.st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;}

Wat is het calorieverbruik op een hometrainer?

Auteur: Chesney
Publicatie: 15/04/2022
Laatste update: 23/07/2023

Dagelijks een uurtje trainen op de hometrainer helpt met het verbranden van de nodige calorieën. Dat is een doel en tegelijk inspiratiebron om elke dag weer tijd te maken voor het fitnessapparaat, waar dit ook in huis mag staan. 

Maar hoeveel calorieën verbrand je eigenlijk met fietsen op een hometrainer? Dat hangt af van verschillende factoren. Maar ik kan je wel een inschatting geven hoeveel calorieën je verbrandt op een hometrainer.


Calorieverbruik op de hometrainer

Onderstaande tabel geef je een inschatting van hoeveel calorieën je ongeveer zult verbranden na een uur op een matige intensiteit fietsen op een hometrainer:

Lichaamsgewicht

Aantal verbrandde calorieën na 1 u op hometrainer

50 kg

441 kcal

60 kg

529 kcal

70 kg

617 kcal

80 kg

706 kcal

90 kg

794 kcal

100 kg

882 kcal

Toch is dit niets meer dan een inschatting. Je persoonlijk succes in calorieverbruik hangt af van je passie en voorbereiding. Het begint met je leefstijl en discipline.


Welke factoren beïnvloeden het calorieverbruik op de hometrainer?

Als je wilt afvallen, dan zul je zoveel mogelijk calorieën moeten proberen verbranden. Een uurtje per dag op de hometrainer kan daarbij helpen. Maar hoeveel calorieën je precies verbruikt kan beïnvloed worden door verschillende factoren zoals:

  • Intensiteit van de training: hoe hard je traint, hoe meer calorieën je zult verbruiken. Een hogere intensiteit zorgt namelijk voor een verhoogde hartslag en grotere inspanning wat meer energie van je lichaam vergt.
  • Spiermassa: spieren verbruiken meer calorieen dan vetweefsel. Zelfs in rust. Dus mensen met meer spiermassa hebben over het algemeen een hoger basaal metabolisme en verbruiken meer calorieën. Dat geldt dus ook tijdens je training op de hometrainer. Misschien dat je daardoor alsnog ook wat krachttraining aan je workouts wilt toevoegen.
  • Fietsweerstand: De weerstand van de hometrainer aanpassen kan de intensiteit beïnvloeden. Een hogere weerstand vergt meer inspanning en verhoogt je calorieverbruik.
  • Algemene fitheid: je uithoudingsvermogen en algemene fitheid spelen ook een rol. Getrainde personen zullen over het algemeen meer calorieën verbranden bij dezelfde inspanning in vergelijking met minder getrainde personen.


Verbrand je op een hometrainer voldoende calorieën om af te vallen?

Ja, je kunt zeker afvallen op een hometrainer. Gewichtsverlies is het resultaat van meer calorieën verbruiken dan dat je er opneemt. 

Het goede aan cardiotraining op een hometrainer is dat je bij lange sessies door je voorraad calorieën zit waarna je lichaam vet gaat verbranden om energie te creëren zodat je lichaam verder kan functioneren.


"Fitness is a way of life"

Hometrainer calorieverbruik-min

'Fitness is a way of life.' Dat is een understatement dat we zeker mee moeten nemen om het juiste antwoord te vinden op de hoofdvraag. Calorieverbruik is zeker niet alleen het resultaat van de rekensom hoe lang je op je hometrainer doorbrengt en hoe fanatiek je erop fietst. Output is input. Voordat je zover bent dat je kan gaan optellen en aftrekken, moet je al degelijk voorbereidingswerk gedaan hebben.

Een gezonde leefstijl heeft niet alleen te maken met voldoende bewegen, maar ook met goede voeding en een evenwichtige, afwisselend dagritme. Alles wat die harmonie in lijf en mind verstoort, heeft invloed op je calorieverbruik op de hometrainer. 

Je kunt je elke dag een uur suf trainen, maar het zal je niet de beoogde progressie bezorgen. 'Elk pondje gaat door het mondje en overdaad schaadt.' Een paar bekende clichés waar je toch rekening mee moet houden.

elk pondje-min

'Elk pondje gaat door het mondje'

Uit de in 2020 aangekaarte inzichten in de gymsport kan ieder de lering trekken voorzichtig om te gaan met de weegschaal. Dwangmatigheid in de toepassing ervan is het eerste wat je moet schrappen. 

De weegschaal moet een instrument zijn dat je helpt om je calorieverbruik onder controle te houden. In de keuken om elke maaltijd af te passen volgens een evenwichtig dieet dat je kracht, energie en een gezond lijf geeft. In je trainingshonk om je doel vast te stellen en je progressie bij te houden.

Alles wat je te veel of te weinig doet, maakt calorieverbruik op je hometrainer een helse toer. Wat er niet ingaat, hoeft er ook niet af getraind te worden. Maar wie niet genoeg en voldoende voedzaam eten nuttigt, komt calorieën tekort om een goede work-out te doen. Nachtbrakers maken het zich erg moeilijk, ook omdat goed, regelmatig en goed genoeg slapen je de beste basis geeft voor je werk op de hometrainer.


De motor van je bestaan

Regelmaat en afwisseling zorgen er ook voor dat je de juiste focus hebt om het fitnessen te integreren in je dagelijks leven. Je lijf en mind zijn zo gericht op het meewerken aan je calorieverbruik. Heel lang (binnen) zitten, onregelmatige work-outs, heel erg in je hoofd zitten, geen zin en tijd maken, fitness-sessies overslaan om welke reden ook: het maakt je allemaal loom en lui. Van uitstel komt vaak afstel en wordt calorieverbruik op hometrainer een hels karwei en niet de nodige motor van je bestaan.

dieet plan-min

Als je je voorbereiding op orde hebt, van dieet tot dagritme, dan komt je strijd om het calorieverbruik op de hometrainer in beeld. Alle begin is moeilijk, van beginner tot gevorderde. Elke keer weer dat je aan deze uitdaging begint, besef je dat hoe sterker je de eerste 'do' zet hoe verder je zal komen. Goed is om een fitnessapparaat te hebben gekozen die bij jouw lijf, interesse en doelen past. Er zijn zoveel soorten goede hometrainers. Kies eentje waar je blij van wordt en met plezier je work-out op doet. En dat je tegelijkertijd kan helpen om af te vallen op de hometrainer.


Laat niets aan het toeval over

Zet je fitnessapparaat op een goede plek in huis, controleer het voor gebruik en zorg voor een goede setting voor je training. Denk aan de juiste outfit en schoeisel maar ook het afstellen van de verwarming, je (achtergrond)muziek, je uitzicht, de connectie met apps om virtueel te fietsen en tv's, de harmonie in de kamer en de benodigde materialen en accessoires (handdoek, water, hand-gel, powercrème, enzovoorts). Controleer je hometrainer voor gebruik en stel het juiste programma in volgens je trainingsplan.

Hometrainer zweten-min

Laat niets aan het toeval over. Weet hoeveel calorieën je wil aftrainen en hoe lang je daarvoor op je hometrainer bezig moet zijn. Alles zelf onder controle houden werkt mee aan je focus en het resultaat van je work-out. Gemak dient de mens, dus zorg voor een goede app waarin je je voeding, progressie en doelen met je work-outs bijhoudt.

Dit helpt je ook om te berekenen hoeveel calorieën je daadwerkelijk verbrandt op de hometrainer. Meten is weten. Wees bovenal geduldig maar ook vasthoudend. Het vergt een aanloop om met één uur hometrainer calorieën goed onder controle te krijgen, het te blijven volhouden en wanneer nodig de draad weer op te pakken.

Met een goede voorbereiding zoals hierboven omschreven, kan dat heel goed lukken.

Chesney


Ik ben Chesney. Ik loop al graag eens een halve marathon en doe graag aan krachttraining. Daarnaast lees ik mij ook heel graag in over alles wat met gezondheid te maken heeft zoals voeding & supplementen.

Bekijk alle artikels van Chesney of lees meer over deze auteur op onze teampagina.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}