.st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;}

VidaXL hometrainer review: Koopje of miskoop?

Publicatie: 23/03/2022
Laatste update: 30/01/2023

De VidaXL is de goedkoopste hometrainer op de markt; je kunt hem kopen voor onder de 100 euro. Maar is deze roeimachine voor deze prijs een koopje? Of toch een miskoop?  Om antwoord te geven op deze vraag hebben wij de VidaXL uitgebreid getest. In deze review kom je alles te weten wat je moet weten over de VidaXL. Lees dus zeker even verder!

Op welke doelgroep is de VidaXL gericht?

VidaXL hometrainer-min

De VidaXL is dus de goedkoopste hometrainer, die je kunt vinden. De hometrainer is daarom voornamelijk gericht op een specifieke doelgroep: beginners die niet al teveel geld te besteden hebben.

Daarnaast is de hometrainer ook een van de kleinste hometrainers op de markt. En hij is gemakkelijk op te bergen en in elkaar zetten. Dit maakt het een optie voor mensen die weinig opslagruimte hebben. Of niet veel tijd willen besteden aan het opzetten van een hometrainer.

Wat zijn de functionaliteiten van de VidaXL hometrainer?

We zullen nu ingaan op alle functionaliteiten van de VidaXL.

LCD scherm

VidaXL hometrainer LCD scherm-min

Simpel LCD-scherm

De VidaXl wordt geleverd met een LCD-scherm. Op dit scherm wordt alle belangrijke informatie van je trainingssessie weergegeven, waaronder tijd, snelheid, afstand, en het aantal verbrande calorieën.

Het LCD-scherm is iets wat wij niet verwachten, aangezien het apparaat zo goedkoop is. Wel is het zo dat deze informatie natuurlijk minder betrouwbaar zal zijn dan bij duurdere modellen. 

Het LCD-scherm ziet er daarnaast ook goedkoop uit. En de knop die je moet gebruiken om het scherm te bedienen is gemaakt van goedkoop uitziend plastic.

Weerstand

VidaXL hometrainer weerstand-min

Weerstandsknop

Het apparaat werkt op basis van magnetische weerstand; iets wat je natuurlijk kan verwachten in deze prijscategorie. De weerstand kan verhoogt worden door op de +/- knop te drukken.Maar het grote probleem is dat zelfs de hoogste weerstand vrij licht aanvoelt. Je zult dus, zelfs als je conditie op dit moment niet al te best is, het apparaat snel ontgroeien. Daarnaast voelt de weerstand vrij onnatuurlijk aan.

Verstelbare zitting, stuur en handgrepen

VidaXL hometrainer verstelbaar zadel-min

Verstelbaar zadel en stuur

De zitting en het stuur zijn verstelbaar. Dit zou het in theorie makkelijk moeten maken om de juiste fietshouding te vinden. Maar het grote probleem is dat het zadel voor de meeste mensen mensen niet hoog genoeg versteld kan worden. 

Ben je langer dan 1,65m? Dan zullen je voeten de pedalen niet goed bereiken. 

De verstelbare handgrepen zorgen wel voor een goede pasvorm. En de anti-slip pedalen zorgen ervoor dat je voeten niet wegglijden. Ook zijn er pedalen met bandjes, die je kunt gebruiken om je voeten vast te zetten.

Het formaat

De afmetingen van de VidaXL hometrainer zijn als volgt: 92,5 x 49 x 106 cm (L x B x H). Een kleinere roeitrainer dan dit zul je niet snel vinden. Daarom is het apparaat gemakkelijk op te bergen. Maar het apparaat is ook eenvoudig in elkaar te zetten; je zult hier niet meer dan 15 minuten voor nodig hebben. 

De kwaliteit en draagvermogen

VidaXL hometrainer vooraanzicht-min

De vliegwiel is gemaakt van staal en kunststof en heeft een gewicht van 2kg. De hometrainer is voor de rest gemaakt van  polyester.Volgens vidaXl heeft de hometrainer een draagvermogen van 100 kg. Iets wat wij echter merkten was dat de hometrainer instabiel aanvoelt. En ook voor mensen ruim onder dit gewicht. Bij redactieleden van 70kg wiebelde het apparaat namelijk zeer merkbaar. En dat is geen fijn gevoel bij een hometrainer. 

Keuze uit verschillende kleuren

Tot slot is de VidaXL hometrainer verkrijgbaar in aantal verschillende kleuren. Natuurlijk hebben deze kleuren wel allemaal dezelfde kenmerken en functionaliteiten. Of je nu kiest voor de VidaXL hometrainer met bandweerstand wit, zwart, of een van de vele andere kleuren die beschikbaar zijn.

Wat is de prijs/kwaliteit verhouding?

De prijs van de VidaXL hometrainer is slechts een fractie van die van andere merken. Je zou daarom misschien verwachten dat hij (met lage verwachtingen) zijn geld snel waard is. Er zijn alleen andere instapmodellen, waar je voor een paar tientjes meer toch een stuk betere kwaliteit krijgt.

Daarnaast is het apparaat dus niet geschikt voor mensen boven de 1.65m. En een goede stabiliteit zou een harde eis moeten zijn voor iedereen. Ook als je weinig geld te besteden hebt. De prijs/kwaliteit verhouding van de vidaXL is daarom naar onze mening toch ondermaats. 

Wat zijn de voordelen en nadelen?

 • Eenvoudig in elkaar te zetten en lichtgewicht
 • Klein
 • Verstelbare stuur en zadel

 • LCD computerscherm

 • Stalen frame

 • Fabrieksgarantie termijn 3 jaar

 • Gebruiksklaar binnen 30 minuten
 • Slechte kwaliteit
 • Niet geschikt voor mensen boven de 1.65m
 • Niet uitklapbaar
 • Biedt weinig weerstandsniveaus
 • Het frame is niet recht

De eindconclusie

Hoe verhoudt de VidaXL zich tot vergelijkbare modellen op de markt. En is het de moeite waard om dit model te kopen? Wij hebben hier een duidelijke mening over.

De zeer lage prijs van de VidaXL hometrainer doet al vermoeden dat het te mooi is om waar te zijn. En dat is na onze tests ook gebleken: Het frame is wiebelig, de weerstand voelt niet lekker aan, en als je wat langer bent, zul je moeite hebben om de voetpedalen te bereiken. 

De prijs van de hometrainer gaat dus zeker ten koste van de kwaliteit.

Wij raden je daarom aan om de VidaXL niet aan te schaffen. En te kiezen voor een model van een hogere kwaliteit. Want ook als je op zoek bent naar een budget hometrainer zijn er betere opties. 

Anne-Marie Jonker


Anne-Marie is in het beroepsleven actief als personal trainer. Ze onderzoekt dan ook steeds de beste manieren om sportprestatie's te verbeteren zowel op vlak van (sport)voeding, uitrusting als trainingsschema's op maat.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}