.st0{fill:#FFFFFF;}

De 6 beste hometrainers voor revalidatie

Publicatie:31 maart 2022

Laatste update: 30 januari, 2023

Door Anne-Marie Jonker

Hometrainers zijn geweldig voor revalidatie doeleinden. Je moet alleen wel weten welke hersteltraining fietsen er geschikt zijn voor jouw wensen. Wij lichten in dit artikel daarom de 6 beste hometrainers en hersteltraining fietsen uit.

Maar we gaan ook in op vragen als:

 • Hoe kun je het beste revalideren met behulp van een hometrainer?
 • Welke hometrainers zijn geschikt voor mensen met een knieprothese?
 • En nog veel meer!

Kortom: Wij vertellen alles wat jij moet weten zodat je zo goed - en zo veilig - mogelijk kan revalideren. Gelukkig is er genoeg keuze. Daar hoef je je in ieder geval geen zorgen over te maken.

De 6 beste hometrainers voor revalidatie

Hier volgen de 6 beste hometrainers voor revalidatiedoeleinden.

Afbeelding

Plaats

Model

Prijs

Virtufit Iconsole HTR 2.1-min

#1

de VirtuFit iConsole HTR 2.1 Ergometer 

Flow-Fitness-Stelvio-iConsole-Ergometer-Hometrainer-2-200x300-min

#2

de Flow Fitness Stelvio iConsole 

Tunturi FitCycle 90i Pro

#3

de Tunturi FitCycle 90i Pro

Recumbent Bike NordicTrack VR21-min

#4

de NordicTrack VR21 - Recumbent Bike 

de LifeSpan Recumbent Bike R3i hometrainer-min

#5

de LifeSpan Recumbent Bike R3i

Tunturi Competence F20R Comfortfiets - Recumbent Bike-min

#6

de Tunturi Competence F20R Comfortfiets - Recumbent Bike

# 1: de VirtuFit iConsole HTR 2.1 Ergometer hometrainer

Virtufit Iconsole HTR 2.1-min

de VirtuFit iConsole HTR 2.1 Ergometer

De VirtuFit iConsole HTR 2.1 Ergometer is erg geschikt voor revalidatietraining omdat hij een ingebouwde ergometer en een lage instap heeft. Het is een van de populairste modellen van het bekende sportmerk VirtuFit.

Dit apparaat ontving dan ook lovende reviews op verschillende bekende sportwebsites. De Virtufit iConsole HTR 2.1 is geschikt voor iedereen die doelgericht aan zijn herstel wil werken. Dankzij de ergometer functie zie je precies het wattage waar je op traint. Dit is handig om je resultaten bij te houden.

Je kunt gebruikmaken van 1 van de 24 trainingsprogramma's. Wanneer je deze voorgeprogrammeerde trainingsprogramma's wil personaliseren, pas je de weerstand gemakkelijk aan.

Dit is een ideale optie voor revaliderende mensen. De meeste vooraf ingestelde programma’s zijn namelijk iets te zwaar voor mensen met een blessure of mensen die een knieprothese hebben. 

Voor nog meer variatie kun je de iConsole HTR 2.1 verbinden met applicaties zoals Kinomap of FitHiway. Dankzij deze apps kun je digitale routes fietsen door berglandschappen of langs het strand. 

Dit kan een hele fijne toevoeging zijn voor je revalidatieproces. Deze manier van fietsen wordt over het algemeen als zeer ontspannen en vermakelijk ervaren.

Wat is de prijs?

De prijs van de VirtuFit iConsole HTR 2.1 Ergometer revalidatie hometrainer is om en nabij de € 499,-.

# 2: de Flow Fitness Stelvio iConsole hometrainer

Flow-Fitness-Stelvio-iConsole-Ergometer-Hometrainer-2-200x300-min

de Flow Fitness Stelvio iConsole

Een andere zeer geschikte revalidatie hometrainer is de Flow Fitness Stelvio iConsole Ergometer. Revalideren van een blessure en het verbeteren van je conditie wordt je erg gemakkelijk gemaakt dankzij deze Flow Fitness Ergometer. 

Deze hersteltraining fiets heeft maar liefst 20 vooraf ingestelde programma's en 32 weerstandniveaus. Hierdoor kun je het vermogen in kleine stapjes opbouwen. 

Ook kun je van deze hometrainer de nodige variatie verwachten dankzij de mogelijkheid tot verbinden met de iConsole app. Net als bij de VirtuFit kun je routes over de hele wereld fietsen. 

Het nauwkeurig bijhouden van je trainingsresultaten is ook geen probleem dankzij de ergometer-functie. De handpuls-sensoren (bevestigd op het stuur) meten je hartslag. 

Al deze hart-gerelateerde trainingswaarden zie je vervolgens duidelijk in een overzicht op het scherm. Je kunt ook je favoriete film of serie bekijken als je je tablet bevestigt in de tablethouder op het stuur. 

Wat is de prijs

De prijs van de Flow Fitness Stelvio iConsole Ergometer is om en nabij de € 450,-.

#3: de Tunturi FitCycle 90i Pro hometrainer

Tunturi FitCycle 90i Pro

de Tunturi FitCycle 90i Pro hometrainer

Nog een andere fantastische optie is de Tunturi FitCycle 90i Pro. De Tunturi FitCycle 90i Pro is de verbeterde versie van zijn voorganger: de Tunturi FitCycle 50i. 

Deze hometrainer heeft namelijk nog meer functies om je training comfortabeler en meer geschikt voor het revalideren te maken. Zo is deze hometrainer tot maximaal 12 uur per dag te gebruiken. Dit is ideaal want duurtrainingen met een lage intensiteit zijn optimaal voor je revalidatieproces.

De lage instap en het verstelbare zadel en stuur maakt deze hometrainer uitermate geschikt voor revalidatiedoeleinden. Je kunt het apparaat schikken naar jouw persoonlijke houding. 

Daarnaast beschikt de Tunturi FitCycle 90i Pro over een bidonhouder, een tablethouder en een ingebouwd kleurenscherm. Net zoals bij de VirtuFit en de Flow Fitness kun je op dit scherm je trainingen zien én routes volgen vanuit de Kinomap app.

Ook zonder applicatie-aansluiting kun je genoeg variatie uit je trainingen halen dankzij de 20 vooringestelde programma's én de 32 weerstandniveaus. Verder heb je de keuze om de ergometer functie te gebruiken (wel zo handig voor je revalidatieproces) en hartslag gestuurde programma's te volgen.

Wat is de prijs?

De prijs van de Tunturi FitCycle 90i Pro is om en nabij de € 699,-.

Zijn er nog andere soorten revalidatie hometrainers naast deze ergometers?

Jazeker, de hometrainers die vaak gebruikt worden om te herstellen zijn over het algemeen in twee soorten te verdelen: ergometers en recumbent bikes.

Deze recumbent bikes zijn geschikt voor mensen met rugklachten en beginnen steeds populairder te worden binnen de fitnesswereld.

Wat is een recumbent bike?

Een recumbent bike is een soort hometrainer met een groot zitvlak en een zeer grote leuning. Je kunt dus vanuit een zeer comfortabele liggende houding fietsen. Dit is de reden waarom een recumbent bike een zeer geschikt apparaat is om mee te revalideren.

# 4: de NordicTrack VR21 - Recumbent Bike hometrainer

Recumbent Bike NordicTrack VR21-min

de NordicTrack VR21 - Recumbent Bike

De Recumbent Bike NordicTrack VR21 is een hometrainer van de beste kwaliteit. Dit model heeft een verstelbare stoel, een extra groot zitvlak en een erg lage instap. Hierdoor is deze fiets erg comfortabel in het gebruik. 

De belangrijkste verschillen tussen de NordicTrack VR21 en andere recumbent bikes in lagere prijsklassen zijn de afmetingen en het totale gewicht. Dit model is groter en zwaarder waardoor het een erg stabiele hometrainer is. 

Hierdoor is deze fiets geschikt voor revalidatiedoeleinden. Zo kan deze NordicTrack hometrainer goed gebruikt worden voor fysiopraktijken of mensen met blessures aan benen, knieën of de rug. 

De NordicTrack ligfiets is uitgerust met maar liefst 25 voorgeprogrammeerde trainingsprogramma's. De weerstand van deze fiets is elektronisch te verstellen in 25 verschillende weerstandniveaus. 

Tijdens je training kan je hartslag worden gemeten via speciale hartslagsensoren die aan de zijkant van het lcd-scherm bevestigd zijn. Wil je nauwkeurig aan de hand van je hartslag trainen? Dan raden we een hartslagband aan die optioneel verkrijgbaar is. 

Wat is de prijs?

De prijs van de NordicTrack VR21 is om en nabij de € 749,-.

# 5: de LifeSpan Recumbent Bike R3i hometrainer

de LifeSpan Recumbent Bike R3i hometrainer-min

 de LifeSpan Recumbent Bike R3i 

Een andere uitstekende optie is de R3i van het sportmerk LifeSpan. Trainen met de R3i Recumbent Bike is namelijk niet belastend voor je gewrichten. Dit komt door de zittende houding en de perfecte ondersteuning van je lichaam.

Hierdoor wordt dit apparaat vaak gebruikt voor fysiotherapie en revalidatiedoeleinden. De speciale voetsteunen kunnen worden versteld en je kunt je voeten op meerdere manieren vastklikken zodat ze niet kunnen wegglijden. 

Dit maakt je training extra veilig en comfortabel. Ook kan de rugleuning worden versteld. Dit zorgt ervoor dat je rug extra wordt ondersteund. Dit is ideaal als je last hebt van je (onder)rug. Je kunt je armen tijdens het trainen ondersteunen dankzij de comfortabele armleuningen. 

Deze fiets beschikt over maar liefst 34 trainingsprogramma’s. Deze zijn ideaal voor mensen die afwisselend willen trainen en specifieke trainingsdoelen/revalidatiedoelen willen behalen. 

Je kan bijvoorbeeld trainen aan de hand van speciale hartslag gestuurde programma’s. Ook zijn er afslankprogramma’s en ‘Healthy Living’ programma’s. 

Helemaal ideaal voor revaliderende mensen is dat je ook zelf je eigen trainingsprogramma’s kunt samenstellen. Je kunt je training volledig afstemmen op je individuele trainingsdoelen. 

Deze recumbent bike heeft maar liefst 16 weerstandniveaus. Hierdoor kun je je trainingsniveau altijd zelf bepalen. Om je training nog effectiever te maken is de R3i Recumbent Bike compatible via de Bluetooth-interface.

Dankzij deze functie kun je de ligfiets makkelijk koppelen aan je tablet of smartphone. Zo kun je te allen tijde op je telefoon of tablet je trainingsresultaten bekijken. Ook kun je je tablet gebruiken om op het internet te surfen of naar je favoriete film te kijken.

Een ander voordeel aan de LifeSpan Recumbent Bike R3i is dat de ligfiets een zelf genererend stroomsysteem heeft. De hometrainer is dus niet afhankelijk van netstroom. Je kan de hometrainer neerzetten waar je wil. Bovendien is de fiets makkelijk te verplaatsen dankzij de transportwieltjes.

Wat is de prijs?

De prijs van de LifeSpan Recumbent Bike R3i ligt om en nabij de € 1299,-.

# 6: de Tunturi Competence F20R Comfortfiets - Recumbent Bike

Tunturi Competence F20R Comfortfiets - Recumbent Bike-min

de Tunturi Competence F20R 

Tot slot behandelen we de Tunturi Competence F20R Comfortfiets - Recumbent Bike. Deze ligfiets is zowel functioneel als innovatief. Heb je last van rugklachten? Dan is dit een zeer goede keuze. Deze ligfiets zorgt er namelijk voor dat je geen extra druk uitoefent op je rug.

Het comfortabele zadel is in hoogte verstelbaar en de grote ruggensteun maken dat je in de correcte positie traint. Heb je last van een andere blessure zoals een knie- of armblessure? Dan is deze Tunturi hometrainer een goede keuze. 

De lage instap maakt het makkelijk om op en af te stappen. Je hoeft jezelf dus niet omhoog te trekken om plaats te nemen. De speciale balanspedalen met voetriempjes geven je voeten evenwicht en stabiliteit, die zo nodig zijn.

Je kunt uit de 8 weerstandniveaus kiezen. Of je kiest voor 1 van de 3 vooringestelde programma’s. Dankzij de transportwielen verplaats je de hometrainer moeiteloos naar een ander deel van de kamer. 

Een ander voordeel aan deze recumbent bike is: je hebt geen stopcontact nodig aangezien de monitor op batterijen werkt. 

Wat is de prijs?

De prijs van de Tunturi Competence F20R Comfortfiets - Recumbent Bike ligt om en nabij de € 729,-.

Zijn er goedkopere alternatieven?

Ja, die zijn er zeker. Voor mensen die niet te veel geld willen betalen voor hun revalidatieproces raden wij aan om een hometrainer te huren. Mocht je de hometrainer voor een lange periode willen gebruiken is kopen een slimmere optie.

Revalideren met een hometrainer

Of je nu te kampen hebt met een knieblessure, een armblessure, een knieprothese of een rugblessure… Een degelijke hometrainer kan jouw revalidatieproces enorm vergemakkelijken.

Het is heel belangrijk om in gedachten te houden dat de balans tussen rust en het aansterken van je spieren de sleutel tot herstel is. Ga niet te fanatiek van start en laat je ook niet verleiden door te veel te rusten.

Fietsen op hometrainer na knieprothese 

Heb jij een knieprothese? Dan is het van groot belang dat je blijft bewegen. Houd altijd in gedachten dat het revalidatieproces een tijd kan duren. Belast je knieën daarom niet te veel. 

Over het algemeen kun je een tot twee weken na je knieprothese operatie al beginnen aan je revalidatietrainingen. Dit gaat het best met behulp van een hometrainer. 

Onthoud dat iedereen anders is en dat je specifieke conditie kan vereisen dat je iets langer moet wachten voordat je je training kan starten. Probeer je lichaam goed aan te voelen of schakel de hulp in van een bekwame fysiotherapeut. 

Is het trainen op een hometrainer na een knieprothese een goed idee?

Onderzoek toont aan dat trainen op een hometrainer/hersteltraining fiets zeer effectief is, mits je traint met een lage intensiteit. Nadat je comfortabel bent met je huidige trainingen kun je de intensiteit geleidelijk aan verhogen. Denk hierbij aan het aanpassen van het weerstandniveau en de snelheid van je training.

Trainen met behulp van een hometrainer is ook effectief voor mensen met knieartrose. Fietsen op een hometrainer helpt namelijk om de pijn te verlichten en het verbeteren van je conditie.

Welke sporten kun je beter niet uitvoeren na een knieprothese?

De volgende sporten kun je beter niet uitvoeren na een knieprothese: 

 • Honkbal
 • Basketbal
 • Voetbal
 • Hockey
 • Gymnastiek
 • Joggen
 • Rotsklimmen
 • Deltavliegen
 • Parachutespringen 
 • High-impact aerobics 

Zoals je kunt zien is dit een hele lijst, zo'n beetje alle contactsporten vallen af. Dit is erg jammer als je een liefhebber bent van een van bovengenoemde sporten. Maar gelukkig kunnen we je een beetje geruststellen door te zeggen dat lopen en fietsen wél erg belangrijk zijn na een totale knievervanging.

Dit kun je in de open lucht doen maar je kunt dit ook thuis doen. Het is vaak een stuk veiliger om dit thuis te doen met behulp van een speciale hometrainer. 

Thuis revalideren met behulp van een hometrainer?

Met behulp van een geschikte hometrainer kun jij thuis snel aansterken. Als je budget het toelaat kun jij een uiterst geschikte herstelfiets/hometrainer in huis halen. We hebben het dan over hometrainers die speciaal ontwikkeld zijn voor revalidatie doeleinden.

Waar moet een revalidatie hometrainer aan voldoen?

Het is aan te raden om te herstellen met behulp van een ergometer. Dit is een hometrainer die precies je trainingsgegevens kan meten. 

Ook is het aan te raden om te kiezen voor een recumbent bike hometrainer. Vaak zijn deze ook geoptimaliseerd voor revalidatiedoeleinden.

Meestal zijn dit soort hometrainers erg comfortabel en is de opstap niet zo hoog als bij andere hometrainers. Hierdoor kun je gemakkelijk op- en afstappen. Dit zorgt ervoor dat er weinig druk op je knieën en heupen komt te staan. 

Over het algemeen is de laagste stand van de weerstandniveaus lager dan bij een normale hometrainer. Zo kun je op een extra lage weerstand beginnen en ontlast je je knieën zo veel mogelijk.

Je zult de belasting op je knieën namelijk moeten opbouwen. Een hometrainer geschikt voor revalidatiedoeleinden maakt het mogelijk om alles in kleine stapjes te doen.

Conclusie

Hometrainers zijn een uitstekende optie voor revaliderende mensen. Zoals je hebt kunnen lezen zijn er geweldige opties binnen verschillende prijsmarges beschikbaar. 

Wil je meer lezen over hometrainers, trainingsschema's voor hometrainers of uitgebreide hometrainer reviews? Je kunt het allemaal vinden op onze website. Neem eens een kijkje, misschien leer je er iets van!

Voor nu enorm bedankt voor het lezen en we zien je graag terug bij een van onze volgende blogs.

Anne-Marie Jonker


Anne-Marie is in het beroepsleven actief als personal trainer. Ze onderzoekt dan ook steeds de beste manieren om sportprestatie's te verbeteren zowel op vlak van (sport)voeding, uitrusting als trainingsschema's op maat.
Lees meer over haar op onze teampagina.

Anne-Marie Jonker

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}