.st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;}

Crosstrainer of hometrainer: Wat is de betere keuze?

Auteur: Chesney
Publicatie: 05/04/2022
Laatste update: 23/07/2023

Vraag jij je af of je moet kiezen voor een crosstrainer of een hometrainer? We hebben het antwoord voor je klaarstaan. In dit dit artikel gaan we namelijk in op de verschillen en voordelen en nadelen van beide apparaten, zodat jij precies weet welke het beste bij jou past. Laten we dus beginnen! 

De eigenschappen van de hometrainer

hometrainer-min

De meeste mensen verkiezen de hometrainer boven de crosstrainer. Dit komt onder andere, omdat het apparaat het fietsen nabootst. Een beweging die we allemaal maar al te goed kennen. Maar er zijn meer redenen waarom de hometrainer zo populair is. 

Zo is het apparaat de perfecte keuze voor senioren en mensen die aan het revalideren zijn. Dit komt omdat fietsen niet (of nauwelijks) belastend is voor je gewrichten. En omdat het gebruik simpel is: je kiest de hoogte van het zadel, gaat zitten, kiest de weerstand uit en begint met trappen.

Daarnaast is het makkelijk om de fietstraining zo zwaar te maken maken als je zelf wilt. Je kunt namelijk tijdens het trainen de weerstand verhogen. Of (bij sommige modellen) het apparaat bijvoorbeeld op de berg stand te zetten.

Ook niet verkeerd is dat de opslag vaak simpel is. Veel hometrainer zijn namelijk compact en/of opvouwbaar en kunnen zo de kast in worden geschoven.

De eigenschappen van de crosstrainer

crosstrainer-min

De crosstrainer is een wat ingewikkeldere oefening dan de hometrainer. De oefening is namelijk een combinatie van lopen, fietsen en langlaufen. Het apparaat bestaat uit voetpedalen en arm handels, die in een gezamenlijke vloeiende beweging werken. 

Wat de crosstrainer als streepje voor heeft op de hometrainer is dat het een full-body workout is. Het apparaat traint namelijk zowel je bovenlichaam als het onderlichaam. En de hometrainer daarentegen traint voornamelijk de spieren in je onderlichaam

Ook zijn er verschillende soorten modellen crosstrainers. Zo zorgen sommige modellen ervoor dat de arm handels meebewegen. En staan sommige modellen volledig vast. Afhankelijk van welk model je kiest wordt er een grotere nadruk gelegd op bepaalde spieren, zoals je billen, rugspieren en armspieren. Maar je kunt op een crosstrainer ook je buikspieren trainen.

Het gebruik van de crosstrainer is net als bij de hometrainer simpel. En je kunt ook op een makkelijke manier de weerstand instellen. Maar sommige mensen vinden de beweging minder natuurlijk aanvoelen dan fietsen. 

Daarnaast kan je op een crosstrainer niet (comfortabel) zitten. Dit is waarom crosstrainers minder vaak voor lange trainingssessies worden gebruikt. Maar wel train je daarom meer spieren. 

De opslag is ook wat lastiger. Een crosstrainer is namelijk best omvangrijk en schuif je niet zo makkelijk in een kast. Je hebt daarom eigenlijk altijd een vaste plek in huis nodig.

Hoe zit het met de prijs?

de prijs-min

Prijs zal hoogstwaarschijnlijk geen rol spelen in je keuze. Qua prijs ontlopen crosstrainers en hometrainers elkaar namelijk niet veel. Je kunt al vanaf rond de 100 euro een hometrainer of crosstrainer in huis halen. Maar de prijzen kunnen voor professionele crosstrainers en hometrainers oplopen tot wel duizenden euro’s. 

Voor het goedkoopste van het goedkoopste gaan raden we je overigens voor beide apparaten af. Zowel goedkope hometrainers als goedkope crosstrainers zijn vaak geen goede koop op vlak van prijs-kwaliteit.

Wat zijn de voordelen en nadelen?

Dit zijn de voor- en nadelen van de hometrainer.

De voordelen van een hometrainer

  • Een prima manier om aan je conditie te werken en om calorieën te verbranden
  • Zeer geschikt voor lange trainingssessies 
  • Een makkelijke en comfortabele oefening
  • Een goede training voor je onderlichaam
  • Zeer geschikt voor senioren en mensen die moeten revalideren

  • Niet belastend voor je gewrichten
  • Compacter dan een crosstrainer
  • Makkelijker te verplaatsen
  •  Geschikt voor dagelijkse training

De nadelen van een hometrainer

  • Je traint je bovenlichaam niet
  • Je bouwt geen kracht op
  • Voor sommige mensen is de oefening saai

Dit zijn de voordelen en nadelen van een crosstrainer.

De voordelen van een crosstrainer

Crosstrainer of hometrainer-min
  • Een prima manier om aan je conditie te werken en om calorieën te verbranden
  • Het is een full-body workout
  • Het is een intensieve workout: het is zowel een cardio als krachttraining
  •  Het is een uitdagendere oefening
  •  Niet belastend voor je gewrichten

De nadelen van een crosstrainer

  • De oefening is iets moeilijker
  • Vergt balans en goede coördinatie
  • Kan als zwaar worden beschouwd als je last hebt van je rug
  • Neemt meer ruimte in beslag
  • Vaak moeilijker op te bergen

Het eindoordeel

Welk apparaat beter voor jou is hangt volledig af van je doelen en persoonlijke voorkeuren. Beide fitnessapparaten zijn namelijk een goede keuze om je uithoudingsvermogen te verbeteren. En om calorieën te verbranden. 

Maar bij de crosstrainer train je ook je bovenlichaam. En de oefening is wat intensiever. Hier staat wel tegenover dat trainen op de hometrainer comfortabeler is. Je kunt namelijk op het apparaat zitten. En voor veel mensen voelt de fietsbeweging prettiger aan. Daarom wordt de hometrainer ook vaak verkozen voor langere trainingssessies. 

Qua prijs ontlopen de crosstrainer en  hometrainer elkaar niet veel. En beide oefening zijn low-impact: Je gewrichten worden niet belast, zoals bij bijvoorbeeld het rennen op een hardloopband. Dit zal voor de rest dus geen rol spelen in je keuze.

Samenvattend: wil je meer comfort en vind je de fietsbeweging fijner aanvoelen? Kies dan voor de hometrainer. Wil je een completere, intensievere training, die meer spieren aanspreekt? Kies dan voor de crosstrainer. 

Chesney


Ik ben Chesney. Ik loop al graag eens een halve marathon en doe graag aan krachttraining. Daarnaast lees ik mij ook heel graag in over alles wat met gezondheid te maken heeft zoals voeding & supplementen.

Bekijk alle artikels van Chesney of lees meer over deze auteur op onze teampagina.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}