.st0{fill:#FFFFFF;}

Beste multivitamine om te kopen – Test & Ervaringen

Auteur: Chesney
Publicatie: 05/06/2023
Laatste update: 30/08/2023

Ben je op zoek naar de beste multivitamine om te kopen in 2024?

Ik heb maar liefst meer dan 70 multivitamines onderzocht en heb enkelen daarvan zelfs persoonlijk getest en deel hieronder mijn ervaringen met deze toppers.

Welke multivitamine het beste is voor jou, is afhankelijk van de doelgroep waarin je behoort. Daarom heb ik de beste keuze opgesplitst per doelgroep. Een man van 70+ heeft namelijk andere vitamine behoeftes dan een kind van 6.

NatuurlijkPresteren Multi Premium
Beste Multivitamine: Multi Premium
 • 28 actieve ingrediënten in één formule
 • Ingrediënten van de hoogste kwaliteit
 • Volledig plantaardig en dus geschikt voor vegetariërs en veganisten

Ga snel naar:

Multivitamine

Beste voor

Prijs

Multi Premium

Volwassenen

VitOrtho Meer-in-1 Sport

Sporters

Vitals Elke dag mama

Zwangerschap

Solgar Formula VM-75

50+

VitaKruid - Multi Dag & Nacht Junior

Kinderen

Flindall Multi

Volgens consumentenbond

VGNMY - Multivitamine

Vegan

Orthica - Vitamine Poeder

Poeder vorm

Beste multivitamine voor volwassenen

NatuurlijkPresteren Multi Premium
Multi Premium - NatuurlijkPresteren
 • 28 actieve ingrediënten in één formule
 • Ingrediënten van de hoogste kwaliteit
 • Volledig plantaardig en dus geschikt voor vegetariërs en veganisten

Bij het kiezen van de beste multivitamine voor volwassenen zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden, waaronder je leeftijd, geslacht, levensstijl en eventuele specifieke gezondheidsbehoeften.

Over het algemeen moet een goede multivitamine voor volwassenen een breed scala aan vitamines en mineralen bevatten, waaronder de essentiële vitamines A, C, D, E, K en B-vitamines, evenals belangrijke mineralen zoals calcium, magnesium, zink, ijzer en selenium.

Het is ook nuttig als de vitamines in hun biologisch actieve vorm zijn, zodat ze gemakkelijk door het lichaam kunnen worden opgenomen.

Bovenstaande Premium multivitamine van NatuurlijkPresteren is daarom als beste multivitamine uit de test gekomen.


Beste multivitamine voor sporters

vitortho meer-in-1 sport
VitOrtho Meer-in-1 Sport
 • Extra vitamine B12 voor meer energie
 • Geen gelatine, gist, toegevoegde suikers of synthetische stoffen
 • Bevat aminozuren als L-arginine en L-carnitine

Sporters hebben vaak verhoogde voedingsbehoeften om te voldoen aan de eisen van intensieve fysieke activiteit en om optimaal herstel te ondersteunen.

De beste multivitamines voor sporters moeten daarom een breed scala aan vitamines en mineralen bevatten, evenals extra ingrediënten die specifiek de sportprestaties en herstel kunnen ondersteunen.

Dit kan bestaan uit elektrolyten zoals natrium en kalium voor hydratatie, antioxidanten zoals vitamine C en E voor het bestrijden van de vrije radicalen die worden geproduceerd tijdens intensieve oefeningen, en B-vitamines die helpen bij energieproductie. 


Beste multivitamine voor zwangerschap

vitals elke dag mama
Vitals - Elke dag mama
 • Bevat bètacaroteen én veilige dosering vitamine A
 • B-vitamines in biologisch actieve vorm
 • Extra hoge dosering vitamine C en choline

Tijdens de zwangerschap hebben vrouwen extra hoeveelheden van enkele vitamines en mineralen nodig om zowel hun eigen gezondheid als de gezondheid en ontwikkeling van de baby te ondersteunen.

Prenatale multivitamines zijn speciaal ontworpen om aan deze verhoogde voedingsbehoeften te voldoen. Ze bevatten typisch hogere niveaus van foliumzuur (om neurale buisdefecten te voorkomen), ijzer (om bloedarmoede te voorkomen), en calcium en vitamine D (voor botontwikkeling).

Daarnaast kunnen ze ook DHA bevatten, een soort omega-3 vetzuur dat belangrijk is voor de ontwikkeling van de hersenen en ogen van de baby.

De beste multivitaminesvoor zwangere vrouwen is daarom die van Vitals, die bevatten belangrijke vitamines voor zwangere vrouwen én de vitamines B zijn in biologisch actieve vorm.


Beste voor 50+'ers en senioren

solgar formula vm-75
Solgar Formula VM-75
 • Hoge dosering B-vitamines
 • Maagvriendelijk ijzer
 • Rijk aan antioxidanten

Met het ouder worden, kunnen de voedingsbehoeften veranderen en soms toenemen, vooral voor vitamines en mineralen zoals calcium, vitamine D, en B-vitamines. Daarom zijn multivitamines die specifiek zijn geformuleerd voor senioren ontworpen om aan deze unieke behoeften te voldoen.

Ze kunnen hogere niveaus van vitamine D en calcium bevatten voor botgezondheid, vitamine B12 (een voedingsstof waarvan de opname afneemt met de leeftijd) voor energie metabolisme en hersenfunctie, en andere antioxidanten zoals vitamine C en E om cellulaire gezondheid te ondersteunen.

Bovendien kunnen sommige van deze supplementen ook luteïne en zeaxanthine bevatten, twee voedingsstoffen die belangrijk zijn voor ooggezondheid.


Beste multivitamine voor kinderen

vitakruid multi dag en nacht junior
VitaKruid Multi Dag en Nacht Junior
 • Multivitamine en Omega vetzuren in 1
 • Veiligste vorm van vitamine B6
 • Geschikt voor kinderen van 1 tem 12 jaar

Het is cruciaal dat kinderen alle noodzakelijke voedingsstoffen binnenkrijgen die ze nodig hebben voor hun groei en ontwikkeling.

Hoewel een uitgebalanceerd dieet het beste is om deze voedingsstoffen te leveren, kunnen multivitamines nuttig zijn om eventuele tekortkomingen aan te vullen. De beste multivitamines voor kinderen moeten een breed scala aan vitamines en mineralen bevatten, met name vitamine D, calcium voor groeiende botten, en B-vitamines voor energie.

Multivitamines voor kinderen zijn vaak verkrijgbaar in kauwbare vormen en lekkere smaken om ze aantrekkelijk te maken.


Beste multivitamine volgens consumentenbond

Flindall multi
Flinndal Multi kauwtablet
 • 13 vitamines en belangrijkste mineralen in dosering tot 100% van ADH
 • Geschikt voor vegetariërs
 • Lekkere kersensmaak

De consumentenbond doet regelmatig testen op supplementen en dus ook op multivitamines. Hoewel ze geen test hebben dat over het algemeen een resultaat geeft over de beste multivitamine, doen ze dat wel per doelgroep zoals 50+ vrouwen, 70+ mannen etc. 

Daaruit komt steeds de multivitamine van Flindall als één van de beste uit de test.


Beste multivitamine voor vegans

vgnmy
VGNMY - multivitamine gummies
 • Speciaal afgestemd op behoefte van man/vrouw
 • Lekkere passievrucht-sinaasappelsmaak
 • Vegan, halal & glutenvrij

Veganisten hebben unieke voedingsbehoeften, omdat sommige voedingsstoffen die meestal uit dierlijke producten worden gehaald, in hun dieet kunnen ontbreken.

Een goede veganistische multivitamine moet daarom een breed scala aan vitamines en mineralen bevatten, met speciale aandacht voor voedingsstoffen zoals vitamine B12, ijzer, calcium, zink en omega-3 vetzuren, die vaak minder beschikbaar zijn in een veganistisch dieet.

Het moet ook volledig vrij zijn van dierlijke producten en bijproducten, wat betekent dat het geen gelatine, lanoline, of andere niet-veganistische ingrediënten mag bevatten.


Beste multivitamine in poeder vorm

orthica vitamine poeder
Orthica - Vitamine poeder
 • Geen gist, synthetische conserveermiddelen, kleur-, geur- en smaakstoffen.
 • Eenvoudig door yoghurt of vruchtensap te roeren
 • Geschikt voor alle leeftijden vanaf 1 jaar

Multivitamines in poedervorm kunnen een geweldige optie zijn voor mensen die moeite hebben met het slikken van pillen. Ze kunnen gemakkelijk worden gemengd met water, sap of in smoothies, waardoor ze een handige manier bieden om een reeks essentiële voedingsstoffen binnen te krijgen.

De beste multivitaminepoeders bevatten een breed scala aan vitamines en mineralen, evenals extra gezondheidsbevorderende ingrediënten zoals probiotica, vezels en antioxidanten. Ze moeten ook vrij zijn van onnodige vulstoffen en kunstmatige ingrediënten.Wat is multivitamine?

Een multivitamine is een supplement dat een combinatie bevat van verschillende vitamines, mineralen en soms andere voedingsstoffen. Deze supplementen zijn ontworpen om ons te voorzien van de essentiële voedingsstoffen die we mogelijk niet in voldoende hoeveelheden krijgen via onze dagelijkse voeding.

Vitamines en mineralen spelen een cruciale rol in talrijke biologische processen in ons lichaam. Ze ondersteunen de algemene gezondheid, waaronder het immuunsysteem, de botgezondheid, en het energieniveau. Ook zijn ze noodzakelijk voor de goede werking van onze cellen en organen.

Multivitaminen komen in verschillende vormen, zoals tabletten, capsules, poeders, vloeistoffen, en zelfs gummies. Ook kunnen ze op maat gemaakt worden voor specifieke bevolkingsgroepen, zoals kinderen, zwangere vrouwen, senioren, en sporters, rekening houdend met hun unieke voedingsbehoeften.

Hoewel multivitaminen een handige manier zijn om ervoor te zorgen dat we de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van verschillende voedingsstoffen binnenkrijgen, mogen ze niet worden gebruikt als vervanging van een gezond, evenwichtig dieet. Het is belangrijk om in gedachten te houden dat voedsel niet alleen vitamines en mineralen levert, maar ook een scala aan andere voedingsstoffen, zoals vezels en antioxidanten, die niet altijd in multivitaminen te vinden zijn.

Het is ook belangrijk om te vermelden dat, hoewel de meeste mensen multivitaminen veilig kunnen gebruiken, het mogelijk is om te veel van sommige vitamines en mineralen binnen te krijgen, vooral als je meerdere supplementen tegelijkertijd inneemt. Overmatige inname kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, dus het is altijd het beste om een arts of diëtist te raadplegen voordat je begint met een nieuw supplementregime.


Tekenen van vitaminetekort

Een vitaminetekort kan optreden als je lichaam niet genoeg van de vitamines krijgt die het nodig heeft om optimaal te functioneren. Dit kan het gevolg zijn van een onevenwichtig dieet, bepaalde gezondheidstoestanden of het niet goed kunnen opnemen of verwerken van voedingsstoffen door het lichaam.

Hier zijn enkele tekenen dat je mogelijk een vitaminetekort hebt:

1. Vermoeidheid

Constant moe of energieloos zijn kan een teken zijn van een tekort aan verschillende vitamines zoals vitamine B12, vitamine D of ijzer

2. Bleke of gele huid

Een tekort aan vitamine B12 kan leiden tot bleekheid of een lichte gele tint op de huid.

3. Broos haar en broze nagels

Een tekort aan biotine, vitamine C en andere vitamines kunnen leiden tot broos haar en broze nagels

4. Bloedend tandvlees

Als je tandvlees gemakkelijk bloedt, kan dit een teken zijn van een tekort aan vitamine C.

5. Slecht nachtzicht

Problemen met zicht in het donker kan een teken zijn van een vitamine A tekort.

6. Trage wondgenezing

Als wonden langzaam genezen, kan dit duiden op een tekort aan vitamine C, vitamine K of zink

7. Frequente infecties

Als je vaak ziek bent, kan dit een teken zijn van een tekort aan vitamine D of andere vitamines die het immuunsysteem ondersteunen

Onthoud wel dat deze symptomen ook kunnen wijzen op andere gezondheidsproblemen. Als je vermoedt dat je een vitaminetekort hebt, raadpleeg dan een zorgverlener. Bloedtests kunnen bepalen of je een vitaminetekort hebt, en een arts of diëtist kan je begeleiden naar de beste manier om een tekort aan te vullen, of dit nu via je dieet of met supplementen is.


Waar op letten wanneer je multivitamine wil kopen?

Bij het kiezen van een multivitamine zijn er verschillende factoren om in overweging te nemen om ervoor te zorgen dat je een product kiest dat veilig, effectief en geschikt is voor jouw specifieke behoeften. Hier zijn enkele factoren om rekening mee te houden:

 1. Jouw specifieke behoeften: De beste multivitamine voor jou hangt af van je persoonlijke gezondheidssituatie, leeftijd, geslacht, levensstijl en voedingsbehoeften. Bijvoorbeeld, zwangere vrouwen hebben mogelijk hogere niveaus van sommige voedingsstoffen, zoals foliumzuur en ijzer, nodig. Oudere volwassenen hebben mogelijk meer vitamine D en B12 nodig, terwijl kinderen kleinere doses nodig hebben die geschikt zijn voor hun grootte en leeftijd.
 2. Nutriëntensamenstelling: Niet alle multivitaminen bevatten dezelfde voedingsstoffen. Het is belangrijk om de lijst met ingrediënten en de voedingswaarde-etikettering te controleren om te zien welke voedingsstoffen het supplement bevat en in welke hoeveelheden. Kijk ook uit voor producten die extreem hoge doseringen bevatten, aangezien meer niet altijd beter is en in sommige gevallen schadelijk kan zijn.
 3. Kwaliteit van het merk: Kies voor producten van gerenommeerde merken die testen uitvoeren op de kwaliteit en zuiverheid van hun producten. Je kunt ook zoeken naar producten die zijn gecertificeerd door een onafhankelijk testbedrijf, zoals NSF International of USP, wat aangeeft dat het product is getest op kwaliteit en dat het bevat wat op het etiket staat.
 4. Vorm van het supplement: Multivitaminen zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, zoals tabletten, capsules, vloeistoffen, kauwtabletten en gummies. Kies een vorm die je prettig vindt en die je gemakkelijk kunt innemen.
 5. Mogelijke interacties en contra-indicaties: Sommige voedingsstoffen kunnen interageren met sommige medicijnen, terwijl andere contra-indicaties kunnen hebben voor mensen met bepaalde gezondheidsproblemen. Raadpleeg altijd een zorgverlener als je medicijnen gebruikt of een gezondheidsprobleem hebt.
 6. Prijs: Hoewel het verleidelijk kan zijn om goedkopere producten te kiezen, kan de kwaliteit van de ingrediënten variëren en zijn goedkopere producten niet altijd de beste waarde. Zoek een product dat past bij je budget maar dat niet inboet aan kwaliteit.Belangrijkste vitamines voor mannen


Hoewel alle vitamines essentieel zijn voor een goede gezondheid, zijn er enkele die bijzonder belangrijk kunnen zijn voor mannen, afhankelijk van hun leeftijd, levensstijl en algemene gezondheid. Hier zijn enkele vitamines die van bijzonder belang kunnen zijn:

 1. Vitamine D: Deze vitamine is essentieel voor de gezondheid van de botten, omdat het helpt bij de opname van calcium. Het is ook belangrijk voor het immuunsysteem en kan bijdragen aan de gezondheid van het hart. Onderzoek suggereert dat veel mensen, vooral degenen die in noordelijke klimaten leven of niet veel tijd buiten doorbrengen, mogelijk niet genoeg vitamine D krijgen.
 2. Vitamine B12: Deze vitamine is nodig voor een goede hersenfunctie en voor de productie van rode bloedcellen. Aangezien vitamine B12 voornamelijk in dierlijke producten wordt aangetroffen, lopen vegetariërs en veganisten het risico op een tekort. Bovendien kan de absorptie van vitamine B12 afnemen naarmate mannen ouder worden, waardoor oudere mannen een groter risico lopen op een tekort.
 3. Vitamine C: Hoewel deze vitamine vaak geassocieerd wordt met een gezond immuunsysteem, is het ook belangrijk voor de gezondheid van de huid, de wondgenezing en de gezondheid van de bloedvaten. Vitamine C is ook een antioxidant, wat betekent dat het helpt bij het beschermen van cellen tegen schade door vrije radicalen.
 4. Omega-3 vetzuren: Hoewel dit technisch geen vitamines zijn, zijn omega-3 vetzuren essentiële voedingsstoffen die belangrijk zijn voor de gezondheid van het hart. Onderzoek suggereert dat ze kunnen helpen bij het verlagen van het risico op hartziekten, een van de belangrijkste gezondheidsproblemen voor mannen.
 5. Foliumzuur: Ook bekend als vitamine B9, speelt foliumzuur een belangrijke rol bij de aanmaak van nieuwe cellen en kan het helpen het risico op hartziekten te verminderen. Hoewel foliumzuur vooral wordt benadrukt voor vrouwen die zwanger zijn of proberen zwanger te worden, is het ook belangrijk voor de gezondheid van mannen.Belangrijkste vitamines voor vrouwen

Alle vitamines zijn essentieel voor het behoud van de algehele gezondheid, maar er zijn enkele die extra belangrijk kunnen zijn voor vrouwen, afhankelijk van hun leeftijd, levensfase, en algemene gezondheid. Hier zijn enkele vitamines en mineralen die van bijzonder belang kunnen zijn voor vrouwen:

 1. Foliumzuur (vitamine B9): Foliumzuur is van cruciaal belang voor vrouwen in de vruchtbare leeftijd. Het helpt bij de vorming van de neurale buis tijdens de vroege ontwikkeling van de foetus en kan het risico op geboorteafwijkingen verminderen. Foliumzuur ondersteunt ook de productie van nieuwe cellen in het lichaam.
 2. IJzer: Vrouwen in de vruchtbare leeftijd hebben meer ijzer nodig dan mannen om bloedverlies tijdens de menstruatie te compenseren. IJzer helpt bij de productie van rode bloedcellen en het voorkomen van ijzergebreksanemie.
 3. Calcium en vitamine D: Deze voedingsstoffen zijn cruciaal voor de gezondheid van de botten. Vrouwen lopen een hoger risico op osteoporose dan mannen, en het krijgen van voldoende calcium en vitamine D kan helpen om de gezondheid van de botten te ondersteunen. Vitamine D helpt ook bij de opname van calcium.
 4. Vitamine B12: Hoewel vitamine B12 belangrijk is voor zowel mannen als vrouwen, kunnen sommige vrouwen, vooral degenen die ouder zijn of een vegetarisch of veganistisch dieet volgen, moeite hebben om genoeg te krijgen. Vitamine B12 is essentieel voor de gezondheid van het zenuwstelsel en de productie van rode bloedcellen.
 5. Vitamine K: Vitamine K is belangrijk voor de bloedstolling en de gezondheid van de botten. Vrouwen die in de menopauze zijn, kunnen baat hebben bij extra vitamine K om het risico op osteoporose te verminderen.Invloed van voeding op vitamine-inname

voeding en lichaamsbewegingjpg-min

Voeding speelt een cruciale rol bij het bepalen van je vitamine-inname. Een gevarieerd en evenwichtig dieet kan je lichaam voorzien van een breed scala aan vitamines en mineralen die nodig zijn voor optimale gezondheid en welzijn. Hier is hoe je voeding de vitamine-inname kan beïnvloeden:

Verscheidenheid aan voedingsmiddelen: Een breed scala aan voedingsmiddelen in je dieet verzekert dat je een verscheidenheid aan vitamines en mineralen binnenkrijgt. Verschillende voedingsmiddelen bevatten verschillende vitamines en mineralen, dus het eten van een mix van voedingsmiddelen zorgt ervoor dat je alle noodzakelijke voedingsstoffen binnenkrijgt.

Hele voedingsmiddelen versus verwerkte voedingsmiddelen: Hele voedingsmiddelen, zoals fruit, groenten, volle granen, peulvruchten, noten en zaden, zijn over het algemeen rijker aan vitamines en mineralen dan verwerkte voedingsmiddelen. Verwerkte voedingsmiddelen kunnen tijdens het productieproces hun voedingswaarde verliezen en zijn vaak arm aan vitamines en mineralen, maar rijk aan suiker, zout en ongezonde vetten.

Dieetbeperkingen: Mensen die bepaalde voedingsmiddelen of voedselgroepen vermijden, zoals vegetariërs, veganisten, of mensen met voedselallergieën of -intoleranties, moeten mogelijk extra aandacht besteden aan hun vitamine-inname. Bijvoorbeeld, vitamine B12 wordt voornamelijk gevonden in dierlijke producten, dus mensen die een veganistisch dieet volgen, moeten alternatieve bronnen van deze vitamine zoeken of overwegen een supplement te nemen.

Kookmethoden: Hoe je voedsel bereidt kan ook de vitamine-inhoud beïnvloeden. Sommige vitamines, zoals vitamine C en sommige B-vitamines, kunnen worden afgebroken door hitte of water. Daarom kan het stomen of roerbakken van groenten, in plaats van ze te koken, helpen om meer van hun vitamine-inhoud te behouden.

Over het algemeen is het eten van een verscheidenheid aan voedzame, hele voedingsmiddelen de beste manier om ervoor te zorgen dat je alle vitamines krijgt die je nodig hebt. Echter, in sommige situaties, zoals zwangerschap, ouder worden, of bepaalde gezondheidstoestanden, kun je profiteren van het nemen van een multivitamine of een specifiek vitaminesupplement.


Veel gestelde vragen


Waarom multivitamine slikken?

Multivitamines slikken kan een eenvoudige manier zijn om ervoor te zorgen dat je de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden essentiële vitamines en mineralen binnenkrijgt, vooral als je een beperkt dieet hebt, bepaalde gezondheidsproblemen hebt, zwanger bent of ouder bent. Hoewel ze geen vervanging zijn voor een uitgebalanceerd dieet, kunnen ze helpen eventuele voedingsgaten op te vullen en je algehele gezondheid te ondersteunen.


Wat zijn essentiële vitamines?

Essentiële vitamines zijn vitamines die je lichaam nodig heeft maar niet zelf kan produceren, of in onvoldoende hoeveelheden. Daarom moeten ze uit je dieet worden gehaald. Er zijn 13 essentiële vitamines: vitamine A, C, D, E, K, en de acht B-vitamines (B1 thiamine, B2 riboflavine, B3 niacine, B5 pantotheenzuur, B6 pyridoxine, B7 biotine, B9 foliumzuur, en B12 cobalamine). Elk van deze vitamines speelt een specifieke en belangrijke rol in je lichaam, van het ondersteunen van het immuunsysteem tot het helpen bij het metaboliseren van voedsel tot energie.


Waarom is de biologisch actieve vorm van vitamines beter?

De biologisch actieve vorm van een vitamine is de vorm die je lichaam het meest efficiënt kan gebruiken. Sommige vitamines komen in verschillende vormen, en je lichaam moet sommige vormen omzetten in de actieve vorm voordat ze kunnen worden gebruikt. Door de actieve vorm van de vitamine direct te consumeren, kan je lichaam deze onmiddellijk gebruiken zonder de noodzaak van een conversieproces. Dit kan bijzonder nuttig zijn voor mensen met genetische variaties die de normale conversie van vitamines in het lichaam kunnen belemmeren.


Wat is het beste moment om multivitamines te nemen?

Het beste moment om multivitamines te nemen kan variëren afhankelijk van het specifieke supplement en je persoonlijke routine. Over het algemeen wordt aangeraden om multivitamines te nemen met een maaltijd, omdat dit de opname van bepaalde vitamines kan verbeteren, met name de in vet oplosbare vitamines A, D, E en K. Bovendien kan het nemen van een supplement met voedsel maagklachten helpen voorkomen. Als je multivitamine een grote hoeveelheid ijzer bevat, kun je het misschien beter 's avonds innemen, omdat ijzer soms maagklachten kan veroorzaken. 


Kun je elke dag multivitamine nemen?

Ja, je kunt dagelijks multivitamines nemen. In feite zijn ze meestal ontworpen om elke dag te worden ingenomen om ervoor te zorgen dat je lichaam een consistente aanvoer van de essentiële vitamines en mineralen krijgt die het nodig heeft. Het is echter belangrijk om de aanbevolen dosering op het etiket niet te overschrijden, omdat te veel van bepaalde vitamines en mineralen schadelijk kan zijn.


Wanneer heb je meer vitamines en mineralen nodig?

Er zijn verschillende situaties waarin je lichaam mogelijk meer vitamines en mineralen nodig heeft. Tijdens de groei en ontwikkeling, zoals in de kindertijd en adolescentie, tijdens de zwangerschap en borstvoeding, neemt de behoefte aan bepaalde voedingsstoffen toe. Oudere volwassenen kunnen ook meer van enkele vitamines nodig hebben. Mensen die een vegetarisch of veganistisch dieet volgen, of degenen met medische aandoeningen, zoals malabsorptieproblemen, kunnen ook extra vitamines en mineralen nodig hebben. Daarnaast kan intensieve lichamelijke activiteit, zoals bij topsporters, de behoefte aan bepaalde vitamines en mineralen verhogen.


Helpen multivitamines met afvallen?

Er is geen direct bewijs dat multivitamines op zichzelf gewichtsverlies bevorderen. Gewichtsverlies wordt in het algemeen bereikt door een combinatie van gezonde voeding en regelmatige lichamelijke activiteit. Echter, een goede voeding - waartoe ook voldoende vitamines en mineralen behoren - is een belangrijk onderdeel van een algemene gezonde levensstijl die kan bijdragen aan gewichtsbeheersing. Het nemen van multivitamines kan helpen om eventuele voedingstekorten op te vullen, maar het moet niet worden gezien als een vervanging voor een uitgebalanceerd, voedzaam dieet.

Als het echt je bedoeling is om af te vallen, dan kijk je beter naar afslankpillen.


Kun je te veel vitamines binnen krijgen?

Ja, het is mogelijk om te veel vitamines binnen te krijgen, vooral als je grote hoeveelheden supplementen neemt. Dit wordt hypervitaminose genoemd en kan leiden tot schadelijke bijwerkingen. Hoewel het lichaam overtollige hoeveelheden van sommige vitamines, zoals de B-vitamines en vitamine C, die in water oplosbaar zijn, kan uitscheiden, worden andere vitamines, zoals vitamine A, D, E en K, die vetoplosbaar zijn, opgeslagen in het lichaam en kunnen ze in grote hoeveelheden giftig zijn. Het is daarom belangrijk om niet meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) vitamines te consumeren.


Hoe ik multivitamines heb getest en onderzocht

Wanneer ik multivitamines test en onderzoek houd ik rekening met volgende criteria bij mijn beoordeling:

 • Ingrediënten: Een hoogwaardige multivitamine moet een breed scala aan vitamines en mineralen bevatten. Sommige specifieke voedingsstoffen, zoals vitamine D, calcium, magnesium en vitamine B12, zijn vooral belangrijk vanwege hun veelzijdige gezondheidsvoordelen. Bovendien is het ideaal als de vitamines in hun biologisch actieve vormen worden aangeboden, omdat deze gemakkelijker door het lichaam kunnen worden opgenomen en gebruikt.
 • Potentie: De hoeveelheid van elke voedingsstof die in de multivitamine zit, is ook belangrijk. De meeste multivitamines moeten ten minste 100% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van de meeste vitamines en mineralen bevatten. Echter, voor bepaalde voedingsstoffen, zoals calcium en magnesium, kan dit niet haalbaar zijn vanwege de omvang van de tablet of capsule, en kunnen aanvullende supplementen nodig zijn.
 • Zuiverheid: Een goede multivitamine moet vrij zijn van onnodige toevoegingen, zoals kunstmatige kleurstoffen, smaakstoffen, zoetstoffen, of conserveermiddelen. Daarnaast moet het product ook vrij zijn van allergenen zoals gluten, zuivel, soja, noten, en schaaldieren, tenzij anders vermeld op het etiket.
 • Certificering: Het is altijd een pluspunt als een multivitamine is gecertificeerd door een onafhankelijke derde partij, zoals NSF International, USP, of ConsumerLab. Deze certificeringen geven aan dat het product is getest en voldoet aan bepaalde normen voor kwaliteit, zuiverheid, potentie, en veiligheid.
 • Prijs: De prijs per portie is ook een beslissende factor bij de beoordeling van een multivitamine. Hoewel het belangrijk is om te investeren in een kwaliteitsproduct, moet het ook betaalbaar en van goede waarde zijn.
 • Gebruiksgemak: De vorm van de multivitamine (bijv. tablet, capsule, poeder, vloeistof) en de aanbevolen dosering kunnen ook invloed hebben op de algehele gebruikservaring. Sommige multivitamines zijn grote pillen die moeilijk kunnen zijn voor sommige mensen om te slikken of komen in poedervorm waardoor het wat onhandig kan zijn om de juiste hoeveelheid te kiezen.
 • Merkreputatie: Het merk van de multivitamine speelt ook mee. Merken met een lange geschiedenis en een goede reputatie op het gebied van klanttevredenheid en productkwaliteit zijn vaak betrouwbaarder.


Voor mijn test heb ik volgende multivitamines onderzocht:

 • Lucovitaal Multivitamine Supplementen - Compleet Man
 • Davitamon Elke Dag
 • Etos Multi alles in 1
 • Vitakruid - Multi basis
 • Yummygums Mommy zwanger
 • Yummygums Kids
 • Etos Multi Alles-in-1 Framboos
 • Yummygums Vegan
 • Etos Multi Zwanger Worden
 • WeightWorld Multivitamine gummies
 • XXL Nutrition - Multivit
 • Orthica Teener Multi
 • Weerstand Drop voor babies en kinderen
 • Powerl Supplements - Natuurlijke Multivitamine
 • Orthica Multi Probiotica
 • Flinndal WLS Multivitamine
 • Laveen - Vega Mama multi
 • Fisher Kinder multivitamine
 • Alvityl Vitaliteit
 • Yummygum Immunity
 • Vitals - Elke Dag
 • XXL Nutrition - Multivitamine Gummies
 • VNGMY - Multivitamine voor Kinderen
 • Vitakruid - Multi Nacht Vrouw
 • HartVitaal - Natuurlijke Multi
 • Swedish Healthbrand - Woman Multivitamine
 • VNGMY - Multivitamine - Mannen
 • Vita Active Vitamines
 • Vitaal Totaal - Vitaliteit
 • Hashmats Health - A-Z Multivitamines
 • Kruidvat Multi A-Z Dragees
 • Centrum Select 50+ Multivitaminen
 • Centrum Men 50+ Multivitaminen
 • Centrum Women 50+ Multivitaminen
 • Centrum Men Multivitaminen
 • Kruidvat Multi A-Z 65+ Vitaal
 • Lucovitaal Multi+ Kids Gummies
 • Centrum Women Multivitamine
 • Lucovitaal Multi+ A-Z Gummies
 • Kruidvat Multi A-Z Compleet
 • Kruidvat Multi A-Z 50+ Vitaal
 • Kruidvat Multi 50+ Bruistabletten
 • Centrum Multivitaminen Original
 • Dagravit Totaal
 • Supradyn Complex Forte Bruistabletten
 • Supradyn Vital 50+
 • Dagravit Totaal Vitaal 50+
 • Davitamon Compleet Weerstand
 • Kruidvat Multi A-Z Weerstand Volwassenen
 • Kruidvat Multi A-Z Sport
 • Davitamon Multi Boost 12+ Aardbei
 • Davitamon Compleet Weerstand Aardbei
 • Healthy Vitamins Liposomale Multivitamine
 • Healthy Vitamins - Multivitamine
 • Healthy Vitamins - Mutlivitamine Natuurlijk
 • Healthy Vitamins - Multivitamine Plus
 • Healthy Vitamins - Super Multivitamine
 • Natuurlijk Presteren - Multi Premium
 • Vitaminecompleet - Daily Essentials
 • Nutribites - Nutribites Multivitamine
 • VitOrtho - Meer in 1 Dagelijks
 • Vitortho - Meer in 2 Zwanger
 • VitOrtho - 50+ Meer in 1
 • VitOrtho - Meer in 1 Sport
 • Vitakruid - Multi Dag & Nacht
 • Bonusan - Multi natal Actief
 • Vitals - Elke Dag Tabletten
 • Solgar - Omnium
 • Vitaminstore - Multi Vitaminen