.st0{fill:#FFFFFF;}

Hometrainers, Afvallen, Fitness apparatuur

Afvallen op een hometrainer: Hoe doe je dit zo effectief mogelijk?

Publicatie:6 juni 2022

Laatste update: 30 januari, 2023

Door Anne-Marie Jonker

Dus je wilt graag een paar kilo’s verliezen? En je beschikt over een hometrainer of denkt eraan om er een aan te schaffen? Geweldig! Met behulp van een goed trainingsschema en het juiste dieet kan je binnen een maand al een stuk gezonder en slanker zijn. 

Maar hoe pak je dit precies aan?  

Dat is waar we in dit artikel uitgebreid op ingaan, zodat jij zo snel en effectief mogelijk kan afvallen. In het artikel komende volgende onderwerpen aan bod:

  • Is een hometrainer een goede manier om af te vallen?
  • Kan je beter afvallen met een spinningfiets of een hometrainer?
  • Hometrainer schema's die je kunt gebruiken om af te vallen
  • Hoe je zo effectief mogelijk kunt afvallen door te fietsen op een hometrainer
  • Ervaringen van mensen die zijn afgevallen met de hometrainer
  • Goede hometrainers om mee af te vallen
  • Diet tips
  • En meer!

Laten we dus meteen beginnen.

Is een hometrainer een goede manier om af te vallen?

afvallen hometrainer

Ja, trainen met een hometrainer helpt je om vet kwijt te raken. Je benen krijgen een serieuze work-out en je verbrandt (afhankelijk van de weerstand) aardig wat calorieën tijdens een enkele training. 

Daarnaast verbetert je hartgezondheid en je uithoudingsvermogen. Tegen het einde van je training zullen bepaalde hersenchemicaliën - endorfine - je een fijn gevoel geven. 

Gezond en gelukkig worden dankzij het trainen op een hometrainer. Dat klinkt erg goed. Genoeg redenen om te kiezen voor een geschikte hometrainer dus!

Het is vooral een kwestie van de knop omzetten: je wilt graag dat sporten op je (toekomstige) hometrainer in je routine komt zodat je ervan gaat houden. 

Verbrand je ook makkelijk je buikvet op de hometrainer?

Buikvet is voor veel mensen lastig om vanaf te komen. Je vraag je daarom misschien af of trainen met een hometrainer resulteert in een slankere buik. 

Natuurlijk train je op een hometrainer voornamelijk je beenspieren. Maar dit betekent niet dat je geen buikvet zult verbranden. Wanneer jouw calorie-inname lager is dan de hoeveelheid calorieën die je verbrandt, zul je altijd lichaamsgewicht verliezen. 

Het is een gegeven dat het buikgebied een lastige plek is om gewicht te verliezen. Maar dat betekent niet dat het onmogelijk is. Trainen met behulp van een hometrainer draagt bij aan buikvet verbranding, maar het kost tijd. 

Een recente studie toonde aan dat het regelmatig fietsen op een hometrainer het algehele vetverlies kan vergroten en een gezond gewicht kan bevorderen. 

Om de algehele buikomvang te verminderen, zijn cardio-oefeningen met matige intensiteit - zoals fietsen op een hometrainer - dus effectief om het buikvet te verlagen.

buikvet

Wat zijn goede hometrainers om mee af te vallen?

istockphoto-932778576-612x612-min

In principe zou elke hometrainer jou kunnen helpen tijdens je race tegen de kilo’s. Maar het is wel zo fijn om een hometrainer te hebben, die je wat trainingsmogelijkheden kan aanbieden.

Ook zou een hometrainer met een ergometer een slimme keuze zijn. Dit komt omdat een ergometer je preciezer kan vertellen hoeveel inspanning je heb geleverd. Dit is heel handig, en misschien zelfs noodzakelijk, als je nauwkeurig je afvalschema wilt naleven. Een gewone hometrainer geeft namelijk slechts een indicatie qua verbruikte calorieën.

Een ergometer is dus een speciale hometrainer die je echte waarden kan weergeven. Het enige wat je moet doen is het invoeren van je leeftijd, lengte en gewicht. En soms wordt er nog gevraagd naar wat overige gegevens.

Uiteraard hangt hier wel een prijskaartje aan vast. Wij hebben 5 van de beste ergometer hometrainers voor je op een rijtje gezet. Als je wat minder te besteden hebt, ga dan voor een van de vele goedkopere hometrainers. 

De Tunturi Cardio Fit E35 

De Tunturi E35 hometrainer-min

De Tunturi Cardio Fit E35 is een uitstekende optie als je wat minder te besteden hebt. Je krijgt voor onder de 300 euro namelijk een hometrainer die toch een hoop te bieden heeft. Zo beschikt de E35 over een ergometer, 12 trainingsprogramma' s een hartslagfunctie, en een maximaal belastbaar gewicht van maar liefst 110 kilogram.  

De Tunturi Star Fit B100

Tunturi Star Fit B100jpg-min

De Tunturi Star Fit B100 is een andere budget-topper van Tunturi. Deze hometrainer beschikt namelijk over maar liefst 15 trainingsprogramma's en 16 weerstandniveau's; een ongekend hoog aantal voor een hometrainer binnen deze prijscategorie. En daarnaast is de bouwkwaliteit ook zeer degelijk voor de prijs. 

Het enige minpuntje is dat het vliegwiel wat aan de lichte kant is: 3kg. Maar als je maar een paar keer per week traint hoeft dit helemaal geen probleem te zijn. 

De VirtuFit iConsole HTR 2.1 

Virtufit Iconsole HTR 2.1-min

Wil je een hometrainer die een betere bouwkwaliteit heeft dan de vele instapmodellen? En ben je ook bereid om daar wat meer voor te betalen? Dan is de VirtuFit iConsole HTR 2.1 een uitstekende keuze. Deze hometrainer heeft namelijk maar liefst 10x de Best Reviewed Award van Kieskeurig gewonnen.

En zeker niet zonder reden: Voor rond de 500 euro krijg je een hometrainer met een uitstekende duurzaamheid, een fijne trapbeweging, 24 trainingsprogramma's en 32 weerstanden.

De VirtuFit HTR 2.0 Ergometer hometrainer

Virtufit Iconsole HTR 2.0-min

De VirtuFit HTR 2.0 Ergometer is een andere uitstekende optie in het middenprijs segment. Voor een iets lagere prijs dan de HTR 2.1 krijg je namelijk een hometrainer die zeer geschikt is voor low intensity training. De hometrainer is namelijk behoorlijk duurzaam, het heeft een vliegwiel van 24 kilogram, en net als de HTR 2.1 beschikt het over 24 trainingsprogramma's. 

De Klarfit Azura Air Fiets

Klarfit Azura Air -min

Wil je niet al teveel geld besteden aan een hometrainer? Heb je weinig ruimte in huis en wil je jouw hometrainer ook makkelijker kunnen opbergen? En hou je het trainen graag zo simpel mogelijk? Dan is de Klarfit Azura Air Fiets een uitstekende optie. 

Hoeveel calorieën verbrand je op een hometrainer?

Calorieverbruik crosstrainer-min

Afhankelijk van de intensiteit van je training en je lichaamsgewicht kun je met een hometrainer-training meer dan 600 calorieën per uur verbranden. Dit maakt trainen met een hometrainer een uitstekende trainingsoptie om snel calorieën te verbranden. 

Hoe val je met een hometrainer af?

Afvallen met behulp van een hometrainer is vrij simpel. Je stelt een trainingsschema samen en houdt je daaraan. Je hoeft niet elke dag te trainen om gewichtsverlies te realiseren. Meestal is 3 of 4 keer per week trainen al voldoende om af te vallen.

Meer calorieën verbranden dan je verbruikt is de sleutel tot gewichtsverlies. Het is dus belangrijk om naast je hometrainer-trainingen ook op je voeding te letten. 

Daarnaast scheelt het ook veel als je vaker traint en krachtigere trainingen uitkiest. Dit wil zeggen: kies voor trainingen met een hogere weerstand.

Wat gebeurt er als ik elke dag train op een hometrainer?

Dagelijks hometrainer-trainingen inplannen biedt veel voordelen naast het helpen om calorieën te verbranden en gewicht te verliezen. Dit soort trainingen kan de stemming verbeteren en je helpen te ontspannen. 

Het helpt ook hoge bloeddruk, atherosclerose en diabetes type 2 te voorkomen. Ook helpen dit soort trainingen om bepaalde hartaandoeningen te voorkomen. In dit artikel gaan we dieper in op waarom elke dag trainen op de hometrainer gewoon mogelijk is. 

Volg de juiste eetgewoontes

eetgewoontes-min

Door overdag op vaste tijden te eten, verbrand je sneller calorieën. Het vermindert ook de verleiding om snacks te eten die veel vet en suiker bevatten.

Groenten en fruit bevatten weinig verzadigde vetten. Wel bevatten ze veel vezels wat essentieel is voor succesvol gewichtsverlies. 

Ook bevatten ze veel vitamines en mineralen waardoor je algehele gezondheid zal verbeteren. Kijk wel uit met het eten van (te veel) fruit want in veel fruitsoorten zitten relatief grote hoeveelheden suikers.

Drink veel water

drinking water-min

Je hebt het vast al heel vaak gehoord: “Als je veel water drinkt val je af”. Dit klopt helemaal. Mensen verwarren dorst vaak met honger. 

Ken je dat? Dat je denkt dat je honger hebt maar nadat je een glas drinken hebt genuttigd lijkt de honger ineens verdwenen te zijn. 

Dat komt omdat onze hersenen niet altijd de juiste seintjes kunnen doorgeven aan ons lichaam. Zorg er daarom altijd voor dat je voldoende drinkt. Zo voorkom je onnodige calorie-inname. 

Gebruik een kleiner bord

kleiner bord-min

Door kleinere borden te gebruiken zul je mogelijk kleinere porties eten. Door kleinere borden en kommen te gebruiken zul je geleidelijk wennen aan het eten van kleinere porties zonder dat je honger hoeft te lijden. 

Langzaam eten

Het duurt ongeveer 20 minuten voordat de maag de hersenen vertelt dat hij vol is, dus eet langzaam en stop met eten nog voor je een vol gevoel hebt. 

Zoals je kunt lezen hebben we het voornamelijk over het aanpassen van je dieet en gewoonten. Wanneer je jezelf nieuwe, gezondere gewoontes aanleert hoef je je niet druk te maken dat de kilo’s terug zullen komen.

Probeer geen crashdieet uit te kiezen waarbij je snel veel zult afvallen maar vervolgens weer terugvalt in een ongezonde lifestyle.

Crashdiëten kunnen schadelijk zijn

crash diet-min

Crashdiëten kunnen namelijk je hart schaden. Onderzoek suggereert dat snel gewichtsverlies je metabolisme kan vertragen. Dit kan leiden tot toekomstige gewichtstoename.

Ook kan het je lichaam van essentiële voedingsstoffen beroven. Bovendien kunnen crashdiëten je immuunsysteem verzwakken en je risico op uitdroging, hartkloppingen en hartstress vergroten.

Neem dus niet te veel hooi op je vork en kies geen extreem dieet uit. Je kunt beter geleidelijk aan afvallen dan gaan crashen.

Afvallen op de spinningfiets of hometrainer?

fitbike race magnetic pro spinningfiets in gebruik
hometrainer 4-min

Spinning-trainingen zijn geschikt voor wielerliefhebbers. Trainen op een hometrainer is meer comfortabel en vaak beschikt het apparaat over speciale trainingsprogramma's die je helpen tijdens het afvallen.

Mocht je van spinnen houden is dit een enorm effectieve manier om af te vallen. Spinningtrainingen zijn heel pittig. 

De gemiddelde persoon verbrandt 250 tot 330 calorieën per uur bij 40 watt en maar liefst 630 tot 840 calorieën per uur bij 100 watt. Het aantal verbrande calorieën hangt uiteraard af van je gewicht en de intensiteit van de activiteit.

Afvallen met fietsen op hometrainer

Het afvallen door rustig te fietsen op een hometrainer zal minder effectief zijn. Maar je kunt je trainingen aanpassen op basis van je doelen en vermogen. Je kunt je uithoudingsvermogen langzaam omhoog werken door de juiste trainingen te kiezen.

Een andere tip: volg een trainingsschema voor de hometrainer! Dit is essentieel om je trainingsdoelen te kunnen behalen. Dankzij een schema weet je precies waar je aan toe bent en kun je jezelf verantwoordelijk houden. 

Hometrainer schema's om af te vallen

roeitrainer trainingsschema

Je maakt afvallen moeilijker voor jezelf als je geen overzicht en geen doel hebt. Daarom is het belangrijk om een realistisch trainingsschema op te stellen. We hebben in dit artikel meerdere hometrainer-schema’s voor je opgesteld. 

Train je aan de hand van een afvalschema? Dan kun je een hele hoop bereiken. In het bovengenoemde artikel kun je aan de hand van jouw persoonlijke fitnessdoelen een geschikt schema uitkiezen.

Vetverbranding op de hometrainer

Blijf jezelf uitdagen, anders raken je spieren gewend aan je oefeningen. Het kan daarom helpen om je trainingsschema om de 6 tot 8 weken te veranderen. 

Ook kun je de oefeningen geleidelijk aan zwaarder maken. Mocht het door jou gekozen trainingsschema goed voor jou werken dan is dit de beste keuze. Probeer de weerstand elke week een beetje omhoog te krikken.

Ervaringen van mensen die zijn afgevallen op een hometrainer

Kortom: met een hometrainer is dus een geweldige manier om je gezondheid een boost te geven, effectief af te vallen en persoonlijke gewichtsdoelen te behalen. 

Wil je gemotiveerd worden door anderen? Dat komt goed uit want wij hebben de ervaringen van een aantal mensen voor je op een rijtje gezet.

De ervaring van Manon

Manon (32) volgt al 6 weken een trainingsschema (voor de hometrainer) met als doel om binnen 3 maanden 10 kilo lichter te zijn. Ze is nu ongeveer op de helft en is al 4,7 kilo kwijt.

Volgens Manon was het vooral in het begin pittig om haar gewoontes te doorbreken. Nu gaat het bijna vanzelf en voelt ze zich veel beter in haar vel:

“Trainen vanuit huis heeft mij gered,” zegt Manon en vult aan: “Ik kon het niet opbrengen om een paar keer per week naar de sportschool te gaan. Mijn agenda zit te vol en ik kon geen prioriteit van trainen maken. Het kwam maar niet in mijn systeem.”

Nu ze al anderhalve maand 4 keer per week thuis traint kan ze zich niet meer voorstellen hoe het leven is zonder deze vorm van sport. “Ik zit zo veel lekkerder in mijn vel. De afgevallen kilo’s zijn - vergeleken met mijn verbeterde leefkwaliteit - slechts een bonus.”

De ervaring van Thijs

Ook Thijs (55) is sinds een paar maanden flink aan de slag gegaan met trainen op zijn ergometer. Hij is maar liefst 12 kilo lichter en verwacht nog 5 kilo te verbranden in de aankomende paar weken.

“Nog nooit heb ik me zo goed gevoeld als vandaag. Ik voel me niet alleen lichter maar ook sterker. Ik zou willen dat ik dit veel eerder had gedaan!” Thijs voegde daaraan toe:

“Ik ben zo blij met deze ergometer omdat ik alles precies kan bijhouden. Ik heb mijn eigen race tegen de kilo’s volledig in eigen hand en dat is erg prettig voor een ‘control freak’ zoals ik.”

Conclusie

weight loss-min

Fietsen op een hometrainer kan zeer effectief zijn als je af wilt vallen. Je verbrandt de nodige calorieën op het moment dat je een negatieve energiebalans creëert. Dat betekent simpelweg dat je minder calorieën consumeert dan dat je verbrandt.

Zorg ervoor dat het een tweede natuur wordt om lekker te gaan trainen op je hometrainer. Probeer daarom ook je eetgewoonten aan te passen. Je eetgewoonten bepalen namelijk voor een groot gedeelte hoeveel je zult afvallen. 

Daarnaast raden wij je aan om een passend trainingsschema te volgen. Neem eens een kijkje op de pagina die wij gewijd hebben aan trainingsschema’s voor hometrainers.

Het volgen van een strak trainingsschema is een prima afvalstrategie. Probeer niet te veel druk op jezelf te leggen. Je kunt beter geleidelijk aan afvallen dan in een keer heel veel gewicht verliezen. 

Hopelijk hebben we je voor nu voldoende geïnformeerd over het afvallen met een hometrainer. Bekijk ook eens een van onze andere blogposts over gewichtsverlies, fitnessapparatuur en voeding. Erg bedankt voor het lezen en graag zien we je terug bij de volgende blog.

Anne-Marie Jonker


Anne-Marie is in het beroepsleven actief als personal trainer. Ze onderzoekt dan ook steeds de beste manieren om sportprestatie's te verbeteren zowel op vlak van (sport)voeding, uitrusting als trainingsschema's op maat.
Lees meer over haar op onze teampagina.

Anne-Marie Jonker

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}