.st0{fill:#FFFFFF;}

Beste supplementen – 50+ voedingssupplementen getest

Auteur: Chesney
Publicatie: 05/06/2023
Laatste update: 24/08/2023

In onze moderne, snelle wereld kan het een moeilijk zijn om alle benodigde voedingsstoffen die je nodig hebt uit je voeding te halen.

Supplementen kunnen daar een oplossing bieden. 

Afhankelijk van de functie van het supplement zijn de supplementen gericht op:

Afgelopen jaren heb ik in totaal meer dan 50 (!) supplementen zelf getest. Van eiwitpoeders, multivitamines en omega 3 tot probiotica, afslanksupplementen en nootropics.

In de tabel hieronder vind je de supplementen die als beste uit mijn test kwamen.

Supplement

Beste voor

Review

Prijs

Score

PhenQ

Afslanken

Collagen Select

Collageen

Brain Actives

Nootropics

Tri-Protein

Eiwit

Davitamon

Multivitamine

D-Bal

Spieren kweken

YourBiology

Probiotica

>> Lees hier hoe ik supplementen test

Wat zijn supplementen?

Voedingssupplementen zijn producten die bedoeld zijn om voedingsstoffen aan te vullen die mogelijk niet in voldoende hoeveelheden worden ingenomen via de voeding. Ze kunnen vitamines, mineralen, aminozuren, vezels, vetzuren of andere stoffen bevatten die een voedings- of fysiologisch effect hebben. Supplementen zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, waaronder tabletten, capsules, poeders, drankjes en energierepen.


Waarom zijn supplementen belangrijk?

Supplementen kunnen een belangrijke rol spelen in het behoud en de verbetering van de algehele gezondheid. Ze kunnen helpen om voedingstekorten te voorkomen, je immuunfunctie te ondersteunen, je energieniveaus te verhogen en je prestaties te verbeteren. Het is echter belangrijk om te onthouden dat supplementen een aanvulling zijn op een gezond dieet en geen vervanging voor goede voeding.Soorten supplementen

Er zijn verschillende soorten supplementen beschikbaar, elk met hun eigen voordelen en toepassingen. Hieronder bespreek ik enkele van de meest voorkomende soorten.1. Vitaminen en mineralen

Vitaminen en mineralen zijn essentiële voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft om goed te functioneren. Ze spelen een rol in tal van lichaamsprocessen, waaronder energieproductie, immuunfunctie, bloedstolling en botgezondheid. Supplementen kunnen helpen om eventuele tekorten aan te vullen en de algehele gezondheid te ondersteunen. Wil je de beste multivitamine kopen? Dan komt Davitamon als beste uit de test.

Beste keuze: Davitamon
 • 22 essentiële vitamines en mineralen
 • Lekkere kauwtabletten met bosvruchtensmaak
 • Betere weerstand, energieniveau, spierwerking etc.2. Eiwitsupplementen

Eiwitsupplementen in de vorm van shakes of repen zijn een populaire keuze voor mensen die hun eiwitinname willen verhogen, zoals atleten of mensen die herstellen van een blessure. Eiwit is essentieel voor de groei en het herstel van weefsels, en kan ook helpen om het hongergevoel te verminderen en de spiermassa te behouden tijdens het afvallen.

Triprotein beste eiwitsupplement
Beste keuze: Tri-Protein
 • Unieke 3-fase eiwitten release
 • Hoogste kwaliteit eiwitten
 • Niet goed geld terug garantie


3. Omega 3 en Omega 6

Omega-3 en omega-6 zijn essentiële vetzuren die ons lichaam niet zelf kan aanmaken, dus we moeten ze via onze voeding binnenkrijgen. Ze spelen een cruciale rol in de hersenfunctie en de algehele gezondheid van het hart. Visolie supplementen met omega 3 kunnen helpen om de inname van deze belangrijke vetzuren te verhogen.

Ultra Omega 3
NatuurlijkPresteren Ultra Omega 3
 • 550 mg omega-3 vetten per capsule
 • Vitamine E voor bescherming van Omega-3 vetten
 • Hoogste kwaliteit


4. Probiotica en Prebiotica

Probiotica zijn levende bacteriën en gisten die goed zijn voor je gezondheid, vooral je spijsverteringssysteem. Prebiotica daarentegen zijn soorten voedingsvezels die de goede bacteriën in je darm voeden. Samen kunnen ze helpen om de gezondheid van de darm te ondersteunen, wat op zijn beurt kan bijdragen aan een betere algehele gezondheid.

yourbiology beste probiotica
Beste keuze: YourBiology
 • Probiotische vezels
 • 40 miljard CFU's
 • Niet goed geld terug garantie


5. Antioxidanten

Antioxidanten zijn stoffen die kunnen helpen om schadedoor vrije radicalen in het lichaam te voorkomen. Vrije radicalen zijn schadelijke moleculen die kunnen leiden tot celbeschadiging en een breed scala aan gezondheidsproblemen. Antioxidantensupplementen, zoals vitamine C en E, kunnen helpen om de lichaamscellen te beschermen tegen deze schade.


6. Supplementen voor energie en focus

Er zijn verschillende supplementen beschikbaar die kunnen helpen om de energieniveaus te verhogen en de focus te verbeteren. Deze omvatten B-vitamines, die helpen bij de energieproductie, en cafeïne, die de alertheid en concentratie kan verhogen. Andere supplementen, zoals ginseng en Rhodiola rosea, worden traditioneel gebruikt om vermoeidheid te bestrijden en de mentale prestaties te verbeteren. Het is echter belangrijk om te onthouden dat deze supplementen geen vervanging zijn voor een goede nachtrust en een gezond dieet.


Functies van supplementen

Supplementen hebben verschillende functies, afhankelijk van hun specifieke ingrediënten. Ze kunnen helpen om voedingstekorten te voorkomen, de immuun functie te ondersteunen, de energieniveaus te verhogen, de spijsvertering te verbeteren, de gezondheid van de huid, het haar en de nagels te bevorderen, en nog veel meer. Het is belangrijk om te onthouden dat supplementen een aanvulling zijn op een gezond dieet en geen vervanging voor goede voeding.


1. Immuunsysteem

Verschillende supplementen kunnen helpen om het immuunsysteem te ondersteunen. Vitamine C, vitamine D, zink en echinacea zijn enkele voorbeelden van supplementen die kunnen bijdragen aan een gezond immuunsysteem.


2. Hersenen en zenuwstelsel

Er zijn verschillende supplementen die kunnen bijdragen aan de gezondheid van de hersenen en het zenuwstelsel. Omega-3 vetzuren, B-vitamines, en antioxidanten zoals vitamine E kunnen helpen om de hersenfunctie te ondersteunen en de gezondheid van het zenuwstelsel te bevorderen.

brain actives nootropics
Beste keuze: Brain Actives
 • Verbeterde concentratie
 • Verbeterd geheugen - sneller leren
 • Helpt stress verminderen


3. Hart en bloedvaten

Supplementen zoals omega-3 vetzuren, co-enzym Q10, en bepaalde soorten vezels kunnen helpen om de gezondheid van het hart en de bloedvaten te ondersteunen. Ze kunnen helpen om het cholesterolgehalte te verlagen, de bloeddruk te reguleren, en de algehele cardiovasculaire gezondheid te bevorderen.


4. Spijsvertering

Probiotica en prebiotica zijn supplementen die de gezondheid van de spijsvertering kunnen ondersteunen. Ze kunnen helpen om de darmflora in balans te houden, de spijsvertering te verbeteren, en problemen zoals opgeblazen gevoel en constipatie te verminderen.


5. Huid, Haar en Nagels

Er zijn verschillende supplementen die kunnen bijdragen aan de gezondheid van de huid, het haar en de nagels. Biotine, vitamine E, en collageen zijn enkele voorbeelden van supplementen die kunnen helpen om de huid te hydrateren, het haar te versterken, en de nagels te bevorderen.

De beste keuze voor huid, haar en nagels is het collageen supplement Collagen Select.

Collagen Select
Beste keuze: Collagen Select
 • Verbetert huid, haar en nagels
 • Houdt slijmvliezen in uitstekende conditie
 • Vertraagt verouderingsproces

6. Spieren kweken

Supplementen kunnen een belangrijke rol spelen in het proces van spieropbouw. Eiwitsupplementen, zoals wei-eiwit, zijn bijzonder populair bij atleten en bodybuilders omdat eiwit essentieel is voor de groei en het herstel van spieren.

Voldoende eiwitten eten/drinken na een training kan helpen om spierschade te herstellen en spiergroei te bevorderen.

Veel gebruikte fitness supplementen zijn:

d-bal
Beste keuze: D-Bal
 • Legale & veilige variant gebaseerd op de werking van de anabool Dianabol
 • Snelle winsten op vlak van spiermasssa en kracht
 • Vermindert spierpijn, lichaamsvet & boost de hoeveelheid vrije testosteron


7. Afvallen

Er zijn verschillende supplementen die je kunt nemen om af te vallen. Zo zijn er

Uiteraard zijn niet al deze supplementen even effectief en sommigen kunnen erg duur zijn. Het is daarom belangrijk om voldoende onderzoek te doen naar de effectiviteit van deze afslank supplementen. Dat kun je doen door de ingrediëntenlijst goed te bekijken maar ook door ervaringen van anderen te lezen.

Ik heb zelf heel wat afslankpillen getest en mijn nummer 1 aanbeveling is PhenQ.

PhenQ
Beste keuze: PhenQ
 • Onderdrukt eetlust
 • Verbrandt opgeslagen vet
 • Blokkeert vetproductie

Beste supplementen voor je algemene gezondheid

Er zijn verschillende supplementen die kunnen bijdragen aan je algehele gezondheid. Vitamine D, magnesium, omega-3 vetzuren, probiotica, en kurkuma zijn enkele van de beste supplementen voor je algehele gezondheid.


1. Vitamine D

Vitamine D is essentieel voor de gezondheid van de botten en het immuunsysteem. Het helpt het lichaam om calcium op te nemen, wat essentieel is voor de gezondheid van de botten. Bovendien speelt het een rol in de immuunfunctie.


2. Magnesium

Magnesium is een mineraal dat betrokken is bij honderden processen in het lichaam. Het helpt bij de regulatie van de spier- en zenuwfunctie, de bloedsuikerspiegels, en de bloeddruk. Bovendien is het nodig voor de productie van DNA, RNA, en het antioxidant glutathion.

Uit mijn test met Magnesium tabletten kwam Orthica Magnesium Bisglycinaat-20 als beste uit de test.

orthica magnesium bisglycinaat beste magnesium tablet
Orthica Magnesium Bisglycinaat-120
 • Magnesium bisglycinaat, de best opneembare vorm
 • Weinig kans op maag- en darmirritatie
 • Gezonde dosering
 • Vegan


3. Omega 3 vetzuren

Omega-3 vetzuren zijn essentiële vetzuren die belangrijk zijn voor de gezondheid van het hart en de hersenen. Ze kunnen helpen om de bloeddruk te verlagen, de triglyceriden te verminderen, en de gezondheid van het hart te bevorderen. Bovendien kunnen ze bijdragen aan de gezondheid van de hersenen en de stemming verbeteren.

Ultra Omega 3
NatuurlijkPresteren Ultra Omega 3
 • 550 mg omega-3 vetten per capsule
 • Vitamine E voor bescherming van Omega-3 vetten
 • Hoogste kwaliteit


4. Probiotica

Probiotica zijn levende bacteriën en gisten die goed zijn voor je gezondheid, vooral je spijsverteringssysteem. Ze kunnen helpen om de darmflora in balans te houden, de spijsvertering te verbeteren, en problemen zoals opgeblazen gevoel en constipatie te verminderen.

yourbiology beste probiotica
Beste keuze: YourBiology
 • Probiotische vezels
 • 40 miljard CFU's
 • Niet goed geld terug garantie


5. Kurkuma

Kurkuma is een specerij die een krachtige antioxidant en ontstekingsremmende eigenschappen heeft. Het actieve ingrediënt in kurkuma, curcumine, kan helpen om ontstekingen te verminderen, de gezondheid van het hart te bevorderen, en kan bijdragen aan de preventie en behandeling van verschillende ziekten.Hoe kies je de juiste supplementen?

Het kiezen van de juiste supplementen kan een uitdaging zijn, gezien het brede scala aan opties dat beschikbaar is. Het is belangrijk om te beginnen met het identificeren van je specifieke gezondheidsbehoeften en doelen. Dit kan je helpen om te bepalen welke soorten de beste supplementen voor jouw lichaam zijn.

Het is ook belangrijk om de kwaliteit van de supplementen die je overweegt te beoordelen. Niet alle supplementen zijn gelijk gemaakt. Zoek naar producten die zijn getest op zuiverheid en potentie, en die vrij zijn van onnodige vulstoffen en additieven.


Belang van evenwichtige voeding

Hoewel supplementen nuttig kunnen zijn, zijn ze geen vervanging voor een evenwichtige voeding. Een gezond dieet dat rijk is aan fruit, groenten, volle granen, magere eiwitten en gezonde vetten levert een breed scala aan voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft om goed te functioneren.

Supplementen kunnen helpen om eventuele voedingstekorten aan te vullen, maar ze kunnen niet alle voordelen van hele voedingsmiddelen bieden, zoals vezels en fytochemicaliën. Bovendien kunnen sommige supplementen interacties hebben met bepaalde voedingsmiddelen of medicijnen, dus het is belangrijk om ze te gebruiken onder begeleiding van een gezondheidsprofessional.


Voordelen, aanbevolen dosering en mogelijke bijwerkingen van supplementen

Elk supplement biedt unieke voordelen maar kan ook bijwerkingen veroorzaken. Hieronder heb ik alle supplementen met hun voordelen en aanbevolen dosering voor je opgelijst.

Hou daarbij rekening dat de aanbevolen doseringen en mogelijke bijwerkingen kunnen variëren van het specifieke product en jouw gezondheidstoestand.

Supplement

Voordelen

Aanbevolen dosering

Vitamine D

Ondersteunt de gezondheid van de botten en het immuunsysteem

10 - 20 mcg per dag

Magnesium

Ondersteunt de spier- en zenuwfunctie, reguleert de bloedsuikerspiegels

310 - 420 mg per dag

Omega-3 vetzuren

Ondersteunt de gezondheid van het hart en de hersenen

250 - 500 mg per dag

Probiotica

Ondersteunt de gezondheid van de spijsvertering

Afhankelijk van de specifieke stam

Kurkuma

Heeft ontstekingsremmende eigenschappen, bevordert de gezondheid van het hart

500 - 1000 mg per dag

Vitamine C

Ondersteunt het immuunsysteem, helpt bij de productie van collageen

75 - 90 mg per dag

Eiwit

Ondersteunt spiergroei en herstel

Afhankelijk van lichaamsgewicht en activiteitsniveau

B-vitamines

Ondersteunt energieproductie en hersenfunctie

Afhankelijk van de specifieke vitamine

Zink

Ondersteunt het immuunsysteem en wondgenezing

8 - 11 mg per dag

Ijzer

Nodig voor de productie van rode bloedcellen

8 - 18 mg per dag

Collageen

Ondersteunt de gezondheid van huid, haar, nagels en gewrichten

10 - 20 g per dag

Hoe ik supplementen test


Om een zo objectief mogelijk beeld te vormen van de supplementen, gaat elk supplement een proces door.

Voorafgaand aan een praktijktest, doe ik steeds voldoende onderzoek. 

Voor, tijdens en na de test, krijgt elk supplement scores op verschillende criteria die de totaalscore van het product bepalen. Elke score van een criterium punt krijgt een gewicht op die totaalscore afhankelijk van het belang. 

De criteria die ik hanteer zijn:

Criteria

Gewicht op totaalscore

Effectiviteit korte termijn

25%

Veiligheid & Bijwerkingen

25%

Ingrediënten

15%

Gebruiksgemak

10%

Prijs

10%

Duurzaamheid & effectiviteit lange termijn

10%

Algemene ervaring

5%

Totaalscore

100%

Elk criterium krijgt een score op 5. Die scores worden vervolgens opgeteld en - via het gewicht op de totaalscore - gebruikt om de totaalscore te berekenen.


Effectiviteit korte termijn

Één van de belangrijkste criteria is de effectiviteit van het supplement. De focus ligt hierbij op de effecten op korte termijn. Afhankelijk van het soort supplement worden daarbij verschillende factoren bijgehouden

Mogelijke vragen die ik mezelf stel zijn:

 • Hoeveel ben ik afgevallen?
 • Is mijn huid er duidelijk op vooruit gegaan?
 • Voel ik mij beter?
 • Wat is het effect op mijn vetpercentage?
 • Heb ik meer energie?
 • Merk ik verschil in mijn gemoedstoestand?
 • ...


Veiligheid en bijwerkingen

De effectiviteit van een supplement is uiteraard zeer belangrijk. Maar je algemene gezondheid is minstens even belangrijk.

Om die reden hou ik tijdens mijn testen ook rekening met bijwerkingen die te wijten kunnen zijn aan de supplementen.

Vragen die gesteld worden bij dit criterium:

 • Heb ik last van bijwerkingen? 
  • Misselijkheid
  • Hoofdpijn / Migraine
  • Diarree
  • Constipatie
  • ...
 • Wat is het effect op mijn bloeddruk?
 • Hoe zijn mijn bloedsuikerwaarden?
 • Is er een duidelijk effect op mijn hartslag?
 • ...


Ingrediënten

Voordat ik een product test, doe ik uitgebreid onderzoek naar de ingrediënten, de kwaliteit ervan en hoeveel ervan in een supplement zit. 

Vragen die gesteld worden bij dit criterium:

 • Welke ingrediënten zitten er in het supplement?
 • Is er wetenschappelijk bewijs  voor de werking van de ingrediënten?
 • Hoeveel van elk ingrediënt is er in het product aanwezig? Is dit voldoende voor een duidelijk effect?
 • In de mate van het mogelijk - wat is de kwaliteit van de aanwezige ingrediënten?
 • Zijn de ingrediënten vegan?
 • ...

De score voor de ingrediënten wordt gegeven nog voor de echte testperiode start. Het onderzoek gebeurt namelijk veelal online en via de informatie op de verpakking van het product.


Gebruiksgemak

Hierbij kijk ik naar het gebruiksgemak van het product zelf maar ook naar het aankoopproces en mogelijke zaken na de aankoop van het product.

Vragen die gesteld worden bij dit criterium:

 • Is het supplement gemakkelijk in te nemen?
 • Hoe vaak moet het supplement genomen worden?
 • Is de klantendienst van het merk goed bereikbaar?
 • Is er een niet-goed-geld-terug garantie?
  • Wordt die garantie ook gerespecteerd?
  • Hoe lang duurt het om je geld terug te krijgen?
 • Kan ik eenvoudig online bestellen?
 • Zijn er meerdere betaalmogelijkheden?
 • Wat is de levertijd?
 • ...


Prijs

Uiteraard speelt de prijs ook een rol bij een review. Daarbij kijk ik niet alleen naar de volledige prijs van het product maar bereken ik ook de prijs per dag.

Als je een product hebt van €20 met 30 capsules dan lijkt dat misschien behoorlijk duur tegenover een product van €10 met 30 capsules. Maar als je slechts 1 capsule per dag moet nemen bij het eerste product en bij het tweede product 3 capsules per dag moet nemen, dan is de kost per dag van het eerste product uiteindelijk voordeliger.


Duurzaamheid en effectiviteit op lange termijn

Mooie resultaten halen is goed. Maar niet alleen de effectiviteit op korte termijn is belangrijk.

Ik ga ook na of de effecten van de supplementen nog steeds merkbaar zijn nadat ik het product meer dan 2 maanden gebruik.


Algemene ervaring

In dit punt is er ruimte voor persoonlijke ervaring. Dit is het enige punt dat volledig subjectief is.

Mijn persoonlijke ervaring telt echter maar beperkt voor de totaalscore maar kan zo toch wat bijdragen.