Loopband vs Hometrainer
Ben je op zoek naar mogelijkheden om te kunnen bewegen? Wil je daarbij niet continue naar de sportschool te hoeven gaan? Of wil je simpelweg niet maandelijks een xx bedrag aan de sportschool uitgeven? Het is ook mogelijk om fitnesstoestellen te kopen waarmee je in huis kunt trainen. We hebben het daarbij over twee verschillende cardioapparaten: een loopband en een hometrainer.
Beide fitnessapparaten vind je sowieso in elke sportschool terug, maar ook steeds meer bij mensen thuis. Met deze apparaten is het namelijk mogelijk om dagelijks voldoende beweging te krijgen. Daarvoor hoef je niet de deur te verlaten en hoef je ook geen abonnement bij de sportschool af te sluiten. Als het buiten regent, kan je bovendien heerlijk binnen aan de slag gaan door een stuk te fietsen of hard te lopen.
We hebben daarmee dan ook direct het grootste verschil tussen een loopband en een hometrainer te pakken. Een loopband is een fitnessapparaat waarmee loopbewegingen gemaakt kunnen worden, terwijl je met een hometrainer juist fietsbewegingen kunt maken. De toepassing van deze cardioapparaten is dus anders, maar het doel is wél hetzelfde. Je kunt dankzij deze cardioapparaten namelijk op een laagdrempelige manier alsnog de aanbevolen hoeveelheid beweging per dag verkrijgen.
Een loopband in huis
Ben je een fervente liefhebber van hardlopen? Heb je daarbij een hekel om in bijvoorbeeld de regen hard te lopen? Dan is de aanschaf van een loopband wellicht iets voor jou. Je kunt deze loopband op elke gewenste plek in huis zetten. Vervolgens kan je, ongeacht het weer, gebruik maken van de loopband. Bovendien kan je een tv in de buurt neerzetten, zodat je ondertussen ook nog heerlijk naar Netflix kunt kijken.
Met een loopband ben je dus uiterst flexibel. Bovendien is de kwaliteit van deze toestellen in de loop der jaren behoorlijk verbeterd. Zo heb je tegenwoordig loopbanden met een perfecte schokdemping en heb je bovendien uitgebreide functies. Zo herbergen de hedendaagse modellen allerlei trainingsprogramma’s. Hiermee is het bijvoorbeeld mogelijk om voor een bepaald doel te trainen.
Wil je graag een zware training hebben? Dan kan je de hellingsgraad van de loopband instellen. Hiermee is het net alsof je tegen een hoge berg op moet rennen. Door dergelijke instellingen zélf in te kunnen stellen, heb je volledige zeggenschap over je trainingen.
Wel is het van belang dat je een juiste loopband koopt. We noemden hierboven het woord ‘schokdemping’ al even. Als je aan het hardlopen bent, krijgen je gewrichten bij elke stap met een behoorlijke klap te maken. De gewrichten moeten tenslotte de snelheid en de kracht opvangen. Mede hierom is hardlopen op straat niet voor een ieder aan te raden. De straatstenen hebben tenslotte geen vering. Juist de vering is iets waar je bij een loopband dan ook goed op moet letten. Een goede loopband heeft namelijk een goede vering, zodat je zeer soepel hard kunt lopen. Je gewrichten worden hierbij niet al te zwaar belast en je hebt het gevoel alsof je over de loopband heen zweeft.
Ook is het van belang om goed naar de motor te kijken. Een motor van een loopband is namelijk niet zomaar een motor. Nee, hier bestaan verschillende gradaties van. Als je graag twee uur lang op hoge snelheden wilt rennen, heb je behoefte aan een krachtige motor. Een motor die twee uur lang een dusdanige kracht kan leveren. Let hier dan ook goed op bij je aankoop!
Al met al kunnen we concluderen dat een loopband een uiterst prettig apparaat is. Het stelt je in staat om thuis in beweging te komen, terwijl je ook nog volledige zeggenschap over je trainingen hebt. Wat wens je nog meer?
Een hometrainer in huis
Ben je meer een liefhebber van fietsen dan van hardlopen? Dan is een hometrainer voor jou de beste keuze. Een hometrainer is eigenlijk een racefiets op een frame en zonder wielen. Met een hometrainer is het mogelijk om binnenshuis te trainen, terwijl je ondertussen naar een serie kijkt of je volledig inspant.
Een absoluut voordeel van een hometrainer is dat je flexibel bent. Je kunt te allen tijde gebruik maken van de fiets. Je bent niet afhankelijk van het weer of van een lekke band. Nee, in vergelijking met een racefiets ben je met een hometrainer dus veel minder afhankelijk van externe factoren.
Ook is het zo dat je bij een hometrainer volledige zeggenschap over je training hebt. Moderne hometrainers hebben namelijk vele trainingsprogramma’s ingebouwd. Ook kan je zelf een bepaalde tijdsduur instellen, een bepaalde snelheid instellen of een bepaalde hartslag aan te houden. Ja, de moderne hometrainers hebben ook hartslagsensoren waardoor je jouw hartslag continue op kunt meten.
Net zoals bij een loopband geldt bij een hometrainer ook dat je een kwalitatief hoogwaardig product aan moet schaffen. Een hometrainer wordt namelijk behoorlijk zwaar belast en moet daardoor van goede kwaliteit zijn. Indien dat het geval is, kan je voor vele jaren genieten van de hometrainer. Zo moet je onder andere op de crank letten; dat is de verbinding tussen de trapper en de aandrijfas. Deze crank kan het beste uit meerdere onderdelen bestaan.
Bij een hometrainer is het bovendien van belang dat je de juiste zithouding aanhoudt. Daarmee verbeter je jouw prestaties, maar het is ook nog eens bevorderlijk voor de gezondheid van je lichaam.
Met een onjuiste zithouding belast je de gewrichten namelijk op een verkeerde manier. Zorg er dan ook te allen tijde voor dat je zadel op de juiste hoogte staat en dat je op de juiste afstand van het stuur af zit. Als je lang bent, is het dan ook aan te raden om op de maximale lichaamslengte van een hometrainer te letten.
Sommige hometrainers hebben bijvoorbeeld een maximale lichaamslengte van 1.90 meter. Als je langer bent, is deze hometrainer dus niet voor je geschikt.
> Leestip: Beste hometrainers voor ouderen
Besluit
Naar welk fitnessapparaat gaat jouw voorkeur? Een loopband of een hometrainer? Aan jou de keus. Het draait er uiteindelijk om dat je dagelijks in beweging komt en geniet van je sportieve inspanningen!