.st0{fill:#FFFFFF;}

Beste fitnessapparaten voor thuis in 2024

Auteur: Chesney
Publicatie: 08/09/2019
Laatste update: 02/04/2024

Na heel wat jaren te sporten, heb ik ondertussen een favoriet fitnessapparaat. Maar jij bent wellicht nog op zoek naar het beste fitnessapparaat voor thuis dat je helpt om je doelstellingen te behalen. 

Weet je al in welke categorie je een fitness toestel zoekt? Bekijk dan hieronder het beste model per categorie.

Geen idee welke categorie het beste bij je doelstellingen past? Gebruik dan onderstaande quiz om aan de hand van enkele vragen te ontdekken welk toestel best bij jou past.

Ps: je hoeft geen emailadres of contactgegevens in te geven om je antwoord te ontdekken.


Beste cardio fitnessapparaten voor thuis

Cardio toestellen zijn zeer geschikt als het je bedoeling is om gewicht te verliezen, je conditie te verbeteren of gewoon aan je algemene gezondheid te werken. 

Maar onder de cardio apparaten vallen opnieuw heel wat verschillende soorten. Denk maar aan loopbanden, hometrainers, crosstrainers, roeimachines en stair steppers.

En ik hoef je niet te vertellen dat de verschillen tussen deze apparaten zeer groot zijn. Ga daarom dus eerst na wat jouw voornaamste doelstelling is én aan welke vereisten het apparaat voor jou moet voldoen.


Loopband

focus fitness slimline loopband in gebruik

De loopbanden zijn zowat de populairste cardio fitnesstoestellen. In de sportschool is het vaak één van de apparaten dat het meest gebruikt wordt. Als we kijken naar de verkoopcijfers van loopbanden voor thuis zien we dat enkel de hometrainer het beter doet.

Loopbanden bestaan er in alle formaten, voor zowel beginners als gevorderden, voor ieders budget… 

Maar wil je een degelijke loopband kopen, dan moet je rekening houden met een budget dat tussen €600 en €1.000 ligt. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat de goedkopere modellen geen goede keuze kunnen zijn. Maar ik kan je uit ervaring vertellen dat het veel leuker is om te rennen op een hardloopband dat wat breder en langer is zodat je niet bij elke stap hard moet opletten om je voet op een verkeerde plaats te zetten.

focus fitness jet 2 loopband

Mijn keuze loopband voor thuis: Focus Fitness Jet 2

  • Beste loopband voor thuis
  • Geschikt voor beginners en gevorderden
  • Aantrekkelijk geprijsd

Crosstrainer

tunturi cardio fit C30 in gebruik

De crosstrainer is een enorm onderschat fitnessapparaat voor thuisgebruik.

Niet alleen vind je snel betaalbare modellen, het heeft ook heel wat voordelen in vergelijking met andere type toestellen. Bij een crosstrainer word je lichaam bijvoorbeeld gespaard van schokkende bewegingen. Daar waar een loopband belastend kan zijn voor de knieën is dat bij een crosstrainer niet het geval. Door de soepele beweging die je lichaam maakt moet je inspanningen leveren zonder je botten, pezen etc te belasten. Dat maakt van de crosstrainer een ideaal toestel voor mensen die herstellen van een blessure alsook voor senioren.

In tegenstelling tot een loopband, hometrainer of spinning fiets train je bij een crosstrainer ook actief je armen. Uiteraard dien je hiervoor wel de armsteunen vast te houden. Op die manier zorgt de crosstrainer voor een uitgebreidere workout dan de meeste andere fitnessapparaten voor thuisgebruik. 


Hometrainer

hometrainer voor thuisgebruik

Een klassieker onder de fitnessapparaten voor thuis is de hometrainer.

De hometrainer is niet te verwarren met spinningfiets (ook wel spinningbike genoemd). Beide toestellen zijn enorm populair en lijken erg op elkaar maar toch zijn er kleine verschillen.

Uiteindelijk komt het er op neer dat een hometrainer een toestel is dat voor een groter publiek de beste keuze is. Met een hometrainer kun je werken aan je conditie, herstellen van een blessure maar ook afvallen. Combineer dit dan nog eens met de allerbeste afvalpillen en je bent zo die overtollige kilo's kwijt.

Zijn er bij je thuis meerdere mensen (en bijvoorbeeld ouderen) die van het fitnesstoestel dat je wilt aanschaffen gebruik zal maken? Dan is een hometrainer in de meeste gevallen je beste keuze. Net doordat je met het toestel zoveel verschillende kanten op kunt, is dit apparaat geschikt voor elke leeftijd, conditie of sportieve doelstelling.

Ben je een echt doorgewinterde wielrenner, dan kies je beter voor de spinningfiets. Bij deze laatste lijkt het net iets meer alsof je echt op de baan aan het fietsen bent.

fitbike ride 6 hometrainer afbeelding

Mijn keuze hometrainer voor thuis: FitBike Ride 6 iPlus

  • Beste hometrainer voor thuis
  • Geschikt voor beginners én gevorderde fietsers
  • Aantrekkelijke prijs

Roeitrainer

roeitrainer voor thuisgebruik

De roeitrainer is de laatste jaren aan een opmars bezig op vlak van populariteit. Hierbij moet ik wel zeggen dat de roeitrainer in de sportschool wel aan populariteit wint maar dat de verkoop voor thuisgebruik eerder beperkt is. Zeker in vergelijking met goed verkopende apparaten als de hometrainer en loopband. 

Nochtans kan de roeitrainer voor heel wat mensen een interessante keuze zijn. Het voordeel aan een roeitrainer is dat je niet enkel je conditie verbetert maar ook tegelijkertijd goed aan spieropbouw werkt. Bovendien train je zowel je boven- als onderlichaam met één toestel. Iets wat met de meeste andere cardio fitnesstoestellen niet mogelijk is. 

Ook op vlak van calorieverbruik is een roeimachine een zeer efficiënt toestel. Tel daarbij op dat er zeer compacte versies van roeitrainers bestaan wat het gemakkelijk maakt om het in een kamer op te bergen en je snap al snel waarom ik dit een ondergewaardeerd toestel vind.

fitbike ride 6 hometrainer afbeelding

Mijn keuze roeitrainer voor thuis: Focus Fitness Row 3

  • Beste roeitrainer voor thuis
  • Geschikt voor beginners én gevorderde fietsers
  • Aantrekkelijke prijs

Spinningfiets

De spinning fiets wordt ook wel eens gezien als de hometrainer voor ervaren sporters. Een spinningfiets is waarschijnlijk de dichtste benadering tot het echte fietswerk.

Vaak voorzien van geavanceerd instellingen, is dit een ideaal apparaat om je conditie naar een hoger niveau te tillen.

spinningfiets voor thuis

Heb je er genoeg van om elke week naar de sportschool te moeten gaan om vervolgens heel wat geld te betalen voor een spinningsessie? Dan is het voor jou zeker een goede keuze om dergelijk toestel aan te schaffen voor thuisgebruik. Je zou er van versteld staan hoe snel je het toestel hebt terugverdiend én hoeveel tijd je bespaart.

Bovendien zul je met een spinningfiets in huis, snel geneigd zijn om tussendoor, wanneer je even tijd hebt, snel even het toestel op te springen om aan je conditie te werken.

Beste kracht apparaten voor thuis

Als het je doelstelling is om thuis conditie op te bouwen, dan kies je best voor een cardiotoestel. Wil je echter spieren kweken, dan zal een kracht toestel je meer van nut zijn. 

Er bestaan heel wat verschillende kracht apparaten. Hieronder bespreken we de belangrijkste. Weet wel dat je thuis ook veel krachtoefeningen kan doen waarvoor je geen toestel nodig hebt. Die krachtoefeningen zijn gebaseerd op je eigen gewicht. Denk daarbij aan Sit Ups, Crunches, Plank oefeningen, Push Ups ... 

Krachtstation

Een krachtstation is onder de krachttoestellen de grootste investering. Maar ook binnen de krachttoestellen zijn er zowel goedkope als dure toestellen. 

Voor minder dan €300 kan je al krachtstations voor thuis vinden waar je heel wat oefeningen op kunt doen. 

Zorgen krachtoefeningen zonder hulpmiddelen niet meer voor voldoende vooruitgang of zoek je een manier om ook thuis zwaardere krachtoefeningen te doen? Dan is een krachtstation een goede keuze!

krachtstation voor thuis

Dumbells

De Dumbells zijn erg geliefde producten. Voornamelijk omdat je er veel oefeningen mee kunt doen én ze erg gemakkelijk op te bergen zijn.

Bij veel dumbell sets krijg je ook nog eens een opbergdoos die je gemakkelijk in de kast kunt opbergen of onder het bed schuiven.

dumbells

De iets minder populaire maar zeker ook noemenswaardige variant van de dumbells zijn de kettlebells.

Pull up bars

De pull up bar is iets minder veelzijdig maar kan ook erg compact zijn. Er zijn namelijk modellen die je aan de deurlijst kunt ophangen.

Heb je voldoende plaats in huis dan kan een Pull Up Rack ook een optie zijn.

Zoals de naam al doet vermoeden dient de Pull Up bar om jezelf aan op te trekken. Bij dit toestel werk je meestal dus niet met gewichten maar gebruik je je lichaamsgewicht.

pull up bar

Trilplaten

De trilplaten zijn voornamelijk populair bij het vrouwelijk publiek. Nochtans is dit ook een zeer geschikt product voor mannen.

Bij de trilplaten is het erg belangrijk het juiste product te kiezen.

trilplaat voor thuis

Vaak zijn dit iets duurdere modellen maar je wilt uiteindelijk niet dat je trilplaat het na een maand gebruiken begeeft. Bij goedkopere modellen kan dit helaas wel eens het geval zijn.


Hoe de keuzehulp voor beste fitnessapparaat voor thuis is opgesteld

Aanbevelingen geef ik niet zomaar op goed geluk. Voor elk toestel, ben ik nagegaan wat je er over het algemeen mee kunt bereiken. Op basis daarvan is onderstaande tabel opgesteld waarbij elke doelstelling een score heeft gekregen bij het apparaat.

De antwoorden die je geeft via de keuzehulp, zullen je helpen bepalen welk apparaat het meest geschikt is voor jou.

Apparaat

Lage impact

Full body workout

Spieren kweken

Afvallen

Loopband

Hometrainer

Crosstrainer

Roeitrainer

Spinningfiets

Krachtstation