.st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;}

Davitamon Elke Dag kauwtabletten multivitamine – Test & Ervaringen

Auteur: Chesney
Publicatie: 08/07/2023
Laatste update: 09/07/2023

Wanneer ik grondig onderzoek doe naar multivitamine supplementen, dan beoordeel ik deze steeds op dezelfde manier. 

Een product krijgt op verschillende criteria een score dat vervolgens - aan de hand van een gewicht op de totaalscore volgens belangrijkheid - de totaalscore tot stand brengt.

Daarbij is Davitamon Elke Dag Kauwtabletten Multivitamine één van de beste keuzes op vlak van multivitamines.

Samenvatting

TOTAALSCORE

davitamon multivitamine

Score berekening

Ingrediënten en samenstelling

Potentie

Kwaliteit en bron van ingrediënten

Certificering

Prijs - Kwaliteit

Gebruiksgemak

Merk

Davitamon elke dag kauwtabletten is een zorgvuldig samengestelde formule met 22 essentiële vitamines en mineralen. De kauwtabletten mogen dan wel wat zoetstoffen bevatten maar niet in dergelijke mate dat dit negatieve effecten kan veroorzaken. Bovendien zorgen ze voor een lekkere smaak.

Op vlak van prijs-kwaliteit is dit een uitstekende keuze om je gezondheid op punt te houden en ervoor te zorgen dat je je dagelijks benodigde vitamines en mineralen binnen krijgt.


Ingrediënten en samentelling

Als ik er even het lijstje met de ingrediënten en de samenstelling bijhaal, zul je merken dat er heel wat vitamines en mineralen in deze formule zijn opgenomen. 

Van de vitamines die ik hieronder oplijst, krijg je 100% van de benodigde dagelijkse hoeveelheid binnen.

Vitamine

Hoeveelheid

800 mcg

Vitamine B1

1,1 mg

Vitamine B2

1,4 mg

Vitamine B3

16 mg

Vitamine B5

6 mg

Vitamine B6

1,4 mg

Vitamine B8

50 mcg

Vitamine B11 (foliumzuur)

200 mcg

Vitamine B12

2,5 mcg

80 mg

Vitamine D3 (cholecalciferol)

5 mcg

12 mg

Daarnaast zijn er ook een hele lijst met mineralen in 1 kauwtablet. Behalve Calcium en Magnesium waarvan je slechts 15% van de benodigde dagelijkse hoeveelheid binnenkrijgt (omdat je dit ook via je voeding opneemt), heb je in onderstaande lijst ook 100% van de benodigde dagelijkse hoeveelheid.

Mineraal

Hoeveelheid

Calcium

120 mg

Chroom

40 mcg

Ijzer

14 mg

Jodium

150 mcg

Koper

1 mg

56,3 mg

Mangaan

2 mg

Molybdeen

50 mcg

Selenium

55 mcg

Zink

10 mg

Een puntje van kritiek is dat er op de verpakking wel wordt meegegeven dat xylitol als zoetstof is toegevoegd, is dat de hoeveelheid per kauwtablet niet vermeld wordt. 


Waar is deze multivitamine goed voor?

In Nederland gelden er zeer strenge regels voor claims over vitamines. Zo is bijvoorbeeld volgende uitspraak NIET toegestaan:

"Magnesium helpt een gezond immuunsysteem te behouden".

Pas wanneer de bevoegde instantie - in dit geval de Europese comsissie - deze claim goedkeurt, mag deze gebruikt worden.

Wel mag er gezegd worden dat magnesium helpt om vermoeidheid te verminderen, elektrolyten balans te ondersteunen, bijdraagt aan een normaal energie metabolsime, je zenuwstelsel helpt normaal te functioneren etc.

Gezien de vele vitamines en mineralen die in deze multivitamine zijn verwerkt, kun je je wel voorstellen dat één kauwtablet voor énorm veel voordelen zorgt. Denk daarbij aan

  • Bijdrage aan gezond immuunsysteem
  • Bijdrage aan goed zicht
  • Bijdrage aan gezonde huid
  • Bijdrage aan de ondersteuning van je zenuwstelsel
  • ...


Potentie

Gezien de hoge doseringen in deze multivitamine kauwtablet, mag ik wel stellen dat de potentie zeer hoog is. Zowat alle belangrijke vitamines en mineralen zijn erin opgenomen - de meeste tot 100% van de dagelijkse behoefte.


Kwaliteit en bron van ingrediënten (zuiverheid)

De zuiverheid, kwaliteit en bronnen van ingrediënten zijn uiteraard ook belangrijk. Zo is er bijvoorbeeld een verschil tussen Magnesium citraat en Magnesium bisglycinaat.Certificering

Davitamon probeert het hoogst mogelijk niveau van kwaliteit en voedselveiligheid na te streven. Zo werken ze volgens de meest recente HACCP richtlijnen voor kwaliteit.

Daarnaast worden ook alle verpakkingen en reclame uitingen beoordeeld door de Keuringsraad. Hoewel dit geen impact heeft op de supplementen zelf, zorgt het er wel voor dat Davitamon geen foutieve uitspraken doet over hun producten.


Prijs-kwaliteit

Het zal je al opgevallen zijn dat de multivitamines van Davitamon best voordelig zijn. Dit is dan ook een belangrijke reden waarom het zo hoog scoort in mijn lijst met beste multivitamines. 

Hoewel er kwalitatievere multivitamines op de markt zijn - die overigens ook transparanter zijn over de oorsprong van hun ingrediënten - zit je met Davitamon op vlak van prijs-kwaliteit zeer hoog.

De mutlivitamine kauwtabletten kosten meestal ongeveer €20 afhankelijk van eventuele aanbiedingen.

Gebruiksgemak

De kauwtabletten zijn eenvoudig te eten. Best neem je ze in bij een maaltijd aangezien sommige vitamines in vet oplossen en daardoor best opgenomen worden met voeding.

Los daarvan is het niet erg moeilijk om dagelijks 1 kauwtabletje in te nemen. De bosvruchtensmaak is ook een pluspunt al had ik nog liever geen extra zoetstoffen in de kauwtablet gezien.


Merk

Davitamon is een zeer gekend merk dat deel uitmaakt van de Amerikaanse pharmaceut Perrigo. Oorspronkelijk is het merk opgericht in 1928 en introduceerde daarbij Vitamine AD. Dit supplement kon dan ook door artsen worden voorgeschreven in plaats van levertraan dat destijds vaak als bron van vitamine A en vitamine D diende.Conclusie

Davitamon Elke Dag multivitamine is een uitstekende, voordelige keuze om eventuele tekorten aan vitamines en mineralen aan te vullen.

De kauwtabletten zijn eenvoudig in te nemen en hebben een lekkere bosvruchtensmaak. Ik kan dit multivitamine supplement zeker aanbevelen.

Chesney


Ik ben Chesney. Ik loop al graag eens een halve marathon en doe graag aan krachttraining. Daarnaast lees ik mij ook heel graag in over alles wat met gezondheid te maken heeft zoals voeding & supplementen.

Bekijk alle artikels van Chesney of lees meer over deze auteur op onze teampagina.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}