.st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;}

Wat zijn SARMs?

Auteur: Chesney
Publicatie: 20/06/2022
Laatste update: 18/07/2023

Misschien heb je in de gym wel al eens gehoord over SARMs maar weet je niet precies wat men hiermee bedoelt. In dit artikel leggen we je uit wat SARMs precies zijn, wat ze doen en waarom een SARMs kuur wel of geen goed idee is.

Waar staat SARMs voor?

De term SARMs is een afkorting voor Selective Androgen Receptor Modulators. Zo'n Selective Androgen Receptor Modulators zijn eigenlijk androgene anabole steroïden.


SARMS zijn androgene anabole steroïden

anabole steroïden

Sarms zijn eigenlijk androgene anabole steroiden. Ze hebben een gelijkaardig effect als anabole steroïden maar hebben minder androgene eigenschappen.

Doordat SARMs zich in tegenstelling tot anabole steroïden niet tot alle androgene receptoren in het lichaam binden, zijn deze middelen ideaal om de groei van specifieke spiergroepen te stimuleren. Wees je er wel van bewust dat SARMs je hormoonproductie negatief aangetast kan worden.

Sarms worden vaak als experimentele middelen ingezet bij bepaalde ziektes zoals kanker, hartfalen, leverziektes en HIV.

Je kent sarms misschien vanuit de wielersport. Heel wat wielrenners hebben zich in het verleden tot sarms gericht om hun natuurlijke hormoonproductie te verbeteren en zo te profiteren van de positieve effecten op hun fysieke prestaties. Uiteraard is dit geen legaal middel in competities en wordt het gezien als doping.


Wat doen SARMS?

Een Selective Androgen Receptor Modulator gaat zorgen voor een significante toename in de natuurlijke testosteronproductie. Dat zorgt ervoor dat je lichaam gemakkelijker spieren gaat kweken.

Hoewel de negatieve effecten van SARMs bij sommige mensen relatief beperkt zijn, is dit middel zoals de meeste metabole bijproducten niet veilig en ook verboden om te nemen in competitieve sporten. Het merendeel van de gebruikers ervaren door het androgene werkingspatroon ernstige bijwerkingen.

De voordelen van SARMs tegenover bijvoorbeeld anabolen zijn onder andere:

 • Vergroten spiermassa door spiergroei te stimuleren zonder daarbij prostaat, lever en hersenen te beïnvloeden

 • Verhoogt niet de productie van hormonen die bijwerkingen kunnen veroorzaken zoals DHT en oestrogeen

Vooral DHT zorgt bij steroïden gebruik voor veel ongewenste bijwerkingen. Testosteron wordt tenslotte niet omgezet in oestrogeen door het enzym aromatase aangezien SARMs hier resistent tegen zijn.


Bijwerkingen van SARMs

bijwerkingen sarms

Onthoud dat zoals bij elke medicatie, er bijwerkingen mogelijk zijn bij het gebruik van een anabool product. Een sterke anabole werking heefft als doel om meer testosteron aan te maken maar niet elk lichaam reageert daar even goed op. Mogelijke bijwerkingen zijn onder andere maar niet beperkt tot:

 • Leverfalen

 • Nierfalen

 • Hoge bloeddruk

 • Haarverlies

 • Huiduitslag

 • Impotentie

 • Agressie

 • Zichtverlies

 • Lacterende tepels

De gezondheidseffecten op lange termijn zijn onbekend.


Zijn SARMS veilig?

Voor het meerendeel van de bevolking zijn sarms relatief veilig om te gebruiken. En in vergelijking met andere steroïden is de anabole werking van sarms zeker een betere keuze. Toch raden we af om SARMs te gebruiken. Er is nog te weinig wetenschappelijk onderzoek om de effecten op lange termijn te kennen én er zijn veilige natuurlijke alternatieven op de markt die dezelfde werking hebben zoals Clenbutrol van CrazyBulk als alternatief voor de gekende SARM Clenbuterol.


Wat is de beste SARM?

Als we kijken naar de beste SARMs legale en veilige alternatieven met goede ervaringen van gebruikers dan steekt Clenbutrol er met kop en schouder boven uit. Clenbutrol van Crazybulk is een veilig alternatief op basis van natuurlijke producten met quasi dezelfde eigenschappen als de SARM Clenbuterol. Bekijk hier de prijs op de officiële webshop.

PS: let goed op het verschil in schrijfwijze tussen Clenbuterol (illegale SARM) en Clenbutrol (veilig natuurlijk alternatief van Crayzbulk).

Gebruikers ervaren minimale bijwerkingen en behouden de voordelen (op natuurlijke wijze) zoals:

 • Krachtige fat burning

 • Fysieke prestatieverbetering

 • Behoud van spiermassa

 • Pre-workout

Dit legaal en veilig alternatief van Clenbuterol is ideaal voor mensen die willen cutten, vet verliezen, spieren behouden en energie en uithoudingsvermogen willen krijgen.

clenbutrol


Veel gestelde vragen

Zijn SARMS legaal?

Het gebruik van sarms is niet legaal in sport competities. Deze producten worden gezien als doping. De supplementen worden wel gebruikt bij bodybuilding en als middel voor medisch gebruik zoals bijvoorbeeld groeihormoon, of ziektes waarbij de patiënt baat heeft bij extra hormonen zoals testosteron. Wetenschappelijke onderzoeken bekijken nog steeds de mogelijke nutsfuncties van SARMs bij bepaalde ziektes (bron).

Sarms zijn legaal omdat het verkocht wordt als experimenteel middel dat niet bedoel is voor menselijke consumptie. Je mag het dus wel kopen maar het is belangrijk te weten dat het niet goedgekeurd is door het voedselagentschap. Het zal dus waarschijnlijk niet lang meer duren totdat SARMs overal verboden zullen worden.

Een veilig en goedgekeurd alternatief is Clenbutrol van Crazybulk.

 

Zijn SARMs gevaarlijk voor menselijke consumptie?

Ja, sarms zijn gevaarlijk voor mensen zonder medisch toezicht. In tijden waarbij er voor een sarms veilig alternatief bestaat, raden we ten zeerste af om deze producten te gebruiken.

Chesney


Ik ben Chesney. Ik loop al graag eens een halve marathon en doe graag aan krachttraining. Daarnaast lees ik mij ook heel graag in over alles wat met gezondheid te maken heeft zoals voeding & supplementen.

Bekijk alle artikels van Chesney of lees meer over deze auteur op onze teampagina.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}