veel gebruikt bij crossfit maar ook voor niet-crossfitters is een dumbell een handig ding om in huis te hebben waarmee je heel wat oefeningen kunt doen.
 • Pull up bars: een stang waaraan je jezelf kunt optrekken
 • Trilplaten: Een plaat waar je op gaat staan en je door de trillingen je spieren gaat inspannen.


Beste fitnessapparaten voor thuis

Regelmatig krijgen we de vraag wat het beste fitnessapparaat voor thuis is. Maar daar is geen eenvoudig antwoord op te geven.

Het antwoord is namelijk volledig afhankelijk van je doelstellingen. Het spreekt voor zich dat een bodybuilder liever een krachtstation in huis heeft dan een hometrainer. En dat iemand dat wil afvallen en conditie opbouwen meer baat heeft bij een loopband dan bij een pull up bar.

Voor het antwoord hebben we dan ook een volledige pagina gemaakt met extra uitleg zodat je de juiste keuze voor jezelf kunt maken.

> Bekijk hier de beste fitnessapparaten voor thuis <


Prijzen

Fitnessapparaten komen in de meest uiteenlopende prijsklassen. 

Je kunt een handmatige hometrainer aanschaffen voor minder dan €100 maar er zijn ook professionele modellen dat wel meer dan €5.000 kunnen kosten. 

Ook bij kracht toestellen zijn de prijzen erg uiteenlopend.


Workouts

De workouts op verschillende fitnessapparaten zijn door hun verschillende werking uiteraard zeer uiteenlopend. Hieronder enkele handige schema's voor workouts op specifieke toestellen.


Doelstellingen

Je snapt het ondertussen waarschijnlijk wel al. Alles hangt af van je persoonlijke doelstellingen. Welk fitnessapparaat je kiest, hoeveel je traint, hoeveel het apparaat kost,... we kunnen het allemaal terugbrengen naar deze belangrijke vraag.

Persoonlijk doelstellingen kunnen we opdelen in 3 categorieën:

 1. Conditie opbouwen
 2. Afvallen
 3. Spieren kweken

Maar dat wil uiteraard niet zeggen dat jouw persoonlijk doelstelling geen combinatie van 2 of zelfs 3 van bovenstaande doelstellingen kunnen zijn.


Conditie opbouwen

Als het je bedoeling is om conditie op te bouwen, dan kun je dat in principe zonder een fitnessapparaat. Buiten gaan hardlopen of fietsen is een prima manier om je conditie op te bouwen. 

Aangezien we in Nederland wonen en het weer wel eens kan tegen zitten, is het wel handig om ook de mogelijkheid te hebben om binnen aan je conditie te werken.

Daarom kiest nog steeds een groot deel van de bevolking er voor om te gaan sporten in de sportschool of om een cardio toestel voor thuis aan te schaffen


Afvallen

Mensen die willen afvallen kunnen dat met zowat elk apparaat doen. Hoewel er vaak voor gekozen wordt om af te vallen met een loopband, kun je ook zeer goed calorieën verbranden met een kracht toestel.

En een combinatie van beide is uiteraard de allerbeste keuze. Op die manier kun je vet verbranden door langere trainingssessies op een cardio apparaat en tegelijkertijd spieren opbouwen met een kracht toestel.

Naast voldoende sporten, is je voeding één van de belangrijkste zaken als je wilt afvallen. Zorg daarom voor een gezond en evenwichtig dieet, eventueel aangevuld met supplementen zoals één van de beste afslankpillen of een goede fatburner.


Spieren kweken

Wil je spieren kweken, dan zul je wel gebruik moeten maken van kracht toestellen. Maar ook zonder een krachtstation voor thuis kun je heel wat oefeningen doen zonder apparaten. Met enkel een fitness matje kun je al heel wat doen.

Zeker voor de buikspieren en borstspieren zijn er heel wat oefeningen die je thuis kunt doen zonder daarbij gewichten of apparaten nodig te hebben. Je kunt er dan voor kiezen om je te focussen op je onderste, bovenste of schuine buikspieren al gaat dat iets gemakkelijker met een goed buikspierapparaat.

Ook voor mensen die willen spieren kweken is voeding van groot belang. De uitspraak "Abs are made in the kitchen" is écht geen fabeltje. Een goed voedingsschema voor een sixpack is dus zeker nodig als je die platte buik wilt.


Lees meer over

Interessante artikels over fitnessapparaten


Hometrainer huren: Wat zijn de voordelen en nadelen? Thuis sporten wordt steeds

Steeds meer mensen zijn met een bewuste leefstijl bezig. Daar hoort niet

Hoeveel calorieën verbrand je op een loopband?Calorieën verbanden; het is voor veel

Loopband merkenAls je een loopband gaat kopen, heb je de keuze uit

Ben jij op zoek naar een VirtuFit roeimachine voor dagelijks gebruik? Een

Page [tcb_pagination_current_page] of [tcb_pagination_total_pages]

Anne-Marie Jonker


Anne-Marie is in het beroepsleven actief als personal trainer. Ze onderzoekt dan ook steeds de beste manieren om sportprestatie's te verbeteren zowel op vlak van (sport)voeding, uitrusting als trainingsschema's op maat.
Lees meer over haar op onze teampagina.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}