.st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;} .st0{fill:#FFFFFF;}

Hometrainer huren: Wat zijn de voordelen en nadelen?

Auteur: Chesney
Publicatie: 03/04/2022
Laatste update: 23/07/2023

Hometrainer huren: Wat zijn de voordelen en nadelen? Thuis sporten wordt steeds populairder. Steeds meer mensen verkiezen om op een fitnessapparaat thuis te trainen in plaats van naar de sportschool te moeten gaan. 

Ben jij op zoek naar een hometrainer voor thuisgebruik? Dan heb je de keuze om er een te kopen of te huren. In dit artikel leggen we je precies uit wat de voor- en nadelen zijn. We bespreken waar je zoal op kunt letten zodat jij de beste keuze kunt maken. 

Wat zijn de voordelen van het huren van een hometrainer?

Het belangrijkste voordeel van het huren van een hometrainer is dat je geen grote uitgave hoeft te doen en nergens aan vast zit. Ook hoef je je meestal niet druk te maken over het onderhoud, montage en transport. Andere voordelen van het huren van een hometrainer zijn:

 • Soms voordeliger: indien je gebruik wilt maken van een hometrainer voor een korte periode ben je voordeliger uit in vergelijking met het aanschaffen van een duur apparaat.
 • Vrijblijvend: je kunt de hometrainer thuis testen om te kijken of het iets voor je is.
 • Service: wanneer je de hometrainer niet meer nodig hebt, kun je hem gewoon weer terugbrengen naar de verhuurder. Vaak komen zij hem zelfs bij je ophalen.

 • Flexibiliteit: over het algemeen kun je de hometrainer makkelijk ruilen voor een ander model al is de keuze uit modellen meestal beperkt.

Wat zijn de nadelen van het huren van een hometrainer?

de kosten-min

Het belangrijkste nadeel van het huren van een hometrainer is dat je de hometrainer niet bezit. Je betaalt een maandelijks bedrag en daar zie je niets meer van terug op het moment dat de huurperiode stopt. Ook hebben we wat andere aandachtspuntjes voor je opgesomd:

 • Als je de hometrainer voor langere periode huurt loopt het huurbedrag uiteindelijk flink op. Je bent in sommige gevallen goedkoper uit door een (goedkope) hometrainer te kopen.
 • De gehuurde hometrainer is in de meeste gevallen niet nieuw en kan dus gebruikerssporen bevatten net zoals bij tweedehands hometrainers.
 • Soms betaal je een fikse boete als het apparaat stuk gaat door jouw toedoen. De kosten voor hometrainer onderdelen kunnen in sommige gevallen best hoog oplopen.
 • Bij het huren van een hometrainer heb je vaak keuze uit een beperkt aantal modellen. Wanneer je een nieuwe hometrainer koopt, heb je de keuze uit alle modellen.
 • Je betaalt soms extra voor het laten bezorgen en monteren van de hometrainer.
 • Er zijn niet veel bedrijven die hometrainers verhuren. Om een betrouwbaar bedrijf te vinden - dat gevestigd is in jouw regio - kan een hele opgave zijn.

De conclusie is dus dat het huren van een hometrainer niet altijd voordelig hoeft te zijn. Wanneer je de hometrainer voor een langere periode denkt te gaan gebruiken, kom je voordeliger uit om er ééntje te kopen.

In welke gevallen is het huren van een hometrainer slimmer?

Hometrainer huren-min (1)

Wij denken dat het huren van een hometrainer wel slim is wanneer je er slechts tijdelijk gebruik van zult maken. Denk bijvoorbeeld aan mensen die een hometrainer gebruiken om een revalidatietraject te starten. Zij zijn gebaat bij de vrijblijvendheid van het huren van een hometrainer.

Ook kan het huren van een hometrainer slim zijn als je deze manier van sporten wilt uitproberen. Je bent zo niet aan een jaarabonnement van je jaarlijkse sportschool gebonden én hebt geen duur apparaat hoeven aanschaffen.

Een derde reden kan zijn dat je het bedrag voor een nieuwe hometrainer niet in een keer kunt besteden. Dit wil overigens niet altijd zeggen dat je goedkoper uit bent. De kosten voor het huren van een hometrainer zijn niet altijd even laag. 


Wat kost het huren van een hometrainer?

Het huren van een hometrainer kost ongeveer €25,- tot €60,- per maand. Wil je een hometrainer voor slechts een paar dagen huren? Dan kun je uitgaan van een gemiddeld dagtarief van ongeveer €3,60.


Wat zijn de voordelen van het kopen van een hometrainer?

Het belangrijkste voordeel van het kopen van een hometrainer is: wanneer je een hometrainer koopt is hij helemaal van jou. Wanneer je bent uitgekeken op deze manier van sporten kun je de hometrainer natuurlijk altijd verkopen. In die zin zit je ook nergens aan vast. Andere voordelen aan het kopen van een hometrainer zijn:

 • Er is ontzettend veel keuze op dit moment. Je kunt altijd een hometrainer vinden binnen je budget die prima voldoet aan jouw wensen.
 • Vaak heb je nog 30 dagen bedenktijd en kun je het apparaat gratis retourneren mocht je niet tevreden zijn.
 • Een nieuwe hometrainer bevat geen gebruikerssporen, een gehuurde hometrainer vaak wel.
 • Vaak wordt het apparaat gratis aan huis bezorgd.
 • Het kopen van een hometrainer is een eenmalige uitgave.
 • Als het apparaat stuk gaat hoef je geen boete te betalen.

Je kunt hieruit zelf concluderen welke voordelen zwaarder wegen voor jou. Volgens ons wegen de voordelen voor het kopen van een hometrainer zwaarder dan de voordelen van het huren van een hometrainer.

Maar elke situatie is natuurlijk anders en sommige mensen houden er niet van om veel te bezitten. Het is een persoonlijke keuze die je het beste kunt maken door je goed te laten informeren. Bijvoorbeeld door het lezen van dit artikel.


Wat kost een hometrainer?

Prijzen tussen diverse hometrainers verschillen behoorlijk. Je kunt bij de Lidl een hometrainer aanschaffen van nog geen €200,-. Een zeer geavanceerde, degelijk model kan €2000,- of meer kosten voor bijvoorbeeld professionele hometrainers. Het ligt geheel aan jouw budget en wensen.


Welke hometrainer past het beste bij jou?

hometrainers

Het belangrijkste om op te letten voor je overgaat tot aanschaf of het ondertekenen van een huurcontract: kies een geschikt apparaat. Een dat echt bij je past.

Iets om rekening mee te houden: bij het huren van een hometrainer heb je vaak minder keuze. Koop je een hometrainer? Dan kun je soms overspoeld worden door het grote aanbod. 

Geen nood, wij helpen je een handje zodat je de beste keuze kunt maken. Bij het huren of kopen van een hometrainer neem je de volgende zaken in acht:

 • Ben je op zoek naar krachtige trainingssessies? Kies dan een hometrainer die je veel weerstand kan bieden.
 • Ook is het handig om te weten of je een simpel, of juist een geavanceerd apparaat wilt gebruiken. Let daarbij juist op het aantal trainingsprogramma’s. Nog zo handig als je je hometrainer schema in de trainingscomputer kan ingeven.
 • Ook is de grootte en het gewicht van de hometrainer relevant. Ben je op zoek naar een groot en degelijk apparaat of juist naar een klein en mobiel model?
 • En hoeveel gewicht moet het apparaat maximaal kunnen verdragen? 

Waar kun je een hometrainer huren?

Er zijn verschillende bedrijven die hometrainers verhuren. Wij hebben een aantal betrouwbare bedrijven voor je op een rijtje gezet: 

 1. Vegro.nl
 2. Fitness-Rent.nl
 3. Fitnessapparatuur.nl

Het is belangrijk om een bedrijf te kiezen dat je de beste service en betrouwbaarheid aanbiedt. Check daarom ook altijd even de reviews van hun klanten. Zo kun je inschatten of je te maken hebt met een betrouwbaar bedrijf.


Conclusie

Weet je nog niet zeker of je op lange termijn gebruik zult maken van de hometrainer? Of gebruik je hem slechts ter ondersteuning van een revalidatietraject? Of misschien heb je momenteel het geld niet om er een aan te schaffen…

Dan kun je misschien beter (eerst) een hometrainer huren bij een betrouwbaar verhuurbedrijf. Hou er wel rekening mee dat je vaak voor dat geld ook naar de sportschool kunt gaan waar je gebruik kunt maken van een breed scala aan fitnessapparaten.

Wij zijn grotere voorstanders van het aankopen van een hometrainer. Op deze manier is het apparaat altijd van jou. Welke keuze je ook maakt, doe altijd eerst goed eigen onderzoek.

Lees een aantal blogs en reviews. Bijvoorbeeld op onze website! Zo kun je inschatten welk apparaat het beste past bij jouw wensen.

Chesney


Ik ben Chesney. Ik loop al graag eens een halve marathon en doe graag aan krachttraining. Daarnaast lees ik mij ook heel graag in over alles wat met gezondheid te maken heeft zoals voeding & supplementen.

Bekijk alle artikels van Chesney of lees meer over deze auteur op onze teampagina.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}