.st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;}

Alles wat je moet weten over virtueel fietsen op een hometrainer

Auteur: Chesney
Publicatie: 15/04/2022
Laatste update: 23/07/2023

Virtueel fietsen is sinds 2020 een snel groeiende trend onder fanatieke fietsers en ouderen. Virtueel fietsen omvat het gebruik van speciale virtuele fiets-apps. Dankzij deze apps kun jij speciale virtuele fietstochten rijden op je hometrainer vanuit het comfort van je huiskamer.  In dit artikel bespreken we de volgende onderwerpen:

  • Wat is virtueel fietsen precies?
  • Wat zijn de voordelen van virtueel fietsen?
  • Welke gratis en betaalde apps zijn er om virtueel te fietsen?
  • Virtuele fietstochten: virtueel fietsen Google Streetview
  • Welke producten zijn er: virtuele fietstrainers en virtuele hometrainers

Wat is virtueel fietsen?

Virtueel fietsen 4-min

Virtueel fietsen is vergelijkbaar met fietsen of wielrennen in ‘de echte wereld’. Wielrenners racen tegen elkaar om als eerste over de streep te komen. Of je kiest ervoor om op je eigen tempo door een mooi natuurgebied te fietsen.

Virtueel fietsen kan door je trainingscomputer te koppelen aan een virtueel fietsen app. Zo ontvang je de beelden van werkelijke fietsroutes op je beeldscherm. Wil je bijvoorbeeld de ‘Virtual Tour de France’ rijden? De app Zwift maakt dat mogelijk.

Je kunt virtueel fietsen ook minder intensief benaderen. Virtueel fietsen voor ouderen is ook erg populair. Denk aan mooie routes door natuurgebieden. Je kunt je wanen in de Franse Alpen of een rustig polderlandschap terwijl je op een rustig tempo fietst.

Wat zijn de voordelen van virtueel fietsen?

Virtueel fietsen 3-min

Dankzij virtueel fietsen kun je op elk moment van de dag op elke locatie van de wereld fietsen. Ook hoef je de regen en wind niet te trotseren als je kiest voor virtueel fietsen. Er is dus geen excuus om niet te trainen. 

Het voornaamste voordeel is dat je in het comfort van je eigen woonkamer de mooiste routes kunt fietsen. Ook kun je je nieuwe fietsvrienden online ontmoeten en tegen elkaar racen.

Virtueel fietsen voor oudere mensen en kinderen is een ware uitkomst. Outdoor fietsen brengt namelijk de nodige gevaren met zich mee. Bovendien is het vaak een hele uitdaging om je fiets - en jezelf - naar een natuurgebied te verplaatsen. Je hoeft dus niet te beschikken over een auto en fietsendrager. 

Dankzij virtueel fietsen kun je hele intensieve, gevaarlijke bergroutes fietsen zonder het gevaar van je fiets te vallen. Je fietst namelijk in een veilige en comfortabele ruimte: jouw woonkamer of trainingsruimte. 

Wat zijn de nadelen van virtueel fietsen?

Hou je van de adrenaline-kicks die gepaard gaan met mountainbiken of wielrennen? Dan kom je misschien van een koude kermis thuis als je kiest voor virtueel fietsen. Je kunt je dan wel wanen in elke hoek van de wereld, het echte avontuurlijke gevoel van outdoor fietsen ontbreekt.

Wat zijn virtuele fietstochten precies?

Virtueel fietsen-min

Wanneer je virtueel fietst op een hometrainer ben je eigenlijk aan het trainen zoals je altijd doet. Het grote verschil met virtueel fietsen op een hometrainer, is dat je op een scherm te zien krijgt waar je je (zogenaamd) bevindt. Je maakt de virtuele fietsroute op een levendige manier mee.

Welke hometrainers zijn geschikt voor virtueel fietsen?

Als jouw hometrainer, fietstrainer of racefiets gemaakt is voor virtuele fietstochten kun je je tablet of telefoon verbinden met je fiets. Indien jouw hometrainer of indoor racefiets beschikt over bluetoothconnectiviteit kun je je fiets makkelijk verbinden met een virtuele fiets app.

Virtufit Iconsole HTR 2.1-min

De VirtuFit Iconsole HTR 2.1 is o.a. geschikt voor virtueel fietsen

Een virtuele fietstrainer of virtuele hometrainer kun je herkennen aan het welbekende Bluetooth-logo. Tegenwoordig zijn er ook hometrainers verkrijgbaar die over een ingebouwd touchscreen display beschikken. Zo hoeft er geen telefoon of tablet aan te pas te komen. Een aantal zeer geschikte hometrainers voor virtueel fietsen zijn:

Een overzicht van de beste apps waarmee je virtueel kan fietsen

Momenteel zijn een tal van geavanceerde virtueel fietsen apps verkrijgbaar. Bovendien komen er jaarlijks nieuwe apps bij. Virtueel fietsen apps kunnen gratis zijn of je betaalt maandelijks een klein bedrag aan de maker van de app. Hieronder vind je de bekendste virtueel fietsen apps:

Kinomap 

Kinomap

Kinomap is een app waarop je je kunt abonneren. De app stelt vervolgens een heleboel trainingsvideo’s ter beschikking. Zij schenken extra aandacht aan de realistische beleving van je virtuele fietstocht.

Op deze manier krijg je het gevoel alsof je midden in de route fietst die je aan het rijden bent. Daarnaast is het ook mogelijk om wedstrijden te organiseren tegen andere spelers.

Tunturi Routes

tunturi routes

Een andere goede optie is de Tunturi Routes app. Met deze app kun je zelf bepalen op welke manier je gaat rijden. Je kunt kiezen voor een race of je kiest voor een rustige fietsroute als je wilt genieten van de (virtuele) omgeving. Deze app is beschikbaar als demoversie, deze is gratis. Wil je je toegang tot de uitgebreide mogelijkheden? Dan kun je kiezen voor de betaalde app.

Virtueel fietsen met de Zwift app - virtueel fietsen zwift 

Zwift logo-min

Een van de bekendste virtueel fietsen apps is de Zwift app. Zwift combineert een hoog entertainmentgehalte met de intensiteit van een serieuze training. Deze virtuele fiets app helpt je om sneller en sterker te worden op een zeer moderne en vermakelijke manier.

Qua ontwerp lijkt deze uitvoering een klein beetje op de Tunturi Routes app. Terwijl Tunturi Routes zich focust op het nabootsen van werkelijke routes, richt Zwift zich op een ‘geïmproviseerde’ wereld.

Dit zorgt voor een extra hoog entertainmentgehalte. De parcoursen zijn namelijk op een zeer impressie-volle manier ontworpen. Het lijkt alsof je in een tekenfilm of computerspel fietst. Deze surreële fietservaring kom je niet tegen bij andere apps. 

Andere aanbevolen virtueel fietsen apps 

  • Sufferfest virtueel fietsen app
  • Trainerroad
  • FulGa virtueel fietsen app
  • Rouvy
  • GoldenCheetah virtueel fietsen app

Virtueel fietsen Google Streetview

Google Streetview

Een andere mogelijkheid is het gebruiken van Google Streetview en Google Maps. Dankzij een hometrainer met bluetoothverbinding, een computer en een projector of tv kun je de hele wereld verkennen zonder je huis te verlaten. De beelden die je te zien krijgt zijn camerabeelden vanuit de werkelijke wereld.

Beschik je over een hometrainer met Bluetooth-connectiviteit? Download dan de Google Maps app. Deze is voorzien van speciale fietsroutes. Bovendien heeft Google een speciale fietsweergave-functie ontwikkeld. Deze laat de fietspaden in de kleur groen zien. Zo zie je duidelijk welke fietsroutes er beschikbaar zijn.

Conclusie

Lijkt het jou wat, dat virtueel fietsen? Dan heb je nu de mogelijkheid om de wereld - op een sportieve manier - te verkennen vanuit je woonkamer. Het enige wat je nodig hebt is een goede hometrainer met bluetoothverbinding, een tablet of telefoon en een beeldscherm.

Apps als Zwift en Kinomap helpen je aan de mooiste routes maar je kunt ook voor een goedkoper alternatief kiezen zoals de demoversie van Tunturi Routes. Voor de meest realistische fietservaring kun je kiezen voor virtueel fietsen met Google Streetview en Google Maps. 

De beelden die je ziet via de Google Maps-app zijn camerabeelden uit de werkelijke wereld. We wensen je heel veel fietsplezier toe en zien je graag terug bij een van onze volgende blogs!

Chesney


Ik ben Chesney. Ik loop al graag eens een halve marathon en doe graag aan krachttraining. Daarnaast lees ik mij ook heel graag in over alles wat met gezondheid te maken heeft zoals voeding & supplementen.

Bekijk alle artikels van Chesney of lees meer over deze auteur op onze teampagina.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}