.st0{fill:#FFFFFF;}

Afvallen met eiwitshakes

Auteur: Chesney
Publicatie: 30/06/2023
Laatste update: 30/06/2023

Afvallen kan een uitdagend proces zijn, maar eiwitshakes kunnen een waardevol hulpmiddel zijn bij het bereiken van je gewichtsverliesdoelen. Eiwitshakes bieden een gemakkelijke en handige manier om je eiwitinname te verhogen, je hongergevoel te verminderen en je spieren te ondersteunen tijdens het afvallen.

Eiwitten spelen een cruciale rol bij gewichtsverlies, omdat ze je een verzadigd gevoel geven en je metabolisme kunnen stimuleren. 

De beste eiwitshakes bieden een handige manier om voldoende eiwitten binnen te krijgen zonder de calorieën en koolhydraten van volledige maaltijden. Door maaltijden te vervangen of eiwitshakes als tussendoortjes te gebruiken, kun je je totale calorie-inname onder controle houden en een negatieve energiebalans creëren, wat essentieel is om af te vallen.


Kun je afvallen met eiwitshakes?

kun je afvallen met eiwitshakes

Ja, je kunt zeker afvallen met eiwitshakes. Eiwitten zijn van nature verzadigend en kunnen helpen om het hongergevoel te verminderen, waardoor je mogelijk minder calorieën consumeert gedurende de dag. 

Daarnaast hebben eiwitten een thermisch effect, wat betekent dat het lichaam meer energie (calorieën) nodig heeft om eiwitten te verteren en te verwerken in vergelijking met vetten en koolhydraten.

Het vervangen van een maaltijd of snack door een eiwitshake kan caloriebeperking bevorderen, wat kan bijdragen aan gewichtsverlies.

Door een shake te drinken in plaats van een calorierijke maaltijd of ongezonde snacks, kun je de totale calorie-inname verminderen en tegelijkertijd voldoende eiwitten binnenkrijgen om spiermassa te behouden.

Het is belangrijk om te onthouden dat eiwitshakes op zichzelf geen magische oplossing zijn voor gewichtsverlies. Ze kunnen een onderdeel zijn van een uitgebalanceerd dieet en een gezonde levensstijl, inclusief regelmatige lichaamsbeweging en voldoende slaap.

Bovendien is het cruciaal om de kwaliteit en de totale calorie-inname van je eiwitshakes in de gaten te houden.

Sommige commerciële eiwitshakes kunnen toegevoegde suikers of ongewenste ingrediënten bevatten, wat het gewichtsverliesproces kan belemmeren.

Kies daarom bij voorkeur voor bewezen goede eiwitshakes of maak zelf je eigen shakes met natuurlijke ingrediënten.


Wat is de beste eiwitshake om af te vallen?

In het artikel over afslankshakes heb ik uitgebreid onderzoek gedaan naar welk poeder nu precies het beste is. 

Hoewel afslankshakes niet noodzakelijk ook eiwitshakes zijn, is de eiwitshake van PhenQ, dan dienst kan doen als maaltijdvervanger de beste keuze voor zowel mannen als vrouwen.

phenq meal replacement
PhenQ Complete Meal Shake
 • 16 gram eiwit per portie
 • 13 essentiële vitamines
 • Geen toegevoegde suikers

Hoeveel shakes moet je per dag nemen om af te vallen?

De hoeveelheid eiwitshakes die je per dag moet nemen om af te vallen, is afhankelijk van verschillende factoren, zoals je totale caloriebehoefte, individuele doelen, lichaamssamenstelling, fysieke activiteit en voedingspatroon. Er is geen vaste regel die voor iedereen geldt, maar over het algemeen kan het volgende als richtlijn dienen:

 1. Vervanging van maaltijden: Als je ervoor kiest om eiwitshakes als maaltijdvervanging te gebruiken, kun je overwegen om één of twee maaltijden per dag te vervangen door een shake. Het kan bijvoorbeeld effectief zijn om een eiwitshake te nemen als ontbijt en/of lunch, waarbij je zorgt voor een gebalanceerde, voedzame maaltijd voor het diner.
 2. Tussendoortjes: Eiwitshakes kunnen ook worden gebruikt als gezonde tussendoortjes om het hongergevoel te verminderen en snacking op ongezonde opties te voorkomen. In dit geval kun je één of twee eiwitshakes per dag toevoegen als aanvulling op je normale maaltijden.


Welke soorten eiwitpoeders zijn het beste om mee af te vallen?

Type eiwit

Eiwitgehalte

Vet en koolhydraten

Opname-snelheid

Hoeveelheid aminozuren

Whey concentraat

Hoog

Matig

Snel

Hoog

Whey isolaat

Zeer hoog

Hoog

Zeer snel

Zeer hoog

Whey hydrolstaat

Zeeg hoog

Hoog

Zeer snel

Zeer hoog

Caseïne

Matig

Laag

Traag

Hoog

Plantaardig

Hoog

Matig

Snel

Hoog

Er zijn verschillende soorten eiwitpoeders beschikbaar, elk afkomstig van verschillende bronnen. De meest voorkomende soorten eiwitpoeders zijn:

 1. Wei-eiwit: Wei-eiwit wordt gewonnen uit melk en is een van de meest populaire vormen van eiwitpoeder. Het is rijk aan essentiële aminozuren en verteerbaarheid, wat het ideaal maakt voor spierherstel en -opbouw.
 2. Caseïne-eiwit: Caseïne-eiwit is ook afkomstig van melk, maar het wordt langzamer verteerd dan wei-eiwit. Hierdoor zorgt het voor een langdurige afgifte van aminozuren, wat gunstig kan zijn voor spierherstel tijdens de slaap of tussen de maaltijden door.
 3. Plantaardige eiwitten: Er zijn verschillende soorten plantaardige eiwitpoeders, waaronder soja, erwten, rijst, hennep en pompoen. Plantaardige eiwitten zijn geschikt voor vegetariërs, veganisten en mensen met lactose-intolerantie. Ze bieden ook een breed scala aan voedingsstoffen en kunnen helpen bij gewichtsverlies vanwege hun vezelgehalte en lagere calorie-inhoud.

Het beste eiwitpoeder om mee af te vallen hangt af van je individuele behoeften en voorkeuren. Over het algemeen zijn eiwitpoeders met een hoger eiwitgehalte en een lager gehalte aan koolhydraten, vetten en toegevoegde suikers gunstig voor gewichtsverlies. Wei-eiwit en plantaardige eiwitten zoals erwten- en hennep proteïne staan bekend om hun hoogwaardige eiwitten en verteerbaarheid. Ze bieden ook een verzadigend effect en kunnen helpen om spiermassa te behouden tijdens het afvallen.


De invloed van Ghreline op je hongergevoel

Ghreline is een hormoon dat wordt geproduceerd in de maag en speelt een belangrijke rol bij het reguleren van het hongergevoel en de eetlust. Het wordt vaak aangeduid als het "hongerhormoon" omdat het de eetlust stimuleert en een signaal naar de hersenen stuurt dat het tijd is om te eten.

De productie en afgifte van ghreline worden beïnvloed door verschillende factoren, waaronder voedselinname, maaglediging, slaap, stress en voedingsstoffen, zoals eiwitten. Het gehalte aan ghreline in het bloed neemt toe als de maag leeg is en neemt af na een maaltijd.

Eiwitten spelen een belangrijke rol bij het reguleren van ghreline en het beheersen van het hongergevoel. Eiwitten hebben een hogere verzadigingswaarde dan koolhydraten en vetten, wat betekent dat ze een langer gevoel van volheid en tevredenheid kunnen bevorderen na het eten.

Een maaltijd of snack met een hoger eiwitgehalte kan de afgifte van ghreline onderdrukken en de productie van hormonen stimuleren die het gevoel van verzadiging bevorderen. Dit kan leiden tot een verminderd hongergevoel en een betere controle over de calorie-inname.

Bovendien vereist de vertering en verwerking van eiwitten meer energie (calorieën) dan de vertering van koolhydraten en vetten, wat resulteert in een hoger thermisch effect van voedsel (TEF). Dit betekent dat het lichaam meer calorieën verbrandt om eiwitten af te breken en te verwerken, wat kan bijdragen aan het verbranden van extra calorieën en het bevorderen van gewichtsverlies.


Wat is het beste moment om een shake te drinken als je wilt afvallen?

beste moment shake drinken afvallen

Het beste moment om een eiwitshake te drinken als je wilt afvallen, hangt af van je individuele voorkeuren en levensstijl. Er zijn echter enkele strategieën die je kunt overwegen:

 1. Als maaltijdvervanging: Je kunt een eiwitshake gebruiken als maaltijdvervanging, bijvoorbeeld als ontbijt of lunch. Dit kan handig zijn als je onderweg bent of weinig tijd hebt om een uitgebreide maaltijd te bereiden. Een eiwitshake als maaltijdvervanging kan helpen om de calorie-inname te beheersen en voldoende eiwitten binnen te krijgen, terwijl je toch de nodige voedingsstoffen binnenkrijgt.

 2. Vóór de training: Als je regelmatig sport, kan het nuttig zijn om een eiwitshake vóór de training te drinken. Ook bij cardiotrainingen. Dit kan helpen om spierafbraak tijdens de training te verminderen en spierherstel te bevorderen. Een eiwitshake vóór de training kan ook helpen om je energieniveau te verhogen en je langer vol en energiek te voelen tijdens de training.

 3. Na de training: Direct na een krachttraining sessie is een ideaal moment om een eiwitshake te drinken. Tijdens het sporten ontstaan er kleine scheurtjes in de spieren en het consumeren van eiwitten na de training kan helpen om het spierherstel en de spieropbouw te ondersteunen. Eiwitten leveren de aminozuren die nodig zijn voor de reparatie en groei van de spieren.

 4. Als tussendoortje: Je kunt ook een eiwitshake gebruiken als gezond tussendoortje tussen de maaltijden door. Dit kan helpen om hongergevoelens te verminderen, snacking op ongezonde opties te voorkomen en de totale calorie-inname onder controle te houden. Een eiwitshake kan een voedzame en vullende snack zijn die je energie geeft zonder het toevoegen van veel extra calorieën.


Kun je afvallen met eiwitshakes van Kruidvat?

Ja, je kunt zeker afvallen met eiwitshakes van Kruidvat. Alleen, zul je een stuk trager vooruitgang boeken dan met een andere kwalitatieve keuze.

Het is namelijk zo dat de eiwitshakes van Kruidvat niet van goede kwaliteit zijn om gewicht mee te verliezen. Er zijn heel wat extra ingrediënten aan toegevoegd zoals suikers en koolhydraten die meer kwaad dan goed doen wanneer je echt wilt afvallen.


Helpen eiwitshakes met afvallen voor vrouwen?

Ja, eiwitshakes kunnen helpen bij gewichtsverlies voor vrouwen. Eiwitten hebben een hogere verzadigingswaarde en kunnen het hongergevoel verminderen, waardoor je mogelijk minder calorieën consumeert.

Bovendien stimuleren eiwitten de spieropbouw en behoud tijdens het afvallen, wat kan helpen om het metabolisme op peil te houden.


Hoeveel eiwitten heb je nodig om af te vallen?

De exacte eiwitbehoefte voor gewichtsverlies kan variëren afhankelijk van factoren zoals leeftijd, geslacht, lichaamsgewicht en fysieke activiteit.

Over het algemeen wordt aanbevolen om ongeveer 0,8 tot 1,2 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht te consumeren voor gezonde volwassenen. Bij gewichtsverlies kan het nuttig zijn om aan de hogere kant van dit bereik te zitten om spierbehoud en verzadiging te bevorderen.