.st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;}

Fitbike Ride 1 Review: Is de AH hometrainer het geld waard?

Auteur: Chesney
Publicatie: 10/02/2022
Laatste update: 23/07/2023

Fitbike Ride 1 Hometrainer
 • Goed instapmodel
 • Inclusief harstslagmeter
 • Transportwieltjes voor makkelijke verplaatsing
 • Stuur en zadel zijn verstelbaar

Als je op zoek bent naar een voordelig geprijsde hometrainer kan je eigenlijk niet om de FitBike Ride 1 heen. Je kunt deze hometrainer namelijk al voor minder dan 200 euro in huis halen. 

Normaal gesproken zijn de hometrainers van FitBike alleen bij Betersport beschikbaar. Maar de grote bekendheid begon echter toen Albert Heijn de Ride 1 in zijn assortiment opnam. 

Natuurlijk waren wij erg nieuwsgierig of de FitBike Ride 1 wel het geld waard is. Daarom hebben we de de hometrainer uitgebreid laten testen door een drietal fietsfanaten van de redactie. 

We hebben hen gevraagd om de FitBike Ride 1 kritisch te bekijken en hun mening te geven over de functies en eigenschappen van de hometrainer. In deze review wordt er op de volgende zaken ingegaan:

 • Voor wie is het fitnessapparaat geschikt is?

 • Welke functies heeft het? 

 • Hoe zit het met de duurzaamheid?

 • Wat is de prijs/kwaliteit verhouding?

 • Wat zijn de voordelen en nadelen van de hometrainer?

En ten slotte sluiten we de review af met ons eindoordeel over de FitBike Ride 1.

Voor wie is de FitBike Ride 1 geschikt?

 • Beginnende sporters: de FitBike Ride 1 heeft acht verschillende weerstanden waarmee iedereen een uitdagende training kan volgen.
 • Mensen met een klein budget: Met zijn lage aanschafprijs is de FitBike Ride 1 natuurlijk perfect voor mensen met een beperkt budget.
 • Sporters die zich snel vervelen: De FitBike Ride 1 heeft op het stuur een handige houder voor een tablet. Zo kun je tijdens het sporten lekker je favoriete series kijken.
 • Liefhebbers van geavanceerde cardiotrainingen: Net als bij de duurdere modellen heeft de FitBike Ride 1 een ingebouwde hartslagmeter in het stuur verwerkt. Hierdoor kun je gemakkelijk je conditie verbeteren terwijl je hartslag binnen een verantwoordde bandbreedte beweegt.
 • Fanatieke en regelmatige sporters: Met zijn acht verschillende weerstanden is de FitBike Ride 1 toch wat beperkt qua uitdaging voor de doorgewinterde sporter. Daarnaast is de kwaliteit van het apparaat simpelweg niet goed genoeg voor zeer intensief gebruik. 
 • Sporters die virtuele ritten willen fietsen: De FitBike Ride 1 heeft helaas geen bluetooth optie en kan dus niet verbonden worden met apps als Kinomaps of Iconsole.

Wat zijn de functionaliteiten?

 • Acht elektronisch verstelbare weerstanden: Hierdoor kan je de training zo zwaar maken als jezelf wilt

 • Acht trainingsprogramma´s: Onder deze programma's valt een een fitnessprogramma, een wattage programma en een hartslag coaching programma.
 • Verstelbaar zadel en stuur: Hierdoor is het makkelijk om een ideale houding te vinden. Het zadel is alleen helaas niet niet horizontaal te verstellen.
 • Kleine fietscomputer op het stuur: Met deze console kun je gemakkelijk wisselen tussen de verschillende weerstanden en trainingsprogramma´s. Op het beeldscherm wordt informatie weergegeven over snelheid, trainingstijd, afgelegde afstand, verbrande calorieën en hartslag.
 • Tablethouder: Door je tablet (of telefoon) op het stuur vast te klemmen kun je tijdens het trainen lekker je favoriete series kijken.
 • Transportwielen: Dankzij de kleine wieltjes onder de hometrainer rijd je deze na gebruik gemakkelijk in een hoekje van de kamer.
 • Ingebouwde hartslagmeter: In het stuur van de FitBike Ride 1 zit heel slim een hartslagmeter verwerkt. Deze geeft een goede indicatie van je hartslag, waardoor je eenvoudig goede cardio trainingen kunt volgen.

Duurzaamheid en kwaliteit

Fitbike Ride 1 Featured Imagejpg-min

Kwaliteit is goed voor de lage prijs

Natuurlijk waren we erg benieuwd naar de kwaliteit van zo een scherp geprijsde hometrainer. En op het eerste gezicht stelt de FitBike Ride 1 zeker niet teleur. Het frame bestaat uit hele degelijke stalen buizen en ook de kunststof details voelen robuust aan. Wat dat betreft is deze fietstrainer zeker te vergelijken met duurdere concurrenten.

Wat wel opvalt is het lichte vliegwiel. Met drie en een halve kilo is het vliegwiel veel lichter dan bij de meeste andere hometrainers. Een licht vliegwiel zorgt voor lagere productiekosten en kan dus een groot deel van het prijsverschil met andere hometrainers verklaren. Door het geringe gewicht neemt de stabiliteit van het fitnessapparaat af.

Gebruiksgemak

Fitbike Ride 1 LCD-min

Het LCD-scherm van de Ride 1

De FitBike Ride 1 is niet de meest veelzijdige hometrainer die er bestaat. In tegendeel, het is een compacte en stevige fietstrainer met alle belangrijkste functies. Dat zorgt er wel voor dat dit apparaat bijzonder makkelijk te gebruiken is. De bediening van de acht trainingsprogramma´s en acht weerstanden is eenvoudig terug te vinden op de kleine console.

Het stuur en het zadel zijn gemakkelijk verstelbaar. Jammer dat het zadel niet ook horizontaal versteld kan worden. Dit zal vooral voor langere mensen een gemis zijn. Ook voelt de  Ride 1 minder stabiel aan dan de meeste duurdere hometrainers.

Type weerstanden

Bij het vliegwiel van de FitBike Ride 1 zit een elektromagneet geïnstalleerd. Deze magneet kun je via de console sterker of minder sterk afstellen. Hoe sterker de magneet aan staat, hoe moeilijker het wordt om te trappen. 

De FitBike Ride 1 heeft acht verschillende weerstanden. Je kunt gemakkelijk  schakelen met behulp van de kleine console op het stuur. En ook kun je hier eenvoudig één van de acht voorgeprogrammeerde trainingsprogramma´s selecteren.

Installatie en opbergen

Dat er niet zo veel toeters en bellen op de FitBike Ride 1 zitten heeft natuurlijk ook voordelen. Een daarvan is dat het een eenvoudig in elkaar te zetten hometrainer is.

We raden meestal aan om de montage van een hometrainer met zijn tweeën te doen. Maar in het geval van de Ride 1 zou dit voornamelijk voor de gezelligheid zijn. Je kunt hem namelijk prima in je eentje binnen een half uur in elkaar zetten. 

Het opbergen gaat heel gemakkelijk dankzij de kleine transportwieltjes, die onder de hometrainer zijn bevestigd. Helaas kun je ook deze basis hometrainer niet opvouwen. Daarom kan je hem eigenlijk alleen in een grote kast zetten. Of bijvoorbeeld in een hoekje van een kamer. 

Formaat en gewicht

Fitbike Ride 1-min

De Ride 1 is een compact model

De FitBike Ride 1 heeft een lengte van 82 centimeter, is 23 centimeter breed, en is 52 centimeter hoog. Het totale gewicht van het apparaat 1 is 21 kilogram. Daarmee is deze hometrainer een stuk lichter dan de meeste fitnesstoestellen. Het kleine formaat zorgt ervoor dat de Ride 1 niet zo geschikt is voor langere en/of zwaardere sporters. 

Garanties en ondersteuning

Op de FitBike Ride 1 zit een standaard twee jaar fabrieksgarantie. Op het frame en het laswerk zit een garantie van tien jaar. Dat geeft aan dat Fitbike veel vertrouwen heeft in de kwaliteit van het apparaat. 

De klantenservice en ondersteuning voor de FitBike Ride 1 wordt gedaan door Betersport. Betersport is de eigenaar van het merk en is bereikbaar per telefoon, e-mail of WhatsApp. Ook is er een chatbot op de website te vinden.

Wat is de prijs/kwaliteit verhouding?

Het grote voordeel van de FitBike Ride 1 zit hem natuurlijk in de aanschafprijs. Natuurlijk maken veel mensen zich gelijk zorgen over de kwaliteit bij zo een lage prijs. FitBike bewijst echter dat dit nergens voor nodig is. 

Duidelijk is dat de FitBike Ride 1 minder functies heeft dan veel andere hometrainers. Maar het product wat geleverd wordt zit meer dan degelijk in elkaar.

Zowel het frame als de kunststof onderdelen zijn stevig en zullen niet snel slijten. Ook de trainingscomputer functioneert goed en is eenvoudig te bedienen. Natuurlijk kun je het beperkte budget wel terugzien. Bijvoorbeeld in de beperkingen bij het verstellen van het zadel, het lichte vliegwiel en het ontbreken van dubbele kogellagers.

Om een goed idee te krijgen van de prijs/kwaliteit verhouding is het altijd goed om naar gelijk geprijsde hometrainers te kijken. In dit geval vergelijken we de FitBike Ride 1 even met de Tunturi FitCycle 20 Exercise Bike.

Beide modellen hebben een gelijk aantal weerstanden en trainingsprogramma´s. De FitBike heeft als voordeel dat je via de trainingscomputer elektronisch kunt schakelen tussen de verschillende weerstanden. Bij de Tunturi moet dat handmatig.

De Tunturi daarentegen is wat zwaarder en dus stabieler. En ook de verstelbaarheid van het zadel is groter. Je zult dus sneller een ergonomisch verantwoorde houding kunnen aannemen op de Tunturi. Beide modellen staan voor vergelijkbare prijzen online.

Wat zijn de voor- en nadelen?

 • Scherp geprijsd/goed instapmodel

 • Zeer degelijke kwaliteit 
 • Verticaal verstelbaar stuur en zadel
 • In het stuur verwerkte hartslagmeter voor cardiotrainingen.
 • Tablethouder
 • Kleine transportwieltjes waarmee je de hometrainer gemakkelijk wegrijdt na gebruik.
 • Beperkt aantal weerstanden en trainingsprogramma´s.
 • Geen gebruikersprofiel waar je je prestaties en trainingsvormen kunt opslaan.
 • Licht vliegwiel.
 • Geen Bluetooth zodat je geen apps als Kinomaps kunt gebruiken.
 • Zadel is niet horizontaal verstelbaar, zodat er voor de langere sporters niet altijd een goede houding mogelijk is.

Het eindoordeel

Na de FitBike Ride 1 uitgebreid getest te hebben waren we erg positief. Je krijgt bij deze hometrainer waar voor je geld.

Voor relatief weinig geld levert FitBike namelijk een complete hometrainer met voldoende weerstanden en trainingsprogramma´s om (in ieder geval) de beginnende en incidentele sporters voldoende uitdaging te bieden.

De kleine trainingscomputer maakt de FitBike Ride 1 makkelijk te bedienen. En het geeft je alle essentiële informatie op een overzichtelijke manier. We kunnen de FitBike Ride 1 echter niet aanraden voor lange, of zwaardere sporters. 

Lange mensen zullen namelijk wat moeite hebben om een goede positie te vinden tijdens het trainen. En zwaardere sporters zullen bij het intensief sporten al snel een gebrek aan stabiliteit ervaren.

Samenvattend kunnen we echter zeggen dat goedkoop in dit geval geen duurkoop is.

Fitbike Ride 1 hometrainer
 • Goed instapmodel
 • Inclusief harstslagmeter
 • Transportwieltjes voor makkelijke verplaatsing
 • Stuur en zadel zijn verstelbaar

Chesney


Ik ben Chesney. Ik loop al graag eens een halve marathon en doe graag aan krachttraining. Daarnaast lees ik mij ook heel graag in over alles wat met gezondheid te maken heeft zoals voeding & supplementen.

Bekijk alle artikels van Chesney of lees meer over deze auteur op onze teampagina.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}