Ben jij benieuwd naar welke spieren je traint met een hometrainer? Lees dan zeker even verder. Wij gaan hier in dit artikel namelijk uitgebreid op in. Maar we zullen je ook informatie geven over in welke mate je je benen traint. En hoe je spierpijn kunt voorkomen, zodat je de meeste vooruitgang kan boeken.
Welke spieren train je met de hometrainer?
Je gebruikt tijdens het fietsen natuurlijk voornamelijk je benen. Maar in je benen zijn heel wat spieren aanwezig. Die spieren kun je onderverdelen in twee groepen; de primaire en de secundaire spieren. De primaire spieren doen het meeste werk:.
- Je quadriceps
- Je hamstrings
- Je kuitspieren
- Je bilspieren
Quadriceps
Je quadriceps kan je vinden aan de voorkant van je bovenbeen. Deze lopen van je heupen tot je knieën. Vooral tijdens de voorwaartse trapbeweging, gebruik je de quadriceps om kracht te leveren. Zij worden extra geactiveerd tijdens het klimmen.
Hamstrings
Je hamstrings zitten aan de achterkant van je bovenbeen. Deze lopen van je heupen tot je knieën.Tijdens het fietsen gebruik je de hamstrings vooral om het heupen/knieën te buigen. Daarnaast gebruik je ze wanneer je het pedaal omhoog trekt. Dit zorgt ervoor dat je de hamstrings extra goed kunt trainen met een hometrainer, aangezien deze bijna altijd een band hebben, waarmee je je voet kunt bevestigen aan de pedalen.
Kuitspieren
Je kuitspieren kan je vinden aan de achterkant van je onderbeen. Deze lopen van je knieën tot je hielen.De kuiten gebruik je vooral tijdens het laagste gedeelte in de trapbeweging. En vooral op het moment wanneer je de trappers nog maar net raakt met je tenen. Wielrenners hebben vaak goed getrainde kuitspieren. Dit omdat je deze tijdens het fietsen veel meer gebruikt dan bij andere sporten.
Bilspieren
Ook je bilspieren doen een deel van het werk. Met deze spieren duw je namelijk de trapper naar beneden. Maar je bilspieren zijn ook erg belangrijk bij het bewaren van je balans, en zorgen ervoor dat je stevig blijft zitten.
Hoe goed traint een hometrainer je benen?
Door regelmatig op de hometrainer te stappen, daag je je benen uit om alles te geven. Daarbij zul je vooral de bovengenoemde beenspieren trainen. Dit betekent dat deze na een goede workout sterker en gedefinieerd worden. Met de hometrainer spreek je alle grote spiergroepen in je benen aan. Dit biedt je benen een gebalanceerde workout.
Een ander groot voordeel van de hometrainer is dat je er veel calorieën mee verbrandt. Dat zorgt ervoor dat je snel vet verbrand, waardoor je hele lichaam strakker wordt. Toch zal je met een hometrainer niet heel snel hele grote benen ontwikkelen. Je traint namelijk voornamelijk je uithoudingsvermogen.
Primaire en secundaire spieren
Je hebt bij het doen van een oefening dus primaire en secundaire spieren. De primaire hebben wij zojuist behandeld, dit zijn dus de spieren die het meeste werk doen. De secundaire spieren ondersteunen de primaire spieren daarbij. Tijdens het fietsen zijn dat de volgende spieren.
Sterkere benen met de hometrainer
Een hometrainer is een goede manier om je uithoudingsvermogen op te bouwen. Maar het kan ook heel uitdagend zijn. Als je niet gewend bent om veel te fietsen zul je al snel vermoeid raken.. Daarnaast is het zo dat je bij duursport, zoals fietsen, pas na een langere tijd resultaten ziet.Het is daarom ontzettend belangrijk om consistent te zijn. En je trainingen elke keer net een beetje uitdagender te maken.
Het fijne aan een hometrainer is dat de meeste modellen dit goed mogelijk maken. Een ander nadeel van fietsen is dat je vrij lang moet oefenen om naar een hoger niveau te komen. Het voordeel van een hometrainer is dat je dit in het gemak van je eigen huis kunt doen.
Hoe voorkom je spierpijn en zorg je voor de snelste vooruitgang?
Na een stevige workout is een beetje spierpijn niet gek. Het is vaak zelfs een teken dat je je spieren goed hebt uitgedaagd. Tegelijkertijd kan het je ook belemmeren bij het voortzetten van je training. Het is dus goed om er verstandig mee om te gaan.
Spierpijn is eigenlijk de manier waarop je lichaam vertelt dat het rust nodig heeft. Het kan meteen na de training beginnen, maar het kan ook twee dagen op zich laten wachten. Te veel spierpijn kan betekenen dat je je lichaam hebt overbelast. En dat kan weer leiden tot blessures.
Laat spierpijn dan ook niet het doel zijn van je trainingen, probeer het liever te vermijden. Wij hebben nog enkele tips om spierpijn te vermijden en het maximale uit je training te halen. Trainen is veel meer dan alleen de oefeningen die je doet. Tijdens het sporten vraag je meer van je lichaam dan normaal. Als je goede resultaten wilt behalen moet je daarom goed voor je lichaam zorgen.
De twee belangrijkste tips waarmee je direct aan de slag kunt zijn voeding en rust. Proteine is voor spieropbouw onmisbaar. Het is dus belangrijk dat je ervoor zorgt dat je hier voldoende van binnen krijgt.
Daarnaast is het belangrijk dat je genoeg verse groente en fruit eet om je energielevel op pijl te houden. Je spieren groeien niet tijdens het trainen zelf, maar tijdens het rusten. Het is daarom enorm belangrijk dat je je spieren na het trainen genoeg tijd geeft om zich te herstellen.
Tot slot
In dit artikel hebben wij behandeld welke spieren je traint met de hometrainer. Wij hebben daarbij een onderscheid gemaakt tussen primaire en secundaire spieren. De primaire spieren:
- Quadriceps
- Hamstrings
- Kuitspieren
- Bilspieren
De secundaire spieren
- Schouders
- Buikspieren
- Armspieren
- Rugspieren
- Borstspieren
Je traint met de hometrainer dus eigenlijk ontzettend veel spieren. En daarnaast werk je actief aan je conditie en uithoudingsvermogen. Daarnaast hebben wij je enkele tips gegeven om het beste uit je training te halen. Wij hopen daarom dat je nu een goed beeld hebt over de mogelijkheden van de hometrainer. Bedankt voor het lezen en tot de volgende keer!