.st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;}

Train je met een crosstrainer je buikspieren?

Auteur: Chesney
Publicatie: 12/04/2022
Laatste update: 23/07/2023

Veel mensen vragen zich af of je met een crosstrainer ook je buikspieren traint. Die vraag is vrij eenvoudig te beantwoorden, maar er valt echt veel meer te vertellen over dit onderwerp. Lees dus snel verder als je het uitgebreide antwoord op deze vraag wilt weten.

De crosstrainer: Een lage impact oefening

crosstrainer low impact-min

De crosstrainer is een zeer geliefd fitnessapparaat en dat is ook niet voor niets. Trainen op de crosstrainer is een cardiotraining met een lage impact. Dat wil zeggen dat het je gewrichten niet zwaar belast, zoals bijvoorbeeld bij hardlopen wel het geval is.

Daardoor is de crosstrainer ook een goede optie voor mensen met blessures en problemen door slijtage. Het is net als wandelen een full-body workout. Dat betekent dat het alle spieren in het lichaam aan het werk zet. Je kunt de weerstand en het tempo zelf bepalen dus is het voor iedereen geschikt, ongeacht de mate van getraindheid.

Wat op de crosstrainer van belang is, is dat je een goede houding aanneemt. Je moet dus actief staan en niet teveel voorover hangen, met het hoofd rechtop en de schouders naar achteren. Het is daarbij wel zaak om niet op de hendels te leunen, maar ze alleen vast te houden.

Welke spieren train je met een crosstrainer

Muscles-min

Welke spieren je het meest gebruikt bij het trainen op de crosstrainer is mede afhankelijk van wat je precies doet.  Wat wel een constante is, maar wat veel mensen over het hoofd zien, is dat je altijd je hartspier traint. De crosstrainer is immers een cardio apparaat en zet je hartspier dus goed aan het werk.

Beter bekend en zeer voor de hand liggend, is dat je de beenspieren zwaar belast op de crosstrainer. Met name de quadriceps als je vooruit loopt en je bilspieren, je hamstrings en je kuitspieren als je achteruit loopt. Uiteraard gebruik je bij het voorwaarts lopen ook je kuitspieren, maar dan wel in mindere mate.

Daarnaast train je de biceps en de triceps. Dat is te danken aan het feit dat je met je armen de hendels van voor naar achter en weer terug beweegt. Deze spieren worden wel minder geactiveerd dan de beenspieren. 

Maar hoe zit het dan met de buikspieren?

Buikspieren-min

Je buikspieren zijn bij iedere beweging die je maakt betrokken en ook je lage rugspieren helpen hierbij. Dat geldt zowel voor je diepe rompspieren, als voor je rechte en schuine buikspieren. 

Dit spierkorset zorgt er namelijk voor dat je bovenlichaam in de gewenste positie blijft. Zonder deze spieren kun je dus geen goede houding aannemen en vasthouden. Ze zorgen er ook voor dat je je bovenlichaam goed in balans kunt houden.

De mate van betrokkenheid van de buikspieren varieert echter wel. Dat is namelijk afhankelijk van de beweging die je maakt, maar ook van de hoeveelheid weerstand die je daarbij ondervindt. Bij wandelen zorgen je buikspieren dat je rechtop loopt, maar worden ze niet echt uitgedaagd om veel werk te verzetten.

Op de crosstrainer worden je buikspieren echter een stuk meer uitgedaagd. Dat komt allereerst doordat de beweging sneller uitgevoerd wordt dan bij wandelen. Daarnaast is er sprake van meer weerstand dan bij alleen maar rustig wandelen.

Uiteraard is de mate van weerstand afhankelijk van hoe zwaar je de crosstrainer instelt. Meer weerstand geeft een zwaardere belasting voor de spieren en zal daarom dus ook leiden tot een betere spierkracht en meer spierweefsel.

Over het algemeen zijn de passen die je op de crosstrainer maakt ook anders dan dat je bij wandelen doet. Je tilt je voeten hoger op. Bij het maken van die beweging zijn je buikspieren betrokken – voornamelijk de rechte buikspieren.

Tot slot worden je buikspieren ook belast doordat je met je armen de hendels beweegt. De grootste hoeveelheid kracht komt uit je armspieren, maar je buikspieren zijn daar wel bij betrokken. Door de beweging zet je ook de spieren in je taille aan het werk. Deze schuine buikspieren zorgen voor een slankere taille zonder de zogenaamde ‘love handles’ als ze goed getraind zijn.

Mogelijkheden om je buikspieren te trainen op de crosstrainer

Buikspieren crosstrainer-min

Er zijn diverse mogelijkheden om je buikspieren te trainer als je op de crosstrainer aan de slag gaat. Zo kun je bijvoorbeeld de hendels loslaten. Je benen zullen dan beduidend meer moeten werken, omdat je armen geen kracht meer leveren. Doordat je de hendels echter niet meer vast hebt, zullen je buikspieren harder moeten werken om je bovenlichaam in balans te houden.

Daarnaast kan je de hendels juist extra gebruiken om je bovenlichaam te roteren. Dat doe je bijvoorbeeld door je armen om beurten heel goed uit te strekken. Daardoor zet je je schuine buikspieren extra aan het werk.

Je kunt je er daarnaast ook voor kiezen om je benen rust te geven en de beweging vanuit de armen in te zetten. Hierdoor zullen je armspieren zwaarder belast worden en zullen je buikspieren ervoor moeten zorgen dat je romp in de goede positie blijft.

Tot slot kan je ook achterwaarts bewegen op de crosstrainer. Hierdoor worden je spieren precies de andere kant om getraind. Voor je buikspieren geldt dat zij er nu voor moeten zorgen dat je niet achterover valt. Bij voorwaarts trainen zorgen ze er juist voor dat je niet voorover kiept. Deze variatie zorgt er dus voor dat je buikspieren op een andere manier aangespannen worden om je bovenlichaam in balans te houden.

Conclusie

Het antwoord op de vraag of je op de crosstrainer je buikspieren ook traint is dus ja. De buikspieren zullen sterker worden en meer uithoudingsvermogen krijgen als je regelmatig op de crosstrainer aan de slag gaat.

Je zult echter veel uren op de crosstrainer door moeten brengen als je een six-pack wilt hebben. Trainen op een crosstrainer zal je wel helpen om je vetpercentage te verlagen, waardoor je buikspieren beter zichtbaar zullen zijn. Het zal echter zonder andere oefeningen niet een six-pack opleveren. Daarvoor is spierhypertrofie (spiergroei) toch echt noodzakelijk en dat is het beste te bereiken met explosieve trainingsvormen.

Als je doel echter is om je diepe rompspieren en je buikspieren sterker te maken en daardoor een betere houding en een plattere buik te krijgen, dan is de crosstrainer een uitstekend hulpmiddel om je doel te bereiken. Ook als je ongetraind bent of een blessure hebt. Kortom, probeer het zelf, je zult zonder meer verrast worden door de resultaten!

Chesney


Ik ben Chesney. Ik loop al graag eens een halve marathon en doe graag aan krachttraining. Daarnaast lees ik mij ook heel graag in over alles wat met gezondheid te maken heeft zoals voeding & supplementen.

Bekijk alle artikels van Chesney of lees meer over deze auteur op onze teampagina.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}