.st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;}

De top 5 hometrainers met Zwift

Auteur: Chesney
Publicatie: 29/03/2022
Laatste update: 23/07/2023

Wil jij je workouts op de hometrainer naar een hoger niveau tillen? Dan biedt Zwift hiervoor de perfecte oplossing. Dit programma biedt je namelijk de mogelijkheid om samen met vrienden te trainen, terwijl je in werkelijkheid kilometers van elkaar verwijderd bent. En ook kun je in allerlei virtuele werelden trainen, zoals de bergen van de Tour de France, mooie natuurroutes, steden, en meer.

In dit artikel leggen we uitgebreid uit wat Zwift is, wat de voordelen zijn én wat de beste hometrainers zijn die Zwift ondersteunen. Dat is namelijk lang niet bij alle hometrainers het geval. 

Alleen een bluetooth verbinding is niet voldoende. En ook het feit dat andere trainingsapps worden ondersteund, zegt nog niets over de compatibiliteit met Zwift. Daarom is het zeer handig om dit overzicht te hebben. 

Geen tijd om het hele artikel door te lezen? Je vind hieronder een kort overzicht van onze top 5 hometrainers die je met Zwift kunt gebruiken. Verder in het artikel gaan we in op de producteigenschappen van al deze modellen. 

Afbeelding

Plaats

Model

Prijs

Schwinn 510u-min

#1

Schwinn 510U hometrainer

sole fitness lcb beste hometrainer voor zware mensen

#2

Sole Fitness LCB hometrainer

Flow Fitness Perform B3i Home trainer

#3

Flow Fitness Perform B3i hometrainer

Tunturi Performance E50-min

#4

Tunturi Performance E50 hometrainer

Perform B2i-minPerform B2i-min

#5

Flow Fitness Perform B2i hometrainer

Wat is Zwift?

Zwift logo-min

Zwift is een app die jou een digitale omgeving biedt om je fietstraining een extra dimensie te geven. Zwift helpt je te werken aan je kracht, uithoudingsvermogen en snelheid. Het trainen op de hometrainer wordt daardoor extra leuk en veelzijdig. 

Je kunt bijvoorbeeld door verschillende virtuele omgevingen fietsen én je kunt met andere sporters samen virtueel fietsen. Je kunt zelfs de wind voelen van degene die voor jou rijdt. Met deze geweldige software doet het trainen op een hometrainer niet onder voor echt fietsen op de weg of op de baan.

Het is misschien nog wel leuker, omdat je uit zoveel mogelijkheden kunt kiezen, zowel qua training als qua omgeving.

Simulatie van een hobbelweg of van een bergetappe

Wat zou je ervan vinden om een hobbelweg te simuleren en dus de Vlaamse kasseien te trotseren. Of om de beklimming van een echt bestaande berg uit de Tour de France mee te fietsen? 

Dat is allemaal mogelijk met Zwift, want daarmee bepaal je zelf de omgeving waar je fietst. Of spreek met je vrienden af om tegelijkertijd te trainen, zelfs als zij aan de andere kant van het land of zelfs in het buitenland wonen. 

De app zorgt ervoor dat jullie dezelfde route rijden én het fietsen echt samen beleven. Ook voor mensen die niet in staat zijn om buiten te trainen is dit een uitstekende mogelijkheid om toch conditie te blijven en de belevenis van een echte fietsrit mee te maken. 

Tijdens barre winterdagen, als niemand veilig de weg op kan, is de hometrainer, in combinatie met Zwift, voor veel sporters een welkome manier om te trainen en bovendien contact te houden met (sport)vrienden.

Je moet hiervoor natuurlijk wel een hometrainer hebben die Zwift ondersteunt. De app zelf installeer je op het device van jouw keuze, bijvoorbeeld je mobiele telefoon, je laptop of je tablet. De meeste hometrainers beschikken over een handige standaard voor je telefoon of tablet, zodat je daar niet mee hoeft te 'hannesen' tijdens het fietsen.

De voordelen van Zwift

  • Het scheelt veel tijd: Als je niet in de gelegenheid bent om ver te reizen naar leuke fietslocaties, dan is de online fietswereld van Zwift natuurlijk een uitkomst.
  • Geen speciale kleding nodig: Ook al fiets je, bij wijze van spreken, op de Noordpool, je kunt gewoon je eigen kloffie aanhouden als je een Smart Trainer als Zwift gebruikt.
  • Je komt op plekken waar je nooit zou komen: Wie komt er nu ooit in werkelijkheid op de Chinese Muur, rijdt samen met beroemde coureurs of fietst er door wereldsteden? Met Zwift is dat allemaal mogelijk.
  • Je fiets niet alleen: Je fiets samen met vrienden, terwijl je toch gewoon thuis bent.
  • Realistisch beeld: De beelden en het gevoel zijn zeer realistisch.

Hoe gebruik je Zwift?

Je hebt een abonnement nodig op de app als je Zwift wilt gebruiken. Als je je hometrainer, die compatible is met de app, net hebt aangeschaft, krijg je twee weken gratis toegang tot Zwift. 

Als het gebruik van de app je bevalt, kun je daarna een abonnement nemen. Gezien alle leuke mogelijkheden en trainingsopties die Zwift biedt, is dit zeker de moeite waard. Als eenmaal van de virtuele fietswereld hebt geproefd wil niets anders meer tijdens je work-out in huis!

Hoeveel betaal je voor Zwift?

Je kunt de app eerst zeven dagen gratis uitproberen. Daarna betaal je 15 euro per maand. De app is maandelijks opzegbaar. Daarnaast moet je de trainer natuurlijk nog aanschaffen, evenals de ventilator en de trainingsmat.

Welke hometrainers zijn geschikt voor Zwift?

Zwift is dus een geavanceerde app, die het trainen spannend en afwisselend maakt. Maar hoe weet je of een smart hometrainer Zwift compatibel is? Met andere woorden: welke hometrainers werken goed samen met deze app en waar vind je die? Er zijn diverse moderne hometrainers die geschikt zijn voor Zwift. Als je het echt professioneel wilt aanpakken kun je overigens beter kiezen voor een fietstrainer. Voor alle duidelijkheid: Wij hebben het hier over hometrainers.

De top 5 smart bike hometrainers voor Zwift

We geven hieronder de beste vijf hometrainers die Zwift ondersteunen. We baseren ons hierbij op de ervaringen van gebruikers en op de informatie die de fabrikant levert. Natuurlijk hangt het van jouw persoonlijke voorkeur af welke eigenschappen je zwaarder laat wegen dan andere. 

Beschouw het daarom als een informatief lijstje, op basis waarvan jij zelf kunt kiezen welke hometrainer gaat kopen. Alle genoemde hometrainers zijn in Nederland verkrijgbaar.

#1. de Schwinn 510U hometrainer

Schwinn 510u-min

de Schwinn 510U hometrainer

Een lekker betaalbare hometrainer met voldoende opties en geschikt voor het gebruik met de Zwift app. De Schwinn 510U hometrainer beschikt over 13 programma's en 16 verschillende weerstanden. Niet heel veel dus, maar voor de meeste sporters genoeg.  De hometrainer heeft een lekker comfortabel zadel, doordat hij voorzien is van een extra zacht kussen. De verstel-hendels zorgen er voor dat je de voor jou ideale houding kunt aannemen tijdens het trainen. Let op: De instap is hoog. Dat betekent dat ouderen en mensen die revalideren er misschien moeite mee zullen hebben. Er is een houder voor je tablet of smartphone. Je hebt twee jaar garantie. En er zijn uitbreidingsmogelijkheden met bijvoorbeeld een hartslag band voor om de borst.

Samenvattend:

  •  Zeer voordelig geprijsd
  • Licht in gewicht
  • Niet super robuust en degelijk
  • Geen lage instap, dus niet geschikt voor ouderen en mensen die revalideren
  • Comfortabel zadel
  • Alles in hoogte verstelbaar

#2. de Sole Fitness LCB hometrainer

sole fitness lcb beste hometrainer voor zware mensen

Sole Fitness LCB

Deze trainer is flink aan de prijs, maar dan heb je ook wat. Hij heeft geen hele uitgebreide kerstboom aan mogelijkheden, maar is daarentegen wel zeer duurzaam uitgevoerd én bijzonder stevig gebouwd. 

De focus bij deze hometrainer ligt dus duidelijk op de kwaliteit en een lange levensduur. Hij zou op een fitnesszaal zeker niet misstaan. Voordelen zijn dus dat het een zeer stevig toestel is én dat hij stabiel staat en verder dat hij comfortabel is om op te zitten. 

Deze hometrainer heeft geen voeding stroom nodig. Je kunt hem dus overal neerzetten. Nadelen zijn dat je je tablet niet kan neerzetten en dat er maar 9 trainingsprogramma's zijn.

Samenvattend:

  • Degelijk en duurzaam apparaat met uitgebreide garantie
  • Comfortabel in het gebruik
  • Geen voeding nodig, dus overal te plaatsen
  • Bijzonder stevig en stabiel
  • Relatief weinig trainingsprogramma’s

#3. de Flow Fitness Perform B3i hometrainer

Flow Fitness Perform B3i Home trainer

de Flow Fitness Perform B3i Hometrainer

Deze hometrainer is echt een pareltje. Hij is stevig en stabiel gebouwd en biedt vele mogelijkheden. Hij ziet er compact uit en staat stevig op zijn poten. En wel zo prettig als je erop kunt vertrouwen dat je hometrainer niet om kan vallen. 

Het zadel is bijzonder comfortabel. Een middagje trainen met vrienden via Zwift zal dus geen ongemak geven. Deze bike heeft maar liefst 69 verschillende weerstandsniveaus.

Samenvattend:

  • Een degelijke krachtpatser
  • Comfortabel
  • Compact model
  • Simpel maar doeltreffend.

#4. de Tunturi Performance E50 hometrainer

Tunturi Performance E50-min

Tunturi Performance E50 Hometrainer

Ook weer een mooi vormgegeven model, deze hometrainer van Tunturi. Dit is een nog opkomend merk dus niet bekend bij iedereen, maar zeker de moeite waard. Het aantal weerstandsniveaus is wat lager dan bij de vorige hometrainer, namelijk 32. Hij is degelijk en stevig, met solide laswerk. De prijs is gemiddeld.

Samenvattend:

  • Een degelijke krachtpatser
  • Opkomend merk
  • Niet zoveel weerstandsniveaus
  •  Gemiddeld geprijsd

#5. de Flow Fitness Perform B2i hometrainer

Perform B2i-minPerform B2i-min

De Flow Fitness Perform B2i

De Flow Fitness Perform B2i is geschikt voor semiprofessioneel gebruik, want hij is degelijk en robuust gebouwd. Hij kan belast worden tot een gewicht van 140 kg. Hij is, behalve met Zwift, ook te koppelen met andere apps. 

De Flow Fitness Perform B2i beschikt over een tablethouder en is comfortabel in het gebruik, want zowel zadel als stuur zijn instelbaar. Deze hometrainer heeft 24 programma's, waaronder ook hartslag gestuurde programma's. Hij ziet er goed uit en is geschikt voor plaatsing in iedere ruimte, omdat hij ook nog compact is.

Dankzij de lage instap is deze hometrainer ook geschikt voor oudere mensen en voor mensen die aan het revalideren zijn na een blessure. De transportwieltjes maken het gemakkelijk om het apparaat te verplaatsen.

Samenvattend:

  • Een degelijke, robuuste hometrainer
  • Geschikt voor intensief gebruik
  • Comfortabel
  • Geschikt voor ouderen en revaliderende gebruikers
  • Gemiddeld geprijsd

Alternatieven voor Zwift

Er zijn andere apps, die vergelijkbaar zijn met Zwift. 

  1. Bkool simulator: De Bkool-simulator is te gebruiken met verschillende besturingssystemen, waaronder Windows, Android, macOSX en iOS. Het is een veelzijdige app en een goed alternatief voor Zwift.
  2. Tacx trainingsoftware: Tacx is cloud based en vooralsnog een beta versie. Alleen voor Windows (dus nit voor Mac). De kwaliteit van de video's is perfect.
  3. TrainerRoad: TrainerRoad is vooral voor lange afstanden. Je traint ook met anderen samen en volgt blauwe balken.
  4. FulGaz: FulGaz ook een realistische trainingsapp, net als Zwift. Hij is wel wat minder uitgebreid en werkt het beste op Apple tv.

Tot slot

Er zijn volop mogelijkheden om te trainen met de Zwift app. Kies je hometrainer zorgvuldig en controleer of hij inderdaad beschikt is voor gebruik met de app. Kijk vervolgens naar de andere kwaliteiten die voor jou van belang zijn. Zo zal de één liever een lichtgewicht hometrainer willen hebben, terwijl de ander juist een oerdegelijk, maar zwaar apparaat wil. Dit kan zijn omdat de hometrainer een vaste plaats krijgt in een fitnessruimte en niet verplaatst hoeft te worden. Het kan er ook mee te maken hebben dat de gebruiker zelf groot en zwaar is en zich niet prettig voelt om een licht modelletje. De hometrainer moet natuurlijk ook nog lekker zitten, anders hou je het er nog geen tien minuten op vol. Het comfort zit bij alle modellen wel goed, maar toch is het een kwestie van persoonlijke voorkeur en moet je het echt zelf even uitproberen, zodat je weet of het toestel volgens jouw wensen is in te stellen.

Kijk en vergelijk

Kijk en vergelijk en kies je smart bike hometrainer met Zwift met beleid. De specificaties worden bij elke hometrainer gegeven door de fabrikant. Je kunt dus de hometrainer kiezen die bij jou past. Je zult dan vele jaren heerlijk kunnen genieten van pittige of rustige trainingen. Dankzij Zwift doe je dat samen met vrienden of alleen, in een virtuele fietswereld met werkelijk bestaande landschappen. Trainen is op dit manier geen verplichting maar een belevenis waar je iedere keer weer naar uitkijkt! Ongemerkt bouw je aan je gezondheid en conditie en daag je jezelf uit tot steeds weer nieuwe prestaties. 

Chesney


Ik ben Chesney. Ik loop al graag eens een halve marathon en doe graag aan krachttraining. Daarnaast lees ik mij ook heel graag in over alles wat met gezondheid te maken heeft zoals voeding & supplementen.

Bekijk alle artikels van Chesney of lees meer over deze auteur op onze teampagina.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}